Salı, Aralık 10, 2024
Ana SayfaTasarruf Etme | Tasarruf Nasıl Yapılır?Kolay Para Biriktirmek İçin 45 Yöntem!

Kolay Para Biriktirmek İçin 45 Yöntem!

1 – Bozuk paralarınızı biriktirin. Her gün kenara 2 TL koymanız acil durumlar için para biriktirmenize yardımcı olur.

2 – Harcamalarınızı takip edin. Neler aldığınızı gözden geçirmek için her ay en az bir kere kredi kartınızı, vadesiz hesabınızı ve diğer kayıtlarınızı kontrol edin. Daha sonra harcamalarınızdan bazılarını acil tasarruf hesabınıza aktarıp aktaramayacağınızı gözden geçirin.

3 – İçgüdüsel olarak asla pahalı şeyler almayın. Alacağınız her pahalı şeyi en az 24 saat düşünün. Bu prensiple hareket ederseniz plansız satın almalarla ilgili daha az pişmanlık yaşarsınız ve kriz durumları için daha çok paranız olur.

4 – Kredi kartlarınızı tutumlu bir şekilde kullanın. Faiz harçlarını minimize edin ve kredi kartı alımlarınızı sınırlandırmaya çalışın.

5 – Bütçe hazırlamanın etkili bir yolunu mu arıyorsunuz? Yeni bir ayın ilk gününden itibaren aldığınız her şeyin faturasını alın. Ay sonunda faturaları gözden geçirin. Bu sayede paranızın nereye gittiğini net bir şekilde görürsünüz.

6 – Önleyici diş bakımı için para harcayın çünkü iyi bir temizlik pahalı ve eğlenceli olmayan dolguların, kök kanallarının ve diş kronlarının önlenmesine yardımcı olur.

7 – İnsanların birçoğu ne harcadıklarını takip etmezler ve harcamaları bütçelerini geçene kadar anlamazlar. Ne harcadığınızı takip etmek için aylık olarak ulaşım, gıda, eğlence vb. gibi şeyler için harcayacağınız parayı zarfa koyun. Bu ihtiyacınız olmayan şeyleri almanızı engeller ve geri kalan kısım tasarruf olarak kalır.

8 – İndirimlerin ve/veya işvereniniz tarafından sağlanan teşvik programlarının avantajlarından faydalanın. Örneğin çalıştığınız şirket bilgisayarlar, fitness center, üyelikler, sinema biletleri ve yaz festivalleri girişleri için indirim oranları sunuyorsa bu avantajdan faydalanın. Kurum içi ağı kontrol edin veya insan kaynakları müdürü ile görüşün.

9 – Kolay para biriktirmenin bir yolu da gereksiz hazlar için para harcamamaktır. Alkollü içecek, sigara, özel kahve vb. gereksiz masraflardan uzak durun.

10 – Gider kalemlerini hesaplayın ve saat başı ücretinize bölün. Alacağınız ayakkabı 50 TL’yse ve saat başı ücretiniz 10 TL’yse, bu ayakkabıların beş saatlik emeğinize değip değmeyeceğini sorgulayın. Bunu yapmanız bir şeylere bütün olarak bakmanıza yardımcı olacaktır.

11 – Bir kenara yılda 200 TL koymak gibi uzun vadeli para biriktirme hedefleri belirlemektense her hafta veya her ay kenara 20 TL koymak gibi kısa vadeli hedefleriniz olsun. İnsanlar kısa vadeli hedefler belirlediklerinde daha iyi para biriktirirler.

12 – Online, toptan ürünler alarak tasarruf edin. Bazı şirketler büyük siparişlerde kargo ücreti bile almaz. Tasfiye satışlarından faydalanabilirsiniz ve dayanıklı market ürünlerini ve bebek bezlerini ucuza bulabilirsiniz.

 

Gıda harcamalarından tasarruf ederek para biriktirmek

gıda tasarrufu

13 – Pahalı kahvelerden içmeyin. Cappuccino veya latte almak yerine normal kahve almanız tasarruf etmenize yardımcı olur.

14 – İşe giderken öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Öğle yemeğini dışarıda yediğinizde 5 TL veriyorsanız ve evde hazırlamanın maliyeti bunun yarısıysa bir yılda ciddi anlamda para biriktirirsiniz.

15 – Dışarıda daha az yemek yiyin. Dışarıda yemek yemenin maliyeti 25 TL’yse ve evde yemek yemenin maliyeti 5 TL’yse her ay 20 TL tasarruf etmeniz kolay para biriktirmenize ciddi anlamda katkı yapar.

16 – Gıda alışverişi için liste yapın ve listenize bağlı kalın. Listeyle alışveriş yapan insanlar daha az şey alırlar ve daha az para harcarlar. Bunu yapmanız yıllık birikiminizin artmasına yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Market Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Aylık ödemelereden tasarruf ederek para biriktirmek

para-harcamayi-engellemek

17 – Kredi kartı borcunuzu azaltın. Borcunuzu azaltmanız tasarruf etmenize ve cezalandırıcı faiz oranlarını düşürmenize yardımcı olur.

18 – Aylık kredi kartı ödemelerinizi zamanında yapın. Her ay gecikme faizi ödememeniz para biriktirmenize yardımcı olur.

19 – Sadece bankanızın ATM’sini kullanın. Başka bir finans kuruluşunun ATM’sini kullandığınızda ekstra ücret ödersiniz.

 

Sigortalardan tasarruf ederek para biriktirmek

sigorta-acentesi-acmak

20 – Otomobil ve ev sigortalarını araştırın. Var olan poliçelerinizi her yıl yenilemeden önce rakip şirketlerin oranlarını kontrol edin. Yıllık primleri çok daha iyi olabilir.

21- Otomobil ve ev sigortalarındaki indirimleri arttırın.

22 – Hayat sigortası teminatına ihtiyacınızın olup olmadığını değerlendirin. Çocuklarınız kendi başlarının çaresine bakıyorsa ve eşiniz çalışıyorsa hayat sigortası korumasına ihtiyacınız yoktur. Hayat sigortasının yıllık primleri acil tasarruf hesabınızı finanse edebilir.

22 – Kredi sigortası kapsamını taksitli kredilere düşürün. Tüketicilerin birçoğunun kredi sigortasına ihtiyacı yoktur çünkü ölüm, iş görmezlik veya işsizlik ihtimaline karşı kendilerini korumak için yeterli mal varlıkları vardır.

 

Araba masraflarınızdan tasarruf ederek para biriktirmek

araba tasarruf

23 – Arabanızın motoru iyi durumda olsun ve lastikleri uygun basınçta olsun.

24 – Farklı akaryakıt istasyonlarının fiyatlarını karşılaştırmanız ve düşük oktan kullanmanız tasarruf etmenize yardımcı olur.

25 – Araba kullanırken ani durmalardan ve kalkmalardan uzak durun. Bu sayede yakıt ve bakım masraflarınızı azaltırsınız.

26 – Taksi kullanımınızı azaltın. Taksi yerine toplu taşımadan faydalanın.

27 – Ucuz bilet için bütün otobüs firmalarını veya havayollarını kontrol edin. Bütün firmaları listeleyen internet sitelerinden ucuz bilet bulabilirsiniz.

 

Barınmayla ilgili konularda tasarruf ederek para biriktirmek

evde-para-kazanma-yollari1

28 – İhtiyacınız olmayan bir alan için para harcamayın. Villada ya da fazlasıyla büyük bir apartman dairesinde oturmanıza gerek yok.

29 – İşyerinize yakın bir yerde oturun. Bu sayede ulaşım masraflarından tasarruf edersiniz.

30 – Daha düşük faiz için ev kredinizi yeniden finanse edin.

31 – Evinizi yenilerken ustaları dikkatli bir biçimde seçin. Tanıdığınız insanlara öncelik verin. Yazılı ve sabit fiyatlı bir anlaşma yapın. İş bitiminden memnun olana kadar tam ödeme yapmayın.

 

Isıtma ve soğutma giderlerinden tasarruf ederek para biriktirmek

evde-para-kazanma-yollari

32 – Eviniz her türlü hava şartlarına karşı dayanıklı olsun. Kışları sıcak hava tahliyesi ve yazları da soğuk hava tahliyesi olsun diye evinizi ısı yalıtım sistemiyle kaplatın. Bu sayede yazları klima parasından kışları da kombi ya da kalorifer parasından tasarruf edebilirsiniz.

33 – Güneş ışığını bloklamak veya içeri girmesine izin vermek için pencere kaplamaları kullanın. Yazın bu kaplamaları güneşi bloklamak ve evi soğuk tutmak için kullanın. Kışın da güneş ışığının eve girerek evi ısıtmasını sağlamak için kullanın.

 

Giyinme giderlerini azaltarak para biriktirmek

outlet-satis-magazasi

34 – İndirimli satış mağazalarındaki indirimli satışları takip edin. İndirimli satış mağazalarındaki kıyafetlerde büyük fiyat farkları vardır ve büyük mağazalarda satılan ürünlerin birçoğunu indirimli fiyattan alabilirsiniz.

35 – Yardım amacıyla bir hayır kurumunun yönetiminde satış yapan mağazalardan veya ikinci el ürünler satan mağazalardan önceden kullanılmış kıyafetler alabilirsiniz. Az bir çaba ile düşük fiyatlı ve yüksek kaliteli kıyafetler bulabilirsiniz.

36 – Kıyafetlerin kalitesi kadar fiyatlarını da değerlendirin. Bir seneden az giyecekseniz ucuz bir tişört veya kaban almanın bir anlamı yoktur. Kıyafet seçerken kumaşı, dikişi, yıkanabilirliği ve kalite ile alakalı diğer faktörleri hesaba katın.

37 – Kıyafetlerinizi ucuza temizleyin. Kıyafetlerinizi kendiniz yıkayın ve ütüleyin. Kuru temizleme kullanıyorsanız farklı yerlerin fiyatlarını karşılaştırın.

 

İletişim masraflarınızı azaltarak para biriktirmek

hizli-para-kazanma

38 – İletişim masraflarınızı gözden geçirin. İnternet ve wireless kullanımı arttığından tüketicilerin birçoğu gereksiz iletişim kapasiteleri için fazla ödeme yapma eğilimindedir. Örneğin cep telefonunuz ve iki tane telefon hattınız varsa – bir tanesi bilgisayar için – özel görüşmelerinizi cep telefonunuzdan yapabilirsiniz. Bu sayede telefon hatlarından birini kapattırabilirisiniz.

39 – Cep telefonu masraflarınızı gözden geçirin ve düşürmeye çalışın. Cep telefonu kullanımı birçok hane halkının iletişim harcamalarını ciddi anlamda arttırır. Aylık olarak ne kadar konuştuğunuzu ve ne kadar internete girdiğinizi bilin. Paketinizi ihtiyacınız ölçüsünde en uygun paket olacak şekilde değiştirin.

 

Eğlenceden tasarruf ederek para biriktirmek

eglenceli-isler

40 – Ücretsiz veya pahalı olmayan etkinlikleri araştırın. Sizin ve ailenizin keyif alabileceği ücretsiz veya düşük maliyetli parkları, müzeleri, film gösterilerini, spor etkinliklerini ve diğer yerleri öğrenmek için yerel gazeteleri ve internet sitelerini kullanın

41 – Ücretli kablolu kanalları iptal ettirin. Film kiralamak premium kanalda film izlemekten daha ucuzdur.

42 – Kitap almayın. Bunun yerine kitapları ödünç alın. Satın almak yerine kütüphaneden ödünç kitap almak ve dergiler okumak tasarruf etmenize yardımcı olur.

 

Hediye masraflarınızı azaltarak para biriktirmek

hediyelik-esya-dukkani

43 – Hediyeleri önceden planlayın. Bu sayede en pahalı olanları almak yerine en anlamlı olanlara karar vermek için zamanınız olur. Ve bu hediyeler satın alınması gereken hediyelerse indirimlerden faydalanma fırsatı yakalarsınız.

44 – Ailecek, hediyeler için harcanan paraya sınır koyun. Bu sınırlar sadece harcamaları azaltmaz aynı zamanda daha az varlıklı olan aile üyeleri tarafında da takdirle karşılanır.

45 – Restoranlar yerine herkesin bir şeyler pişirip getirdiği yemekli toplantılarda sosyalleşin. Bu sayede ailenize ve arkadaşlarınıza karşı cömert olmaya çalışırken büyük paralar ödemenize gerek kalmaz.

 

İlginizi çekebilir

Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Para Biriktirme Taktikleri
Tasarruf Etme Yöntemleri 
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar