Konmari Metodu İle İş Hayatında Nasıl Başarılı Olunur?

“Sahip olduğunuz şeyleri iyi anlamalısınız, çünkü sahip olduklarınız hayatınıza yön veren değerleri temsil eder. Sahip olmak istediğiniz şeyler ise hayatınızı nasıl yaşamak istediğinizi gösterir.” -Marie Kondo

Marie Kondo, son yılların en popüler yazarlarından biri. Bizzat yer aldığı Netflix’te belgesel serisi ve “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla” adlı best-seller kitabıyla büyük bir ün kazanan Marie Kondo’yu düzenleme uzmanı olarak adlandırabiliriz. Yani Marie Kondo insanlara ve şirketlere, hayatlarına nasıl düzen verecekleri konusunda danışmanlık yapıyor.

Kendi adını taşıyan Konmari metodu, aslında minimalizm kökenli bir yaklaşım. Marie Kondo’nun temel felsefesi, kişiye neşe veren nesnelerin tutulması ve geri kalan her şeyin elden çıkarılması yönünde. Yani sahip olduğunuz 10 elbiseden sadece 4’ünü çok seviyor, diğerleri olmasa da olur diyorsanız geri kalan 6 elbiseyi elinizden ve evinizden çıkarmalı; arkadaşlarınıza vermeli, bağışlamalısınız.

Burada elbise sadece bir örnek. Konmari metodu, sahip olunan eşyalara, insan ilişkilerine ve hatta iş hayatına bile uygulanabilir. Çünkü bu metod sahip olunan şeyler ve yaşanan hayat hakkında daha bilinçli ve şuurlu olmayı teşvik ediyor.

Evinizi, gardrobunuzu, çekmecelerinizi düzenleyip sizin için anlam ifade etmeyen şeylerden kurtulma anlayışı iş hayatına da uygulanabilir.

Peki Konmari metodu iş hayatında daha bilinçli, daha başarılı, daha mutlu olmak için nasıl uygulanabilir? Gelin, size birkaç tavsiye verelim.

 

1. Kendinizi Adayın

Konmari metodunun en önemli özelliklerinden biri kendini adamaktır. Düzenli bir hayata, başarılı bir işe sahip olmak için kendinizi adamalı, özveride bulunmalısınız. Kendinizi bir amaç uğruna adamak uzun ve zor bir süreçtir, ancak Konmari metodu ya da başarıya yönelik herhangi bir metod hiçbir zaman kolay değildir.

Örneğin, iş yerinde yapmanız gereken bir iş var. Bu iş bir hafta sürer ortalama çalışma hızınızla. Bu işi tamamen bitirmeden başka bir işe geçtiğiniz zaman hem ivme kaybedersiniz hem de hiçbir şeyi tamamlayamıyor gibi hissedersiniz.

O nedenle yapmanız gereken bir iş varsa, kendinizi bu işi tamamlaya adayın. Bir koltukta iki karpuz taşımaya kalkmayın. Yaptığınız her işin hakkını vermeye çalışın.

 

2. Önce Kolay İşlerle Başlayın

Marie Kondo, ev düzenlemesi bağlamında önce en kolay işle başlamayı öğütlüyor. Örneğin gardrobunuzdaki giysileri tek tek incelemek ve bir daha giymeyeceğinize emin olduğunuz kıyafetleri elden çıkarmak; duygusal değeri olan fotoğrafları düzenlemekten daha kolaydır.

Yani yapmanız gereken birden fazla iş varsa, önce en kolay olanla başlayın. Bunu yatak toplamaya benzetebiliriz. ABD Deniz Kuvvetleri Amirali William H. McRaven, harp akademisi mezuniyet töreninde tam da bu konuya vurgu yapıyor: “Sabah yatağınızı toplamıyorsanız dünyayı değiştiremezsiniz.” diyor.

Bu çok doğru. Zira yatağı toplamak çok basit ve önemsiz gibi görünse de gün içinde bir şeyi başarmak anlamında size iyi bir ivme kazandırır. Güne bir şeyleri başarma duygusuyla başlamanızı sağlar yatak toplamak.

Mesela çalışanlarınızla her ay bir saat toplanın ve şirketteki işleyişi daha iyi hale getirmenin yollarını tartışın. Hemen mükemmel bir yöntem bulmaya kalkmayın. Sadece bunu bir alışkanlık haline getirin. Süreç boyunca aklınıza pek çok şahane fikir gelecektir zaten.

Bir ürün geliştirme aşamasındayken ürünün basit bir prototipini üretin ve insanların bu ürün hakkında yorum ve düşüncelerini öğrenin. Aklınıza gelen ürünü direkt üretim aşamasına sokmayın. Önce bir fikir teatisi yapın, insanların düşüncelerini öğrenin.

Mutlaka okuyun: Motivasyon Nedir? Nasıl Motive Olunur?

 

3. Neşe Kavramı Üstüne Düşünün

Konmari metodunun en bilindik bileşenlerinden biri neşedir. “Bu şeyin varlığı bana neşe veriyor mu? Bu şey beni mutlu ediyor mu?”

Bunu ofis ortamına uygulayabilirsiniz mesela. Ofisinizdeki masanız size çalışma isteği veriyor mu? Ofisin aydınlatması size enerji mi veriyor yoksa enerjinizi mi sömürüyor? Her şeyden öte, işinizi seviyor musunuz? (İşinizi sevmiyorsanız ne yaparsanız yapın, başarılı olmanız çok zordur. Başarılı olsanız bile mental olarak bunun keyfini süremezsiniz.)

Müşterileriniz sunduğunuz ürün ve hizmetlerden fayda elde ediyor mu? Ürünleriniz insanlara mutluluk veriyor mu? İnsanlar bir üründen fayda elde etmiyor, ürünü keyifle kullanmıyorsa sizden bir daha bir şey satın almazlar.

 

4. En Önemli Şeylere Odaklanın

Yeni bir iş kurduysanız bu işi büyütmek ve ilerleme kat etmek için yüksek bir konsantrasyona sahip olmanız gerekir.

Bu nedenle zihninizi bulandıran, sizi endişeye sevk eden, kafanıza takılan şeyleri hayatınızdan çıkarın. Size ve işinize gerçekten fayda sağlayan şeylere daha çok odaklanın. Küçük bir işletme için her dakikanın önemi vardır.

Günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık program yaparken karşınıza birden fazla yol çıkacaktır. Yani yapmanız gereken onlarca şey olacaktır. Bu işler arasında size en çok fayda sağlayan, sizi en çok mutlu eden, şirketinizin menfaatine en çok katkı sağlayan şeylere öncelik verin.

Mutlaka okuyun: “Her Şey Önemli” Gözüktüğünde Önceliklendirme Nasıl Yapılır?

 

5. Süreci Sadeleştirin

Marie Kondo, ihtiyacımız olan şeyi keşfetmenin en iyi yolunun, ihtiyacımız olmayan şeylerden kurtulmak olduğunu savunuyor. Bu gardrop düzenlemesinden iş hayatına kadar her alanda geçerli bir düşünce.

Şirketiniz açısından kendinize şu soruları sormanız çok fayda olacaktır:

  • Ofisteki eşyalar, masamdaki eşyalar daha verimli ve etkili çalışmamı sağlıyor mu?
  • Şirketin vizyonunu anlamayan personel var mı?

Bu şu anlama geliyor: Sizi amacınızdan, başarıya giden yoldan alıkoyan şeylerden ve insanlardan arınmak çok önemli. Şirket olarak operasyonlarınızı net ve akıcı bir şekilde yürütecek fiziksel ve zihinsel altyapıya sahip olmak çok önemli yani.

Küçük işletmelerde, startup’larda personel sayısı az olduğu için her personelin birden fazla görevi olabilir. Ancak bu görev dağılımını net bir şekilde yapmak, şirket içinde iş akışının herkes tarafından bilinmesini sağlamak, işlerin hantallaşmasını önler. Küçük bir işletmenin  çabuk karar alabilir bir yapıda olması ise başarı için son derece önemlidir.

 

Sonuç

Marie Kondo şöyle diyor:

“İster insan olsun, ister eşya olsun; asla teşekkür etmeden vedalaşmayın.”

İş hayatınızı düzenlemek, şirketinize çeki düzen vermek söz konusu olduğunda uzun süre boyunca sizle birlikte olan şeyler ve kişiler için şükran belirtmelisiniz. Şirketinizin kurulmasına, büyümesine, gelişmesine katkı sağlayan herkese ve her şeye teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.

Mutlaka okuyun: Teşekkür Etmenin Bilinmeyen Faydaları

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir