Çarşamba, Aralık 11, 2024
Ana Sayfaİnternetten Para Kazanma YollarıDropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir dropshipping yani stoksuz satış yapmak girişimcilik yolunda atacağınız ilk büyük adım olabilir.

Nasıl mı?

Müşterilerinize belirli bir ürünü satabilir, ürün fiyatlarınızı bizzat belirleyebilir veya kendi markanızı pazarlayabilirsiniz. Hatta ürününüz gerçek bir müşteriye satılıncaya kadar stoklar için ödeme yapma zahmetine katlanmanız da gerekmez. Bu işe atılmayı kafaya koyduysanız çok çalışmayı göze almalısınız, ancak bu şekilde başarılı bir marka oluşturabilirsiniz.

Bu yazıda dropshipping iş modeline ve bu işe atılmanın gerektirdiği tüm süreçlere ilişkin bilgilere yer verecek; dropshipping kavramının ne anlama geldiğini, bu alana ilişkin en doğru iş fikirlerini nasıl bulacağınızı ve dropshipping işine nasıl başlayabileceğinizi ayrıntılarıyla açıklayan sağlam bir iş planı ile karşınızda olacağız.


Dropshipping(Stoksuz Satış) Nedir?

Dropshipping yani stoksuz satış, işletmelere herhangi bir stok kaydı tutmadan mağaza işletme olanağı tanıyan son derece etkili bir iş modelidir. Bu sistemde satış yaptığınız an tedarikçi firmanız satışa konu olan ürünü depolarından çıkarır ve doğrudan müşterinizin kapısına gönderir. Sistemin sunduğu en büyük kolaylık işletme sahiplerinin hayatında ürün muhafazası, paketleme, ambalaj veya nakliye konularına ilişkin en ufak bir endişeye yer bırakmamasıdır.


Dropshipping İş Modeli Nasıl Çalışır?

Dropshipping iş modelinin üç temel öğesi vardır: tedarikçi/üretici, perakendeci (yani siz) ve müşteri.

Burada tedarikçinin rolü ürün yaratmak, stok kaydı tutmak, perakendeci adına müşterilere satın alınan ürünü göndermek, kusurlu ürünleri değiştirmek ve gerektiğinde ürün stoklarını yenilemektir. Tedarikçi firmalar satılamadığı durumda elinde kalacak ürün riskini de göz önünde bulundurarak stoklarındaki herhangi bir ürünü toptan fiyatına perakendeciye satmaktadırlar.

Bu iş modelinde perakendeci yani siz, tedarikçinize ait ürünleri kendi kuracağınız web sitesi üzerinden kendinize ait marka adı altında bir araya getirip satışını gerçekleştirebilir. Bu ürünlerin seçiminden de pazarlanma sürecinden de perakendeci olarak siz sorumlu olursunuz. Buna ek olarak müşteri sorun ve şikayetlerini sağlıklı bir biçimde yönetmek de sizin görevinizdir.

Dropshipping iş modelinin son aşamasında ise müşterinin ürünleri doğrudan sizden, yani perakendeciden satın alması yer alır. Sürece dair soru veya sorunların ortaya çıkması durumunda da ürünü satın aldıkları satıcıyla yani bizzat sizinle iletişim kurarlar.


Dropshipping Karlı Bir İş Modeli Midir?

Dropshipping iş modeli, işletme sahiplerine nakliye ve üretim masraflarını bertaraf edebilme imkanı vermesinden ötürü en karlı işletme modellerinden biri sayılabilir. Doğru tedarikçileri bulduğunuz an hiç vakit kaybetmeksizin kara geçersiniz. Kar marjı hesaplayıcı araçlar kullanarak işletme karınızı hesaplayabilir, bu sayede doğru yolda olup olmadığınıza dair sağlam bir fikir elde edebilirsiniz.


Dropshipping İşletmeleri Neden Bu Kadar Rağbet Görüyor?

Dropshipping risk oranı düşük bir iş modelidir. Ürün maliyetleri açısından bakıldığında çok daha avantajlı olursunuz, çünkü yalnızca müşterilere sattığınız- yani bedelini çoktan almış olduğunuz- ürünler için ödeme yaparsınız. Ürün geliştirme, satışı yapılan veya henüz satılmayan ürünlere ilişkin envanter kaydı tutma, söz konusu ürünleri muhafaza etme vb. işlerden doğacak maliyetlerle ilgilenmek zorunda kalmaz ya da paketleme veya nakliye işinden doğacak çalışan maliyetlerinin ağır yükü altında ezilmezsiniz. Yalnızca akşamlarınızı veya hafta sonlarınızı ayırarak kendi dropshipping işletmenizi kurabileceğinizi düşünürsek bu iş modeli ile girişimcilik dünyasına harika bir giriş yapmanız da mümkün olacaktır. Ancak, satışlara başlamanız durumunda her gün belirli bir süreyi bu işe ayırmanız gerekeceği gerçeğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Neyse ki sipariş sürecine ilişkin adımların çoğu otomatikleştirilebili ve pek çok işi tek bir tuşla halletmeniz mümkün olacaktır. Dropshipping iş modelinin sunacağı fırsatlar sonsuzdur, tek yapmanız gereken cesaretinizi toplayıp o ilk adımı atmaktır.


Dropshipping İşine Atılmanız İçin 5 Neden

Dropshipping girişimcilerin gözdesi olmaya aday bir iş modelidir.

Neden mi?


1-Yaratıcı bir satış kanalıdır.

Yeni bir işe atılmak heyecan verici bir süreçtir. Bu sayede yepyeni fikirlere ulaşır, yaratıcılığınızın sınırlarını zorlar ve farklı deneyimlere kucak açarsınız. Eğer her gün 9-5 çalıştığınız ve tüm enerjinizi adeta emen iş hayatınızdan çoktan sıkılmaya başladıysanız, bu iş modelinin hiç vakit kaybetmeden yönelebileceğiniz en yaratıcı satış kanallarından biri olduğunu unutmayın.


2-Kayda değer miktarda para kazandırır.

Dropshipping ek iş olarak yapıldığında ciddi miktarlarda para kazandırır. Çünkü dropshipping ile satış fiyatlarınızı bizzat kendiniz belirleyebilir ve satış sürecini kontrol altında tutabilirsiniz. Pazarlama stratejileriniz ne kadar iyi olursa ürün satışından elde edeceğiniz gelir de o denli fazla olacaktır.


3-Nakliye süreci tamamıyla tedarikçi firmanın sorumluluğundadır.

Dropshipping iş modelinde ürünleri müşterilerinize sizin adınıza yollayacak olan taraf tedarikçi firmadır. Yani nakliye süreci tedarikçinin sorumluluğundadır. Perakendeci olarak sizlerin bu iş için ayrı bir iş yükünün altına girmenize gerek yoktur.


4-Depo masrafından kurtulursunuz.

Dropshipping işinde stok kaydı tutmanıza gerek yoktur. Tedarikçi firma bu konuda da imdadınıza yetişecektir. Yani bir depo kiralayıp satışını yapacağınız ürünleri orada muhafaza etmeniz gerekmez. Bu, kayda değer miktarda bir masraftan kurtulmanız anlamına gelir-özellikle de satışı yapılmayan ürünlerin stok kayıt maliyetleri ve depolama masrafları göz önüne alındığında bu mükemmel bir fırsattır.


5-Kariyerinize bizzat yön verme imkanı sunar.

Kariyerinizi bizzat kontrol etme şansına sahip olmak istemez miydiniz? İş unvanınızın ne olacağına, hangi işi yapacağınıza veya gününüzü nasıl geçireceğinize karar vermede özgür olacağınız gerçeği sizi de heyecanlandırmaz mı? Düşünsenize! Dropshipping işine atılırsanız, tek patronunuz müşterileriniz olacak.


Dropshipping İş Modeli Para Kazandırır Mı?

Elbette. Başarılı satıcıların/perakendecilerin çoğu gibi sizler de dropshipping yoluyla para kazanabilirsiniz. Dropshipping, tutkunu olduğunuz ürünleri bulmanıza ve bunları satacağınız bir işletme kurmanıza olanak tanır. Ürün satmaya yönelik bu güçlü motivasyonla tanıtım ve pazarlama konularına çok daha fazla kafa yoracak, böylesi bir çabanın nihai sonucu olarak da karınızı her geçen gün artıracaksınız.


Dropshipping Bunca Çabaya Değecek Bir İş Modeli Midir?

Bazen evet bazen ise hayır. Dropshipping, harcadığınız zamanın ve yatırdığınız paranın hakkını verecek bir iş modelidir. Ancak bu çevrim içi işe yeterli miktarda zaman ayıramazsanız, beklenen sonucu vermeyecektir. Dropshipping işi bir mağaza kurmanızı, ürün temini için ithalat veya ihracat gibi ticari faaliyetlere girişmenizi, fiyatlandırma stratejinizin ne olacağına karar vermenizi ve satış yapmaya başlamış olmanızı gerektirir.Takdir edersiniz ki tüm bunlar zaman alacak işlemlerdir. Bu nedenle yeterince çaba göstermezseniz, hiçbir şey elde edemezsiniz.


Satılık bir Dropshipping İşletmesi Bulabilmeniz Mümkün Müdür?

Dropshipping işletmenizi sıfırdan kurmak istemiyorsanız, bir pazarlama satış sitesi olan Exchange üzerinden kolaylıkla satılık bir dropshipping işletmesi bulabilirsiniz. Exchange, hem sağlıklı bir biçimde işlemekte olan bir işe yatırım yapmak hem de bunu yaparken yeni bir işin kurulum aşamasına yönelik sancılı aşamaları atlayıp doğrudan pazarlamaya başlamak isteyen girişimciler için satışa sunulan mağazaların listelendiği herkese açık bir pazardır. Exchange, sizlere bütçenize ve ilgi alanlarınıza bağlı olarak seçim yapabilme imkanı veren makul fiyat aralığına ya da nişe sahip e-ticaret işletmeleri de dahil olmak üzere eşi benzeri olmayan bir çevrim içi mağaza koleksiyonuna sahiptir. Bu nedenle, satılık bir dropshipping işletmesi arayışında iseniz, Exchange’in sizin için biçilmiş kaftan olacağını söyleyebiliriz.

Ancak mağaza satın alma sürecinde maliyeti, tasarımı, web sitesinin yaşını, mağazanızın size ne kadar para kazandıracağını, seçtiğiniz nişin popülaritesini, tabii tutulduğu cezai işlemleri ve ait olduğu sektörü mercek altına aldığınızdan emin olmalısınız.

  • Maliyet: Bugünlerde ne hazır bir mağaza için ödeme yapacak ne de onu büyütmek için gerek duyacağınız sermayeye sahip değil misiniz? Durum buysa bütçenizin ne durumda olduğunu ayrıntılarıyla hesaplamanız şarttır. Bir iş kurmak için ne kadarlık bir bedel ödeyebileceğinizi düşünüyorsunuz? Peki, daha karlı bir anlaşmaya imza atma olasılığınız nedir?
  • Tasarım: Almayı düşündüğünüz çevrim içi mağazanın tasarımı hızlı bir satışın peşindeki taze bir girişimciye ait gibi mi görünüyor? Yoksa profesyonellerin elinden çıkmış bir tasarımla mı karşılaştınız? Mağaza tasarımının yeterince profesyonel, düzgün ve kolay kullanılabilir olduğunu mu düşünüyorsunuz, o halde onu bir de alıcı gözle değerlendirmeye ne dersiniz?
  • Web sitesinin yaşı: Exchange size çevrim içi mağazanızı belirleme sürecinde yaşa bağlı bir seçim yapma imkanı da sunuyor. Daha eski tarihlerde kurulmuş bir web sitesinin yeni kurulmuş olana kıyasla çok daha iyi bir sıralamaya sahip olacağını aklınızdan çıkarmayın.
  • Mağazanın kazandıracağı gelir miktarı: Bazen bazı mağazaların fahiş miktarlarda paralar kazandığını görürsünüz. Böylesi bir durumda sorgulamanız gereken asıl nokta mağazanın zirvede olduğu dönemdeki geliri ile mevcut geliri arasında belirgin bir farkın olup olmadığıdır. Bu, dropshipping işinin başarı veya başarısızlığına ilişkin fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
  • Niş popülaritesi: Bugünlerde stres çarkı veya vb. bir trend ürün satmak ister miydiniz? Hayır mı? Haklısınız, ancak bir mağazanın her daim canlı bir nişe sahip olması ve bünyesinde trend ürünleri de barındırması çok daha iyi sonuçlar verecektir. Genel konulara odaklanan (güzellik gibi) mağazalar, belirli bir ürün türüne yönelik (makyaj fırçaları) satış mağazalarına kıyasla çok daha yüksek bir performans gösterme eğilimindedirler.
  • Cezai İşlemler: Dropshipping şirketinizi satın almadan önce web sitesinin herhangi bir cezaya tabii olup olmadığını mutlak surette kontrol etmeniz gerekir. Mağazanızın Google tarafından cezalandırılıp cezalandırılmadığını tespit etmek için My Website Penalized vb. web araçlarından yararlanabilirsiniz. Mağazanızın ceza alması durumunda arama motorlarında üst sıralarda yer almanızın zor olacağı gerçeğini unutmamalısınız. Ayrıca almayı düşündüğünüz çevrim içi mağazaya ait Facebook reklamlarından herhangi birinin yasaklı olup olmadığını da sorgulamalısınız.
  • Sektör: Dropshipping işletmesi satın alımının ilk adımı Exchange üzerinden satın almayı düşündüğünüz dropshipping mağazasını belirlemektir. Diğer seçeneklere yönelmeniz durumunda uzun vadede stok kaydı tutmak veya stok satın alımı yapmak gibi ciddi maliyet gerektirecek işlerle boğuşmanız gerekebilir.


6 Adımda Dropshipping Nasıl Yapılır?

Adım 1: Dropshipping İş Modeline En Uygun İş Fikrini Seçin.

Gerçek şu ki bu işte ne sattığınız son derece önemlidir. En iyi iş fikrini bulabilmek için kayda değer miktarda zaman harcamayı da göze almalısınız. Çoğu insan tutkuyla bağlı olduğunuz bir niş pazar seçmenizi tavsiye edecektir. Ancak bunun tam manasıyla doğru bir yaklaşım olduğu söylenemez. Seçeceğiniz sektör kar ve tutkunun birleşimi olmalı, ancak kar konusuna bir nebze daha fazla eğilim göstermelidir. Çünkü stoksuz satışa ilişkin en iyi iş fikirleri genellikle en karlı olanlar arasından çıkar. Ayrıca para kazandıran bir işe tutkuyla bağlanmak çok daha kolaydır.

Bazı web siteleri trend ürün listeleri oluşturarak en doğru seçimi yapmanız konusunda size zaman kazandıracaktır. Bu tarz ürünlerin insanları daha çok çekeceği aşikardır, bunun nedeni bu ürünlerin başarısının çoktan kanıtlanmış olmasıdır. Rekabet ortamından yoksun bir nişi seçmenin ne denli mantıksız bir adım olduğunu zor yoldan öğrenmek istemezsiniz, öyle değil mi? O halde dropshipping iş fikrimizi nasıl belirleyeceğiz? Fitness, moda, mücevher, güzellik, teknoloji, cüzdan ve sırt çantaları vb. nişler bu alanda satış yapmayı tercih eden çevrim içi mağazaların alınlarının akıyla çıktıklarını gözlemlediğimiz her daim revaçta olan iş fikirlerinden yalnızca birkaçıdır. Örneğin, elektronik araçlara yapay zeka donanımı sağlayan şirket Jungle AI’nin kurucusu Tim Kock, kısa süre önce stoksuz satışa yönelik deneyimlerini paylaştığı- ananas satışı işinde başarısız olup saat satışında başarıyı yakalamasının nedenlerine ilişkin- bir dropshipping vaka çalışması yayınladı. Çalışmada saat satışından sadece 8 hafta içinde yaklaşık 7000 dolar kazandığı bilgisine de yer veren Tim Kock bu çalışması ile söz konusu dropshipping iş modeli olduğunda niş seçiminin ne denli önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne sermiş oldu. Bu yüzden sizler de farklı dropshipping nişlerine ait farklı iş fikirlerini mercek altına alma konusunda zaman harcamaktan çekinmemelisiniz.

Hazır listeleri incelemek yerine kendi dropshipping iş fikrinizi oluşturma konusunda kararlıysanız, şu noktaları aklınızda bulundurmanızda fayda var:

  • Google Trends uygulaması herhangi bir nişin popülaritesini ölçme konusunda size yardımcı olacak mükemmel bir araçtır. Ancak, bir nişin uygunluğunu belirlemek tek başına yeterli bir eylem değildir. Bazı nişler yükseliş eğiliminde olsalar dahi popülerliklerinin devamlılığını sağlamaya yetecek arama hacmine sahip olmayabilirler.
  • Ubersuggest’in Anahtar Kelime Bulma Aracından yararlanın. Belirleyeceğiniz herhangi bir anahtar kelimenin arama hacmi nedir sizce? Peki, ya rekabet gücü, bunun hakkında bir fikriniz var mı? Ubersuggest’in bu uygulaması dropshipping iş fikirlerinin potansiyelini anlamanıza ve işletmenizin geleceğini değiştirecek yeni fikirler bulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Seçtiğiniz nişle alakalı olup popülerlik oranı yüksek web sitelerini gözden geçirin. Örneğin, moda perakendecilerine ait çevrim içi mağazaları mercek altına alırsanız, söz konusu mağazaların genellikle trend kategorilerine göre düzenlediklerini görürsünüz. Bu bilgi size mevcuttaki mağazanıza ne tür trendler eklemeniz gerektiğini tespit edebilme noktasında fayda sağlayacaktır. Ayrıca, satılacak en iyi ürün seçeneklerine dair fikir edinmek adına söz konusu mağazanın en çok satan ürünler bölümüne göz atabilirsiniz.
  • Satmayı düşündüğünüz ürünlere ilişkin sipariş hacmini kontrol edin. Satmayı planladığınız bir ürünün gerçekte ne kadar popüler olduğunu anlamak istiyorsanız, söz konusu ürünün sipariş hacmini incelemelisiniz. Aman sipariş hacminin diğer ürünler kadar yüksek olmadığını görüp de söz konusu ürün satışına yönelik bir dropshipping işletmesi başlatma fikrini rafa kaldırmaya kalkmayın, çünkü bu tarz ürünler herkese yeni geleceğinden çok daha karlı bir işe imza atmanızı sağlayabilirler.

Unutmayın, başarılı dropshipping iş fikirleri her daim en trend olanlar arasından çıkmaz. Bunun yerine, mağazanızda seçtiğiniz nişe ilişkin en trend fikirleri barındırmaya odaklanmalısınız.  Örneğin denim kıyafetler moda dünyasının en vazgeçilmez ve en eskimez trendleri arasındadır. Ancak, yapay kirpikler güzellik nişine ait bir eğilimdir. Mermer telefon kılıfları satmanız ise telefon kılıfı nişinin kapsama alanındaki bir eğilimi ifade eder. Uzun ömürlü bir işletme kurabilmeyi hedefliyorsanız, trendleri mağazanın tamamı olarak değil mağaza içinde yer alacak herhangi bir ürün olarak algılamayı öğrenmeniz gerekecektir. Tam da bu yüzden dropshipping iş planı üzerinde çalışırken bu gerçekleri aklınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır.

Mutlaka okuyun: İnternetten Ne Satabilirim?


Adım 2: Rakip Firma Analizi Yapın.

Hangi ürünü satacağınıza karar verip iş fikrinizi netleştirdikten sonraki adımınız,  rakiplerinizin kim olduğuna, hangi ürünü sattıklarına ve nasıl bir satış stratejisine sahip olduklarına ilişkin kendinizi eğitmek olmalıdır. Bu işi yapmanın farklı pek çok yolu vardır.

Nasıl mı?

  • Satmak istediğiniz herhangi bir ürünün adını Google arama motoruna yazın ve ilk sırada hangi sitelerin yer aldığını görmenizi sağlayacak hızlı bir arama gerçekleştirin. Google veya herhangi bir arama motorunda rastlayacağınız ilk on sonuç size belirlediğiniz sektöre ilişkin rekabet oranlarına dair sağlam veriler sunacaktır. Şayet bulunduğunuz ülkeden temin edemediğiniz herhangi bir ürünün satışını yapıyorsanız, aynı verileri toplamak için üçüncü parti araçlardan yararlanabilirsiniz. Dünyanın farklı noktalarında yapılan binlerce aramanın sonuçlarına ilişkin bilgi almak adına SEM Rush veya Ahrefs gibi araçları kullanabilirsiniz.
  • Genel arama sonuçlarında görünmeme olasılığı yüksek niş rakiplerinizi bulabilmek adına Alexa veya SimilarWeb üzerinden arama yapmayı deneyin. Bu araçlar size arama yaptığınız işletmenin internet sitesine ilişkin sosyal medya profillerini, sitenin yaptığı her türlü reklamı, izlenme ya da web trafik bilgilerini ve işletmenin rakiplerini içeren bir listenin de yer alacağı özet bir bilgi akışı sunacaktır.
  • Sosyal medya avına çıkın. Sosyal medya üzerinden yapacağınız rakip analizi sayesinde dropshipping iş modeline ilişkin en çarpıcı fikirlere ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. En iyi markaları belirlemek adına seçtiğiniz nişe ait Facebook reklamlarına veya sosyal medya sayfalarına göz atabilirsiniz. Rakiplerinizin kaç adet takipçisi var? Markalarını pazarlamak için nasıl bir strateji kullanıyorlar? Markaları müşterilerin ilgilerini ne derece çekmeyi başarıyor? Onların gücüne karşı durabilmek adına daha farklı ne yapabilirsiniz?Rakipleriniz sizin de aynı yolu izlemenizi elzem kılacak hangi doğru stratejiyi uyguluyorlar?
  • Neilpatel gibi uygulamalardan yararlanarak rakip firmaların web sitelerine ilişkin içerikleri mercek altına alabilir, en yüksek performans sergileyen içerikleri belirleyerek bunları geliştirip kendi web sitesinizde kullanılabiliriz. Bu araç size hangi içeriğin en yoğun sosyal etkileşime sahip olacağına ilişkin sağlam fikirler de verecektir, bu sayede yeni blog konuları için ilham kaynağı dahi bulabilirsiniz. Rakip firmaların haber bültenine kaydolmanız-şayet firma blog içeriklerini bu yolla paylaşmayı tercih ediyorsa- onlara dair her türden bilgiye rahatlıkla ulaşabilmenizi sağlayacaktır.


Adım 3: Bir Tedarikçi Bulun.

  • Bu adımda işletmeniz için sağlam bir tedarikçi bulmaya odaklanmalısınız. Bunun için ürün araması yapabilir ve çıkan sonuç listesini kullanarak tedarikçilerinizi seçebilirsiniz. Her bir tedarikçiye ilişkin yorumları ve derecelendirmeleri görebilirsiniz. Tüm bunlar hangi tedarikçiyi seçeceğinize ilişkin nihai kararınızı etkileyecektir.
  • Çalışabileceğiniz beş veya altı potansiyel tedarikçiyi bulduğunuz an, minimum sipariş miktarı ve nakliye süresi gibi önemli konuları masaya yatırmak adına bu firmalarla iletişim kuracağınız bir sonraki aşamaya geçiş yapabilirsiniz.
  • Şimdiye kadar 5 adet olan tedarikçi listenizi 2 ya da 3 adete indirmiş olmalısınız. Artık kararınızı verebilmek adına yapacağınız tek bir şey kaldı: Tedarikçilerinizden örnek birer ürün göndermelerini talep edip söz konusu siparişlerin sonuçlarını karşılaştırmak. Nihai kararınızı müşterilerinizin kim olduğu ve verecekleri siparişin ardından sizden neler bekleyecekleri ya da ürünün teslimat süresi, ürün ve ambalaj kalitesi vb. tüm bileşenleri göz önünde bulundurarak vermeniz gerektiğini asla unutmayın.

Mutlaka okuyun: Doğrudan Çin’deki fabrikalardan ürün alıp satmak


Adım 4: Dropshipping İşletme Mağazanızı Kurun.

Bu adımda dropshipping e-ticaret işinizi en doğru şekilde hayata geçirmenizi sağlayacak temel birkaç noktadan bahsedeceğiz:

  • Alan Adı Alan adınız, uzun vadeli bir marka oluşturma sürecinin kilit noktasını oluşturur. Süreci basitleştirmenize yardımcı olması adına ücretsiz işletme adı üreticilerinden yararlanabilirsiniz. Ne yapıp edip .com ile biten bir alan adı almalısınız. Alan adınızda anahtar kelime olarak nişinizi kullanmak niyetinde iseniz, seçiminizin “güzellik, mücevher, moda” vb. geniş kapsamlı kelimelerden oluşmasına özen göstermelisiniz, böylelikle tam da yolun sonuna geldim derken alan adınızı değiştirmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca, kullanıcı adınızı mağazanızın alan adı olarak kullanmaktan da kaçınmalısınız. Böylece günün birinde işletmenizi satma kararı alırsanız, kendi adınıza ilişkin yasal haklarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Sitenizi yayınlatın- Websitenizin kurulumu için güvenilir bir firmadan hizmet alın. Dilerseniz websitenizin kurulumunu aşağıdaki sayfadan hemen başlatabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sizin Hala Websiteniz Yok mu?


Adım 5: Dropshipping İşletmenizi Var Gücünüz İle Pazarlamaya Odaklanın.

Gelelim bir dropshipping işletmesini en iyi nasıl pazarlayacağınızı bulmaya… Artık ürününüzü bulduğunuza ve mağazanızı açtığınıza göre sırada uygun pazarlama stratejilerini kullanmak var. Üstelik bu işi yarın çok geç olabilir mantalitesiyle yapmanız gerekiyor. Bunun dropshipping iş planınızın en önemli adımı olacağı gerçeğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu yüzden mağaza tasarımınıza ilişkin ince ayarlar yapmaya takılıp kalmaktan çok mağazanızı geliştirmek için uğraşmanız çok daha akıllıca olacaktır. Kendinizi ateşe atmaktan korkmayın. Zira ilk satışınızı yaptığınızda her daim hatırlayacağınız o mükemmel anlardan birini deneyimleyeceğiniz kesindir!

Bu işlerde yeni iseniz, sıkı bir kontrol altında tutmanız gereken bir bütçeye sahip olmanız muhtemeldir. Endişelenmeyin,en parlak pazarlama fikirleri elinizin en darda olduğu anlarda dahi gelebilir. Gelin sizlerle başlangıç aşaması için işinizi görebileceğine inandığımız birkaç pazarlama fikrini paylaşalım.

  • Facebook Reklamları: Facebook reklamlarından tonlarca para kazanmak son derece cazip bir fikirmiş gibi görünür. Taze girişimciler de buna ilişkin ilk denemelerinde fahiş miktarlarda paralar kazanacaklarını düşünürler – ancak maalesef bu görüş gerçeği yansıtmaz. Diyelim ki ilk reklamınız için 20 lira harcadınız ancak dönüşümler esnasında yatırdığınız her bir kuruşu kaybettiniz. Hatta başınıza ne geldiyse bu başarısız reklam yüzünden geldi. Aslında gerçek şu ki siz yalnızca büyük bir risk almaktan kaçındınız. Bu nedenle yeniden işe koyuldunuz ve size her bir tıklamada beş kuruş kazandıracak ikinci bir reklam oluşturdunuz. Kaybedeceğiniz çok da bir şey yok değil mi? Bu tarz denemelerde bulunabilmek için henüz başlangıç aşamasında iken bütçenizi düşük tutmanız gerekir. Çünkü bu noktada en çok satan ürününüzün ne olacağına dair en ufak bir fikriniz dahi yoktur. Hangi ürünün en çok satan olduğunu tespit etmek için birkaç farklı reklam oluşturmayı denemelisiniz. İş hedef kitlenizi belirlemeye geldiğinde ise bir Dünya reklamı oluşturmaya odaklanın, ancak Kanada, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’yi gözden çıkarın. Bu, reklam maliyetlerinizi düşük tutmanızı sağlayacaktır. İşletmeniz büyüdükçe veya çok daha sağlam bir bütçeye sahip olduğunuz durumlarda bu dört ülke için ayrıca bir reklam oluşturabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Facebook’ta Reklam Nasıl Yapılır?

  • Remarketing Yapın: Bütçeniz gerçekten de kısıtlıysa remarketing reklamları kullanmayı deneyebilirsiniz, çünkü böylesi bir adım maliyetleri düşük tutmanızı sağlayacaktır. Tonlarca ziyaretçi trafiği olan bir mağazaya sahipseniz, bu yöntemle oluşturulmuş reklamlar sizin için birebirdir. Remarketing kısaca daha önce reklamınızı görmüş ya da sitenizi ziyaret etmiş insanları hedefleyerek reklam yapmaktır. Remarketing ile potansiyel müşterinin ödeme yapan bir müşteriye dönüşme olasılığı çok daha yüksek olacaktır. Bu standart bir Facebook reklamından bile daha işlevsel olabilir, sizce de öyle değil mi? Üstelik çok daha ucuz da.

Mutlaka okuyun: Remarketing Nedir? Nasıl Yapılır?

  • İnfluencer Pazarlama: Bir dropshipping girişimi başlatmanız başlangıç aşamasında kemerleri sıkmanızı gerektirecektir. Ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan influencerlarınıza ücretlerini ödemekte zorlanabilirsiniz. Ancak endişelenmeyin, bu hiç de sandığınız kadar kötü bir durum değil. Hatta bunun yerine onlara bir ortaklık ücreti dahi önerebilirsiniz. Peki, bu neden iyi bir şeydir? Bazen belirli bir niş alanında ün salmış bir influencerların dahi dönüşüm oranlarını artıramadığına şahit olursunuz. Bu gerçeği bile bile devam etmek körlemesine atış yapmaya çalışmaktan farksızdır. Satış başına ortaklık ücreti öderseniz, dropshipping işinizin başarısız olma riskini azaltırsınız ve satışı dönüşüm oranlarını artırmak influencerınızın sorumluluğunda olur. Bu sayede bir de markanıza ilişkin sosyal kanıtı artırmanıza yardımcı olacak bazı resimler elde etmiş olursunuz. İnfluencerınız gerçek takipçilere sahip ise bu ortaklık ile sabit fiyat üzerinden alacağı ödemeye kıyasla çok daha fazla para kazanacaktır. Anlayacağınız bu şekilde onlara daha fazla para kazanma şansı vermiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Influencer Marketing Nedir?


Adım 6: Optimize Edin.

Web sitenizi, markanızı ve pazarlama stratejilerinizi oluşturmak adına yeterli zamanı harcadığınıza inanıyorsanız, vakit kaybetmeden bu sıkı çalışmanın sonuçlarını analiz etmeye başlayabilirsiniz. Analiziniz sırasında bazı pazarlama faaliyetlerinin oldukça başarılı olduğunu, bir kısmının ise mutlu sondan bir hayli uzak olduğunu fark edeceksiniz. Ya da rakiplerinizi inceleyip fiyatlandırma stratejilerinizi yeniden gözden geçirebilir ve işleri iyiden iyiye kızıştırıp daha rekabetçi hale getirmek için neleri değiştirip değiştiremeyeceğinizi araştırabilirsiniz.

Web trafiğinizin azalmayıp aksine belirgin bir artış gösterdiğinden emin olmak istiyorsanız, çevrim içi trafiğinizi değerlendirebilmek için Google Search Console veya Google Analytics gibi araçlardan da yararlanabilirsiniz. E-posta pazarlaması veya sosyal medya raporlaması için üçüncü parti araçlar kullanıyorsanız, haftalık veya aylık otomatik raporlar hazırlamayı tercih edin, böylece bu bilgileri düzenli olarak analiz edeceğinizi kendinize hatırlatmış olursunuz. Bir araç yardımı ile verilerin hızlı bir şekilde görüntülenmesi dahi işletmenize ilişkin herhangi bir kampanyanın işlerliği konusunda karar vermeniz için yeterli olacaktır.

Başarılı bir çevrim içi e-ticaret mağazasına ilişkin en önemli detay, çevrim içi ortamdan elde ettiğiniz geliri artırmak adına sık sık test ve optimizasyon sistemlerini kullanmaktır. Bu, web sitenizin piyasanın en iyi uygulamalarının gerisinde kalmamasını sağlayacak, hatta işleri bir adım daha öteye taşıyıp rakiplerinizin önüne geçmenize ön ayak olacaktır.

Mutlaka okuyun: A/B Testi Nedir, Nasıl Yapılır?


Son Söz

İşte bu kadar! Sizler için hazırladığımız dropshipping işi ile e-ticarete nasıl adım atacağınıza ilişkin faydalı bilgiler sunan bu yazının sonuna geldik. Artık yapmanız gerek tek şey yazımızda geçen tavsiyelerin bir kısmını kendi çevrim içi mağazanıza uyarlayarak e-ticaret mağaza imparatorluğunuzu kurmaya çalışmak olmalıdır. Sürece ilişkin sorularınız varsa yorumlarınızla bizlere ulaşmaktan çekinmeyin. Ve unutmayın, dropshipping işinde başarılı olmanın ilk adımı bu işe atılma kararı alabilmenizdir.


İlginizi çekebilir

E-Ticaret Yapmak İsteyenlere

Amazon’da Satış Yapmak İsteyenlere

İnternetten Para Kazanma Yolları

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar