Harika Bir Liderin Sahip Olması Gereken Özellikler

Başarılı bir işletme kurarken atılacak ilk adım, harika bir fikre sahip olmak ve aklınızdakini hayata geçirmek için iyi bir ekip kurmaktır. Yeni ve benzersiz bir fikir bulmak oldukça zor iken, bu fikri başarılı bir şekilde hayata geçirmek hayalperestler ile girişimcileri birbirinden ayıran en büyük kriterdir. Kendinizi nasıl görürseniz görün, yaşınız kaç olursa olsun, ilk kez bir çalışanı işe aldıktan sonra bir lider olma yolunda ilk adımı atmış olursunuz. Paranız kısıtlı olduğunda ve ek kaynaklara ihtiyaç duyduğunuzda işler yolunda gitmeyebilir ve bu da stres seviyenizi yükseltebilir. Böyle durumlarda derin bir nefes alıp rahatlayın ve kendinize nasıl bir lider olduğunuzu ve gelecekte nasıl bir lider olacağınızı hatırlatın. İşte sizlere her başarılı liderin sahip olması ve uygulaması gereken bazı özellikler:

 

1- Dürüstlük

durustluk

Etik anlayışınız ne olursa olsun bir ekipten sorumlu iseniz çıtayı yüksek tutmak oldukça önemlidir. İşletmeniz ve çalışanlarınız kendinizin bir yansımasıdır ve eğer dürüst ve etik bir davranış sergilerseniz ekibiniz de sizin peşinizden gelecektir.

En büyük firmalar hem firma sahiplerinin hem de markalarının değer verdiği önemli değerlerin bir listesini yapar ve bunu iş yerinde görünür bir yerde paylaşırlar. Sağlıklı bir ofis içi ortamı sağlayın ve ekibiniz bu standartları yakalaması için onları teşvik edin. Bu standartları öne çıkartarak ve kendiniz de örnek olarak iş ortamınızı samimi ve yararlı bir çalışma alanına dönüştürebilirsiniz.

 

2- Yetki Verme

Görevlerinizi Devredin

Marka vizyonunuzu süslemek etkili ve verimli bir iş yaratmak için oldukça gereklidir ancak sahip olduğunuz vizyon ile ekibinize güvenmeyi öğrenemezseniz hiçbir zaman bir sonraki aşamaya geçemezsiniz. Yetki vermediğiniz sürece biriken işler altında ezilir ve üretkenliğinizi kaybedersiniz.  Doğru insanlara doğru görevler vermek, işiniz büyürken ihtiyacınız olacak en önemli becerilerden birisidir.

Yetki vermenin en önemli unsuru ekibinizin güçlü yönlerini belirlemek ve bunlardan faydalanmaktır. Ekip üyelerinizin her birinin en çok neyi yapmaktan hoşlandığını öğrenin. Eğer görevi alan kişi, işi daha eğlenceli bulursa bu, o iş için çalışanın daha çok çaba harcayacağı anlamına gelmektedir. Yetki vermek sadece takımınıza güvendiğinizi ve inandığınızı kanıtlamaz. Ayrıca, sadece sizin yapabileceğiniz daha önemli işler için daha çok zaman ayırmanıza da yardımcı olur.

 

3- İletişim

iletisimi-gelistirme

Aklınızda ne kadar iyi fikirler olursa olsun, aklınızdakiler karşınızdaki kişiye anlatabildiğiniz kadardır. Bu yüzden yapılması gereken şeyleri açık bir şekilde ifade etmek ve anlatmak oldukça önemlidir. Eğer vizyonunuzu ekibinize aktaramazsanız, aynı hedef doğrultusunda çalışmanız da imkansız olacaktır.

Yeni ekip üyelerini eğitmek ve üretken bir iş ortamı sağlamak tamamen sağlıklı bir iletişime dayanmaktadır. Bunun için kendinizi erişebilir kılmak ve çalışanlarınızla her gün konuşmak hayati öneme sahiptir. Bu sayede skibiniz size güvenmeyi öğrenecek ve daha çok çalışmak için daha istekli olacaktır.

Bir lider olarak sizin göreviniz, çalışanlarınızla iletişim halinde olarak onlara pozitif enerji dağıtmaktır. İşte tam bu noktada mizah anlayışınız çok işe yarayacaktır. Hata yaptıklarında ekip üyelerinizin ağlamak yerine kahkaha atmalarını sağlayın. Her zorlukta sürekli gülecek bir şey bulursanız iş ortamınız mutlu ve sağlıklı bir ortama dönüşecektir. Böyle ortamlarda ekip üyeleri pes etmek yerine daha da çok çalışmak isteyecektir. Ekibiniz ile şakalaşabilir ve günlük hayat hakkında muhabbet edebilirsiniz. İş sırasında böyle küçük kaçamaklar üretkenliği ve morali daha üst seviyelere taşıyacaktır.

Örneğin Onevest firması, mizah ve şeffaflığa çok önem vermektedir. Tüm çalışanları köpek dostu ve ofislerinde köpekler bulunuyor. Gün içerisinde küçük kaçamakların, kendi işlerinin daha yaratıcı ve güncel olmasını sağladıklarını iddia ediyorlar. Ekip üyelerinin birbirine alışması için bir gelenekleri bile var; işteki ilk günü olan çalışana şaka yapmak. Bu aradaki buzları eritiyor ve yeni gelenin aileden biri olduğuna ikna olmasını sağlıyor.

 

4- Güven

guven

Markanızın geleceğinin belirsiz olduğu dönemler olabilir veya çoğu zaman işler planladığınız gibi gitmeyebilir. Bu durum, küçük ya da büyük her işletme için geçerlidir. Böyle zamanlarda bir lider olarak en önemli göreviniz, panik yapmamak ve ekibinizin moralinin yüksek kalmasını sağlamaktır.Ekibinize karşılaşılan zorlukların doğal olduğunu açıklayın ve daha da önemlisi daha büyük hedeflerinize odaklanın. Unutmayın ki, ekibiniz sizi yansıtır. Bir lider olarak sakin kalarak ve kendinize güvenerek, ekibinizin de aynı şekilde hissetmesini sağlayabilirsiniz. Asıl görevinizin herkesin çalışmasını ve ilerleme kaydetmesini sağlamak olduğunuz aklınızdan çıkarmayın.

 

5- Kendini Adamak

kendini-adamak

Eğer ekibinizin çok çalışmasını ve kaliteli işler çıkarmasını bekliyorsanız bunu önce siz yaparak onlara örnek olmalısınız. Patronunuzu aranızda, sizinle birlikte çalışırken görmek kadar daha motive edici bir şey olamaz. Bu sayede çok çalışmanın her seviyede yapılabileceğini de gösterirsiniz. Markanıza ve rolünüze kendinizi adayarak sadece ekibinizin saygısını kazanmazsınız, aynı zamanda ekibinize daha çok çalışması için itici bir güç oluşturursunuz.

Bu adanmışlık ruhunu, sadece çalışırken değil her davranış ve tutumunuzda göstermelisiniz. Örneğin ekibinize verdiğiniz sözleri her zaman tutun. Bir gezi veya Cuma günü erken paydos sözü verdiyseniz bunu mutlaka yerine getirin. Sadece çok çalışarak değil adil bir lider olarak da bilinmelisiniz. Ekibinizin saygısını bir kez kazandıktan sonra mümkün olandan çok daha kaliteli işler ortaya çıkarabilirsiniz.

 

6- Pozitif Tutum

pozitif-tutum

Ekibinizi, şirketin başarısı için motive etmeli ve çalışanlarınızın enerji seviyelerini yüksek tutmalısınız. Unutmayın ki, ekibinizdeki herkes birer insan. Ofisteki ambiyansı, üretkenlik ve eğlence arasında dengede tutun.

Çalışanlarınız mutlu ederseniz onlar da aciliyeti olan bir işi bitirmek için birkaç saat fazla çalışmaya ve markanız için ellerinden geleni yapmaya gönüllü olurlar.

 

7- Yaratıcılık

yaraticilik

Kendi planınızdan saparak tamamen yeni bir karar almak zorunda olacağınız anlar olacaktır. Tam da bu noktada yaratıcılığınız hayati önem kazanır. Bu gibi zorlu durumlarda ekibiniz sizden onlara öncülük yapmanızı bekleyecektir ve siz de hızlı bir karar almak zorunda kalabilirsiniz. Bir lider olarak, kalıpların dışına çıkabilmeli ve kötü iki seçenek arasından en iyisini seçebilmelisiniz.

 

8- Sezgi

sezgi

Günlük işlerde ekibinize liderlik etmek oldukça kolay olabilir. Ancak beklenmedik bir şey olduğunda veya hiç bilmediğiniz bir senaryo ile karşılaştığınızda, ekibiniz sizden yol göstermenizi isteyecektir. Sonucunda karşınızda karar vermek zorunda olduğunuz zorlu kararlar olacaktır ve bunlara yanıt olarak ise kendi sezgilerinize güvenmeniz gerekecektir. Kendi sezgilerinize güvenmeyi öğrenmek, ekibinizin size güvenmesi gerektiğini öğrenmesi kadar önemlidir.

 

9- İlham Verin

ilham-verin

Ekinize ilham vermek gelecekteki hedeflerinize ulaşmanız ve mevcut durumlarla başa çıkabilmeniz için son derece önemlidir.  Ekibinize, şirketin başarısına yatırım yaptıklarını hissettirmelisiniz. Herkese belli bir prim vererek veya bir bonus sistemi yaratarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca herkesin yaptığı işi takdir etmeli ve çabaları için de herkese teşekkür etmelisiniz.

 

10- Yaklaşım

yaklasim

Herkesin farklı kültürel bakış açıları, dil engelleri, farklı eğitim geçmişi, kişisel alışkanlıkları ve değişken değerler sistemi vardır. Bunlar bir bireyin bir bilgiyi nasıl işlediği ve yorumladığını doğrudan etkiler. Kimi insanlar baskı altında daha iyi çalışırken, kimileri çalışamaz. Kimileri peşinden koşacak bir sevgili ararken, kimileri hemen vazgeçer ve ilişkiyi başlamadan bitirir. Bir lider olarak etkinliğinizi artırmak için mevcut duruma göre kişiden kişiye farklı bir yaklaşım benimsemek zorundasınız. Bu olguyu hayata geçirebilmeniz, ekibinizin sizin için daha çok çalışmasını sağlama konusunda oldukça önemlidir.

 

İlginizi çekebilir

Harika Bir Lider Olmak İçin 50 Kural
Bill Gates’ten Girişimcilere Liderlik Dersleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir