6 Adımda Karlı Bir Kahve Dükkanı Açmak

Kendi işinizi kurmak istiyor ama ne iş yapacağınız konusunda kafanızda soru işaretleri mi var? Bir kahveci açıp unlu mamuller, kahve çekirdekleri, kahve öğütücüleri, kahve kupaları satarak güzel gelirler elde edebilirsiniz.

Eğer bir fincan iyi kahvenin tadı hoşunuza gidiyorsa ve yüksek fiyatlı kahve zincirlerinin yaptığı kahvelerden daha iyisini yapabileceğinizi düşünüyorsanız o zaman kendi kahve dükkanınızı açmayı düşünebilirsiniz. 2023 Kahve İstatistikleri Raporuna göre restoran endüstrisindeki kahve dükkanları %7’lik büyüme oranıyla hızlı bir ivme kazanmıştır. Türkiye genelinde 1.331 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın bulgularına göre, gençlerimizin %68,7’si düzenli kahve içiyor. Kahvelerin fiyatlarına, dükkanınızın yerine ve satışlarınıza göre tahmini yıllık gelir rakamlarınız değişecektir.


Adım Adım Kahve Dükkanı Nasıl Açılır?

1. Lokasyona Karar Verin.

Yoldan geçen insan sayısının yani yaya trafiğinin yüksek olduğu bir bölgede dükkan bulun. Alışveriş merkezleri ve üniversitelerin veya iş merkezlerinin yakınındaki yerler olabilir. Dükkan önündeki kaldırıma masa koymak için yeri olan, içeri kısımda masalar, sandalyeler, rahat koltuklar ve kanepeler için yeterli alanı olan bir yer bulmaya çalışın. Ayrıca trafik akışının yoğun olduğu bir bölgede dükkan bulursanız müşteriler dükkana gelip, siparişlerini verip, kahvelerini aldıktan sonra dükkandan ayrılabilirler.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?


2. Yasal İşlemleri Halledin

Kahve dükkanı açma yönetmeliklerini araştırın ve gerekli olan ruhsatları ve izinleri alın.  Gıda üretimi izinleriyle ilgili bilgi almak için resmi kurumlarla temas kurun. Gıda üreten işletmelerin öncelikle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, sonrasında Gıda Sicil Belgesi (Çalışma İzni) alması gerekmektedir. Bundan sonra ki aşama da Gıda üretim izin belgesi almak için başvuru da bulunabilirsiniz. Gıda üretim izin belgesi başvuruları, işyerinin bulunduğu il sınırları içerisinde ki tarım il müdürlüklerine yapılır.


3. Akılda kalıcı bir isim bulun.

Kahve dükkanınız için isim bulun ve logonuzu tasarlayın. İnsanların aklında kalabilecek ilginç bir isim bulun. İsminizi bulduktan sonra bir grafik tasarımcı ile temas kurun. Grafik tasarımcı sizin için isminize uygun tasarımlar hazırlasın. Kartvizitlerinizde, kâğıt bardaklarınızda ve tabelanızda logonuzu kullanın.

Mutlaka okuyun: Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?


4. Gerekli ekipmanları ve malzemeleri temin edin.

Kahve makineleri, çekirdek öğütücüleri, tezgâhlar, masalar, sandalyeler, koltuklar ve kanepeler gibi ekipmanlarınızı ve malzemelerinizi satın alın. Size toptan satış yapacak tedarikçilerin yerlerini tespit edin. Farklı kahve ve çay çeşitlerine ihtiyacınız olacak. Dükkanınızda kahvelerini tüketecek müşteriler için kupalar, çay-kahve fincan altlıkları ve metal kaşıklar almanız gerekir. Kahvelerini alıp gidecek olan müşteriler içinde kâğıt bardaklar, bardak kapakları ve plastik karıştırıcılar almanız gerekir. Tatlandırıcıları, kahve kremalarını ve peçeteleri unutmayın.


5. İnsan ilişkileri kuvveti doğru çalışanları işe alın.

Kahve dükkanınız için çalışanlar alın. Dükkanınızın kaç saat açık olacağını ve yoğun olacak saatleri belirleyin. Yoğun olan saatlerde ekstra eleman çalıştırmanız gerekebilir. Bunun için tam zamanlı veya yarı zamanlı elemanlar alabilirsiniz. Yerel gazetelere ve kariyer.net gibi online eleman arama sayfalarına eleman aradığınıza dair ilan verin. Başvuruları toplayın, adaylarla görüşün ve en iyi olan adayları işe alın.

Kahve dükkanınız için çalışanlar alın. Dükkanınızın kaç saat açık olacağını ve yoğun olacak saatleri belirleyin. Yoğun olan saatlerde ekstra eleman çalıştırmanız gerekebilir. Bunun için tam zamanlı veya yarı zamanlı elemanlar alabilirsiniz. Yerel gazetelere ve kariyer.net gibi online eleman arama sayfalarına eleman aradığınıza dair ilan verin. Başvuruları toplayın, adaylarla görüşün ve en iyi olan adayları işe alın.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


6. Kapılarınızı açın.

Yerel işletmelere el ilanları ve kuponlar gönderin. Bu işletmelerin yöneticilerini ürünlerinizi tatmaları için açılışınıza davet edin. Dükkânınızın önünden geçenlere bedava ürünler dağıtın. Açılışınızla ilgili gazetelere basın bülteni gönderin. Müzik, bedava ürünler veya kuponlar müşterilerin daha sonra yeniden gelmelerini sağlayacaktır. Eğer insanlar kahvelerinizden hoşlanırlarsa, dükkânınız sürekli işler ve ağızdan ağza reklam sayesinde müşterileriniz artar.


Kahve Dükkanı Açmak İsteyenlere 3 Kritik Tavsiye

Son yıllarda üçüncü nesil kahveciler başta olmak üzere pek çok kahve dükkanı açılıyor. Kahve içmenin herhangi bir içecek içmekten başlı başına bir “deneyim” haline geldiğini de söyleyebiliriz pekala.

Eğer siz de kahve dükkanı açmak gibi düşünceye sahipseniz aşağıda belirteceğimiz 3 konuya büyük önem vermelisiniz.


1. Kahve Trendlerini Yakından Takip Edin

50 bin liraya da kahve makineleri var, 500 liraya da… Her gün yeni bir kahve demleme ekipmanı çıkıyor, yeni kahve türleri piyasaya sunuluyor…

Kahveci açmak isteyen biri olarak dünyada ve Türkiye’de ne tür trendlerin bulunduğunu yakından takip etmeniz oldukça önemli. Bunun için internetten araştırma yapabilir, konuyla ilgili kitaplar okuyabilir ve hem yurt içi hem de yurt dışında çeşitli kahvecileri bizzat ziyaret edebilirsiniz. Özellikle yeni bir kahveciye gittiğiniz zaman yeni ve şık detayları fark etme olasılığınız çok daha yüksektir.

Elbette sermayeniz sağlamsa kahveci açarken son model ekipmanlar kullanabilirsiniz. Ancak pahalı kahve makinelerinin yüksek reklam bütçelerine sahip olduğunu ve bu nedenle çok iyi “pazarlandıklarını” unutmayın. “En pahalısı en iyisidir” diye bir kaide yok.

Yani trendleri yakından takip ederken popüler olanın cazibesine kapılmaya gerek yoktur. Önemli olan sizin içinize sinen, kullanabileceğiniz ekipmanlar almak; demlemeyi, öğütmeyi, hazırlamayı bildiğiniz kahve çekirdekleri satın almaktır.


2. Kahve Hakkında Donanımlı Olun

Eğer kahve dükkanı açmak istiyorsanız “baş barista” siz olmalısınız. Kahve son yıllarda popüler oldu, ancak herkes bu akımın büyüsüne kapılmış görünüyor. Yani kahvenin sunumu, kahve dükkanı tasarımı vs. gibi şeylere önem verilirken “kahvenin tadı” gözden kaçıyor maalesef. İşte tam bu noktada işini bilen ve iyi yapan kahve dükkanları diğerlerinden birkaç adım öne çıkıyor.

Başarılı bir kahveci olmanın, en iyi baristaları işe almak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kahve dükkanı açmaya niyetlenen bir girişimci olarak dükkandaki en iyi barista “siz” olmak durumundasınız.

İyi bir kahve dükkanı, iyi bir mekan ve iyi kahve çekirdekleriyle kurulmaz. İyi bir kahve dükkanı için azim ve yetenek çok daha mühimdir.

Bu yüzden kahve işine girmek isteyen biri olarak iyi bir baristalık eğitimi almalısınız. Kahve ile ilgili her şeyi öğrenmeye çalışmalısınız.

Dükkandaki baş barista olmanız da sürekli öğrenme, pratik yapma, görgü ve tecrübeleri artırma, yeni eleman yetiştirme ve belli bir standartı sağlamakla mümkün olur. “Baş barista” olmak ancak bu şekilde mümkün olur. “Dükkanı ben açtım, ben risk alıp para yatırdım, o zaman barista benim!” gibi anlamsız hırslara kapılmamanız çok mantıklı olacaktır…


3. Kahve Bir Deneyimdir

Açacağınız kahvecide bir “kültür” yaratmalısınız. Bir şirket kültürü ya da kahveci kültürü bir grup çalışanın, dükkana gelen müşterilere en iyi hizmete sunmasıyla oluşabilir. Bir insana yiyecek ya da içecek servis etmek, en yakın insan etkileşimleri arasındadır. Eğer etkileşim kavramını “sadece alışveriş” olarak algılama hatasına düşerseniz kalitede büyük düşüşler yaşanabilir.

Bu nedenle kahve dükkanında bazı öncelikleriniz olmalı. Bir defa sunabileceğiniz en iyi kahveyi hazırlamalısınız. Bunun içinde kahve hakkında tam bilgi sahibi olmanız şart. Yaptığı işi iyi bilen bir insan ise üstün bir performans sergiler doğal olarak.

Kahve ve kahvecilik, bir tür deneyimdir. İnsanların günlük rutinidir, kahveci oturup arkadaşlarıyla muhabbet ederek kahve içmek isteyen insanlar, “insani dokunuşlardan” hoşlanan kişilerdir. Bu bakımdan insanları huzurlu ve memnun hissettirebilecek bir kahve dükkanı açmak, başarıya giden yolda çok ama çok önemlidir!

Mutlaka okuyun: Starbucks’ın Başarı Sırrı Nedir?


Kahve dükkanı açmak için gerekli belgeler

Kahve dükkanı açmak için gerekli belgeleri toplamak karmaşık bir süreç gibi görünebilir, ancak biz sizin için adım adım anlatmaya çalıştık:

Vergi Dairesi İçin:

Her şeyden önce bir vergi levhası almanız gerekli. Bunun için gerekenler

  1. Muhasebeciniz tarafından hazırlanan iş yeri açma bildirim formu.
  2. Noter onaylı imza sirküleri.
  3. Nüfus cüzdanınızın onaylı sureti.
  4. İkametgah belgesi.
  5. Mekanın tapusu ya da kira sözleşmesi.

Belediye İçin:

Vergi levhası elinize ulaştıktan sonra aşağıdaki belgelerle belediyeye başvurma yapmanız gerekiyor

  1. Taşınmazınıza ait tapu ya da kira sözleşmesi.
  2. Onaylı nüfus cüzdanı fotokopisi.
  3. İmza sirkülerinin fotokopisi.
  4. Vergi levhasının fotokopisi.
  5. Mekanın imar durumuna ait belge.
  6. Çalışacak olanların portör muayene belgeleri.
  7. Cafenizin bağlı olduğu esnaf odasına kayıt belgesi.
  8. Ustalık belgesi.
  9. İtfaiye uygunluk raporu ve yangın söndürme tüpü dolum belgesi.
  10. Çöp konteyneri için talep dilekçesi.
  11. İşletmenin faaliyet belgesi.
  12. Ticaret sicil gazetesi.
  13. Adli sicil kaydı.
  14. Hijyen belgesi.

Dipnot: Bu istenen belgeler belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin bilgi için bağlı olduğunuz belediyenin ruhsat bölümüne başvurabilirsiniz.

Cafe açılış süreci karmaşık olsa da, her adımda belgeleri düzenli bir şekilde toplamak önemlidir. Bu süreçte muhasebeciniz veya iş danışmanınız size rehberlik edebilir.


İpuçları

En yoğun olduğunuz saatlerde müzik yapmaları için yerel müzisyenlerle anlaşın. İnsanlara dükkanınızda eğlence olduğunu duyurun.

Müşterilerin yararlanması için bedava wireless hizmeti sunun.

Ne iş kurabilirim diyen girişimciler için en cazip iş fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz. Bol kazançlar!

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir