Borçlardan Nasıl Kurtulunur?

kredi kartı borcunu kapama

Borçtan kurtulmak ve borçsuz yaşamak kolay bir iş değil. Muhtemelen bu makaleyi yüksek miktarda borcunuz olduğu ve bu kadar borçtan kurtulmanın mümkün olmadığını düşündüğünüz için okuyorsunuz. Artık yeni bir borca girmemeye ve tüm borçlarınızdan kurtulmaya ne dersiniz?

 

Borçlardan kurtulmak için yapmanız gerekenler

1- Borcunuzu çoğaltmayı kesin. Eğer limitini aştığınız kredi kartlarınız varsa onları ortadan ikiye kırın. İşiniz bittiği zaman elinizden birden fazla kredi kartınızın olmaması lazım. Böylece kredi kartınızı sadece kısa süre içerisinde ödemesini yapabileceğiniz şeyler için kullanacaksınız ve bu şekilde harcamalarınız tam olarak sizin kontrolünüz altında olacak.

 

2- Harcamalarınızı kaydedin. Para harcadığınız şeyleri yazma fikri pek çok kişi tarafından sinir bozucu ve gereksiz bulunur. Ne var ki bu aslında borçtan kurtuluşunuzun anahtarıdır. Borcunuz var çünkü aslında farkında olmadan elinizde olmayan parayı harcadınız.

Borçların büyük çoğunluğu tek büyük bir harcamadan değil de zaman içinde yapılan küçük harcamalardan oluşur. Daha fazla borç yapmaktan kaçınmak neye para harcadığınızı bilmekle başlar. En azından bir ay için her gün ne kadar küçük olursa olsun harcadığınız her kuruşu yazın.

 

3- Harcamalarınızı kategorilere ayırın. Aylık harcamalarınızı “almak zorundayım,” “almalıyım” ve “almak istiyorum” şeklinde kategorilendirin.

  • “Almak zorundayım”lar yiyecek, kira, ilaç gibi kesinlikle harcama yapmak zorunda olduğunuz şeyler olsun.
  • “Almalıyım”lar ihtiyacınız olan fakat bir süre almadan yaşayabileceğiniz şeylerdir. İş için kıyafet, spor salonu üyeliği vb.
  • “Almak istiyorum”lar ihtiyacınız olmayan fakat hayatınıza zenginlik katan şeylerdir. Dergi üyelikleri, gazeteler, kablolu televizyon, arkadaşlarla her hafta kahve içmek için dışarıya çıkmak vb.

Bunu yaparak paranızı nereye harcadığınızı görecek ve harcamalarınızın hangisinde kısıtlama yapmanız gerektiğini fark edeceksiniz. “Almalıyım”lar ve “Almak istiyorum”ların hepsini elemek istemeyebilirsiniz fakat ne kadar fazla eleme yaparsanız borçlarınızı o kadar kısa sürede kapatabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Aksi takdirde borcunuzu bitirmek çok uzun bir zamanınızı alacaktır. Örneğin, %19 faizli 1000 lira borcu olan bir kredi kartının borcu minimum 26 lira ödemeler yaparak beş yılda bitecektir. Minimum ödeme yaparak 1556,40 lira harcarsınız. Toplamda ödediğiniz faiz miktarı 556,40 lira olur. Eğer sadece minimum ödeme yaparak borcunuzu öderseniz aldığınız kredinin yarısından fazlasıyla ödeyeceksiniz.

 

4- Ödeme kaydınızdan yola çıkarak bir bütçe oluşturun. Geçen ay her kategoride harcadığınız miktarı yazın ve önünüzdeki ay için bir harcama bütçesi oluşturun. Eğer geçen ay kıyafetler için 250 lira, arabanızın yakıtı için de 200 lira harcamış olabilirsiniz. Her bir kalemi ayrı ayrı yazın. Bütçe nasıl oluşturulur detaylı bilgi almak isterseniz lütfen tıklayınız.

 

5- Sadece nakit kullanın. Eğer başınız kredi kartı harcamalarıyla beladaysa market harcamalarınız gibi kendinize belirli bir aylık harcama izni verin. Markete giderken yanınıza 50 lira(eğer bütçeniz bu kadarsa) alın ve sadece bunu harcayın.

 

6- Harcamalarınızı minimuma indirgeyin ve peşin ödeme yapın. Yeni bütçenize baktığınızda kemer sıkmanız gereken yerleri görme imkânınız olacak. Ayrıca harcamalarınızı artırmanız gereken yerleri de görebileceksiniz.

  • Bu adımda kimse size yaşayamayacağınız bütçeler belirlemenizi söylemiyor. Diyet yapıyormuşsunuz gibi düşünün. Eğer vücudunuza aldığınız kalorileri büyük miktarda sınırlamak isterseniz ilk iş olarak ne yaparsınız? Gelsin baklavalar, değil mi? Burada asıl mesele gerçekçi olmak.
  • Bir hevesle üye olup da asla gitmediğiniz bir spor kulübüne üyelik ücreti mi ödüyorsunuz? Peki her gün işe gitmeden kahveye verdiğiniz 4 lira? Ya her gün sigaraya verdiğiniz o kadar para? Muhtemelen bütçenizin eritmesi gereken yağları var. Bu egzersizin sonunda borcunuzun azalmasına yardımcı olacak belirli bir miktar paraya kavuşacaksınız.
  • Kemer sıkmanız gereken alandaki harcamalarınızı bir kenara yazın. Bu size nasıl idare ettiğinizi net bir şekilde gösterecektir. Eğer bütçenizi aşacağınız bir durum olursa bu bir harcama yaparken kendinizi tutmanızı sağlayabilir.

 

7- Kime, ne kadar, ne borcunuz olduğunu hesaplayın. Borcunuz çoğu zaman üstesinden gelemeyecekmişsiniz gibi görünebilir. Bu tam olarak ne kadar borcunuz olduğunu bilmemenizden kaynaklanır. Faturalarınızı toplayın ve ödemeniz gereken tüm borçlarınızı yazdığınız bir hesap tablosu yapın. Borcunuz olan kişilerle birlikte tüm borçlarınızı, toplam bakiyenizi, aylık minimum ödemeniz gereken miktarı ve faiz miktarınızı yazın.

 

8- Ödemeye başlayın. Ödeme günü çoktan geçmiş borçlarınız var ve borçlu olduğunuz kişiler kapınıza mı dayandı? Yüksek faizi olan borçlarınız mı var? Bunları ilk sıraya koyun. Diyelim ki bütçenizden borçlarınızı ödemek için 250 lira fazladan para ayırabildiniz ve borç listenizdeki bir kredi kartına %19,5 faizle 2,000 lira,  diğer bir karta %11,5 faizle 1,000 lira ve bankaya da 5% faizle 15,000 lira borçlusunuz. Bankaya borcunuzun miktarı daha fazla olsa bile 250 liranızı en yüksek faiz oranı olan borca yatırmalısınız.

 

9- Pes etmeyin. Muhtemelen borcunuzun hepsini bir günde yapmadınız ve hepsini bir günde ödeyemeyeceksiniz. O yüzden borçlardan kurtulmak için sabırlı ve azimli olmalısınız. Bu süreçte paranızı idare etmeyi öğrenecek ve yavaş yavaş hayatınızı düzene sokacaksınız. Böylece zamanınızı daha eğlenceli şeylere ayırabileceksiniz.

kredi-notu

Borçlardan kurtulmak isteyenlere tavsiyeler

  • Borçlarınızı öderken, en düşük borcunuzun dışındaki borçlarınızın minimum ödemelerini yapın. En düşük borcunuzu kapattığınızda sıradaki düşük borcunuza geçin. Bu sizi psikolojik olarak rahatlatacak ve ödeme planınıza uymanız konusunda teşvik edecektir.
  • Borç danışma ya da kredi danışma şirketlerini ilk durağınız bellemeyin. Buralar sizin gideceğiniz son yerler olmalıdır. İlgi çekici görünseler bile eğer işinizi kendi başınıza halletmek istiyorsanız tek başınıza çalışmanız kendi sorunlarınızı düzeltme ve bir daha öyle bir hataya düşmemenize yardımcı olacaktır.
  • Daha fazla para kazanabilir misiniz? Pek çok kişi sıkıntı çekmeden eve daha çok gelir getirmenin yollarını bulabiliyor. Gelire dönüştürebileceğiniz bir hobiniz ya da yeteneğiniz var mı? Dolabınızda ya da kendiniz yapıp da internette satabileceğiniz şeyler var mı? Eğer varsa bu parayı doğrudan borçlarınıza yönlendirebilirsiniz ve bu zaman içinde tamamen yeni bir gelir kaynağına dönüşebilir.
  • Eğer alacaklılar üzerinize geliyor ve siz de telefonlarınıza cevap vermekten korkar hale geldiyseniz durun ve derin bir nefes alın. Şimdi, derin bir nefes daha alın ve alacaklılarınızı arayın. Onlara borçlarınıza sadık olduğunuzu ve borçlarınızı ödeyebilmek için büyük çaba gösterdiğinizi açıkca belirtin. Eğer şirket sizi mahkemeye vermeye karar verirse borçlarınızı ödemeye çalıştığınıza dair bir kanıtınız olur. Çoğu alacaklı sizinle uzlaşıp meseleleri çözmek için bir yol bulmak ister. Eğer ilk başta siz arar ve kendinizi açıklarsanız size yardım etmek istediklerini görebilir ve borcunuzu kontrol altına almak konusunda size sundukları tekliflerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Eğer bir şey istiyorsanız, para biriktirin ve alın. Kesin olarak gerekli olan şeyler için para harcamalısınız. Mobilyalara, küçük gereçlere ya da tatillere para harcamayın. Peşin ödeyemeyeceğiniz bir şey varsa o şeyi almayın.
  • Mümkün olduğu kadar alışverişlerinizi nakit olarak yapın. Peşin ödeme yapmanın büyük bir psikolojik etkisi vardır. Daha çok para harcıyormuşsunuz gibi hissedersiniz ve böylece daha az harcamaya başlarsınız.
  • Kredi kartı şirketlerinizle iletişime geçin. Her şirketten yardım isteyin. Borcunuzu tamamen silecek değiller fakat faiz oranınızı azaltabilirler. Peki neden böyle bir şey yapsınlar?  Tabii ki yüksek bir faiz oranı onlar için daha ideal olur fakat eğer borcunuzu ödemeyeceğinizi hissederlerse daha düşük bir oran sunmalarını bekleyebilirsiniz.
  • Tüm borçlarınızı birleştiren bir borç almayı düşünün. Bütün borcunuzu tek bir hesaba toplayabilirsiniz. Sabit ve düşük bir faiz oranı olanı tercih edin. Aldığınız borçla diğer borçlarınızı ödeyebilir ve büyük borcu da aylık ödemeler şeklinde yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir