Lider Kimdir?
Liderliğin tanımı herkesçe farklı olsa da benim favori liderlik tanımım şudur:
“Lider, gidilecek yolu bilen, o yola korkusuzca girebilen ve arkasındakilere yol gösteren kişidir.”
Görev tanımlarından bağımsız olarak liderler çalışanlarının başarı ya da başarısızlığında da kritik bir role sahip olurlar.
Başarılı liderler çoğu zaman ileri görüşlü insanlar arasından çıkar ve lider ruhlu kimseler sahip oldukları fütüristik vizyon sayesinde akıllarından geçen her türden fikri gerçek birer başarı hikayesine dönüştürebilirler.
Anlayacağınız bir lideri lider yapan güçlü karakter özellikleridir. Bu nedenle bugünkü yazımızda güçlü ve başarılı liderleri tanımlayan en elzem liderlik özelliklerine değineceğiz.
Güçlü Lider Özellikleri
1- Dürüstlük ve Bütünlük
Amerika Birleşik Devletleri’nin 34. Başkanı Dwight. D. Eisenhower bir konuşmasında şöyle demiştir:
Liderlik özelliklerinden en üstün olanı hiç tartışmasız dürüstlük ve bütünlüktür. Onsuz, ne ekiplerin, ne futbol takımlarının, ne orduların ne de işletmelerin gerçek bir başarı yakalamaları mümkün değildir.
Dürüstlük ve bütünlük bir insanı güçlü ve başarılı bir lider haline getirecek iki önemli bileşendir. Hem zaten kendiniz bu niteliklerden yoksunken nasıl olup da çalışanlarınızdan onlara sahip olmasını bekleyebilirsiniz ki? Liderler ancak ama ancak değerlerine ve temel inançlarına bağlı kaldıkları müddetçe başarıya ulaşabilirler. Anlayacağınız, etik olmadan başarı da yoktur.
Mutlaka okuyun: Dürüst ve güvenilir insanların özellikleri
2- Öz Güven
Başarılı bir lider olmak ve çalışanlarınızın emirlerinizi yerine getirmesini sağlamak için yeterli miktarda öz güvene sahip olmanız gerekir. Kendi kararlarınızdan veya niteliklerinizden emin değilseniz, emriniz altında çalışan insanların sizi koşulsuz şartsız kabullenmesini bekleyemezsiniz.
Bir lider olarak astlarınızın saygısını kazanmak için onlara her daim güven aşılamalı, gerekirse az biraz çalım atıp her daim atılgan tavrınızı göstermelisiniz. Bu durum bir öz güven patlaması yaşamanızın gerekeceği anlamına da gelmez, ancak çalışanlarınıza huzurlu bir iş ortamı yaratmanız ve güvenilirliğinizi kanıtlamanız açısından öz güvenli olmanız şarttır.
Mutlaka okuyun: Özgüven Nasıl Kazanılır?
3- İlham
Liderliğin en zor tarafı kitleleri peşinden sürükleyebilmektir. Bunu da ancak bir lider olarak iyi bir örnek teşkil edip başkalarına ilham kaynağı olmakla gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın, çalışanlarınız işler sarpa sardığında öncelikle liderlerinin tepkisini ölçme yoluna gidecektir. Bu nedenle sorunlarla başa çıkma şekliniz, çalışanlarınızın sizi destekleme derecesini de belirleyecektir.
Başarılı bir lider olarak her daim olumlu düşünmeli, dahası bu olumlu yaklaşımı eylemlerinize de yansıtabilmelisiniz. Baskı altında hissettiğiniz durumlarda sakinliğinizi korumalı ve çalışan motivasyonunu yükseltmeye odaklanmalısınız. “Hareketleriniz başkalarına daha fazla hayal kurmaları, daha çok bilgi edinmeleri, her daim daha fazlasını yapmaları ve nihayetinde daha fazlası olmaları için ilham veriyorsa liderliğin hakkını vermişsiniz demektir.” Çalışanlarınıza ilham vermek konusundaki başarınız gelecekte karşılaşacağınız sorunlar veya mevcut problemler ile başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır.
4- Bağlılık ve Tutku
Çalışanlarınızın saygısını kazandığınıza göre sırada onları potansiyellerinin tamamını kullanarak çalışmaya ikna etmek var. Bu konuda da işinize olan bağlılığınızı aratmayacak denli bir tutkuya sahip olmanız şart.
Bir lider olarak işin bir ucundan tutar ve bunu çalışanlarınıza da gösterebilirseniz, onlar da söz konusu iş için ellerinden gelenin en iyisini yapmaktan çekinmezler. Böylece çalışanlarınızın size olan saygısını artırabilir, dahası ekip üyelerinizin çok daha güçlü bir performans sergilemelerine yardımcı olacak denli güçlü bir sinerji yaratabilirsiniz. Buna karşın, çalışanlarınız işinize tutkuyla bağlı olmadığınızı hissedip de kararlı tavrınızdan bihaber biçimde çalışmayı sürdürdüklerinde ise bir lider olarak onları herhangi bir hedefi gerçekleştirme konusunda motive etmeniz zorlaşır.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir! ”
5- Etkili İletişim Becerisi
Ekibinize ulaşmak istediğiniz hedef veya vizyona ilişkin net bir bilgi vermediğiniz sürece hayal ettiğiniz hedeflere ulaşmanız imkansızdır. Özetle, mesajınızı çalışanlarınıza iletmek konusunda çuvallarsanız başarılı bir lider de olamazsınız. Liderlikte başarı iyi bir konuşmacı olup güçlü iletişim becerilerine sahip olmanızla mümkündür.
Neden mi?
Çünkü kelimeler sihirlidir. Kelimeler insanları motive etme ve gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri dahi gerçek kılma gücünü içlerinde taşırlar. Bu nedenle, bir lider olarak etkili iletişimin gücünden yararlanmanız işletmenize ilişkin çok daha iyi sonuçlar elde etmenizi mümkün kılacaktır.
Mutlaka okuyun: Etkili İletişim Nasıl Kurulur?
6- Karar Verme Becerisi
Söz konusu olan liderlik başarısı olduğunda vizyon sahibi bir lider olmanızın yanı sıra doğru zamanda doğru kararı verebilme becerisine sahip olmanız da önemlidir. Liderlerin aldığı her karar kitleleri de derinden etkileyecektir. Bu nedenle, bir lider karar vermeden önce uzun uzun düşünmeli, nihai kararını alır almaz ise söz konusu kararın arkasında durmayı bilmelidir.
Liderlerin çoğu özgürce almayı tercih ederler ancak bizler önemli bir karar öncesi yatırımcılarınıza ya da şirket ortaklarınıza danışmanızın yerinde bir tavır olacağı kanaatindeyiz. Nihayetinde kararlarınızdan faydalanacak olan da bu kararlardan muzdarip olacak olan da onlardır, öyle değil mi?
7- Hesap Verebilirlik(Mesuliyet)
“İyi bir lider, hatalarının sorumluluğunu üstlenmeyi şirket hisselerindeki payından çok daha fazla önemser”.
Bir lider olarak kendi sorumluluklarınızın bilincinde olduğunuz kadar her bir çalışanın üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesini sağladığınızdan da emin olmalısınız.
İşlerini layıkıyla yapan çalışanlarınızı takdir etmeli, hata yaptıklarına şahit olduklarınızın ise bu gerçeği bir an evvel fark etmelerini sağlamalısınız. Gerekirse bu hatayı telafi etmek adına beraber çalışmayı dahi teklif edebilirsiniz. Çalışanlarınızı kendi eylemlerinden sorumlu tutmanız ve “hataların mesuliyetini üstlenmeye” yönelik bir liderlik yaklaşımı benimsemeniz bir çeşit sorumluluk duygusu yaratacak ve yapılacak işlerin büyük bir ciddiyetle gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Mutlaka okuyun: Hesap Verebilir ve Sorumlu Biri Olmak İsteyenlere
8- Yetki Dağılımı
Lider dahi olsanız her şeyi bir başınıza üstelik kusursuz biçimde yapabilmeniz olanaksızdır. Önemli olan bir lider olarak kilit sorumluluklarınıza odaklanmanız, işin geri kalanını ise çalışanlarınıza bırakabilmenizdir. Yani görev dağılımına gitmeli, her çalışana belirli bir sorumluluk yüklemelisiniz. Mikro yönetim anlayışını benimsemekte ısrarcı olursanız, çalışanlarınız arasında ciddi bir güven eksikliği yaratır, bundan da önemlisi odaklanmanızın şart olduğu önemli konulara asla ama asla odaklanamazsınız.
O halde vakit kaybetmeden görev ve sorumluluklarınızın bir kısmını çalışanlarınıza devredin ve onların nasıl bir performans sergilediklerini gözlemlemeye çalışın. Hedefe ulaşma yolunda ihtiyaç duyacakları tüm kaynakları ve desteği sağladığınızdan emin olun. Yani onlara sorumluluklarını üstlenme fırsatı tanıyın.
Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?
9- Yenilikçi Bakış Açısı ve Yaratıcılık
Liderleri sıradan çalışanlardan ayıran şey nedir? Çağımızın vizyonu en geniş girişimcilerinden biri olan Steve Jobs bu soruyu şu şekilde cevaplamıştır:
“Liderleri çalışanlarından ayıran şey yenilikçi yaklaşımdır.”
Temposu bir an bile düşmeyen günümüz dünyasında ilerleme kaydetmek istiyorsanız aynı anda hem yaratıcı hem de yenilikçi olabilmeniz şarttır. Yaratıcı düşünmeniz ve yenilikçi bir bakış açısı benimsemeniz hem sizin hem de ekibinizin kalabalıklar arasından sıyrılmasını sağlayacaktır. Benzersiz fikirlere ulaşmak ve bu fikirleri/hedefleri gerçeğe dönüştürmek istiyorsanız, kalıpların dışına çıkmaya odaklanmalısınız.
10- Empati
Bir lideri başarılı kılan karakteristik özelliklerden bir diğeri de empatidir. Liderler çalışanları ile empati kurmalıdır. Ne yazık ki liderlerin çoğu koltuk sevdasına kapılıp diktatörce bir yaklaşım sergilemekte, çoğu zaman empatiyi göz ardı etmektedir. Bunun sonucu olarak da çalışanları ile güçlü bir bağ kuramamaktadırlar. Halbuki çalışanlarınızın sorunlarını anlamak veya acılarını hissetmek etkili bir lider olmanın ilk adımıdır. Çalışanlarınızın problemlerine etkili bir çözüm bulmakta yetersiz kaldığınız durumlarda ise empatiniz dahi tek başına yeterli olmayacaktır.
Mutlaka okuyun: Nasıl Empati Kurulur?
11- Dayanıklılık
İşler bir sarpa sardı mı arkası mutlaka gelir. Bu sözü daha önce duyduğunuza eminiz. Hatta belki de bununla yetinmeyip durumu ilk elden deneyimlediniz de. Peki, başarılı liderlerin de bu gerçeğin farkında olduklarını biliyor muydunuz? Başarılı liderler güçlü, direnç sahibi, dayanıklı kişiler arasından çıkar. Başarılı liderler ve girişimciler her daim olumlu bir tavır sergilerler. Bundandır ki koşulların ne kadar zor olduğundan bağımsız olarak kitleleri peşinden sürüklemeyi başarırlar. Çoğu insan sorunlardan şikayet ederken başarılı liderler sorunlara değil, çözümlere odaklanmayı tercih ederler.
12- Duygusal Zeka
Başarılı liderler başkalarını etkileyebilir ve onları hedeflerinin doğruluğuna inandırıp bu doğrultuda yönlendirebilirler. Bunu da insanlarla duygusal bağ kurarak gerçekleştirirler. İşte duygusal zeka tam da bu noktada devreye girer.
Peki, bir lider neden duygusal zekaya sahip olmalıdır?
Gelin şu dört madde ile açıklayalım:
- Duyguları etkili bir şekilde yönetmek
- Daha güçlü bir toplumsal bilince sahip olmak
- Kusursuz iletişim kurabilmek
- Çatışmaları etkili şekilde çözebilmek
Duygusal zekaya sahip liderler duygularını kontrol edebilir, bu da olumsuz duyguların karar verme becerilerini etkilemesini önler. Bundan olacak ki aceleci kararlar alıp hataya düşme olasılıkları çok daha düşüktür. Ayrıca duygusal zekaya sahip liderler kendi duygularını anlama ve başkalarının duygularını önemseme konusunda da başarılıdırlar. Üstelik hepsi bununla da sınırlı değil, duygusal zekaya sahip liderler aynı zamanda çatışmaları çözme konusunda da ustadırlar.
Mutlaka okuyun: Liderlikte Duygusal Zekanın Önemi
13- Alçak Gönüllülük
Gurur bizleri yapmacık, alçak gönüllülük ise gerçek kılar.– Thomas Merton
Liderlik statülerinden birine terfi etseniz kendinizi nasıl hissederdiniz? Gururlanırdınız,öyle değil mi? Ama emin olun bu his dahi çok sürmez, yerini bir başkasına bırakırdı. Çünkü başarılı liderler kendilerinden çok başkalarını düşünürler. Tam da bu yüzden büyük liderler kendilerine odaklanmaktan çok problem çözmeye ve ekip dinamiklerine önem vermektedirler.
14- Şeffaflık
Bir lider ve girişimci olarak çalışanlarınızın güvenini kazanmanın en iyi yollarından biri de şeffaf olmaktır. Bir şeyleri saklamak yerine, onlarla açıkça paylaşmayı tercih etmelisiniz. Bu netliği sağladığınızda çalışanlarınız da sizinle aynı vizyonu paylaşabilecek, bu vizyonu hayata geçirme konusundaki kararlığınız, tutkunuz ve inancınızdan emin olduklarından söz konusu amaca yönelik bir çalışma yapmaktan kaçınmayacaklardır. Bundan da önemlisi şeffaf ve özerklik bir çalışma ortamı yaratmış olur, çalışanlarınızın işlerine dört elle sarılmalarını sağlarsınız.
15- Vizyon ve Amaç
Başarılı liderler bir vizyon oluşturur, vizyonlarını net biçimde ifade eder, ona tutkuyla sahip çıkar ve yorulmak bilmeksizin onu tamamlamaya uğraşırlar. – Jack Welch
Başarılı liderler her daim güçlü bir vizyona yani nihai bir amaca sahip olurlar. Vizyonlarına ilişkin hayaller kurmakla kalmaz, aynı hayali çalışanları ile de paylaşırlar. Çizecekleri rotayı ancak ama ancak çalışanları da bu büyük resmi görebildikleri vakit belirlerler.
Başarılı liderler gerekirse tüm sınırları aşar ve söz konusu hedefe ulaşmak için elzem olan stratejileri veya eylem planını çalışanları ile de paylaşmaktan çekinmezler.
Başarılı Bir Nasıl Lider Olunur?
1. Ekibinizi dinleyin.
Gerçek bir lider, ekip üyelerinin üstün körü bir dinlemeye değil söyledikleri şeylerin dikkate alındığını bilmeye ihtiyaç duyduğunun farkındadır. Ekibinizi dinlediğinizde onlar için daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmanıza yardımcı olacak sorunları da tespit etmiş olursunuz. Bunu gerçekleştirebilirseniz ofis içi sorunların hakim olduğu bir ekip yerine performansının doruğundaki çalışanlara liderlik etmiş olursunuz.
Mutlaka okuyun: İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur?
2. Mümkün olduğunca etkili bir iletişim kurun.
Ekibinizle konuşmak başka onlarla iletişim kurmak başka bir şeydir. İletişim, izleyeceğiniz yolun ve hedeflerinizin anlaşılmasını sağlamak amacıyla konuştuğunuz anlamına gelir. Etkili bir lider olarak ekip üyelerinizin beklentilerinizi net bir biçimde bilmelerini ve başarılı olmak istiyorlarsa birlikte çalışmaları gerektiğini anlamalarını sağlamalısınız.
Mutlaka okuyun: Etkili İletişim Nasıl Kurulur?
3. Örnek olun.
Her lider kendi eylemlerinden sorumludur. Bu gerçek, ekip üyelerinin kendilerinden ne beklendiğini anlamalarına yardımcı olur. Yüksek standartlarda çalıştığınız zaman, ekibiniz sizi örnek almaları gerektiğini hatta sizi takip etmemelerinin kendilerini görevden almanıza dahi yol açacak bir yetersizlik riskiyle karşı karşıya getireceğini bilirler. Standartları olmayan bir liderseniz ekibinizin de disipline veya değerlere sahip olması çok zordur.
Mutlaka okuyun: Örnek Davranışlarla Liderlik Etmek
4. Tutkulu olun.
Zorluklarla karşılaştıklarında ekibinizi büyük işler başarma konusunda yüreklendirecek tek şey sahip oldukları çalışma aşkıdır. Bu nedenle bir lider olarak harika bir performans sergilemekten asla vazgeçmemeli, ekibinizin de harikalar yaratması için motivasyon sağlayıcı olma göreviniz konusunda da son derece tutkulu olmalısınız.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”
5. Tutarlı olun.
Mükemmel sonuçların yaratıcısı tutarlılıktır. Büyük başarılar ancak tutarlı davranış ve tavırlar birbiri ardına geldiğinde elde edilir. Bir lider olarak etkin ve başarılı ekipler oluşturmada en etkili yöntemlerden biri de ekip üyelerini her geçen gün mükemmelleşen tutarlı bir performans göstermeleri için cesaretlendirmektir.
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü
6. Net kararlar alın.
Lider olabilmeyi başarmış kişiler verdikleri kararlar hakkında kendilerini sorgulamazlar. Çünkü kararlarından şüphe duyar ve bunu ekibe de yansıtırlarsa ekip içi güven duygusunu zedeleyeceklerinin farkındadırlar. Hangi lider ekip üyeleri tarafından yönetme yeteneklerinin sorgulamasını ister ki?
7. Mentor veya rol model edinin.
Lider olmayı deneyimlemiş insanların tavsiyelerine başvurmalısınız. Birbirinden farklı pek çok insanın bir araya gelmesiyle oluşan bir ekibe liderlik ederken neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığına dair size fikir vereceklerdir. Her şeyi bildiğiniz ya da yardıma ihtiyacınız olmadığı sanrısına kapılmayın. Unutmayın, eğitim asla sonu gelmeyen bir süreçtir.
Mutlaka okuyun: Akıl Hocası Kimdir? Bir Akıl Hocasına Neden ve Nasıl Sahip Olunmalı?
8. Sınırlarınızı bilin.
Lider olmanız süperman olduğunuz anlamına gelmez. Bir liderin dahi üstesinden gelmekte zorlanacağı veya kendi başına çözemeyeceğini hissettiği zorluklar olabilir. Bu tarz durumları sakince karşılayıp paniklemeden gerekli desteği talep edin. Ne zaman yardım isteyeceğinizi bilirseniz alacağınız kötü bir kararla tüm ekibi riske atmamış olursunuz.
9. Güçlü yönlerinizin farkında olun.
Sizi liderlik konumuna taşıyan hiç şüphesiz ki güçlü yönlerinizdir. O halde kartlarınızı güçlü yönlerinize oynayın, en iyi yaptığınız işlere odaklanırsanız ekibinizin ilerlemesine yardımcı olursunuz.
Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
10. Zayıf yönlerinizin farkında olun.
Hiç kimse ne denli kusursuz görünürse görünsün mükemmel değildir. Herkesin zayıf olduğu bir nokta vardır. En iyi liderler zayıf yönlerinin farkında olan ve kendilerini nasıl geliştireceklerini bilenlerdir. Zayıf yönlerinizi tanımladığınızda etrafınızı bu alanlardaki eksikliklerinizi giderecek güçteki çalışma arkadaşlarıyla kuşatabilirsiniz.
11. Mazeretler ardına sığınmayın.
Mazeretler, vasatlığı hayat tarzı haline getirmiş kimselerin içine saplanıp kaldığı sözde sebeplerdir. Liderler, hatalarını kabullenme yürekliliğini gösterebilen insanlar arasından çıkar. Liderler hiçbir zaman mazeretlerin ardına sığınmazlar. Bu aynı zamanda ekip üyelerinin de sergilemesi gereken bir tavırdır. Unutmayın bahane üretmeyen bir ekip, performansını sürekli olarak geliştirmek için çalışan ekiptir.
Mutlaka okuyun: Başarılı Liderler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?
12. Öngörülemez olayları kabullenin.
Ne denli harika bir planlama yapmış olursanız olun, işlerin karıştığı ya da beklenmedik olaylar nedeniyle planınızın sekteye uğradığı zamanlar olacaktır. Kontrol edemediğiniz şeylere kendinizi yıpratıp yoracak kadar takılmanıza hiç gerek yoktur. Karşılaştığınız durumlara ne şekilde uyum sağlayıp ilerleyeceğinizi öğrenmelisiniz. Hedeflerinizi de girişimlerinizi de ancak bu sayede nihayete erdirebilirsiniz.
13. İyilik yapın.
İyilikler yapıp iyi bir enerjiye sahip olmak size yine iyilikle geri dönecektir. İçinde yaşadığınız toplumun bir parçası olun, size kıyasla daha az şansa sahip olanlara yardım edin veya başkalarının da başarılı olmasına yardımcı olun. Unutmayın, kendinizden verdiğiniz ölçüde kazanırsınız.
Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda Başkalarına Yardım Etmenin Rolü
14. Yeni insanlarla tanışmaktan kaçınmayın.
Müşteri ağı kurmakla insanların işletmenizden haberdar olmasını sağlamış olursunuz. Bu nedenle müşteri ağı oluşturma işletmeniz için son derece önemli bir konudur. Kimin kimi tanıdığını da, size hayatınızın fırsatını sunup işletmenizi bir üst seviyeye taşıyacak bağlantıyı nasıl veya kimin kurabileceğini de asla tahmin edemezsiniz. Müşteri tabanınıza yeni isimler ekleyin ve tanıştığınız her bir kişi ile sağlam ilişkiler kurmaya çalışın.
Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları
15. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.
Duygularınızın farkında olmalı onların kararınızı veya performansınızı etkilemesine izin vermemelisiniz. Unutmayın, duygularınız kontrol edilemez hale gelirse sizin de ekibinizin de başarılı olma yeteneğini zedeleyebilirler. Duygularınızı kontrol edemediğiniz için büyük bir müşteriyi kaybetmenin sizi ne denli kötü bir duruma sokabileceğini bir düşünsenize!
Mutlaka okuyun: Duyguları Kontrol Etme Yöntemleri
16. Tepkilerinizi kontrol altına alın.
Ani duygu patlamaları yaşayıp kendinizi değiştirmenizin ciddi anlamda zor olacağı kötü bir sahnenin başrol oyuncusu haline getirmeyin. Duygularınızın sizi ele geçirdiğini hissettiğiniz an en geri çekilip bir dakikalığına nefes almak için kendinize zaman ayırın. Zihninizi temizleyin ve kendini toparlayın, böylece duygularınızdan ziyade zihninizle konuşabileceksiniz.
Mutlaka okuyun: Duygusal Zeka Nedir? Duygusal Zekanızın Yüksek Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
17. Eğlenin.
Başarılı olmak için yoğun çaba sarf etmeniz gerekse de bu durum sert tavırların hakim olduğu bir çalışma ortamını teşvik etmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Bazen ekibinizin stresin olumsuz etkilerine maruz kalmaması adına gevşemek ve eğlenmek en iyisidir. Ekibinizin dinlenebileceği veya çalışırken eğlenebileceği belirli günler düzenleyin. Hatta her günü eğlenceli geçirebileceğiniz bir atmosfer yaratmanız daha doğru olur, böylece ekibiniz yoğun baskıya maruz kalmayan zihinlerini çok daha iyi bir performanslar için kullanabilir.
Mutlaka okuyun: İş Yerinizi Nasıl Eğlenceli ve Yaratıcı Bir Yer Haline Getirebilirsiniz?
18. Her şeyi etraflıca düşündüğünüzden emin olun.
Acele kararlar vermemelisiniz. Bunun anlamı karar verme sürecini uzattıkça uzatıp işi erteleme hastalığına kadar götürmeniz değil elbet. Etraflıca düşünmeden alacağınız herhangi bir karar, ekibinizi ve dolayısıyla da işletmenizi başarısızlıkla sonuçlanacak bir konuma sokmanıza yol açabilir. Bu nedenle, nihai karar vermeden önce yapmakta olduğunuz seçimin artılarını ve eksilerini derinlemesine analiz ettiğinizden emin olmalısınız.
Mutlaka okuyun: Stratejik Düşünen Liderlerin Ortak Özellikleri
19. Ekip üyelerinizi özenle belirleyin.
Ekip üyeleriniz başarınızı belirleyen kişiler olacaktır. Bu nedenle, ekibinize getirmeyi düşündüğünüz kişilerin altyapılarını detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Ekibinize katmayı planladığınız kişilerden herhangi birinin sahip olduğu değerler ekibiniz için belirlediğiniz değerlerle uyuşmuyorsa bu durumun ekip içi uyumu tamamen ortadan kaldırabileceğini bilmeniz gerek.
Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?
20. Ekibinizi her şeyin üstünde tutun.
Ekibinize başarıya ulaşmak için ihtiyaç duyacakları kaynak ve ortamı sağlayın. Hatta her daim ekibinizi başarıya götürecek ortam ve şartları sağlamaya ve görevlendirmeleri bu gerçeği baz alarak yapmaya odaklanmanız şart. Ekibinizde kimlerin hangi alanlarda en yüksek performansı sergilendiğini araştırın ve onlara yeteneklerini daha da geliştirebilecekleri görevler verin.
Mutlaka okuyun: İyi bir lider olmanın sırrı: Görev dağılımı yapabilmek
21. Alçak gönüllü olun.
Hiçbir şey sahip olduğu konumun gücü nedeniyle kendisine tapılması gerektiğine inanan bir liderden daha kötü olamaz. Bu durum yaşandığında ekip üyeleri liderlerine karşı bir öfke biriktirmeye başlar ve söz konusu kişinin liderliğini baltalamaya çalışırlar. Böylesi bir tavır işletmenizi üretkenliğin olmadığı işlevsiz ve verimsiz bir ortama dönüştürür. Üstelik bu durumdaki bir lider kendisini çok geçmeden gerçek liderliğin neye benzediğini örnekleyen bir başkası tarafından yönetiliyorken bulacaktır.
Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi
22. Kendinizi bağışlayın.
Liderler de hata yapabilir. Sorumluluklarınızdan kaynaklanan yoğun baskı nedeniyle, bazı zamanlarda ekibinizin ilerlemesini sağlayacak doğru kararları veremeyebilirsiniz. Bu durum yaşandığında ileriye doğru adım atmak ve hatalarınızı düzeltmek konusunda kararlı olmalısınız. Dövünmenin veya bir lider olarak yeteneklerinizi sorgulamanın bir anlamı yok. Hatalarınızdan ders çıkarmalı ve gelecekte daha makul kararlar alabilmek için onlardan en iyi şekilde yararlanmalısınız.
Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol
23. Rasyonel olun.
Asla duygularınıza dayalı kararlar vermeyin. Ekibinizi kazançlı bir konuma getirebileceğiniz en iyi yöntemin ne olacağını düşünmelisiniz. İşle ilgili meselelerin kişisel algılanmaması gerektiğini unutmayın. Sorun ciddi olmadıkça duygularınızı bir kenara atmanız ve işletmeniz için en iyisinin ne olacağını düşünmeniz gerekir. Kısa vadeli bir bakış açısıyla karar vermek yerine uzun vadeli bir zihniyete göre hareket edin.
24. Makul olun.
Liderlik, farklı bakış açılarına ve değerlere sahip bir grup insana rehberlik etme pozisyonunda olacağınız anlamına gelir. Elbette ki anlaşmazlıklara düşülecek ve bu anlaşmazlıklara yönelik nasıl bir karar verileceğini düşünmeniz ve bunu yaparken de gerçekten adil olmanız gerekecektir. Bu nedenle, bir lider olarak ekip içi sorunları düzeltmek zorunda kaldığınızda çatışma çözme becerilerinizi kullanabilmelisiniz.
25. Sizin için önemli olan kişilere zaman ayırın.
Bir liderin pek çok sorumluluğu ve üstesinden gelmesi beklenen son derece yoğun bir baskı vardır. Bazen bu baskılar baş edilemeyecek denli ağır olabilir. Bu durum, geri çekilip her şeyden uzaklaşmanın zamanının geldiğini gösterir. Böyle zamanlarda toparlanmak ve zihninizi tazelemek için aileniz veya arkadaşlarınızla zaman geçirin. Birkaç gün boyunca iş meselelerini düşünmeyin, böylece ekibinizi başarıya ulaştırmak için gereken enerjiyle dolu bir biçimde işinize geri dönebilir, ekibinizi başarıya götürecek adımlar atabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: İşten Biraz Olsun Uzaklaşmak İsteyenler İçin 3 İpucu
26. Her gün yeni bir şey öğrenin.
Büyük liderler zihinlerinden geçen düşünce ve fikirleri geliştirmek için sürekli olarak okurlar. Okumak zihninizi genişletmenize ve zor kararlar vermek zorunda kaldığınızda hızlı düşünmenize yardımcı olur. Ayrıca, bireysel performansınızı ve liderlik yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek herhangi bir ders almayı da ihmal etmemelisiniz. Unutmayın, öğrenmeyi bıraktığınızda yalnızca kendinizi değil aynı zamanda ekibinizi de başarısızlığa mahkum edersiniz.
Mutlaka okuyun: Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!
27. Asla pes etmeyin.
Bir lider olarak işlerin zorlaşacağını bilmeniz gerek. İşletmenizin faaliyet göstermeye devam etmesini sağlamak ve ekibinize ihtiyaç duydukları imkanı sunmak için farklı pek çok faktörle uğraşmak zorunda kalacaksınız. İnsanlara tek başınıza, üstelik size bağlı onca insanın da çıkarlarını gözeterek kararlar almanın ne denli zor olabileceğini anlatmanız güç olabilir. Bu zor zamanlarla karşı karşıya kaldığınızda vizyonunuzu hatırlamanız ve uğraştığınız onca şeye rağmen ilerlemeyi sürdürmeniz gerekir.
Mutlaka okuyun: Asla Pes Etmemeniz İçin 20 Neden
28. Gerektiğinde yöntemlerinizi değiştirmeye hazır olun.
Stratejilerinizin işlemediğini gözlemlediğiniz durumlarda inadı bırakın. Ne zaman stratejilerinize bağlı kalıp ne zaman farklı bir şey denemeniz gerektiğine iyi karar verin. Yöntemlerinizi işe yaramayacak noktaya gelinceye kadar uygulamaya çalışırsanız hem kendinize hem de ekibinize zarar verirsiniz. Unutmayın, büyük liderler başarılı sonuçları elde etmek için planlanandan farklı bir şeyler denemesi gerektiğini anlayanlar arasından çıkar.
Mutlaka okuyun: Hedeflerinize Ulaşmada Alışkanlıkların Gücü
29. Kayıplarınızı azaltma yoluna gidin.
İşlerliğini yitirdiğine inandığınız bir çabayı yeniden canlandırmaya çalışmanız için hiçbir sebep yok. Ekibinizdeki bir kişinin işletmenize iyilikten çok zararı dokunuyorsa bu kişinin gitmesine izin verin. Bir ürün veya hizmet beklediğinizden de maliyetli ise üretmeye son verin. İşinize yaramayacağı son derece net bir şeyi ısrarla yapmaya çalışmayın. Kaybınızı ortadan kaldırın ve kazancınızı artırın.
Mutlaka okuyun: Ne Zaman Vazgeçmeli ya da Mücadeleye Devam Etmeli?
30. Hatalarınızdan öğrenin.
Hatalar, çok daha iyi yol almanız veya çalışabilmeniz için önünüze sunulmuş fırsatlardır. Aynı hataları tekrar tekrar yapıyorsanız bu hatalarınızdan ders çıkaramadığınız anlamına gelir. Bir hata yaptıktan sonra, neden bu hataya düştüğünüzü tespit etmeye çalışın, böylece aynı durumların yaşanmaması için nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler
31. Elinizdeki verilere göre karar alın.
Kararınızın neden doğru olduğu konusunda güçlü bir kanıta ihtiyacınız varsa argümanınızı somut gerçeklerle yani verilerle desteklemeyi denemelisiniz. Bir lider olarak ekibinizin belirlenen hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak adına kararınızın neden en iyi karar olduğunu açıkça gösterecek gerçekleri ekibinize sunabilmelisiniz.
32. Geri bildirimde bulunun.
Ekip üyelerinizin güçlü ve zayıf yönlerini bildirecek geri bildirimlerde bulunun. Hangi lider kendini geliştirme odaklı bir ekiple çalışmak istemez ki? Her bir ekip üyesinin yaptığı işin diğer üyeleri ne denli etkilediğini ve başarının bir bütün olduğu gerçeğini vurgulayın. Böylece tüm işletmenin güçlü bir birim olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Etkili Geri Bildirimler Vermek
33. Güvenin, ancak teyit edin.
Ekiplerinin çalışmasına sürekli olarak dahil olan ve her şeyi didik didik inceleyen bir lider olmayın. Bunu yaptığınızda, yalnızca iş akışını bozmakla kalmaz, aynı zamanda bir lider olarak etkin bir şekilde çalışmanızı da engellersiniz. Ekip üyelerinizin görevlerini tamamlamasına izin verin ve işlerin nasıl ilerlediğini görüp herhangi bir yardıma ihtiyaçları olup olmadığını anlamak adına arada sırada onları kontrol edin.
Mutlaka okuyun: Siz Olmadan da Tıkır Tıkır İşleyen Bir Şirket Yaratmak
34. Yaklaşılabilir olun.
Ekip üyeleriniz için açık bir kapı bırakın ki iş hakkındaki görüşlerini tartışmak için yanınıza gelebilsinler. Çalışanlarınızın bir lider olarak size tamamen güvenmesini istemeniz son derece doğal. Bu güven, ekibin her bir üyesinden %100 dürüstlüğün beklendiği zorlu anlarla karşılaştığınızda ihtiyaç duyacağınız net ve dürüst bir iletişim politikası yürütmenize de yardımcı olur.
Mutlaka okuyun: Açık Kapı Politikası Nedir ve Nasıl Uygulanır?
35. Herkese eşit davranın.
Favori elemanlara oynamak insani duyguları anlamaktan uzak liderlerin kullandığı ilkel bir taktiktir. Bu tarz bir tavır işletmenize iyilikten çok zararı dokunacak rekabetçi bir iş ortamı yaratır. Ekip üyeleri arasında hakim olan kızgınlık yayıldıkça güvensizlik artar ve işletmeniz işlerliğini kaybeder. Bu noktadan sonra başarılı olmanız imkansızdır.
Mutlaka okuyun: Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi
36. Ekip üyeleri ile profesyonellikten uzak yakın ilişkilerde bulunmayın.
Ekip üyelerinize karşı arkadaş canlısı bir tavır sergilemek isteseniz de profesyonelliğin sınırlarını aşmak istemezsiniz. Çünkü insanlar kişisel ilişkileri kendi çıkarlarına uygun bir biçimde kullanmaya meyillidir. Yani, ilişkilerinizde profesyonellik çizgisinden bir adım dahi uzaklaşmanız bu durumun pekala da aleyhinize kullanılabileceği ve liderlik pozisyonunuzu tehlikeye atabileceğiniz anlamına gelir.
37. İyiliklere karşı kayıtsız kalmayın.
İyi bir lider olmak istiyorsanız size yardım eden insanlara karşı kayıtsız kalmayıp karşılığında neler yapabileceğinize bakmalısınız. Bu size önem veren insanları aynı derecede önemsediğinizi gösterir. İyiliklere kayıtsız kalmama özelliğine sahip bir lider olarak tanınırsanız çok daha güçlü ilişkiler kurabilirsiniz.
38. Köprüleri yakmayın.
Liderlik yolculuğunuz boyunca neye ihtiyaç duyacağınızı asla bilemezsiniz.
Şu an için kendisinden daha iyi bir konumda olduğunuz bir iş arkadaşınıza kötü mü davrandınız? İşlerin tersine döndüğünü ve bu kişinin iş hayatınızı etkileyecek bir pozisyona getirildiğini öğrendiğinizi düşünsenize! Geçmişte ona nasıl davrandığınızı düşünürsek söz konusu kişiden beklediğiniz yardımı almanız pek muhtemel olmayacaktır.
39. İnsanlarla iletişiminizi koparmayın.
Ekip üyelerinizden birinin işten ayrılması onlarla iletişimi kesmeniz gerektiği anlamına gelmez. Çünkü bu kişiler işiniz için iyi olan fırsatları işletmenize taşıyabilirler. Ayrıldıktan sonra dahi onlarla iletişimi koparmazsanız herhangi bir fırsatta ilk olarak sizi düşünürler.
40. İş hayatınız uğruna özel hayatınızdan feragat etmeyin.
Başarılı bir mesleki hayata sahip olup korkunç bir özel hayatı olan pek çok lider var. Bunun nedeni, mesleki anlamda bir başarıya ulaşmak için kişisel hayatlarını feda etmeleridir. Lider olmanız zamanınızın büyük bir kısmını alacaktır, ancak yine de gerçekten başarılı olmak istiyorsanız kişisel ilişkileriniz yani özel hayatınız için de zaman ayırmanız gerekir.
Mutlaka okuyun: İş ve Özel Hayat Dengesi Nasıl Sağlanır?
41. Liderliğin tadını çıkarın.
Liderlik, zorlu bir süreç olmakla birlikte eğlenceli de olabilir. Liderliği tüm yönlerini ile takdir etmeyi öğrenin. Yaptığınız şeyden zevk almazsanız bir lider olarak başarılı olmanız zor olacaktır. Başarmaya odaklandığınız şeyin ne kadar muhteşem olduğunu ve kendisini bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmaya adamış bir ekibi yönlendirdiğinizi unutmayın.
Gördüğünüz gibi, başarılı bir liderlik için çok sayıda farklı niteliğin bir araya gelmesi şart. Tabi bu durum başarılı bir lider olmak için hepsinde de dört dörtlük olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü liderlik kendinizin yanı sıra liderliğiniz altında çalışanların da başarılı olmasını sağlamakla ilgili bir şey. Unutmayın, ekibiniz başarılı olmazsa siz de başarılı olmuş sayılmazsınız.
Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Lider Olmak İstiyorsanız Anı Kaçırmayın!
Son Söz
Başarılı liderler kulübüne katılmak için sizler de tüm bu niteliklere sahip olmalısınız, ancak bu niteliklerden bir veya birkaçına sahip değilseniz, liderlik dünyasına bir iz bırakmak adına mücadele etmeye de hazır olmalısınız. İşiniz gerçekten zor, çünkü başkalarına ilham verecek denli iyi bir örnek teşkil etmeniz gerekecek.
Ne dersiniz?
Denemeye hazır mısınız?