Jeff Bezos Parasını ve Servetini Nasıl Harcıyor?

Jeff Bezos, geçtiğimiz günlerde 1.8 milyar $’lık hissesini elden çıkardı. Peki dünyanın en zengin bu ismi kazandığı parayı nasıl harcıyor, gelin hep beraber okuyalım.

E- ticaret devi Amazon’un kurucusu ve CEO’su olan Jeff Bezos, şu anda dünyanın en zengin insanı konumunda ve aynı zamanda da 100 milyar $’dan fazla servet elde eden ilk isim.

Bezos’un serveti temmuz ayının son üç günü itibariyle biraz daha likit hale geldi çünkü Bezos, Amazon’daki 1.8 milyar $’lık hissesini sattı.

Ayrıca Bezos’un net geliri de temmuz ayında eski eşi MacKenzie Bezos’tan boşandığında bir darbe daha aldı. MacKenzie Bezos’un açıklamasına göre çiftin Amazon’daki hisselerinin %75’i, Washington Post’taki varlıkları ve uzay keşfi girişimi Blue Origin adlı şirket Jeff Bezos’ta kaldı. Bloomberg’e göre bu boşanmadan sonra Bezos’un net serveti 36 milyar $ eksildi ve MacKenzie Bezos, dünyanın en zengin kadını konumuna geldi.

Gayrimenkulden uzay seyahatine, Bezos parasını çok farklı şeylere harcıyor.

 

Jeff Bezos, servetinin ana kaynağı olan Amazon’u 5 Temmuz 1994’te kurdu.

Bezos’un internetten kitap satmak için Wall Street’teki rahat işini bırakma kararı ailesini şoke etmişti.

 

Ama bunu kabullendiler ve yeni kurulan bu şirkete yaklaşık iki yüz elli bin dolar yatırdılar. Bu yatırım bugün 30 milyar $’a dayandı.

Bezos ayrıca bu dönemde eşi MacKenzie’den çok fazla destek gördü. MacKenzie, Amazon’un ilk nakliye anlaşmasını yapan ve şirketin muhasebe işleriyle ilgilenen isimdi. Boşanma anlaşmalarına göre MacKenzie’nin şirkette %4 hissesi ve yaklaşık 40 milyar $’lık bir geliri olacak.

 

Amazon, halka ilk kez 15 Mayıs 1997’de arz edildi. O günden beri hisse değerleri %102.000 oranında arttı.

Amazon’un yükselişi olası rakiplerinin tarihe karışmasına neden oldu. Şirket halka arz edildikten sonra Bezos hissedarlara yazdığı ilk mektupta ya iflas eden ya da başka şirketler tarafından satın alınan America Online, Progidy ve Yahoo gibi şirketlerle olası stratejik ortaklıkların yapılabileceğinden bahsetmiş.

Amazon son yirmi yıldır yükselişte olan bir şirket ve şu anda çok geniş bir ürün yelpazesi var.

 

Bir başka büyüme de Amazon Internet Hizmetlerinde gerçekleşti. Şubat 2018 itibariyle şirketin bulut hizmetlerinin değeri 17.5 milyar $’a tırmandı.

Amazon aynı zamanda çeşitli şirketleri de satın aldı. Şirketin 2009 yılında Zappos şirketini 1.2 milyar $’a satın alması sekiz yıl boyunca şirketin yaptığı en büyük harcamaydı.

Ama bu rekor, şirketin 2017 yılında Whole Foods adlı market zincirini 13.7 milyar $’a satın almasıyla yenilenmiş oldu.

Amazon’un The Whole Foods zincirini satın alması şirketin market dünyasındaki varlığını gözle görülür şekilde artırdı. OneClickRetail adlı internet sitesinin 2019 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Amazon şu anda Amerika market piyasasının %18’ine sahip.

 

Amazon’un yükselişi Bezos’un 120 milyar $’lık servetinin en büyük kaynağı. Bezos %16’lık hisseyle şirketin en büyük hissedarı konumunda.

Bezos, Bezos Expeditions adlı girişim şirketiyle diğer şirketlere de yatırım yapıyor. Şirket, aralarında biyoteknoloji şirketi Grail, popüler yazılım geliştiricisi Stack Overflow ve Business Insider sitesinin de olduğu pek çok startup’a yatırım yaptı.

Business Insider 2015 yılında Axel Springer tarafından satın alındı. Jeff Bezos’un artık şirkette hissesi yok.

 

1998 yılında Google’a kişisel bir yatırım yapan Bezos’un 1 milyon $’lık bu yatırımı Amazon olmadan da onun milyarder olmasına yeter de artardı.

 

Bezos’un yakın zamanlardaki en meşhur yatırımlarından birisi de 2013 yılında 250 milyon $’a aldığı The Washington Post gazetesiydi.

Bezos satın aldığından beri gazete dijital fırsatlarını çeşitlendirdi ve okuyucu kitlesini genişletti.

 

Bezos’un serveti o kadar fazla ki  hesaplamalara göre onun 88.000 $ harcamasıyla sıradan bir vatandaşın 1 $ harcaması aynı şeye denk geliyor.

Bezos, ülkedeki en büyük toprak sahiplerinden bir tanesi ve ailesiyle birlikte tüm ülkede beş tane evi var.

Bir tanesi Amazon’un Seattle’daki merkezinden çok uzak olmayan Medina’da bulunuyor.

Bir gazeteci, yakın zamanda Seattle’ın mega zengini için cennetin ne anlama geldiğini öğrenebilmek için Medina’daki evi ziyaret etti. Gazeteci, Bezos’un arazisinin fotoğrafını çekebilmiş ama uzun çalılar ve kapısı içerinin görünmesini engelliyormuş.

Bezos’un ayrıca Beverly Hills, Kaliforniya’da İspanyol tarzı bir malikanesi var.

Aynı zamanda Bezos’un Van Horn, Teksas’ta bir çiftliği bulunuyor ve burayı uzay keşif şirketi olan Blue Origin’in merkezi olarak kullanıyor.

Bezos, 2016 yılında Washington, DC’de bir konak daha satın aldı.

Son olarak ailesinin de Manhattan’da üç apartman dairesi bulunuyor.

 

Tüm bunlar bir yana, Bezos nedense ulaşım konusunda aşırıya kaçmayı sevmeyen bir isim. 2013’te bile hala Honda Accord model arabasını kullanıyordu.

Mutlaka okuyun: Milyarderlerin Kullandığı Arabalar Sizi Şaşırtacak!

 

Buna karşın 65 milyon $ değerinde Gulfstream G650ER model özel jeti de var.

Bezos, ara sıra egzotik mutfakları denemekten de hoşlanıyor E- ticaret startup’ı Woot’un kurucusu, Amazon’un bu şirketi satın almasından kısa süre sonra Bezos’la yaptıkları bir kahvaltıda milyarderin ahtapot sipariş ettiğini söylüyor.

Ayrıca Bezos’un bu sıradışı siparişiyle Amazon’un Woot’u satın alması arasındaki benzerliklerden bahsettiğini de ekliyor. “Sen aslında şu anda yediğim ahtapot gibisin.” demiş Bezos. “Menüye baktığımda anlamadığım ve daha önce tatmadığım şeysin. Bu yüzden kahvaltımda seni mutlaka tatmalıyım.”

Bezos, Warren Buffett ve Bill Gates gibi servetlerinin çoğunu hayır kurumlarına bağışlayan isimlerin aksine hayır işiyle pek ilgilenmiyor. Bezos’un eski eşi MacKenzie, Gates’in hayattayken servetinin yarısından fazlasını bağışlama taahhüdünü imzalamıştı.

Mutlaka okuyun: Mirasını Çocuklarına Bırakmayı Düşünmeyen 9 Zengin

 

Bezos ise evsizlere kalacak yer ve iş eğitimi imkanı sunan Seattle merkezli Mary’s Place adlı kuruluşu ve çocukken Amerika’ya kaçak yollardan gelen göçmenlere yardım eden TheDream.US adlı kuruluşu destekliyor.

CNBC’ye göre Bezos Seattle’daki Fre Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi, Washington Üniversitesi Vakfı ve Princeton Üniversitesine de hatrı sayılı bir miktarda bağış yapmış.

 

Ayrıca Batı Teksas’ta yerin altına dev bir mekanik “10. 000 yıllık” saat kurmayı hedefleyen Long Now Vakfı gibi değişik işler yapan kuruluşları da destekliyor. Bezos’un attığı bir tweet’e göre saatin “uzun vadeli düşünmenin bir sembolü” olması hedefleniyor.

 

Bezos, çocukluğunda Apollo uydusunun aya ayak basmasını izlediğinden beri NASA ve uzay seyahati fikriyle yakından ilgileniyor. 2013 yılında Apollo 12’nin zarar gören roket motorlarından birisini Atlantik okyanusundan çıkarmak amaçlı yapılan bir araştırmanın liderliğini yaptı. Bezos’un en tutku duyduğu girişimi, uzay keşfi için kurduğu Blue Origin şirketi olabilir.

Blue Origin, yeniden kullanılabilir New Shepherd model roketleriyle birkaç tane başarılı uçuş gerçekleştirdi ve şu anda Elon Musk’ın SpaceX’iyle yarışacak daha büyük ve yeniden kullanılabilir New Glenn model roket sistemi üzerinde çalışıyor.

Uzun vadede Bezos, Blue Origin şirketinin geniş ölçekli insanlı uzay uçuşlarını desteklemesini istiyor ama aklındaki asıl düşünce güneş sisteminde bir koloni kurmak. Bezos, verdiği bir röportajda Blue Origin şirketini “yaptığı en önemli iş” olarak tanımlıyor. Ayrıca bütün servetini uzay keşfine harcayacağını da söyleyen Bezos şunları ekliyor: “Amazon’da kazandığım parayı bu şirkete yatıracağım.”

 

İlginizi çekebilir

Jeff Bezos’un Hayatı Hakkında Her Şey
Elon Musk’ın Hayatından Çıkarabileceğiniz Dersler
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir