Çevre Dostu Bir İş Kurmak

Çevre dostu bir iş kurmak diğer insanların da çevreye karşı duyarlı olmasını sağlar. Çevre dostu işletmeler doğa dostu ürünler satarlar veya üretirler. Aynı zamanda emlakçıların ve iş sahiplerinin mülklerinin ve faaliyetlerinin enerji tasarruflu veya çevre dostu olmasına yardımcı olur. Menfaatlerinize, yatırımınıza ve yeteneklerinize en uygun olan iş türüyle ilgili fikirler almak için sektörü araştırın.

 

Nasıl başlanır?

1- Doğa dostu ürünler ve hizmetler konusunda güvenilirliğinizi artırmak ve uzman olabilmek için sertifika alın. İmalatçılar veya hizmet sağlayıcılar bu tür eğitimler verebilir. İnternetten araştırma yaparak genel veya özel çevre kursları veren firmaları tespit edin.

2- Yaptığınız araştırmalara bağlı olarak işletme yapınıza karar verin. İşin türüne, büyüklüğüne ve faaliyetlerin kapsamına bağlı olarak işletmenizi şahıs işletmesi, limitet şirket veya adi şirket olarak açabilirsiniz.

3- Birinci adımda bahsettiğimiz sertifikayı kullanarak danışmanlık işine başlayabilir ve diğer firmalara veya ev sahiplerine çevreyi korumayla ilgili yardımcı olabilirsiniz.

4 -Geri dönüşüm veya organik ürünler işine girecekseniz ilgili kurumlara başvurarak bilgi alın. Ruhsatlar, izinler ve aynı zamanda lisanlar da almanız gerekebilir.

5- İş planı hazırlayın. Sermaye için bankalara veya yatırımcılara başvuracaksanız profesyonel bir iş planınızın olması gerekir.

6- Gerekli olan izin ve ruhsatları alın. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi açmadan önce bu belgeleri tamamladığınızdan emin olun. Ürün imalatı, yüklemesi, mühendisliği ve diğer disiplinlerle ilgili özel lisanslar ve sertifikalar almanız gerekebilir. İlgili kurumlara başvurarak yapmanız gerekenleri öğrenin.

7- Emlakçılara danışarak veya emlak ilanlarına bakarak iş yeriniz için uygun bir yer bulun. Açmayı düşündüğünüz işletme türü ihtiyaçlarınızı belirleyecektir. Ürünler satacaksanız veya hizmetler sağlayacaksanız bir dükkan veya ofis işinizi görür. Üretim yapacaksanız depoya ve üretim alanına ihtiyacınız olacaktır. Çalışma alanınız için gerekli olan imar ve planlama onaylarını alın.

8- İnternet üzerinden veya çevre dostu ürünler satan tedarikçilerden çevre dostu ürünler, malzemeler veya materyaller satın alın.

9- İşletmenizi ve müşterilerinizi korumak için sigorta acentesine mali sorumluluk sigortası yaptırın.

 

İhtiyacınız olanlar

  • Sertifika veya lisanslar ( isteğe bağlı )
  • Ruhsat ve izinler
  • Çalışma alanı
  • Çevre dostu ürünler veya malzemeler

 

İpuçları

KOBİ’lerin internet sayfalarını araştırarak işletme yapısı, iş planı ve başlangıç tavsiyeleriyle ilgili bilgi alın. Çevre dostu işlere aşina olan bağımsız bir danışmanla da anlaşabilirsiniz.

Uygulanabilir ve akıllıca tercihler yapabilmek için çevrenizde tutulan bu tür işletmeleri dikkatlice araştırın. Örneğin bazı kamu şirketleri bedava enerji dengesi ve teftişi sağlar bu yüzden de enerji dengesi şirketi açarsanız iş yapamazsınız ve başarısız olursunuz.

 

Uyarılar

Pazarda kalabilmek için satacağınız veya üreteceğiniz hizmet ve ürünleri dikkatlice araştırın. Ürünler tanıtıldığı şekilde performans göstermezse inandırıcılığınızı kaybedebilir ve para cezaları veya davalarla karşılaşabilirsiniz.

Belli hizmetleri satarken, üretirken, yüklerken veya sağlarken bütün yasalara bağlı kalın, gerekli olan izinleri, lisanları ve ruhsatları alın ve sigortaları yaptırın. Önceden yapacağınız araştırma sizi yasal problemlere karşı koruyacaktır.

Çevreci bir iş kurmak isteyenler önceki yazılarımızı inceleyebilirler ya da “yeşil iş fikirleri” kelimesi ile google’da araştırma yapabilirler. Unutmayın siz doğaya kazandırdıkça doğa da size kazandıracaktır.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir