Kendi Şirketini Kurmak İsteyen Girişimcilere 30 Tavsiye

Kendi işinizi kurmak oldukça stresli bir süreçtir. Bu süreç, sizi hem maddi hem de manevi olarak yorabilir. Ancak mesleki, kişisel ve finansal olarak son derece tatmin edici sonuçlar da doğurabilir. Bu yazıda kendi işini kurmak isteyen girişimcilere faydalı olacağını düşündüğümüz 30 tavsiyeye yer vereceğiz.

 

1. Kendinizi tanıyın.

İş kurmak herkese göre bir şey değildir. Şirket kurmak için gerekli olan kişilik özelliklerin sahip olmayabilirsiniz. Bu da utanılacak bir şey değildir esasında. Bir iş fikriniz varsa para ve zaman yatırımı yapmadan önce kendinizi tartmaya çalışın. Gerekli girişimcilik özelliklerine sahip olup olmadığınızı anlamaya gayret edin. Yeterince motive misiniz? Uyum yeteneğiniz var mı? Esnek bir kişiliğe sahip misiniz? İlk yenilgide pes eder misiniz, yoksa sonuna dek savaşır mısınız? Bu gibi sorulara yanıt bulmaya çalışın.

Mutlaka okuyun: Başarılı girişimcilerin 25 özelliği

 

2. Bir fikir geliştirin.

Aklınıza para kazandıran bir fikir geldi diye hemen harekete geçmeyin. Aklınızdaki fikri tutkulu olduğunuz bir konsepte çevirin. Çünkü inandığınız ve sevdiğiniz bir alanda insanlara ürün ve hizmet götürürseniz başarılı olma ihtimaliniz artacaktır.

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları

 

3. Fikrin geçerliliğini test edin.

Bir fikirde karar kıldıktan sonra o işi nasıl gerçekleştirebileceğinizi düşünmeye başlayın. İnsanların ihtiyacını karşılayan bir şey mi sunacaksınız? Kar edecek misiniz? İnsanlar ürün veya hizmetinize talep göstercek mi?

Mutlaka okuyun: Herhangi bir iş fikrini test etmenin 4 adımı

 

4. İş planı hazırlayın.

Sıkı bir iş planı sizi ileri taşır. Ayrıca yatırımcılara işinizi anlatırken de lazım olur. İş planınızda hedefleriniz, şirketin özellikleri, sunduğunuz ürün ve hizmetler, hedef müşteri kitlesi, finansal beklentiler ve operasyon maliyeti yer almalıdır.

Mutlaka okuyun: 10 adımda milyar dolarlık bir iş planı hazırlamak

 

5. Hedef piyasayı belirleyin.

Kuracağınız işe ilgi gösterileceğini görseniz bile yine de dersinize iyi çalışmalısınız. En çok satış yapabileceğiniz piyasayı tespit edip rakiplerinizi de analiz etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

6. Maliyet hesabı yapın.

Faaliyet göstereceğiniz alandaki standart maliyetleri araştırın. Bu işinizi daha verimli yönetmenizi sağlar. Ayrıca potansiyel yatırımcılar da maliyet raporunu görmek isterler.

 

7. Bütçe oluşturun.

Ne kadar paraya sahip olduğunuzu tespit ettikten sonra bunun ne kadarının ürün veya hizmet geliştirmek/üretmek için kullanılacağını belirleyin.

 

8. Doğru yatırımcılarla çalışın.

İşe koyulmak için belli bir paraya ihtiyacınız olacak. Bunu kendi şahsi birikiminiz, kredi, borç veya yatırım şeklinde elde edebilirsiniz. Sizle aynı tutkuyu paylaşan, birlikte iş yapabileceğinize inandığınız bir yatırımcı bulmaya gayret gösterin.

Mutlaka okuyun: İş kurmak istiyorum ama param yok diyenlere

 

9. Yatırımcılara kulak verin.

Yatırımcılar da şüphesiz şirketinizde söz sahibidir. Bu nedenle yatırımcıların tavsiyelerini dinlemeniz gerekir. Ancak tavsiyeleri dikkate almanız, onların her dediğini yapmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez.

Mutlaka okuyun: Yatırımcıların girişimcilerde aradığı 5 karakter özelliği

 

10. Ailenizi hazırlayın.

İş kurarken hem çok para hem de çok zaman harcarsınız. Ailenizin yanınızda olduğundan emin olun. Aileniz, bu sürecin maddi ve manevi anlamda zorlayıcı olabileceğinin farkında olmalı.

 

11. Şirketin hukuki yapısını belirleyin.

Şirket limited şirket mi , anonim şirket mi , kar amacı gütmeyen bir yer ya da dernek mi olacak, buna karar vermelisiniz. Her şirket yapısının kendine göre farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu konuda detaylı bilgi almak için bir muhasebeciye ya da yeminli müşavire danışabilirsiniz.

 

12. Şirketinize isim bulun.

Yaptığınız iş için uygun bir isim bulun. Sonra bu isimle uyumla bir internet adresi almaya çalışın.

Mutlaka okuyun: Şirketinize Başarılı Bir İsim Bulmanın Kuralları

 

13. Resmi belgelerinizi hazırlayın.

İşyeri açma ruhsatı, ticaret belgesi gibi resmi dökümanları temin edin.

 

14. Dükkan için doğru bir yer belirleyin.

İşinize en uygun yerde dükkan açın. Dükkanın büyüme ve rekabete uygun olduğundan emin olun. Elbette müşterilerin ulaşabileceği bir yerde olması gerek.

Mutlaka okuyun: İş Kurarken Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

 

15. Esnek olun.

Orijinal iş fikrinizi modifiye etmeye hazır olun. Müşterilerin isteklerine uyum sağlamaya çalışın.

Mutlaka okuyun: İşinizi Geliştirmek İçin Dikkate Almanız Gereken 45 Tavsiye

 

16. Müşteri hizmetlerine ve memnuniyetine önem verin.

İnsanlarla muhatap olmak işinizin önemli bir parçası ve ancak insanları önemsediğinizi gösterirseniz yeni müşteriler kazanabilirsiniz. Şirketiniz yeni kurulma aşamasında olduğu için müşteri memnuniyeti çok daha fazla önemlidir, zira bu kişiler sizin hizmet ya da ürününüzü beğenirse çevrelerine anlatırlar ve müşteri kitleniz katlanarak artar.

Ayrıca müşteri hizmetlerinin kusursuz olması, insanların başka şirketleri bırakıp sizden alışveriş yapmalarını sağlayabilir.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Mutlu Etmenin Yolları

 

17. Yeni ürün ve hizmetler sunun.

Halihazırda müşterileriniz varsa, yeni ürün veya hizmetler sunarak onları muhafaza edin.

Mutlaka okuyun: İşinizi Büyütmenin 7 Yolu

 

18. Sabırlı olun.

Başarı bir gecede olacak şey değildir. Para kazanmadan evvel bir miktar zaman geçmesi gerekir.

 

19. İlk müşterilere ayrıcalık tanıyın.

Yeni bir müşteri edindiğinizde elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu şekilde bu müşteriyi “daimi müşteri” haline getirebilirsiniz.

 

20. Toplantılara hazırlıklı gidin.

Bir müşteriyle buluşacağınız zaman dersinize iyi çalışın. Kendinizi ve şirketinizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarmanız buna bağlıdır.

 

21. Rekabetten korkmayın.

Rekabetten korkmayın, rakiplerinizi de gereksiz yere karalamayın. Böyle bir hırçın davranış, “aşağılık kompleksi”ne sahip olduğunuz gibi bir imaj bırakabilir müşteriler ve yatırımcılarda. Rakiplerinizi, onlardan daha iyi işler çıkarmak için bir araç olarak kullanın.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinizi Alt Etmenin 4 Yolu

 

22. Ağızdan ağıza pazarlamaya inanın.

En eski ve en geçerli pazarlama yöntemi olan ağızdan ağıza pazarlamaya inanın. Aileniz ve arkadaşlarınız sizin ürün veya hizmetinizi tavsiye ettikçe müşteri çemberiniz genişler.

Mutlaka okuyun: Bir Ürünün Kendini Satmasının 5 Yolu

 

23. Çevre yapın.

İnsan içine çıkmaktan imtina etmeyin. Konferans, seminer, sergi, fuar gibi yerlere katılın ve yeni insanlarla tanışın. Kimin ne kapılar açacağını asla tahmin edemezsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

 

24. Sağlam bir web sitesi kurun.

İnsanlar şirketinizle ilgili bilgi almak için ilk olarak web sitenizi ziyaret eder. Bu nedenle web sitenizin düzgün ve hızlı çalışması; aynı zamanda kaliteli içeriklere ve iyi bir tasarıma sahip olması gerekir.

 

25. Ekonomiye takılmayın.

Fortune 500 listesindeki şirketlerin yarısı ekonomik kriz dönemlerinde kurulmuştur. Yani ekonomik gidişat kötüyse bile fazla korkmaya gerek yoktur.

Mutlaka okuyun: Ekonomik Krizle İlgili Girişimcilere Tavsiyeler

 

26. Doğru kişileri işe alın.

İşi bilen kişilerle çalışmak önemlidir. Her konu hakkında uzman olmayacağınıza göre işin uzmanı insanlarla çalışmak şirket için hayati önemdedir. Sizden daha farklı yetenek ve kişilik özelliklerine sahip kişileri işe alın. Farklılık hem size hem de işinize yeni renkler ve yeni boyutlar katabilir.

Mutlaka okuyun: Şirketinizde Bulunması Gereken 5 Personel

 

27. Çalışanlarınıza yetki verin ve onları motive edin.

Personelinize belli yetkiler vererek onları motive edin. Bu verimli bir yönetimin temel taşlarndan biridir.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Mutlu Etmenin Yolları

 

28. Sosyal hayatınızdan feragat etmeye hazır olun.

Zamanınızın büyük bir kısmını işe ayırmak zorunda kalacaksınız. Eğer arkadaşlarla dışarı çıktıysanız mekandan erken ayrılmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlara alışın. Neyse ki yakın çevreniz anlayışlı gösterecektir bu duruma.

 

29. En son ödeme alan kişi olmaya da hazır olun.

Patron olarak maaşı en son yatan kişi siz olursunuz. Önce çalışanların maaşı, sonra giderler, sonra para kalırsa kendi maaşınız gibi bir sıralama vardır. Yeteri kadar kazanç elde edinceye dek süreç aşağı yukarı böyle işlemek zorundadır.

 

30. Başarı tanımınızı gözden geçirin ve başarısızlığa da hazırlıklı olun.

Bir milyon TL kazanmamış olmanız işinizin başarısız olduğu anlamına gelmez. Sevdiğiniz işi yaparak para kazanmanız da yeterince büyük bir başarıdır.

Ayrıca başarısızlık bazen kaçınılmazdır. İşler yolunda gitmiyor ve zarar ediyorsanız, gururu bir kenara bırakıp dükkanı kapatmalısınız. Kolay bir süreç değildir bu, ancak gittikçe daha da bataklığa saplanmak da akıl karı bir iş değildir.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı kabul etmenin ve ilerlemenin 6 yolu

 

Sonuç olarak

Tıpkı bu yazıda olduğu gibi insanlar size iş kurmak ve girişimcilikle ilgili öğütler verirler. Ancak günün sonunda şirketi yönetecek olan sizsiniz. İçinde bulunduğunuz şartları en iyi siz bilebilirsiniz. O nedenle bu tavsiyelerden yararlanın, ancak inisiyatif almanız gereken yerde kendi inandığınız şeyleri yapmaktan çekinmeyin.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir