Girişimcilerin Yaptığı En Büyük 5 Hata

Girişimcilik, gezegenimizin en zorlu işlerinden biri olabilir. Girişimciliğin gerektirdiği emek, yetenek ve fedakarlık neredeyse diğer işlerle kıyaslanamayacak düzeyde. Girişimci olmak zor fakat insanı bir o kadar da tatmin eden bir şey. Çalıştığınız iş alanı veya sahip olduğunuz işletme fark etmeksizin günümüz pazarında birçok girişimcinin başına bela olan bazı hataları anlamanız sizin için büyük önem teşkil ediyor. Bu hatalar, hiç kuşkusuz her işletme sahibinin yapabileceği en büyük hatalar. Her ne olursa olsun aşağıda sıralayacağımız hataları yapmaktan kaçının, böylelikle başarı basamaklarını kolaylıkla tırmanın:

 

1. Bir anda başarıya ulaşmayı beklemek

İşe koyulur koyulmaz başarı yakalamayı umuyorsanız hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmaz olacaktır. Elbette özgüven sahibi olmanız ve içinizde başarıya hızlı bir şekilde ulaşma isteği taşımanız çok önemli ancak hemen güzel sonuçlara erişmeyi beklememelisiniz. Yeni başladığınız bir işi büyütmeniz epey zaman alabilir, bu işten para kazanmaya başlamanız ise çok daha uzun süre beklemenizi gerektirebilir.
Beklentileriniz konusunda gerçekçi olup sabretmeniz gerekiyor. Birçok işletmenin erken evrelerde hüsrana uğramasının sebebi girişimcilerin kapıları açar açmaz para kazanmaya başlayacaklarını düşünmeleri. Çoğu zaman doğrudan para kazanmaya başlayarak giderlerini karşılayacağını düşünen girişimci, kirasını ödeyemedikleri için faaliyet gösterecek bir iş yeri bile bulamıyorlar. İşte bu yüzden sırtınızı yaslayabileceğiniz bir kaynağa sahip olmanız ve ilk etapta ne kadar para kazanabileceğiniz konusunda gerçekçi davranmanız son derece önemli.

 

2. Her şeyi kendi başına yapmaya çalışmak

En basit tabiriyle, girişimci çevresindekilere görev dağılımı yapmayı bilen kişidir diyebiliriz. Eğer her şeyi kendiniz yapmaya çalışıyorsanız başarısızlık kaçınılmazdır. Ayrıca dış kaynakları nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Bu konuda yazılmış makaleleri okuyarak konu hakkında bilgi edinebilir, altından tek başınıza kalkamayacağınız işler için dışarıdan yardım alabilirsiniz.

Farklı girişimcilerin farklı türlerde dış kaynak desteğine ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyaçlar her ne olursa olsun, zamanınızı daha iyi değerlendirebilmek, kendinizi en iyi konuma getirmek ve mümkün olan en iyi işi ortaya koyabilmek için ihtiyaçlarınızı görev dağılımı yöntemiyle bölüştürmeniz çok önemli. Her şeyi kendi başınıza yapmanız sadece aşırı derecede yorulmanıza ya da uzmanlığınızı ve dikkatinizi gerektiren konularda odaklanma eksikliği yaşamanıza sebep olacaktır.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

3. Gerçek tutkulardan vazgeçip paranın peşine düşmek

Yaptığınız işe ve şirket açmak için seçtiğiniz alana tutkuyla bağlı değilseniz başarıya ulaşamanız oldukça zordur. Her girişimcinin yapabileceği en büyük hatalardan biri, gerçek tutkularını göz ardı ederek sadece para kazanma amacıyla bir şirket açmaktır. Örneğin ben, küçük hisselere karşı büyük bir tutku besliyordum. Birçok insan bana “parayı takip ederek” farklı sektörlere yönelmemi önerdi fakat küçük hisseler üzerinden çoktan başarıya ulaşmış olduğum için yolumdan vazgeçmemeye karar verdim. Bugün alanımın en büyük isimlerinden biriyim, üstelik yıllık kazancım 8 haneli sayılara ulaşıyor.

Bu hatayı yapan girişimciler para kazansalar bile hayattan keyif alamıyorlar. Sizi temin ederim ki bir işten sadece para kazanmak size yeterli gelmeyecek, yaptığınız şeyden mutluluk duymak da isteyeceksiniz.

 

4. Uyum sağlayamamak

Günümüzün sürekli değişen pazarında başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekiyor. Eğer kendinizi yenilemiyor ve tek bir ürüne veya hizmete fazla bel bağlıyorsanız asla başarılı olamazsınız. Yani, bütün kaynaklarınızı aynı yere yoğunlaştırmamalısınız.

Bunun yerine sürekli olarak deneyip yanılmanız gerekiyor. Birçok farklı ürüne ve çözüme şans vermelisiniz. Bu doğrultuda yeni seçenekler, imkânlar keşfedin. Şu anda işleyen düzeninizle devam etmeyin demiyorum ama bir taraftan da gelecekte değişiklik yapmaya hazırlıklı olun.

Örneğin Facebook ‘un ofisi bitmemiş bir inşaat alanına benzemektedir. Bunun sebebi ise şirketin “hiçbir iş tam anlamıyla bitmiş sayılmaz, her zaman üzerinde değişiklik ve yenilik yapılabilir.” kültürünü yansıtmasıdır.

 

5. Sosyal medyayı yok saymak

İnternete ihtiyaç duymadığını düşünen birçok geleneksel sektör var. İster küçük bir market isterseniz de bir kuru temizlemeci olun fark etmez, mutlaka internette bulunmalısınız. Neden mi? Müşteriler her gün internet ortamındalar ve başarılı olmak isteyen her işletme müşterilerinin olduğu yerde bulunup onlara bire bir hizmet vermelidir.

Hâlihazırda yaşanan teknoloji devrimine girişimciler de dahil olmalılar. Kullanması son derece ucuz olan internet ve sosyal medya, her alanda çok etkili olabiliyor.

 

İlginizi çekebilir

Her Girişimcinin Sahip Olması Gereken 5 Yetenek
Küçük Girişimcilerin Yaptığı En Büyük 10 Hata
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir