Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana SayfaGirişimcilikÇalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?

Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?

Şirketinizin başarılı olması için iyi eğitimli çalışanlara sahip olmanız gerekir. Maalesef küçük şirketler, bütçelerinin ve zamanlarının yetersizliği nedeniyle personel eğitimine gereken önemi vermezler.

İyi bir eğitim almamış çalışanların ise motivasyonları ve iş memnuniyetleri düşüktür. Bununla birlikte daha iyi eğitimli personellere göre işten ayrılma oranları da daha yüksektir.

Bugünün ‘çalkantılı’ ekonomisinde şirketler küçülmeye gidiyor, daha az personelle daha çok şey yapmaya çalışıyor. Bu bağlamda şirkette görev yapan personellerin çok yönlü olmaları, farklı konulara hakim olmaları büyük önem taşıyor.

Biz de bu yazımızda çalışanlarınıza neden ve nasıl eğitim vermeniz gerektiği konusuna yer veriyoruz.

 

Çalışanlarınızı Neden Eğitmelisiniz?

Bir müdür CEO’ya sorar: ” Eğitim vererek yatırım yaptığınız çalışanlar bir gün şirketten ayrılırlarsa nolur?”

CEO:

“Peki ya eğitmez ve hep bizimle çalışmaya devam ederlerse..”

İşte sizlere bir girişimci olarak çalışanlarınızı neden eğitmeniz gerekteğini gösteren sebepler:

 

1- Kişisel Gelişim İçin…

Çoğu kişi kendilerine parlak bir kariyer vadetmeyen işlerde çalışmak istemez. Bunun yerine çalıştıkları şirkete olumlu bir katkı sağlamak, işe yaradıklarını hissetmek isterler. Kariyerlerinde ilerleme umudu taşıyan insanlar daha sıkı ve daha motive bir biçimde çalışırlar.

Eğer personellerinize eğitim verir ve onlara mesleklerinde ilerlemelerini sağlayacak olanaklar sunarsanız bu kişiler kendilerini iyi ve özel hissederler. Bazı durumlarda bu kişilerin mesleki becerilerinin artması, kişisel hayatlarına da olumlu yansır. Stresleri azalır, kendilerine olan güvenleri yerine gelir ya da sağlamlaşır. Örneğin dış ticaret işi yapıyorsanız ve çalışanlarınızdan birine Rusça eğitimi verirseniz bu kişiye ömrü boyunca işine yarayacak bir “altın bilezik” hediye etmiş olursunuz. Kısaca her iki taraf da bu durumdan kazançlı çıkar.

Mutlaka okuyun: Şirketinizde Bulunması Gereken 5 Personel

 

2- Daha Çok Üretkenlik İçin…

Daha fazla becerisi olan insanlar mesleklerinden daha çok keyif alırlar. Çünkü içinde bulundukları organizasyona katkı yaptıklarını daha net bir biçimde hissederler. İşinden keyif alan bir insansa gün içinde daha çok iş tamamlar. Çalışmaktan gocunmaz, bilakis çalışmaktan büyük bir haz duyar. İyi eğitimli bir personel, birden fazla görevde çalışabileceği için de örneğin doğum izni alan bir personelin yokluğunda işleriniz sekteye uğramaz.

İşiyle ilgili yeterince bilgi ve tecrübe sahibi olmayan bir personelin motivasyonu düşüktür, kendini önemsiz hisseder ve şirkete bir katkı sağlamadığını düşünür. Bu yüzden çalışanlarınıza ihtiyaç duydukları beceri setini edinmeleri konusunda imkan sağlarsanız bundan büyük fayda görürsünüz.

 

3- Çalışanlarınızı şirkette tutmak için…

Küçük şirketler, eğittikleri ve tecrübe kazanmalarına yardımcı oldukları personellerin başka şirketlere geçmesinden korkar. Zira eğitim maliyetine katlandığı bir çalışanın, bilgi ve tecrübelerini başka şirketlerde kullanması pek istenen bir durum değildir. Bu yüzden personel eğitimine küçük şirketlerde gereken önem pek verilmez.

Buna karşın iyi eğitimli ve tecrübeli çalışanlar, kendilerine bu tür imkanlar sağlandığı zaman o şirkete daha sadık olurlar. Tabiri caize bir gönül bağı oluşur.

Tüm bu nedenlerle çalışanlarınızın kariyerlerine olumlu etki sağlayabilecek eğitimler sunarsanız bu kişiler kendilerini güçlü ve iyimser hissederler. Çalışanlarınızın eğitimi için harcadığınız bütçe başlarda fazla ve gereksiz görünebilir, ancak tecrübeli ve bilgili bir çalışanın şirkete katacağı değer, bu masrafı kısa sürede amorti edecektir.

Mutlaka okuyun: İyi çalışanların istifa etmesine neden olan yönetici davranışları

 

Çalışanlarınızı Nasıl Eğitmelisiniz?

Şimdi de çalışanlarınıza eğitim verme konusunda nasıl yöntemler izlemek gerektiğine yakından bakalım:

 

1- Açık hedefler belirleyin

Şirket içinde eğitim seferberliği başlatacağınız zaman bu durumu insanlara açıkça anlatın. Eğitim ve kişisel gelişim olanaklarının neden önemli olduğunu ve bunları neden önemsemeleri gerektiğini belirtin.

Eğitim programının ekstra iş yükü değil, çalışanların ve şirketin menfaatine olduğunu anlatmayı unutmayın. Kimse ekstra iş yükünden hoşlanmaz, ancak insanlar kişisel olarak gelişmekten hoşlanırlar.

Şirketin faaliyet alanıyla alakalı ihtiyaç duyulan becerileri belirleyin. Çalışanlarınıza hangi alanlarda eğitime ihtiyaç duyduklarını sorun. Bu sürecin karşılıklı anlaşma biçiminde olması, yani emr-i vaki şeklinde olmaması gerekir. Bu sayede çalışanlar eğitim programlarına daha gönüllü ve istekli bir biçimde katılırlar .

Sonuç olarak eğitim programının mali boyutunu es geçmeyin. Eğitim programı ancak doğru bir biçimde planladığında kazançlı çıkarsınız.

 

2- Farklı yöntemler kullanın

Eğitim programı için farklı metodlar kullanılabilir. Örneğin online kaynaklardan yararlanarak sınıf içi “sıkıcı” ders ortamını dengeleyebilirsiniz. Çalışanlarınızın üniversite çağını geçtiğini varsayarsak bir ortamda oturup ders dinlemek onlara bir miktar sıkıcı gelebilir.

Aynı şekilde personelinize e-ders imkanları da sunabilirsiniz. Udemy, Coursera gibi sitelerde binlerce farklı konuda detaylı ders anlatımları bulunuyor. Çalışanlarınızın sertifika edinmesini sağlamak için bu tür kaynaklardan toplu ders satın alabilirsiniz.

Bununla birlikte konferanslar, seminerler, workshoplar da etkili yöntemlerdir. Örneğin finans departmanında çalışan bir personelinizi “bitcoin”  konulu bir etkinliğe gönderebilirsiniz. Bitcoin’in oldukça trend bir para birimi olduğunu düşünürsek şirket içinde bitcoin konusunda bilgili bir çalışanın olması şahane bir şeydir. Bu tür durumlarda eğitime gidecek personelinize harcırah vermeyi unutmayın. Zira kişisel gelişim için böylesine bir seminere gidiyor olsa bile o kişi sizin şirketinizde çalışmaktadır.

 

3- Yeni Personellere Özen Gösterin

İşe yeni giren ve görece tecrübesiz olan genç çalışanlarınıza eğitim vermek için özen göstermeniz gerekir. İşe yeni giren kişileri, şirketinizdeki tecrübeli isimlerin yanına vererek onların da bu tecrübeden istifade etmesini sağlayabilirsiniz.

Genç bir çalışanın sıcakkanlı, bilgili ve tecrübeli bir çalışanın yanında bulunması bu kişinin şirket içindeki işleyişi anlaması ve uyum sağlayabilmesi için çok iyi olur.

Yeni işe başlayan kişilerin kuralları ve yöntemleri iyice kavrayabilmesi ve öğrenebilmesi için yazılı birtakım materyallerin hazırlanması da çok doğru bir tutum olur.

Şirket içinde olumlu ve dayanışmacı bir ortamın olması da yeni işe giren kişilerin adaptasyon sürecini hızlandırır.

 

4- Değerlendirmeye önem verin

Şirket içindeki eğitim programları konusunda çalışanların yorum, görüş ve isteklerine kulak verin. Bu kişilerin katıldıkları programlardan elde ettiklerini iyi analiz edin. Zira bir kursa katılmak, o kursta anlatılan şeyleri öğrenmeyi zorunlu kılmaz. Bu nedenle personellerinizle bu tür programların artıları eksileri üzerine konuşun.

Belli birtakım sertifikaları alan ve yeni beceriler elde edip bu becerileri iş yerinde uygulamaya döken çalışanlarınızı tebrik edin ve gerekirse ödüllendirin. Böylece şirket içinde eğitime yönelik bir istek ve motivasyon yaratmış olusunuz.

Eğitim, günübirlik bir mesele değildir. Eğitim, zaman ve emek ister. Bu nedenle çalışanlarınıza zaman odaklı baskıda bulunmayın.  Bir eğitim programına katılan çalışanınızdan o programda öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaşmasını sağlayacak bir ortam da yaratın. Böylece şirket içinde herkesin bilgi ve beceri dağarcığı genişleyecektir.

 

Sonuç olarak

Sonuç olarak denebilir ki çalışanlarınızın eğitimine büyük önem vermelisiniz. Başta maliyetli bir durum gibi gözükse de yeterli donanıma sahip olmayan kişilerle çalışmak uzun vadede daha büyük maliyetlerin altına girmenize enden olabilir.

Ayrıca personelinizin eğitimine önem veriyor olmanız, bu kişilere de önem verdiğinizi gösterir. Bu sayede çalışanlarınız kendilerini önemli ve değerli hisseder. Bu da motivasyonlarını ve sadakatlarini artırır. Tam potansiyelini sergileyen bir çalışma ekibiyle de bir şirket çok büyük işler yapabilir…

 

İlginizi çekebilir

Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek
Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!
Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar