İthalat ve İhracata İlişkin En Karlı İş Fikirleri

Kendinize ait bir dış ticaret şirketi kurmayı mı düşünüyorsunuz? Bu son derece iyi bir fikir çünkü artık dünya bir nevi avucumuzun içinde, her yere rahatça ulaşabilmemiz mümkün; üstelik ithalat ve ihracat hacmi de her geçen gün artıyor. Sizin de dış ticarete yani ithalat-ihracata yönelik parlak bir iş fikriniz varsa küçük bir işletme kurarak bu süreci başlatmalısınız.

Peki, dış ticarete ilişkin ne tür bir iş fikrinin gerçekten iyi olacağına dair fikriniz var mı? Cevabınız hayır ise doğru yerdesiniz. Yazımızda kar oranı en yüksek 21 adet iş fikrine yer verdik. Bu iş fikirlerinden herhangi biri girişiminizi hayata geçirmeniz adına uygun bir başlangıç ​​niteliğinde olabilir.

Yazımızda listelenen ithalat-ihracata yönelik iş fikirlerinin tamamının oldukça karlı olduğu kanıtlanmıştır.

Bu fikirleri ayrıntılarıyla incelemeden önce dış ticareti genel hatlarıyla değerlendirmeye ne dersiniz? Çünkü girişiminizin başarısı söz konusu olduğunda söz konusu sektörde ne gibi sorunlarla başa çıkacağınız veya sektörün ne çapta bir iş hacmine-potansiyele- sahip olacağı hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir.


Dış Ticaretin Tarihsel Gelişimi

Dış ticaretin temelinde yer alan İthalat-ihracat, dünyadaki en eski ticaret türlerinden biridir. Her ülke her daim birbirinden farklı eşyalara ihtiyaç duymuş, ticaret denen şey işte tam da bu şekilde doğmuştur. Çünkü pek çok farklı millet veya kabile çok eski zamanlardan beri birbirinden oldukça farklı eşya ve ürün konusunda uzmanlaşmış, bu ürünleri birbirlerine ulaştırmak için de çeşitli yöntemler kullanmışlardır.

Örneğin bir ülke ya da bölge metal elementi bakımından zengindi, diğeri ise bol miktarda ete veya meyveye sahipti. Haliyle bu iki taraf ürünlerini birbirleriyle değiştirmeye yani takasa başladılar. Başlangıçta bu tür takas işlemleri yalnızca komşu ülkeler, bölgeler veya kabileler arasında yapılırdı.

Daha sonra, deniz taşımacılığı o denli gelişti ki deniz yoluyla uzun mesafeler kat etmek hatta yeni kıtalar keşfetmek dahi mümkün oldu. İşte ithalat-ihracat sektörünün yani dış ticaretin temeli tam da bu noktada atıldı.

Taşımacılığın gelişimi, özellikle de deniz taşımacılığı, limanlar ve kıyıdan uzak iç kesimlere yönelik altyapı çalışmaları, uluslararası ticaretin gelişmesini tetikleyen en etkili faktördü. Bu durum pek çok yeni ithalat ya da ihracat fikri/fırsatı yarattı.

Anlayacağınız ithalat ve ihracat sektörü gelmiş geçmiş en eski iş türlerinden biri. Üstelik kısa bir zaman içinde yok olacağa da benzemiyor. Farklı uluslar olduğu sürece uluslar arası ticaret de her daim var olacak.

İthalat-ihracat sektörü varlığını ülkeler arasındaki iklim, kullanılabilir doğal kaynaklar ve gelişim seviyeleri farklılıklarına borçludur.

Saydığımız bu üç gerçek halen daha geçerliliğini korumakta ve farklı ülkelerin neden farklı ürünler konusunda uzmanlaştıklarını net bir biçimde açıklamaktadır. Bir ülke ileri teknolojiye sahipken, diğeri düşük maliyetli ham maddelere sahiptir. Birinin meyveleri ve baharatları, diğerinin ise kerestesi vardır. Farklılıklar her zaman yeni fırsatlar yaratır ve insanlara parlak iş fikirleri sunar.


 Günümüz Dış Ticaret Anlayışı 

Günümüzde ithalat ve ihracat dünya genelinde iş hacmi en yüksek sektörlerden biri olarak görülmektedir.

Avrupa Birliği ile dünyanın geri kalanı arasında alınıp satılan malların hacmi istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Bu büyüme sektörün tüm oyuncuları açısından faydalıdır.

Yeri gelmişken dış ticarette lider 4 bölgeden/ülkeden de bahsedelim:

  • Avrupa Birliği
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Çin
  • Japonya

Türkiye gibi henüz gelişmekte olan ülkelerden birinde yaşıyorsanız, önce bu 4 oyuncu ile ihracat yapmayı düşünmelisiniz. Hatta bu dörtlü arasından Avrupa Birliği’ne öncelik vermeniz yerinde olacaktır.

Avrupa Birliği, Güney Doğu Asya, Hindistan ve Afrika’dan gelen girişimciler için en uygun pazardır. Avrupa Birliği dünya genelindeki en düşük ithalat vergisine sahiptir, üstelik gelişmekte olan ülkelerden gelen ihracatçılara en açık olan da odur.

Bir diğer ilginç gerçek ise ithalat ve ihracatın genellikle büyük şirketler tarafından değil de küçük ve orta ölçekli şirketler tarafından yapılmasıdır. Yani girişiminizi hayata geçirmek için çok büyük veya çok uluslu bir şirket olmanıza gerek yoktur. Hatta işlerinizi evinizden dahi yürütebilirsiniz!


İthalat&İhracata İlişkin Uluslararası İş Fikirleri

İthalat-ihracata yönelik bu kısa bilginin ardından sıra söz konusu sektöre ait, kar getirisi bir hayli yüksek olan en iyi iş fikirlerine yakından bakmaya geldi.


1. Tedarik Şirketi Kurmak

İthalat ya da ihracat sektörünün belki de en kolay ve en ekonomik iş fikri bir tedarik şirketi kurmaktır. Bu iş daha basit formdaki ihracat-ithalat temsilciliği kavramından doğmuş ve gün geçtikçe gelişerek bu hali almıştır.

Amaç, şirket olarak müşteriniz için bir ürün, tedarikçi veya alıcı temin etmektir ve genellikle bunun için bir kereye mahsus olmak üzere belirli bir ücret alırsınız.

Bu, sektöre atılmanız için mükemmel bir yoldur. Bu sayede değerli bilgiler, deneyimler üstelik sonraki aşamalarda da yararlanabileceğiniz bağlantılar elde edersiniz. Üstelik tedarik şirketi/acentesi olarak işe başlamak için deneyime ihtiyacınız yoktur.

İşiniz tedarik hizmeti talep eden denizaşırı bir şirket bulmaktır. Söz konusu şirketin gereksinimlerinin ve taleplerinin tam olarak ne olduğundan emin olmalısınız. Her şeyi netleştirdiğinizde ise müşterinizle ücretinizin de belirtileceği bir tedarik anlaşması imzalamanız gerekir.

Anlaşmanın ardından gereksinimlere uygun kaynak arayışına başlamalısınız. Ülkenizdeki tedarikçi ve üreticilerle iletişime geçmeli, tedarikçilerinizin müşterinin talebini karşıladığından emin olmak adına onları sık sık ziyaret etmelisiniz. Böylelikle ürünleri kontrol etme fırsatı da bulmuş olursunuz.

Müşterinizin aradığı tedarikçiyi, alıcıyı veya ürünü bulduktan ve gerekli kontrolü yaptıktan sonra sıra ayrıntıları müşterinize sunmaya ve ödemenizi almaya gelmiş demektir.

Tedarik işine atılmak isteyenlerin düzenli olarak müşteri edinmek adına şirketlerini kaydedebilecekleri farklı pek çok çevrim içi site mevcuttur. Bu yöntemle ticari işlemleri evinizden dahi yürütebilir, girişiminizi küçük maliyetlerle kolayca başlatabilirsiniz.


2. Dış Ticaret Temsilciliği

Gerçekleştirilmesi en kolay ithalat-ihracat fikirlerinden bir diğeri de temsilciliktir.

Bu iş fikri aynı zamanda “ dış ticaret komisyonculuğu” olarak da adlandırılır. İthalat ya da ihracat işinde çalışmaya başlamanın ve düzenli bir komisyon ücreti akışı sağlamanın en masrafsız yolu budur.

Temsilcilik görevini üstlenen kişi hem ithalat hem de ihracatçı firmadan komisyon alır. Komisyon ücreti, gerçekleştirilen işlemin toplam değerinin belirli bir yüzdesi kadardır.

Dış ticaret temsilcisi bir “arabulucu” dur. Diyelim ki müşteriniz kendisine denizaşırı ülkelerde alıcı bulmak isteyen yerel bir ihracatçı firma. Temsilcinin görevi bu firma ile bir komisyon anlaşması imzalayıp uygun alıcıları aramaktır.

Eğer belirli bir fiyat üzerinden ürün/hizmet almaya hazır bir alıcıya sahipseniz, tarafları bir araya getirirsiniz. Ödeme direkt olarak ülkenizdeki tedarikçiye yapılır. Ancak tedarikçi kararlaştırılan komisyon ücretini temsilciye ödemekle yükümlüdür.

Benzer şekilde, ithalat işlemlerinden komisyon ücreti kazanmak da mümkündür. Bu noktada bir dış ticaret temsilcisi olarak size düşen başka bir ülkeden düşük maliyetli bir tedarikçi bulmanızdır. Müşteriniz (alıcı) bulduğunuz tedarikçiden hizmet satın almaya hazır ise size belirli bir komisyon ücretini de ödemelidir.

Komisyon ücretini korumak isteyen bir temsilci için şu iki şey son derece önemlidir.

  • Komisyon anlaşması sağlam ve yasal olmalıdır.
  • Müşterilerinizle iyi ilişkiler kurmanız ve onlara her daim değerli bir hizmet teklifi sunmanız gerekir.

Tedarik şirketleri gibi temsilcilikler de dış ticarete ilişkin iş fikirlerinin en uygulanabilir olanlarından biridir. Ancak sıradaki iş fikirleri çok daha karmaşık olacak.


3. Doğrudan İhracat

Bir diğer iş fikri de dış ticarete atılmanın geleneksel bir yolu olan doğrudan ihracattır. Ürünleri doğrudan satın almanız, üretmeniz ve dışarıya göndermeniz gerekir.

Bu en riskli yöntemdir fakat bu yöntem sayesinde en büyük karı elde etmeniz mümkündür. Hindistan veya Çin gibi gelişmekte olan ülkelerden gelen kişilerin doğrudan ihracat ile servet kazanmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. İhracat kazançlıdır, çünkü bazen yerel fiyatlar ihracat masraflarından çok daha düşüktür. Örneğin Hindistan’da bir doğrudan ihracat işi başlatmak istiyorsanız, bu ülkede ne tür malların ihraç edildiğini çok iyi bilmeniz gerekir. Doğrudan ihracat işinde ürün seçimi çok önemlidir.

Doğrudan ihracat için önem arz eden noktaları özetlersek;

  1. En önemli şey ihracat için doğru ürünleri seçmektir. Düzgün bir pazar analizi yapmalısınız. Sizin için en uygun ürün ile yeterli kar potansiyeline sahip ikinci bir ürün seçmeniz gerekiyor Yanlış ürünü seçerseniz, kar elde edemez hatta alıcı bulmakta dahi zorlanırsınız.
  2. İkinci olarak da ithalat ya da ihracata dair verileri iyi analiz ederek ihracat yapmak istediğiniz ürüne ilişkin ithalatta hangi ülkelerin liderliği üstlenmiş olduklarından emin olmalısınız. Ürünleriniz için doğru hedef ülkeleri bulmanız gerekiyor.

Hindistan, Güney Afrika veya diğer Asya ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşıyorsanız, hedef pazarınız mutlak surette Avrupa Birliği olmalıdır. Bu nedenle araştırmanızı daha da derinleştirip hedefinizle uyumlu ülkeleri bu bölgeden seçmeye çalışmalısınız. Yani nokta atışı yapmanız şart.

3.Gerçek uluslararası alıcılara nasıl ulaşacağınızı da bilmelisiniz. Bu, işin en zor kısmıdır çünkü gerçek alıcıların listesini çevrim içi ortamlardan satın alamazsınız. DOĞRU alıcılara nasıl ulaşılacağını ve nihayetinde bir anlaşmaya varabilmeniz için güven ortamının ve sağlam ilişkilerin nasıl inşa edileceğini iyi bilmeniz gerekir.

Doğrudan ihracatta gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, pazarlama faaliyetlerini asla göz ardı etmemelisiniz. Müşterilerinizin tam olarak kim olduğunu ve sizden neyi ne için istediklerini bilmek yeni atılacağınız bu sektörde emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: İhracat Yapmak İsteyenlere 15 Şahane Tavsiye


4. Doğrudan İthalat

Bir ürünü ithal edip kendi ülkenizde satmak aynı ürünü ihracat etmekten çok daha kolaydır- çünkü kendi ülke pazarınızı ihracat ülkelerinin pazarlarından çok daha iyi tanırsınız. Derin bir pazar araştırması yapabilir veya ithal edip yeniden satmak için doğru ürünü seçebilirsiniz.

Gelişmekte olan bir ülkede yaşıyorsanız, o zaman kesinlikle Avrupa Birliğine ait batılı marka yiyecek içecekler ile teknoloji ürünlerini ithal etmek isteyebilirsiniz.

İthal edeceğiniz ürünlere yatırım yapmadan önce bir satış ağına ya da bayiye sahip olmalısınız.

Doğrudan ihracatta olduğu gibi doğrudan ithalatta da bir ürünü satın almak / üretmek ve satış ağı oluşturmak için ciddi miktarda bir paraya ihtiyacınız vardır. En önemlisi de doğru ürünü seçtiğinizden emin olmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Çin’den İthalat Yapmak

Mutlaka okuyun: Alibaba’dan Tek veya Toplu Ürün Almak


5. Online İhracat

Aranızda hala Amazon’u ya da eBay gibi çevrim içi satış sitelerini duymayan var mı?Peki ya gittigidiyor veya n11’i?

Bu siteler aracılığıyla ürünlerinizi toptan almanız, sonrasında ise birim fiyata hatırı sayılır miktarda bir kar yüzdesi de ekleyerek çevrim içi platformlarda satmanız mümkündür. Trendleri analiz ederek hangi ürünün iyi sattığını tespit edebilir, söz konusu ürünleri diğer ülkelerden temin eder ve çevrim içi ortamlar üzerinden satabilirsiniz.

Amazon, eBay, Aliexpress platformlarından herhangi birinde bir çevrim içi mağaza açabilir, harika fotoğraflar yükleyerek ürün tanıtımınızı yapabilir, hatta ürün sunumuna marka etiketinizi de ekleyebilirsiniz.

Çevrim içi satış yöntemi hava yoluyla taşıyabileceğiz küçük ve hafif ürünlerin satışı için harikadır. Moda ürünleri, kıyafetler, el çantaları, oyuncaklar vb. eşyaların hepsi çevrim içi ortamda rahatlıkla satılabilirler.

İşletmelerin Çin menşeli bir üretici bulup ürünlerine özel bir tasarım yaptırmaları ve tasarıma Çinli üreticiye ait etiketin de eklenmesine izin vermeleri yaygın yaşanan bir durumdur. Online yani çevrim içi satışta önemli olan markalaşma süreci ile tasarımın mükemmelliğidir, çünkü ancak bu sayede  kalabalığın arasından sıyrılabilirsiniz.

Çevrim içi satış; çevrim içi pazarlama, SEO, çevrim içi mağazanız için içerik oluşturma, teknolojiyi entegre etme, çevrim içi ödemeler, CRM, izleme sistemi vb. özel bilgi ve becerileri gerektirir. Çevrim içi satış günümüzün yükselen trendlerinden biri haline gelmiştir ve bu ortamlarda satış yapmayan kitleyi dahi bünyelerine katmayı başararak her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

Bu iş fikrini başarıyla hayata geçirmek için bol miktarda yeteneğe ihtiyaç duyacağınızı unutmamalısınız.

Çevrim içi ürün satmaya başlamak için işletmenize ait bir web sitesine de ihtiyacınız var. Ana platformunuz kendi web siteniz olacaktır. İster ithalat ister ihracat yapıyor olun fark etmez, her iki durumda da bir web sitesine sahip olmanız şart. Bu nedenle alan adınızı mümkün olan en kısa sürede satın almanızı tavsiye ederiz.

Web sitenize yönelik etkili bir alan adı bulun ve vakit kaybetmeden işe koyulun!

Mutlaka okuyun: Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?


6. El Yapımı Ürün Satışı

Bu iş fikri seri üretim ürünler için değil. Peki ya siz, el yapımı ürün imalatı ve satışına sıcak bakıyor musunuz?

Cevabınız olumluysa bir çevrim içi mağaza aracılığıyla el yapımı ürünlerinizi tüm dünyaya satmak için bir şansınız var demektir.

Bugünlerde hasır iplikten yapılmış dizüstü bilgisayar çantaları, el yapımı kıyafetler, ahşap işleri, seramikler, takılar vb. pek çok ürünü çevrim içi ortamlarda satabilmeniz mümkün.

Çevrim içi satış en karlı dış ticaret fikirlerinden biridir. Gelişmekte olan ülkelerden gelen insanlara büyük çaplı bir kazanç elde etmeleri için fırsat sunar Eskiden bu tür ürünleri yalnızca kendi ülkemizde üretildiklerinde düşük fiyattan alma şansımız olurdu, değil mi?

Ancak şimdi bu eşsiz ürünleri tüm dünyaya satmak ve bu satıştan bir servet elde etmek dahi mümkün.

El yapımı ürün satışı için Etsy.com vb. siteleri öneriyoruz. Burada ürünlerinizi sergileyeceğiniz bir çevrim içi mağaza açabilir ve ürünlerinizi benzersiz tasarımlar adı altında satışa sunabilirsiniz. El yapımı ürünler her daim eşsiz ve sıra dışıdır ve insanlar böylesi ürünler için dudak uçuklatacak cinsten ücretler ödemekten asla gocunmazlar.

Mutlaka okuyun: Etsy’de Satış Yapmak İsteyenlere


7. Stoksuz E-Ticaret (Dropshipping)

Çevrim içi satış yapmak istiyorsanız, ancak envanterle uğraşmak zor geliyorsa kullanabileceğiniz en etkili yöntem bu olacaktır.

Stoksuz satış yapanlar temelde sadece kendi ürününün pazarlama ve markalaşma faaliyetleri ile ilgilenir, ancak stokları yoktur. Ödeme yapıldıktan sonra satıcı müşterinin adresini ve sipariş ayrıntılarını asıl tedarikçiye / üreticiye iletir. Üretici daha sonra söz konusu bu ürünü doğrudan müşteriye gönderir.

Dropshipping yapan şirketler kar marjını korur ve yalnızca çevrim içi pazarlama ve satış süreci ile ilgilenirler; ürünün kendisi ile asla uğraşmazlar.

Ancak, çevrim içi satış yapmayı denemeden ve ürünlerin kalitesini kontrol etmeden önce bu işe  başlamanızı önermiyoruz. Unutmayın bu da çevrim içi bir iş fikridir ve içerik pazarlaması, SEO, ödeme sistemleri vb. becerilere ilişkin bilgi ve tecrübe gerektirir.

Mutlaka okuyun: Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?


8. Depo Kiralama

Limanlara, tren istasyonlarına veya hava alanlarına yakın yerlerde bir mülkünüz veya mülk edinebilecek paranız varsa sizin için bir iş fırsatı daha var demektir. Ürün ithal veya ihraç eden firmaların depoya ihtiyacı vardır. Ürünlerini tutabilecekleri bir yer gerekir çünkü bu şekilde ürünlerini hava, kara veya demir yolu ile göndermenin uygun ve hızlı bir yolunu bulmuş olurlar.

İthalatçılar da depo arayışındadırlar çünkü onlar da müşterilerine ya da bayilere olabilecek en makul yöntemle ürün göndermenin mümkün olduğu bir dağıtım merkezine ihtiyaç duyarlar.


9. Navlun(Yük) Sevkıyatı Hizmeti Sunmak

Taşıma, lojistik ve nakliye konularında bilgili olup gerekli bağlantılara sahipseniz, ithalat ya da ihracatçı firmalara nakliye hizmetleri sunmaya başlayabilirsiniz.

Dış ticarete atılmış bazı girişimciler nakliye işleri ile uğraşmak istemez ya da yük sevkıyatına ilişkin en iyi fiyatları almak için işe nereden başlayacaklarını bilemezler. Bir sevkıyatçı ya da taşıma komisyoncusu olarak göreviniz doğrudan nakliye hatları ile en iyi fiyat garantili sözleşmeler imzalamaktır. İthalat ya da ihracat firmalarına ürünlerini A noktasından B noktasına taşıma konusunda yardımcı olacak, onlar adına tüm düzenlemeleri yapacak ve bu hizmetler için ödeme alacaksınız.

Bu tür bir iş sadece etkili bir organizasyon ve iletişim becerisi gerektirir yani başlangıç için yüklü bir paraya ihtiyacınız yoktur. Ancak, uluslararası taşımacılık ve lojistik hakkında bilgi sahibi olmanız ve müşterilerinize en iyi teklifi sunabilmeniz için mükemmel bağlantılara sahip olmanız şarttır.

Sevkıyatı deniz, hava veya demir yolu üzerinden düzenlemeniz mümkündür.


10. Gümrük Müşavirlik Hizmetleri

İthalat-ihracat sürecindeki tüm vergiler, düzenlemeler ve gümrük işlemleri hakkında yeterli bilgiye sahipseniz, bu hizmetleri uygun bir komisyon karşılığında satabilirsiniz. Dış ticaretle uğraşan bazı insanlar/şirketler karmaşık ithalat veya ihracat beyanlarını doldurmak ya da gümrük işlemleri ile ilgilenen yetkililerle iletişim kurmak konusunda pek hevesli olmazlar. Tam da bu noktada danışmanlığınıza ihtiyaç duyabilirler.

Bu iş için de büyük meblağlara ihtiyacınız yoktur, ancak gümrük prosedürleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız hatta bu tür hizmetleri sunmaya başlamadan önce sertifika almanız gerekir.

Gümrük işlemleri danışmanlığında belge hazırlama ve düzenlemeyi de içeren bir dizi evrak işinden sorumlu olacağınızı unutmamalısınız. Müşterilerinize ait gümrük beyanlarını doldurmanız gerekebilir veya ithalat ya da ihracata ilişkin gümrük işlemlerini onlar adına tamamlamak üzere gümrük alanında kendilerini temsil edebilir ya da müşterilerinize gümrük vergilerini ödeme konusunda yardımcı olabilirsiniz.


11. Gümrük Antrepo(Depo) Kullanımı

İthalat firmasına ait sınır kapılarına ulaşmış çok sayıda konteynır varsa bir sonraki adım bu ürünlerin özel gümrük depolarına taşınması olmalıdır. Antrepolar, ithalat yapan firmaların gümrük işlemleri tamamlanmadan önce ürünlerini saklayabilecekleri özel depolardır.

Gümrük depoları, ülkedeki belirli makamlarca sıkı bir şekilde kontrol edilen ve denetlenen yerlerdir ve tüm antrepo sahipleri gümrük bakanlığınca listelenmiştir. Ayrıca, bu depoları elinizde tutmak veya hizmete sunmak için özel bir lisansa ihtiyacınız vardır.


12. Dış Ticaret Danışmanlığı

Dış ticarete yönelik her türlü girişiminizde, her aşamanın/sorunun üstesinden tek başına gelmeyi başarabildiyseniz ya da sektöre ilişkin pratik deneyimler kazandığınızı düşünüyorsanız, bilgi ve uzmanlığınızı paylaşarak da gelir elde edebilirsiniz. Sektöre yeni atılan taze girişimcilere tavsiyelerde bulunabilirsiniz. Karşı karşıya kaldıkları sorunları çözmelerine yardımcı olabilirsiniz.

İnsanların dış ticarete dair bilgileri genellikle teoriktir, çoğu sadece üniversitede uluslararası ticaret veya işletme eğitimi almıştır ancak bu işi fiilen yapabilmiş oldukça az sayıda kişi vardır. Bu nedenle pratikte işe yarayacak deneyimlere yönelik artan bir talep söz konusudur. Siz de bu alanda tecrübeli iseniz, danışmanlık şirketi kurabilir ve sektöre yeni adım atmış girişimcilere yardım etmeye başlayabilirsiniz.

Bu daha önceki deneyimlerinize ihtiyaç duyacağınız bir iş fikridir. Üniversitede uluslararası ticaret veya dış ticaret okumuş olmanız tek başına yeterli değildir. İthalat ya da ihracat konusunda bir danışman olarak başarılı olmak için işin içinde olup pratik deneyimler edinmeniz ve bilgi birikiminizi arttırmanız gerekir.


13. Dış Ticaret Girişimlerine Yatırım Yapmak

Yeni veya mevcuttaki dış ticaret girişimleri için yatırım hizmetleri sunabilirsiniz. Yeni şirketlerin gerekli ürünleri satın almak ve işe koyulmak için yatırıma ihtiyaçları vardır. Sektörde kendini var etmiş olanlar ise işletmelerini daha da büyütmek ve geliştirmek için bu ek yatırımlara ihtiyaç duyarlar.

Yeni veya küçük girişimler genellikle bankalardan fon alamaz, bu durum yatırımcılar için büyük bir fırsat oluşturur.

Ancak, gerçekten yatırım yapmak istiyorsanız, girişimi, girişimin kar veya yatırım getirisi potansiyelini çok iyi analiz edebilmeniz gerekir. Ayrıca pazarlama ve dış ticaret sürecine de aşina olmalısınız.

Anlayacağınız bu ancak daha öncesinde dış ticarete ilişkin bir iş tecrübesine sahip olmanız halinde hayata geçirebileceğiniz bir iş fikridir. Deneyime sahip olmanız bu işe ilişkin olası tüm riskler ya da özel durumlara da aşina olacağınız anlamına gelir.


14. Sigorta Danışmanlığı Hizmetleri 

İthalat ya da ihracat sürecinde sizi bekleyen risklerin- özellikle de teslimat, navlun ve hasar risklerinin- farkında mısınız? O halde bu işle uğraşanlara özel sigorta hizmetleri sunabilirsiniz.

Para sıkıntınız yoksa sigorta işlemlerini doğrudan halledebilirsiniz. Ancak çoğu zaman bir aracı olmayı tercih edip diğer sigorta şirketlerinin hizmetlerini satabilir ve bundan komisyon alarak kar elde edebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için de sigorta sağlayıcılarınızla sağlam ilişkiler kurmanız ve kendiniz için en iyi koşulları elde etmek adına pazarlık yapmanız gerekir. Yani çok sayıda potansiyel ortağa/sigorta sağlayıcısına sahip olmalısınız.

Sizin sorumluluğunuz sigorta danışmanlık hizmeti talep eden dış ticaret firmalarını bulmak ve onlara en uygun sigorta çözümlerini üretmektir.


15. Dış Ticaret Denetim Hizmetleri

Denizaşırı şirketlerin çoğu tedarikçi şirketin ya da fabrikanın denetimi için yerel bir şirketin yardımına ihtiyaç duyar. Ödeme yapmadan önce buna ihtiyaçları vardır. Bu, kaynakların tedariki ile ilgilenen temsilcilerin yaptığına benzer bir iştir ancak daha çok fabrika ya da ürün incelemesine odaklanır.

Denetim yardımına en çok ihtiyaç duyulan ülke Çin’dir. Çin’de kendilerini tedarikçi olarak sunan ancak aslında sadece ticaret yapan hatta ticaretle alakası dahi olmayıp para kazanmak adına dolandırıcılık yapmaya yeltenen pek çok şirket mevcuttur. Dil engeli nedeniyle de yabancı bir şirketin söz konusu bu şirketleri denetlemesi bir hayli zor olmaktadır.

Bu nedenle denetim dış ticaretin önemli bir adımıdır. Denetim süreci prosedürlere uygun bir biçimde sonuçlanmadığında ithalatı gerçekleştiren yabancı firma söz konusu mallar için ödeme yapmayı reddeder.

Bu, yerel şirketler ve girişimciler için harika bir fırsattır. Denetim hizmetleri sunabilir ve karşılığında iyi bir ücret alabilirsiniz. Ülkenizdeki tedarikçileri ziyaret eder, firma geçmişlerini inceler ve ardından edindiğiniz bu bilgileri analiz edip yabancı alıcıya geri bildirimde bulunabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken üretim sürecini de kontrol etmiş olursunuz.

Kendinizi denetleme hizmeti sağlayan bir firma olarak kaydedebileceğiniz pek çok çevrim içi ortam mevcuttur.


16. Veritabanı Oluşturmak

İhracat veya ithalat işi yapan şirketler hakkında çevrim içi veya çevrimdışı bir veritabanı oluşturabilirsiniz. Rehberinizde yer almak isteyen firmalardan tek seferlik bir giriş ücreti ya da üyelik ücreti talep edebilirsiniz.

Şirketler veri tabanınızda yer almak isteyecektir çünkü bu durum onlara yeni alıcılar veya müşteriler kazanma şansı tanıyacaktır. Ziyaretçilerinizi ya da rehberinize ilgi duyan şirket sayısını artırmak istiyorsanız, iyi bir tanıtım yapmanız gerekir. Rehberiniz ne kadar popülerse, o kadar fazla değer sağlarsınız, dolayısıyla her geçen gün daha fazla şirket listenizde yer almak ister. Çin menşeli e-ticaret şirketi Alibaba’yı düşünün. İş dünyasına çevrim içi veritabanı sağlayıcısı olarak atılan şirket sonraları dünyanın en büyük çevrim içi  e-ticaret platformlarından biri olmayı başardı.


17.Pazarlama Hizmetleri

Çevrim içi ya da çevrimdışı pazarlama konusunda iyiyseniz, dış ticaret çalışanlarına pazarlama hizmetleri sunabilirsiniz.

Şirketlere markalaşma konusunda yardımcı olabilir ve daha fazla müşteriye ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Küçük işletmelerin çoğu dış ticaret pazarlaması konusunda yetersiz kalmaktadır. Bunun nedeni, denizaşırı bölgelere ürün ithal etmek ya da çok daha fazla alıcıya sahip olmak için ürün/hizmetlerini nasıl pazarlayacakları konusunda araştırma yapacak yeterli zamana ya da kilit bilgilere sahip olmamalarıdır. Onlar daha çok kusursuz ürünler üretmeye odaklanırlar.

Bu iş fikri cazip geldi mi? O halde yapacağınız ilk şey müşterilerinize nasıl ulaşacağınızdan emin olmaktır. Ürün sunumu nasıl yapılır, pazarlama kampanyaları nasıl oluşturulup yürütülür bilmeniz şarttır. Son olarak potansiyel alıcıları pazarlama hizmetinde bulunduğunuz müşteriden ürün satın alma konusunda ikna etmeniz gerekiyor. Müşterinin satışlarını kayda değer miktarda artırabilirseniz, kar payı talep edebilirsiniz.

Pazarlamada gerçekten iyiyseniz, bu iş fikri sizin için oldukça kazançlı olabilir. Unutmayın, gerçekten iyi olmanız gerekiyor.

Günümüzde çevrim içi pazarlama stratejilerine ilişkin bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir. SEO, Sosyal medya, içerik pazarlaması ve ücretli reklamlar hakkında yeterli donanıma sahip olmanız müşterilerinizin daha fazla satış yapmasına yardımcı olabilmeniz açısından elzemdir.


18. Lojistik Uzmanlığı

Yerel ithalat ya da ihracat firmalarına yurt içi lojistik ve nakliye operasyonlarını optimize edilmiş bir şekilde düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. Küçük işletmeler lojistiklerini nasıl optimize edeceklerine ilişkin yeterli zamana, hatta bazen de bilgiye sahip değildir. Bu şirketlerin nakliye ve depo maliyetlerini yeniden düzenleyerek tasarruf etmelerini sağlayabilir, bu sayede işleyişi hızlandırabilirsiniz.

Eğer lojistikte tecrübeli iseniz veya geniş bir bağlantı ağınız olduğuna inanıyorsanız, bu iş fikri sizin için biçilmiş kaftan olabilir.


19. Pazar Araştırması Hizmetleri

İthal ya da ihraç edilecek ürünün ne olacağına karar vermek yerel ya da yabancı pazarın analizini gerektiren bir hayli ayrıntılı bir çalışmadır. Önemli kararlar almadan evvel böylesi bir araştırma yapmak şarttır.

Ne yazık ki küçük işletmelerin sağlıklı bir pazar analizi yapmak için yeterli zamanı ya da bilgisi olamayabiliyor. Hatta bazen ihracı ya da ithali söz konusu olan ürünün ne olacağına ilişkin karar dahi yalnızca sınırlı piyasa bilgilerine dayanarak alınıyor. Bu durum şirketleri mali açıdan bellerini bükecek denli kritik hatalar yapmaya götürebiliyor.

Şayet pazar araştırması yapma ya da veri analizi konularında iyiyseniz, yerel ya da yabancı şirketlere yönelik pazar araştırması hizmetleri sunabilirsiniz. Bu iş fikrini hayata geçirirseniz kazançlı çıkacağınızdan şüphemiz yok.


20. Karayolu Taşımacılığı Hizmetleri

Yeterli nakite sahipseniz, size uygun bir iş fikri daha var. Kamyon, kamyonet ve minibüs satın alabilir, ithalat-ihracat işi ile uğraşanlar için kara yolu taşımacılığı hizmeti verebilirsiniz.

İthalat ya da ihracat işi yapan şirketlerin genellikle nakliye için kullanacakları kendilerine ait bir kamyon ya da araçları yoktur. Ancak düzenli bir servis ağına ihtiyaç duyarlar ya da her daim bir miktar mal veya belirli sayıda konteynırın A noktasından B noktasına taşınması gerekir.

Söz konusu şirketlere taşımacılık hizmeti sunmak için onlarla doğrudan iletişime geçebilir ya da onlara hizmet sunan nakliye şirketlerinin ara buluculuğu ile teklifinizi sunabilirsiniz.


21. Yazılım Ürünleri İhraç Etme

Bu iş fikri özellikle Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler açısından kazançlıdır. Hindistan’da pek çok kalifiye yazılım mühendisi var ve bu işi yapanların ortalama geliri halen daha Avrupa ülkelerinde veya ABD’de kazanabileceklerinden bir hayli düşük.

Küçük bir bilişim ekibi oluşturun ve yabancı şirketlere pazarlayabileceğiniz yazılım ürünleri üretmeye başlayın. Avrupa şirketlerinin çoğu uygulamalara, web sitelerine ve diğer yazılım ürünlerine ihtiyaç duyar, ayrıca dış kaynak kullanımına da sıcak bakarlar.

Bu durum “hizmet ihracatı” olarak adlandırılır çünkü bu işlem için herhangi bir lisansa ya da izne ihtiyacınız yoktur. Yazılımınızı geliştirir ve müşterinize çevrim içi ortamlar aracılığıyla aktarabilirsiniz.

Dış ticarete ilişkin en parlak iş fikirlerini listeledik. Peki, sizin için en iyi olanı nasıl belirleyeceksiniz?

Ne tür bir girişim başlatabileceğinizi belirlemek istiyorsanız, listeleyeceğimiz şu hususları da göz önünde bulundurmalısınız:

  • Deneyimleriniz ya da eğitiminiz hangi konular üzerinedir? Örneğin, lojistik veya gümrük işlemleri hakkında çok şey biliyorsanız, bu alana yönelik bir hizmet vermeyi tercih edebilirsiniz.
  • Ne kadarlık bir yatırım yapabileceğinizi düşünün. Düşük bir yatırım imkanınız mı var? Bir dış ticaret danışmanı olarak işe başlamayı veya çevrim içi satış yapmayı düşünmelisiniz.
  • Beceri veya tecrübeleriniz nelerdir? Yeterli donanıma sahipseniz risk alabilir ve doğrudan ihracatı deneyebilirsiniz. Deneyiminiz yoksa daha az risk taşıyan bir iş fikrine yönelmelisiniz.
  • Belirli ürün veya sektörleri çok iyi tanıdığınızı mı düşünüyorsunuz? Örneğin, tarım ve tarım ürünleri hakkında çok şey biliyorsanız seçeceğiniz iş fikri bu alana yönelik olmalıdır.

Umarız yazımız en doğru iş fikrini seçmenizi sağlar. Unutmayın, başarıyı yakalamanın ilk adımı doğru iş fikrine sahip olmaktır.


Son Söz

Yazımızda günümüz dış ticaretine yön veren en karlı ve en istikrarlı iş fikirlerinden bahsettik. Bu fikirlerin yakın zamanda ortadan kalkmayacağından ve bunlardan herhangi birini hayata geçirmekle hatırı sayılır miktarda bir kazanç elde edebileceğinizden emin olabilirsiniz!

İhracat ya da ithalat girişiminiz için doğru ürünü seçtiniz mi? O halde artık tüm işlemleri doğru sırayla yapmanın tam zamanı. Bunun için bir iş planına sahip olmalısınız. Unutmayın, planınız yoksa ya da mevcut planı nasıl uygulayacağınıza dair en ufak bir fikre sahip değilseniz en parlak iş fikirleri dahi işlevini yitirecektir.


İlginizi çekebilir

İthalat ve İhracat İşi Yapmak

E-Ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir