Salı, Eylül 10, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriKoronavirüs Sonrası Kazandıracak İş Alanları

Koronavirüs Sonrası Kazandıracak İş Alanları

Koronavirüs (COVID-19) hem sağlığa hem de ekonomiye daha önce hiç şahit olmadığımız kadar ağır bir darbe vurdu, vurmaya devam ediyor.

Tüketici davranışlarındaki değişim tüm sektörleri ve tüm şirketleri derinden etkiliyor. İnsanların pandemi nedeniyle alışveriş ve harcama alışkanlıklarında yaşanan kısa vadeli değişim, ekonomik hayatta köklü ve kalıcı iş modellerinin doğmasına, yeni sektörlerin palazlanmasına neden olacak gibi görünüyor.

Nasıl koronavirüs sonrası döneme “yeni normal” diyorsak, bundan sonra hayatımızda pek çok yenilik göreceğimizi söyleyebiliriz. Global salgına dair çözüm üretebilen, yeni tüketici alışkanlıklarına cevap verebilen işletmeler bu süreçte ayakta kalacak.

İşte bu açıdan koronavirüs nedeniyle mevcut sektörlerde yaşanacak köklü değişimlere ve önemi artacak sektörlere bakalım.

 

1. TeleSağlık

Telesağlık, profesyonel sağlık hizmetlerini insanların evine taşıyan bir alan. Yani insanlar artık doktor muayeneleri oturma odalarında hekimlerle Skype görüşmesi yaparak olabilecek. Hastaların sağlık bilgileri, akıllı medikal cihazlarla hastanelere anında iletilecek.

Sırf ABD’de Aralık 2019’dan beri telesağlık hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı %40 artmış vaziyette.

Yapay zeka destekli canlı sohbet hatları, medikal destek hizmetleri gibi unsurları bulunan telesağlık sektörü özellikle koronavirüs sürecinde rüştünü ispat etti.

Bu açıdan telesağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve maliyetini düşürmek odaklı yeni iş fikirlerinde pek çok fırsat bulunduğunu peşinen söylemek mümkün.

 

2. İlaç & Aşı Geliştirme ve Dijital Sağlık

Koronavirüse karşı ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor ancak en erken 2022’de aşının kullanılabilir hale geleceğini ifade ediyor pek çok uzman.

Opitmizex adlı dijital sağlık firması bulut tabanlı sistemiyle sağlık çalışanlarına Covid-19 hakkında yeni gelişmeleri ve uyarıları iletiyor. ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna ise Amazon’un bulut bilişim hizmetini kullanarak ABD sağlık kuruluşları arasında iletişimi sağlıyor ve aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırıyor.

Yani dijital sağlık şirketleri ve ilaç firmaları bu süreçte birlikte hareket ederek aşı geliştirme çalışmalarında yoğun bir emek harcıyor.

Diğer bir ifadeyle dijital sağlık alanı da yeni iş fikirlerine oldukça açık bir alan.

 

3. Online Eğitim

Dünya genelinde pek çok ülke Mart 2020’den beri uzaktan eğitim veriyor. 2021’e kadar ülkemiz de dahil olmak üzere ilkokuldan üniversiteye kadar pek çok eğitim kurumu uzaktan eğitime devam edecek.

Bu durum online ve dijital eğitim araçlarının önümüzdeki süreçte çok önemli olacağını gösteriyor. Eğitim sistemindeki bu değişim yeni öğretim yönetimi yazılımlarına olan ilgiyi çok artırmış halde mesela…

Biz cazip fırsatlar bulunan bu alanı işaret ediyoruz sadece. Online eğitim, uzaktan eğitim söz konusu olunca mevcut durumu incelemeli, eksik ve geliştirilmeye muhtaç alanları tespit etmelisiniz. Bu alanda öğrencilerin ve eğitimcilerin sorunlarını giderecek bir yazılımın kısa sürede milyarlarca dolar kazanmaması için hiçbir neden yok.

 

4. İmalat Sanayi

İmalat sanayinde Covid-19’a karşı farklı reaksiyonlar gösterildi. Bazı sektörler üretimi azaltma yoluna gitti, bazıları üretimi artırdı ve yeni teknolojiler kullanarak artan talebi karşılamaya çalıştı.

Bira ve şarap üreticileri kısa sürede dezenfektan üretebilecek kadar esnek hareket edebildi. Otomobil firmaları solunum cihazları, tekstil firmaları ise maske üretmeye başladı. Bu esneklik ise pek çok işbirliğinin ve fırsatın kapısını araladı.

Değişen taleplere cevap verebilmek için firmalar dijital teknolojilerden yararlanıyor. Pandemi sonrası dünyanın durumunu öngörebilmek içinse yapay zekadan, büyük veriden yararlanılıyor.

Yani imalat sanayinin hangi alanında faaliyet gösterirseniz gösterin, pandemi ve pandemi sonrasındaki süreçte esnek bir çalışma metoduna geçmeli ve teknolojinin nimetlerini faaliyetlerinize daha çok entegre etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Ne Üretebilirim Diyenlere 50 İmalat Fikri

 

5. E-Ticaret

Koronavirüs alışveriş pratiklerini de derinden sarstı. Mağazaya gidip gezmek yerine internetten sipariş vermek toplum ve birey sağlığı açısından çok büyük önem kazandı. Mayıs 2020’de yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde meyve-sebze siparişinde %110’luk bir artış yaşandı.

Online alışverişe talep giderek artarken e-ticaret siteleri de müşteri taleplerini karşılama konusunda daha önce hiç karşılaşmadıkları bir sınava tabi oldular. Stok yönetimi, müşteri hizmetleri ve teslimat gibi süreçlerde çeşitli zorluklar yaşandı.

Bu yüzden e-ticaret alanında stok yönetimi, hızlı teslimat, hijyen gibi konularda açıklar yakalayabilir ve yeni e-ticaret düzeninde siz de sağlam bir yer edinebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: E-Ticaret Yapmak İsteyenlere

 

6. Online Ödeme

Dünya Sağlık Örgütü paraya temas yerine temassız ödemeyi tavsiye ediyor. Pandemi nedeniyle kredi kartlarının temassız özelliğini açtıran milyonlarca insan var. Dolayısıyla temassız ve hijyenik ödeme yöntemleri de bundan sonraki süreçte iyi fırsatlar sunuyor.

Online ödeme platformları artık daha çok opsiyon ve çözüm sunuyor. İnsanların finans ve eğitim geçmişlerinden bağımsız olarak online ödeme yöntemleri kolaylaştırılıyor. Farklı alışveriş türlerini kapsayacak şekilde çoklu ödeme imkanı sunan yazılımlar ve uygulamalar pandemi sonrası süreçten karlı çıkacaktır.

 

7. Teslimat, Lojistik ve Kargo

COVID-19 teslimat, lojistik ve kargo sektörlerini de dönüştürüyor. Yemek teslimat firmaları bünyelerine daha çok restoranı ekliyor. Yemeksepeti’ne girmeyen lokantalar artık bu platforma girmek zorunda hissediyor kendilerini. Drone’la yemek teslimatı yapmayı deneyenler birçok şirket var.  Wings, UPS, Zipline, Uber gibi firmalar da yine drone ile ilaç ve malzeme teslimatı denemeleri yapıyor.

Sürecin doğasındaki zorluklar, yasal sınırlamalar ve operasyon modelleri nedeniyle drone kullanımı şu an deneme aşamasında. Ancak teknik, hukuki ve toplumsal engeller aşılarak drone’ların bundan sonraki süreçte hayatımızda daha çok yer edineceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Mutlaka okuyun: Eve Teslimat Sektöründeki 7 Yenilik

 

8. Pazarlama

Pazarlama, pandemi döneminde şirketler için ekstra masraf gibi görünse de işin aslı öyle değil. Veri odaklı pazarlama yaklaşımları, değişen ekonomik düzeni ve tüketici davranışlarını anlamlandırmak için tek geçerli yol gibi görünüyor. Nisan 2020 tarihli bir rapora göre kurumsal satış yapan firmaların pazarlama bütçeleri 2020’nin sonuna kadar artacak ya da çok az bir düşüş yaşayacak.

İnsanlar alışveriş yaparken daha dikkatli davranıyor ve aciliyeti olmayan şeyleri satın almamaya gayret ediyor. Ortalığın karışık olması nedeniyle birikime daha çok yöneliyor insanlar pandemi nedeniyle. Perakende sektörü bu açıdan müşteri deneyimini artıracak inovatif çözümler ve yöntemler bularak insanların bu çekingenliği üstlerinden atmalarını sağlamaya çalışıyor.

Özellikle iletişimin büyük oranda online ortama taşınmasıyla pazarlama ve e-ticaret alanında yapay zeka destekli sohbet botlarının parlak bir geleceğe sahip olduğunu söyleyebiliriz…

Mutlaka okuyun: Tüketici Davranışları Nedir? Pazarlama Stratejilerini Nasıl Etkiler?

 

10. Bilgisayar Oyunları ve Yayıncılık

Video oyun sektörü pandemiden görece daha az etkilendi. Oyuncular artık daha az oyuna daha çok vakit ayırma eğilimine sahip oldu. Bu da oyun sektöründe tek bir oyun geliştirip onu satmak yerine aktif kullanıcı kitlesinden abonelik yoluyla gelir elde etme yöntemini öne çıkardı.

Mobil ve bulut bilişim platformları ile kullanıcılara sunulan oyunlar, birden fazla ekranda oynamayı kolaylaştırdı; oyun oynamak için pahalı bir bilgisayar sistemine sahip olma koşulunu ortadan kaldırmaya başladı. Ücretsiz sunulan küçük oyunlar, oyun-içi satın alma gelir modeliyle büyük firmaların çıkardığı oyunlarla rekabet edebilir hale geldi.

Pandemi bitse bile insanların evde vakit geçirme alışkanlıklarının bir miktar kalıcı olacağını göz önüne alırsak mobil oyun geliştirme alanında da parlak fırsatlar bulunuyor diyebiliriz.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

 

11. Fitness

Pandemi spor salonlarını feci halde sarstı. İnsanlar kalabalık ortamlara girmekten kaçındığı için spor salonlarına olan rağbet de azaldı. Tabii spor salonunda hoca eşliğinde çalışmak ile Youtube’dan video izleyerek çalışmak arasında çok fark var; lakin sektörün dijitale kaymaktan başka çaresi yok gibi duruyor şu an için.

Fitness ve spor salonları şu anda ekipmanları satışı ile online eğitim videoları satışına yönelmiş durumda.

İnsanlara evde spor yapmayı sevdirecek bir fitness ve spor uygulaması pandemi ve pandemi sonrası dönemde ciddi bir başarı elde edebilir.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

 

Sonuç

Velhasıl, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını ekonomik ve sosyal hayatımızı kökünden etkiliyor. Şirketler pandemi sonrası yeni dünya koşullarına uyum sağlamak ve bu zorlu dönemde fark yaratmak için düşünce yapılarını gözden geçirmek durumunda. Zaman yeni işbirlikleri kurma, yeni stratejiler geliştirme, yeni teknolojiler kullanma zamanı.

Pandeminin en kısa sürede şiddetini azaltıp sonlanmasını umuyoruz ve pandemi nedeniyle iş hayatında yaşadığınız sorunları ve bu sorunlara ne tür çözümler geliştirdiğinizi duymak istiyoruz.

 

İlginizi çekebilir

Koronavirüs Sonrası Süreçte Kazandıracak İş Alanları
Şirketinizi, Koronavirüs ve Benzeri Krizlerden Nasıl Koruyabilirsiniz?
Krizi Fırsata Çevirmenin Yolları
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar