Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaGirişimcilikKendi Şirketinizi Kurmanın 6 Adımı

Kendi Şirketinizi Kurmanın 6 Adımı

Çoğu kişi şirket kurmanın zor olduğunu düşünür. Günümüzde pek çok hevesli girişimci ise daha yolun başındayken başarılı bir girişimin gerektirdiği özelliklere sadece belli insanların sahip olabileceği düşüncesiyle yürüttükleri süreci daha ileriye taşıyamıyor. Oysa gerçek şu ki insanların birçoğu bu özelliklere sahip: iyi bir iş fikri, gerekli para ve yaratıcılık.

Çoğunluğun eksikliğini çektiği şey ise sabır, kararlılık ve planlama yeteneği. Ne yazık ki şirket kurma sürecinin ilk safhalarında girişimciler kolaylıkla rehavete kapılabiliyor. Bu noktada yapmanız tek gereken şey ise bir plan oluşturmak ve ona sadık kalmak.

İşte size kendi şirketinizi kurma yolunda rehber olacak 7 adım:

 

1. Beyin Fırtınası İçin Zaman Ayırın

Bir iş fikri ilk hali ile harika olabilir ama onu hayata geçmeye hazır hale getirebilmeniz gerek. Bir girişimci ve gelecekteki şirketinizin sahibi olarak ilerideki iş faaliyetleriniz üzerine kapsamlı şekilde kafa yormanız gerekiyor. Tanımadığınız birinin ya da potansiyel bir yatırımcının yöneltebileceği olası her soru için bir cevap bulmalısınız. Örneğin, işe aşağıdaki sorularla başlayabilirsiniz:

  • Ürününüz için belirlediğiniz hedef pazar ne?
  • Sizce ne kötü gidebilir, kötü gitmesi halinde bunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
  • Ana ürün ya da hizmetinizin yanında ilave ürün ya da hizmetler belirlediniz mi?
  • Müşterilerinizin sizin hakkınızda bilmesini istediğiniz temel şeyler nelerdir?

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları

 

2. İş Planınızı Hazırlayın.

İş ve ürün fikriniz ile ilgili olası tüm sorularını belirlediyseniz artık hepsini bir araya getirerek somut bir iş planı yaratmanın da zamanı gelmiş demektir.

Temel olarak iş planınızı, yönetici özeti, şirkete ilişkin genel bir açıklama (şirketi farklılaştıran özelliklerin anlatıldığı kısım), pazar araştırması (hedef pazarın ve rekabet ortamının durumu), şirketin yapısı, ürün ya da hizmet gamına ilişkin açıklama, pazarlama ve satış stratejileri, finansal projeksiyonlar ve diğer yararlı ek bilgilerle oluşturabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: 10 adımda milyar dolarlık bir iş planı hazırlamak

 

3. Marka Bilinci Yüksek Pazarlama Kampanyaları Yürütün.

Şirketinizi kurmadan önce, pazarlama ve satış faaliyetleri ile marka algısı yaratmak için yapmanız gerekenleri etraflıca planlamaya başlayın. Günümüzde sosyal medya uluslararası düzlemde milyarlarca kişi tarafından kullanıldığı için online platformlarda varlık göstermek son derece kritik.

Şirket faaliyetleriniz için en uygun sosyal medya kanallarını baz alarak Facebook sayfası, Twitter, İnstagram ve LinkedIn hesabı açın. Örneğin, bir kuru temizlemeci LınkedIn sayfasını kendisi için çok da gerekli bulmayabilir fakat Twitter ve Facebook sayesinde yerel topluluklarla daha verimli ilişkiler kurabilir. Aynı zamanda, web sayfalarınızın ilgi çekici olduğundan ve düzenli olarak güncellendiğinden emin olun.

Aslında müşterilerinizle aranızda sürdüreceğiniz tüm iletişim kanallarının ilgi çekici olması son derece önemli. Müşterileriniz nezdinde daha profesyonel bir izlenim yaratmak için şirketinizin marka renklerini ve logosunu; şirket kartvizitlerinin, antetli kağıtların üzerinde ve e-posta içerisinde elektronik imza olarak kullanmaya özen gösterin.

Mutlaka okuyun: Küçük Bir Şirketi Marka Haline Getirmek İçin 10 Tavsiye


4. Finansal Konulara Özen Gösterin.

Önceden uygun bir muhasebe ve vergi kaydı sistemi yaratmamak uzun vadede şirketiniz için tehlikeli ve maliyetli sonuçlar doğurabilir. Şirket yapınızı kişisel varlıklarınızı korumaya alabilecek en uygun yapıda kurgulayın. Muhasebe faaliyetleriniz için sektörde öne çıkan yazılımlardan yararlanabilirsiniz.

Vergi işlemlerinin doğru şekilde yerine getirildiğinden emin olmak için bir mutlaka bir muhasebeciden profesyonel destek alın.

Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!

 

5. Şirket Faaliyetlerinin Sürekliliği İçin Gerekli Olan Rutin İşlerin Bir Listesini Çıkarın.

Şirketiniz faaliyete geçtikten hemen sonra, maaş ödemeleri, stok yönetimi, web sayfasının güncellenmesi, blog yayınlarının yapılması ve sosyal medyanın koordinasyonu gibi şirketin sürekliliğini sağlayacak olan bütün rutin işleri belirleyin. Bunların bir listesini hazırlayın ve her bir iş için yapılma sıklığının ve son bitirme tarihinin de belirtildiği bir proje tablosu hazırlayın.

Aynı zamanda bu, muhasebe kayıtlarının düzenli şekilde tutulmasına ve böylelikle şirket faaliyetlerinin sorunsuzca yürütülmesine yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Her Gün Yaptığı 14 Şey

 

6. Gelecek hedeflerinizi belirleyin.

Şirketiniz ister bir günlük ister bir yıllık bir geçmişe sahip olsun, işinizi bir adım daha genişletebilmek için yeni hedefler belirlemelisiniz. Başarılı olmak için hangi yeni hedeflere ihtiyacınız olduğuna karar vermek istiyorsanız rekabet ortamını, çalışanlarınızı, yatırımlarınızı ve kurucu ortaklarınızı sürekli yeniden gözden geçirmeye özen gösterin. Ancak sadece hedefler belirleyerek başarılı olamayacağınızın da farkında olun. Hedefler sadece varmak istediğiniz yeri belirtir. Asıl ilerlemenizi sağlayacak olan sistemlerdir.

Mutlaka okuyun: Sürekli hedefler koymayı bırakın sistemlere odaklanın!

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar