Çölün ortasında, aynalar ve deniz suyu kullanılarak domates yetiştiriliyor!

Avustralya’da bulunan Sundrop Farms isimli çiftlik deniz suyu ve 23 bin ayna ile domates yetiştiriyor.

Günümüzde, birçok proje tarımdaki sürdürülebilir yetkinlikleri geliştirebilmek amacıyla teknolojiden faydalanıyor. Bu konuyla ilgili olarak kısa süre önce, üretimi desteklemek için inek gübresi kullanan su yüzeyinde kurulmuş ekolojik bir çiftliği incelemiştik. Bir diğeri ise marketlerde tarım ürünleri yetiştirmeye imkan saylayan bir yenilikti. Avustralya’da bulunan Sundrop Farms isimli çiftlik ise güneş enerjisini deniz suyunu arıtmak ve ihtiyaç duydukları enerjiyi üretmek için kullanıyor, güneş enerjisinin etkisini artırabilmek için de 23 bin aynadan faydalanıyor. Böylelikle Sundrop, domates üretiminde daha sürdürülebilir bir yöntem yaratabilmiş.

Faaliyetine 6 Ekim’de başlayan Sundrop Farms, Güney Avustralya çöllerinde 200 dönümlük bir alanın üzerine kurulmuş. Görevi, güneş ışınlarını merkezi su tankına yönlendirmek olan 23 bin ayna sayesinde, domates üretimini endüstriyel ölçekte yürütebilmek için gereken enerji miktarı sağlanabiliyor. Üretilen enerji, hem elektrik olarak hem de deniz suyunun sulamaya hazır hale gelmesi için arıtılmasında kullanılıyor. Spencer Körfezi’nden borular vasıtasıyla getirilen deniz suyu çiftlik için tek sulama kaynağı. Deniz suyu burada ısıl işlemle tuzundan ayrılıyor ve içerisine toprak için besleyici olan vitaminler ekleniyor.

Sundrop’ın faaliyete geçebilmesi 2 yıllık pilot uygulamadan sonra mümkün olabilmiş. Proje sayesinde, yıllık 15 bin ton domates üretimi hedefleniyor ki, bu da ülkenin yıllık domates tüketiminin yaklaşık %15’ine tekabül ediyor. Yine de çiftlik henüz bütünüyle enerji sürdürülebilirliğine sahip değil ve özellikle de güneş ışınlarının zayıf olduğu kış döneminde enerji tüketiminin %14’ünü şebekeden sağlıyor. Buna rağmen umut vadeden bu uygulama düşünüldüğünde akla gelen sorulardan biri enerji tüketimin yüksek olduğu diğer sektörlerin de faaliyetlerini daha sürdürülebilir kılabilmek için aynalardan faydalanıp faydalanamayacağı oluyor.

 

İlginizi çekebilir

Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri
Son Yılların En Başarılı İnovasyonları
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir