Girişimcilikte İlk Yıl Nasıl Hayatta Kalınır?

Girişimcilerin çoğu ilk yıl yaptıkları işten cayar. Neden mi? Eğri oturup doğru konuşalım; girişimcilik zor bir şey. Tamamen şatafat ve cazibeden ibaret değil. Birkaç ay içinde altınıza sıfır model bir araba çekip para içinde yüzmeniz mümkün değil.

Neyse ki girişimciliğin ilk yılında hayatta kalabilmenin birkaç püf noktası var:

 

1-Gözünüzü hedefinizden ayırmayın

Eğer hedefinizi bilmiyorsanız, bir hedefiniz yoksa veya hedefinizi tam ifade edemiyorsanız orada durun.

Çünkü hedefiniz yoksa vazgeçeceksiniz demektir. Peki iyi bir hedef nedir?

  • İnandığınız bir şey olmalı
  • Kendinizden daha büyük bir ‘sebep’ olmalı
  • İnsanlığın yararına dokunacak bir şey olmalı
  • Her gün çabalamanızı gerektiren bir şey olmalı
  • Tamamen ulaşılabilir bir şey olmalı
  • Sayabileceğiniz veya ölçebileceğiniz bir şey olmalı

Hedefinizi yazın. Yazdığınız şeye her gün bakın. Sesli şekilde okuyun. Bu size güç verecektir.

 

2-Yaptığınız şeye inanın

Elon Musk gibi “Hayallerimi gerçekleştirememektense ölürüm daha iyi.” diyen insanlar görmüşsünüzdür. Ya da bütün gece çalışmaktan, ofiste uyumaktan ve vakit bulamadıkları için hep dışarıdan yemek söyleyen hırslı girişimcileri de duymuşsunuzdur. Bunlar sağlıklı alışkanlıklar değil tabii ki ama bir girişimcinin sahip olması gereken türde bir özveri sergiledikleri kesin.

Peki bu tür bir özveri nereden geliyor? Yaptığınız şeye sarsılmaz bir güvenle inanmaktan geliyor elbette.

Mutlaka okuyun: Kendine İnanmak ve Güvenmek İsteyenlere

 

3- Destek alın

Çoğu insan bir yolda ilerlerken biraz sevgi ve desteğe ihtiyaç duyar. Girişimciler de bu durumdan muaf değil. Sizi ileri götüren, cesaretlendiren ve besleyen destekçi bir topluluk bulun.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte başarılı olmanıza yardım edecek 5 insan

 

4- Riskleri sevmeyi öğrenin

Risk unsuru asla ortadan kalkmaz. Her gün kahvaltı niyetine risk yemeniz lazım. Gerçek risk bir işe başlamaya karar vermek değil. Bunu herhangi bir insan yapabilir zaten. Gerçek risk, bir işin içindeyken her gün daha büyük ve daha fazla risk almaktır.

Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret

 

5-Konforsuzluğa alışın

İster sağlıkla ilgili konular olsun ister stres. Her zaman rahat olmanız mümkün değil. Konforsuzluğu aşmanın kısa yolu da yok. O yüzden konforsuzluğa ve rahatsızlığa alışmayı öğrenmeniz gerek.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Bozup Başarılı Olabilmeniz İçin Denemeniz Gereken 10 Yol

 

6- Sade biçimde yaşamayı öğrenin

Girişimciler rahat bir yaşam sürmeden önce sade şekilde yaşamak zorunda. Gelecek vadeden birçok girişimci, bir zamanlar evsizdi veya başarıya ulaşmadan önce hep asgari ücretli işlerde çalışmıştı.

Mesela Chris Gardner işini büyütmeden önce tek başına bir ebeveyn olarak sokaklarda yaşamak zorunda kalmıştı. İleride kazanacaklarınızın sizi şu anda krallar gibi yaşatacağı yanılgısına düşmeyin. İşin henüz başındayken krallar gibi yaşamak mümkün değil.

Mutlaka okuyun: Yoksulluktan Zenginliğe Ulaşan İlham Verici Girişimciler

 

7- Ara verin

En sağlam iradeli girişimciler bile ara vermeye ihtiyaç duyar. Arada kendine biraz zaman verin.  “Ara vermeden çalışmak işinizi, sağlığınızı ve elde etmeye çalıştığınız yaşamı tehlikeye atabilecek kötü bir alışkanlıktır.”

Mutlaka okuyun: İşe Ara Verip Tatile Çıkmanız Gerektiğinin 12 Belirtisi

 

8- Yiyin, uyuyun ve egzersiz yapın

Eğer girişimciyseniz didinmekten başka bir şey için vaktiniz yok demektir. Ancak doğru dürüst beslenmek, yeterince uyumak ve biraz egzersiz yapmak için zaman yaratmanız lazım. Bu üç şey size yaptığınız işe devam etme gücü verecek.

Bu sağlıklı alışkanlıklardan birini bıraktığınız an verimliliğiniz ani bir düşüş yaşayacak ve gerektiği kadar etkili biçimde çalışamayacaksınız. Fit olmak başarılı olmanın anahtarıdır, bunu unutmayın.

Geceleri 7 saat uyumak, hep taze şeyler tüketmek veya iki kilometrelik parkurlarda yürüyüşe çıkmak zaman kaybı gibi gelebilir ancak bunlar aslında size zaman kazandıran şeyler. Çünkü bunlar dayanıklılık, tahammül, zihin açıklığı ve başarılı olmanız için gereken gücü veren şeyler.

Bir yılın başında 100 kişiden oluşan bir girişimci grubu o yılın sonunda 10 kişiye kadar düşecektir. Geriye kalan 90 kişi vazgeçecektir. Başka bir iş aramaya, yeni bir planın peşinde koşmaya başlayacaklar.

Hiç kimse girişimciliğin kolay bir şey olduğunu söyleyemez. Kimse çocuk oyuncağı olacağı düşüncesiyle girişimciliğe atılmaz. Peki durum sizin için farklı olacak mı? Başarı elde edilebilen bir şey. Neyle mücadele edeceğinizi bilin ve hayatta kalmak için hazırlıklı olun. Öyle yaparsanız başarırsınız.

Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Sahip Olması Gereken 26 Alışkanlık

Avatar

Yazar : Bade

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir