Mağaza Açmak İsteyenlere

Mağaza açmak zaman, para ve yoğun çaba gerektiren zorlu bir süreç. Tabii eğer hayaliniz kendi mağazanızı açıp işletmekse harcadığınız tüm çabaya değeceğinden şüpheniz olmasın.

 

Aceleniz mi var?

Acelesi olanlar için süreci kısaca özetleyelim: Mağazanızı açmadan önce üretim ve satım masraflarını içeren detaylı bir plan hazırlayın. Yatırımcılara mağazanızın kar getireceğini ispatlamak için bu planı gösterin ve açılış masraflarınızı karşılaması için fon desteği alın. Bulunduğunuz bölgenin ticaret odasına giderek gerekli küçük işletme formlarını doldurun. Sonrasında, mağazanızı açmayı düşündüğünüz bölgede müşteri çekme kapasitesi yüksek bir noktadan bir mekan kiralayın.Ve işe başlamanız için gerekli ekipmanlar ile stokları satın alın.Mağazanızın görkemli açılışını gazetelerden ve sosyal medyadan duyurun. Bu sayede daha çok müşteri çekersiniz. Masrafları nasıl hesaplayacağınıza ve işe alınacak personeli belirleme süreciyle ilgili kafanıza takılan soruların cevabını mı arıyorsunuz?

O zaman okumaya devam!

 

TEMEL PRENSİPLERİ BELİRLEME

1)Ne tarz bir mağaza açmak istediğinize karar verin.

Mağazanızda ne satacaksınız? Kıyafet mi, ev veya ofis malzemeleri mi, pasta türleri, kahve veya el yapımı ürünler mi?

  • Hangi ürün hakkında daha çok bilgiye sahipsiniz? Şayet farklı ve daha önce denenmemiş tarifleri bir araya getirmeyi seven yetenekli bir pastacıysanız, pastane açmak iyi bir seçim olacaktır. Doğru seçimi yapmak için yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza odaklanmalısınız.

 

2)Şehrinizde ihtiyaç duyulan mağaza türleri konusunda bilgi edinin.

Açmak istediğiniz özel bir mağaza türü yoksa yaşadığınız bölgede neyin eksik olduğunu anlamanın akla yatkın yolları mevcut.

  • Şehri yürüyerek veya arabayla turlayın. Gördüğünüz mağazaları not alabilmek için yanınızda bir kağıt kalem bulundurun.Eğer aynı tür mağazadan birden fazla gördüyseniz yazdığınız listede o mağazanın yanına bir çentik atın.Örneğin, 5 adet fırın gördüyseniz listenizdeki “pastane”nin yanında 5 adet çentik olmalı. Çok bilimsel bir yöntem sayılmasa da, bölgedeki mağazalarla ilgili fikir sahibi olmanız açısından güzel bir fikir bu.
  • Ticaret odanızı ziyaret edin. Ticaret odaları genellikle bölgede var olan işletmelerin sayısı, yapısı ya da bolluğu hakkında geniş çaplı bilgiye sahiptir. Bunun yanı sıra size faydası olabilecek ekstra bilgiler edinmeniz de mümkün olabilir. Karlı bir girişim olma potansiyeli yüksek işler hakkında tavsiye dahi alabilirsiniz.
  • Resmi daireler genel olarak ülkenin farklı bölgelerindeki gelir ve kazançlar, işletme istatistikleri gibi ekonomik göstergelerle ilgili sayısız bilgiye sahiptir. Edineceğiniz bu bilgiler de karlı iş fikirlerine ulaşmada size kılavuzluk edebilir.
  • Ticari fuarları ziyaret edin ve ekonomi dergileri okuyun. Her ikisi de ülkenizdeki son dönem ekonomi ve iş dünyası trendleriyle ilgili bilgi verecektir. Hatta yaşadığınız şehirle ilgili bilgi bulabilmeniz dahi mümkün. Tabi nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişebilir bu durum. Yapacağınız bu ziyaret veya okuyacağınız dergiler daha önce düşünmediğiniz iş fikirlerini aklınıza getirebileceğinden ilham kaynağınız da olabilir.
  • İnternet araştırması yapın. İlginizi çeken bölgenin veya yaşadığınız şehrin adını arama motoruna yazdığınızda söz konusu yerler ile ilgili sayısız veri tabanına, mevcut küçük işletmelere, hatta bölgeye hakim ekonomi trendlerinden tutun da akademik makalelere kadar her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

3)Ürününüzü benzersiz yapın.

Mağazanızda ne satmak istediğinize karar verir vermez, ürününüze imzanızı atıp onu eşsiz kılacak son darbeyi vurmanın yollarını arayın.

 

ÜRÜN MASRAFLARINI HESAPLAMA

1)Masraflarınızı hesaplayın.

Satacağınız şey kar getirebilir bir şey mi? Satacağınız ürünün üretim maliyeti ile ne için satılacağını karşılaştırmak için kendinize zaman tanıyın. Eğer ürününüzün üretim masrafı fazla, rayiç bedeli düşük ise bu şartlar altında kara geçmeniz zor olacaktır.

  • Yeni açılmış bir şirket olarak kar marjınızı hesaplamak ustalık isteyen, karmaşık bir iş olabilir. Yine de, sektör ortalamaları ve rakip firmalara bakarak masraflarınızın ne olacağına dair bir fikir edinebilirsiniz. Örneğin, rakiplerinizin ürünlerini ne kadara sattıklarını öğrenebilir, bu fiyatlandırmayı hesapladığınız üretim masraflarıyla karşılaştırabilirsiniz.

 

2)Yıllık genel gider masraflarını belirleyin.

Bu başlık altındaki masrafları mağaza kirası, telefon faturaları, pazarlama masrafları vb. olarak listeleyebiliriz. Yıllık genel gider masraflarınızın 15.000TL olduğunu varsayalım.

 

3)Üretime harcadığınız yıllık süreyi hesaplayın.

Diyelim ki haftada 40 saat yılda 50 hafta çalışıyorsunuz ve çalıştığınız haftanın yarısı satacağınız ürünü üretmekle geçiyor. Bahsettiğimiz bu ürün üretimi kek pişirmek olsun. Çalıştığınız hafta haftalık çalışma saati X ürünü yaratma süreniz(yüzde olarak) şeklinde bir denklem kurarsak, denklemin sonucu size her yıl ürün yaratmaya ayırdığınız süreyi verecektir. Bizim örneğimiz içinse bu şu anlama geliyor: 50 x 40 x %50=1000 saat ürün yaratma sürecine harcanıyor.

 

4)Yıllık genel giderler masrafınızı alıp ürün yaratmaya harcadığınız saat sayısına bölün.

Örneğimize dönersek: 15000/1000 saat=15TL/Saat. Bu rakam sizin saatlik genel gider masrafınızı oluşturuyor.

 

5) Arzuladığınız yıllık kazanç miktarını belirleyin.

Bu rakamı belirlerken biraz makul olun! Kastettiğimiz şey sizin kişisel yaşam masraflarınız için kullanacağınız para miktarı. Farz edelim ki ilk yılınızda 20.000TL kazanmak istiyorsunuz. Saatlik kazancınızı öğrenmek için, kazanmayı hayal ettiğiniz rakamı ürün yaratmaya harcadığınız toplam süreye bölün: 20000/1000=20TL

 

6)Ürün yaratmanın ne kadar vakit aldığını belirleyin.

Diyelim ki bir keki yaratmak toplamda bir buçuk saatinizi alıyor. Bu süreyi belirlemek için birkaç kek pişirmeniz gerekebilir, tabii ki süreyi ölçmeyi unutmadan. Süre ölçümünde ise süreölçerden yararlanabilirsiniz. Saatlik ücretinizi tek seferlik bir üretim için harcadığınız süreyle çarpın: 20TL X 1.5 Saat=30.00 TL

 

7)Malzeme fiyatlarını belirleyin.

Örneğimizden gidersek, bu cümle şu anlama gelir: Bir kekin tüm malzemelerinin toplam fiyatı nedir? Eğer 5TL’ ye bir düzine yumurta satın alıp bu yumurtaların yalnızca ikisini kullanıyorsanız harcayacağınız yumurta miktarı 84 kuruş olacaktır.( 5TL/12 yumurta=42 kuruş 42 X 2=84 kuruş)Bu yöntemi kullanacağınız tüm malzemelerin fiyatını hesaplamada kullanın.

Biz bir kek için hesapladığınız toplam masrafı 4TL olarak kabul edelim.

 

8)Sapma yüzdesini hesaplayın.

Yaptığınız keklerin belli bir yüzdesini satamama ihtimaliniz de var. Keklerin bir kısmının yanabileceğini,yere düşebileceğini veya zamanında satılamadığından bayatlayabileceğini hesaba katmalısınız. Bu oranı düşük tutmanızda yarar var. Örneğimiz için sapma oranı %10 olsun.

 

9)Daha önceki adımlardaki rakamları kullanarak toplam ürün masrafınızı doğru bir biçimde hesaplayın.

İşte bizim sonucumuz:

  1. Adımın sonucu(30.00TL)+7.adımdaki malzeme masrafları(4.00TL) X 8. Adımda bahsettiğimiz sapma yüzdesi(110%)= 37.40TL(Kek başına)
  • Toplam masrafı doğru hesaplayabilmek için yüzdenizin başına 1 ekleyin çünkü yüzdelik rakamları çarparken sayının önüne ondalık bir rakam eklerseniz(böylece %10 .10 haline gelir) ve ondalık sayıyı tam sayıyla çarparsanız daha küçük bir rakam elde edersiniz. Bu nedenle ürün fiyatını hesaplama durumlarında rakamı büyütmek için sayıya 1 eklemeli %10 ‘u %110 yapmalısınız ki çarpma işleminde bu 1.10 şeklinde yazılabilsin.

 

MAĞAZA AÇMA HAZIRLIKLARI

1)Belirlediğiniz bölgenin rekabet durumunu araştırın.

Eğer indirimli satışlar yapan dev bir mağazayla karşı karşıyaysanız, kar edemeyeceksiniz demektir. Maalesef bu türden mağazalar çoğu şehirde mevcut. Yine de, mağazanızı müşterilere farklı deneyimler sunacak bir yer haline getirmek için gerekli çabayı harcarsanız, dikkatleri üzerinize çekmeyi başarabilirsiniz.

  • Bazı ülkelerde Küçük İşletmeler Birliği açmayı düşündüğünüz mağazaya benzer hizmetler sunan işletmelerin listesine ulaşabileceğiniz, ücretsiz olarak kullanılabilecek bir araç sunuyor. Kendi ülkenizde de benzer seçeneklerin olup olmadığını araştırın.
  • İnterneti kullanarak en güçlü rakiplerinizi belirleyin. Örneğin, güzellik salonu açmak istiyorsanız, güzellik salonu+ yaşadığınız şehrin adı şeklinde bir arama yapın. Her biriyle ilgili yapılan yorumları okuyun. İnsanların farklı farklı salonlarla ilgili neleri beğenip neleri beğenmediğini inceleyin. Bu durum rakiplerinizi daha yakından tanımanızı sağlamakla kalmaz, yapacağınız işi nasıl geliştirebileceğiniz hakkında da fikir verir.
  • Sizi bekleyen rekabet süreciyle ilgili bilgi, edinmenin bir diğer yolu da mağazaları ziyaret etmektir. Belirledikleri fiyatları inceleyin ve mağaza çalışanlarıyla konuşun. Mağazaların iç tasarımına ve nasıl düzenlendiğine bakın. Onlardan daha karlı olabilmenin bir yolunu bulmalısınız. Güzellik salonu örneğimize dönersek, daha düşük bir ücretle veya bedava sunacağınız herhangi bir hizmet sizi rakiplerinizin önüne geçirebilir.
  • Unutmayın, iyi yapılandırılmış bir işletmeye sahip olsanız dahi rekabet şartları neyi gerektiriyorsa onu yapmak zorundasınız. Ancak bu sayede rakiplerinizi sollamayı başarabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu

 

2)Makul bir iş planı oluşturun.

Bir iş planı genellikle gelecek üç ya da beş yıllık süreç içinde işletmenizin elde edeceği hasılat öngörülerini içerir. Temel olarak, işletmenizin hangi ürünü satacağı, şirketinizin tanımı, işletmenizin ait olduğu sektöre yönelik pazar araştırması ve bu talebi nasıl karşılayacağınıza dair bilgiler barındırır.

  • Küçük işletme kredisi, devlet desteğine başvurma gibi finansal destek yöntemlerinden yararlanacaksanız, planınızda gelecek beş yıl için ne kadar paraya ihtiyaç duyacağınızdan, alınacak fonlardan ve bu fonların nerelerde kullanılacağından ayrıca gelecekte hayata geçirmeyi düşündüğünüz her türlü plandan(örneğin işletme kara geçtikten sonra onu satmayı planlıyorsanız)  bahsettiğinize emin olun.
  • İş planınızı değerlendirmek üzere bir hesap uzmanına başvurmanız iyi bir fikir olabilir. Uzmanınız sizin düşünemediğiniz ekstra masrafları çıkarabilir, açılış vergisi masraflarınız veya gelir gösteriminizle ilgili ek fikirler verebilir.

 

3)Mağazanız için gerekli sermayeyi sağlayacak yatırımcılar bulun.

Yeni bir mağaza açtığınızda, işin başında ortaya koymanız gereken para miktarı ve bu paraya işlenecek faiz oranı düşünüldüğünde kara geçmeniz mümkün olmayabilir. Bu da işletmenizin açılış masraflarını karşılamak üzere avans niteliğinde fonlar bulmanız gerektiği anlamına geliyor.

  • İşletme planınızda ne kadar paraya ihtiyaç duyduğunuz ve bu paranın ne şekilde kullanılacağı açıkça belirtilmeli. Yatırımcılarınızı nasıl bulacağınız ise duruma göre değişir. Bu yatırımcılar kendi ayaklarınız üzerinde durmanıza yardım etmeye çalışan aile üyeleri veya arkadaşlarınız  da olabilir. Böyle bir imkanınız yoksa küçük işletme kredilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Ticaret odanızdan devlet hibe veya kredilerine dair ayrıntılı bilgi alın.
  • Yatırımınızı kimden veya ne şekilde bulursanız bulun hepsi de işletmenizi sağlam temellere oturtabilmek için güçlü bir planınız olup olmadığı konusunda sizden teminat bekleyecektir.

Mutlaka okuyun: KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

 

4)İşletme sahibi olmak için neler gerektiğini öğrenin.

Farklı tür işletmeler farklı izin veya vergi kanunlarına tabiidir. İşletmenizi açmadan önce şehrinizde faaliyette bulunmak için ne tür yasal gereklilikleri karşılamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor.Bunu yapmanın en kestirme yolu Ticaret odasına gidip bilgi almak.Oradaki yetkililerden ilgilenmeniz gereken önemli noktalar hakkında tavsiye alabilirsiniz.

  • Bir diğer seçenekse, kamu kurumlarına ait siteleri ziyaret edip süreçle alakalı bilgi edinmek olacaktır.

 

5)Tedarikçi bulun.

Satmak istediğiniz ürünü nereden alacağınızı veya üreteceğiniz ürünün bileşenlerini nereden temin edeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için belirlenmiş tek bir yöntem yok.

  • Etrafta aynı ürünü satan mağazaları dolaşıp yardımcı olup olamayacaklarını sorabilirsiniz, özellikle de farklı bir pazara hitap edip sizin rakibiniz olamayacak mağazalar bu iş için birebir.
  • İnterneti araştırın. Örneğin, “toptancılar +tedarikçiler+endüstriniz+şehriniz” şeklinde bir arama yapın. Eğer belirtmeniz gereken özel ihtiyaçlar varsa onları da aramanıza ekleyebilirsiniz. Örneğin, organik ürünler sunmak istiyorsanız arama kelimelerinize “organik” sözcüğünü de ekleyin.
  • Ticari gazetelere bakın. Sektörünüzün en ünlü ticari gazetesini bulun ve son sayısını edinin. İşletmenizle alakalı tonlarca ilginç bilgiye ulaşmakla kalmayacak, tedarikçi firmaların reklamlarına da denk geleceksiniz.

 

MAĞAZANIZ İÇİN UYGUN YER SEÇİMİ

1)Şehrinizi mercek altına alın.

Ne satmak istediğinize bağlı olarak değişse de işletmeniz için satışın en bol olacağı yeri düşünmelisiniz. Mağazanızı kötü bir noktada konumlandırmak varlığını devam ettiremeyeceğinizi garanti eder.

  • Alışverişte son moda alanları düşünün. Bu alanların kirası yüksek olabilir, ancak başarı için gerekli teşhir gücüne sahip olma olasılıkları da aynı oranda yüksek.
  • Şehrin en iyi noktasına mağaza açabilecek bütçeye sahip değilseniz, şehirdeki hangi alanların gelişime açık olup gelecek vaat ettiğini düşünün. Bu tarz alanlar daha makul fiyatlara sahip olup başarılı olmanızda olumlu etki sağlamaya devam edecek yerlerdendir , çünkü şehir modasına yön verenlerin  yollarının bu noktalara düşme ihtimali oldukça yüksektir.

 

2)Fark edilebilirlik ihtimaliniz üzerine enine boyuna düşünün.

Mağazanızı açmak istediğiniz bölgede yoğun bir trafik var mı? Mağazanız diğer büyük binaların veya daha bilindik mağazaların gerisinde mi kalıyor? İnsanların gelip geçtiği yerlere yakın olmanız insalarını mağazanızı fark edip ansızın içeri dalabilmeleri ihtimalini doğuracağından sizin için bir fırsata dönüşebilir.

  • Bir mağazanın müşteri teşhirine ne derece maruz kalacağını öğrenmenin en iyi yolu bölgeye gelen insanları gözlemlemekten geçiyor. Örneğin, bir saat süresince bölgede yürüyüp giden insanlara bakın, kaç tane insan sayabildiniz? Etrafta insanların girip çıktığı çok sayıda mağaza var mı? İnsanlar bu sokakta çok fazla vitrin alışverişi yapıyor gibi görünüyor mu ya da çoğu insan bir yerlere mi koşturuyor?
  • Araba trafiğine de dikkat edin. Sürücüler için yeterli otopark alanı mevcut mu yoksa mağazanıza gelebilmek için kilometrelerce ötede bir yere park etmek zorunda mı kalacaklar? Eğer çoğu insanın araba kullandığı bir şehirde yaşıyorsanız, sürücülerin araçlarını huzur içinde bırakmalarına imkan tanıyan bir yer bulmak isteyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

3)Çevredeki suç oranını hesaba katın.

İnternete “suç haritası” yazarak arama yaparsanız, bu bilgiye ulaşmanız son derece kolay olur. Mağazanızı açacağınız bölge çok güvenli değilse mağazanıza gelme cesareti gösteren pek az kişi olacaktır.

  • Örneğin, eğer oyuncak mağazası açmak istiyorsanız, ebeveynlerin suç oranı yüksek bir bölgeye çocuklarını getirmek istemeyecekleri gerçeğini unutmamanız gerekiyor.

 

4)Mal sahibiniz hakkında bilgi edinin.

İlginizi çeken belli bir mağaza varsa, sahibiyle görüşüp ne kadar yardımsever veya içten olacağını kestirmeye çalışın. Binanın bakımı konusunda gerekli özeni göstermeyen, binayı her an rakiplerinizden birine kiraya verilebilecek kapasitede olan veya vitrininize yazı yazmanıza dahi müsaade etmeyecek kadar aksi bir mal sahibi ile çalışmak gereksiz bir stres yaratacaktır.

  • Örneğin, tamirat işleriyle nasıl ilgileneceğini sorun. Binada herhangi bir şey arızalanırsa(su ısıtıcısı sistemi gibi) ne hızla tamir edebileceğini öğrenmeye çalışın. Arıza sorunlarını gidermesi bir ay gibi bir süre alacaksa işinizin sekteye uğrama riski var demektir. Ayrıca binanızı rakip mağazalara kiralamama konusunda ricada bulunabilir, bu konudaki fikrini anlamaya çalışabilirsiniz.
  • İçgüdülerinize güvenin. İnsanlarla sohbet esnasında ne kadar samimi veya içten olduklarına dair bir izleniminiz oluşacaktır. Eğer mal sahibinizle yaptığınız konuşmadan kötü bir hisle ayrıldıysanız, bu hissi hafife almamanızı şiddetle öneririz.

 

5)Mağazanızı açmayı planladığınız yer için ne kadar yatırım yapmanız gerekeceğini belirleyin.

Beğendiğiniz bir konumda kiralık bir dükkan bulduysanız mekanınız açılış günü için hazır oluncaya kadar harcayacağınız çaba ve masraf miktarınızı da hesaba katın. Bir kıyafet mağazası açacaksanız ve bulduğunuz mekan daha öncesinde bir pizzacıysa, mekanı ihtiyaçlarınız doğrultusunda yenileyip kullanıma hazır hale getirmek için hatırı sayılır miktarda bir para harcamanız gerekecektir.

 

MAĞAZA AÇMA

1)Mağazanızı işletmek için gerekli ekipmanı satın alın.

Mağaza dekorasyonunuz için gerekli tüm malzemeleri de bu başlığa dahil etmek mümkün.Eğer bir pastane açıyorsanız oturmak için hazırlanacak bir alana,rahat sandalye ve masa takımlarına, insanların istediği ürünleri seçebileceği bir tezgaha ve kasa bölümüne ihtiyacınız var.Bunların yanı sıra pastalarınızı yapabilmek için uygun ekipmanları da edinmeniz gerekiyor; bir fırın, malzemeleri karıştıracak bir alan, kaseler, ölçü kapları,önlükler vb.

  • Yeni bir ekipmanın masrafını karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız, kullanılmış bir tane almayı tercih edebilirsiniz. Bunun için yine ticari gazeteler veya internet üzerinden arama yapıp, ikinci el ekipman satan işletmeleri araştırabilirsiniz.
  • İnternette çoğu site insanların elden çıkarmak istediği ekipmanlar için satış ilanı verebilmesine olanak tanıyor. Bu siteleri araştırmak yararınıza olabilir.
  • Bazı firmalar leasing yani kiralama seçeneği de sunabilir. Bir ekipmana kullanmaya uzun vade için ihtiyacınız yoksa veya sıfır bir makine edinebilecek maddi imkana sahip değilseniz, kiralama seçeneği sizin için uygun olabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde eğer arzu ederseniz kira senedinizi ciro edebilir böylece ürünün sahibi olma yolunda bir adım atabilirsiniz.

 

2)Personel alımı yapın.

Bu işlemi yapmadan önce personel alacağınıza dair ilan vermeniz gerekiyor. Bu noktada gazetelere veya iş arama sitelerine vereceğiniz ilanlar ya da arkadaşlarınıza personel arayışında olduğunuzu söylemek, bildikleri birinin olup olmadığını sormak gibi yöntemler işinizi görecektir. Bir iş başvuru havuzu oluşturduğunuzda, işe uygun olduğunu düşündüğünüz adaylarla mülakat yapıp en iyilerini seçmeye çalışmalısınız.

  • Seçtiğiniz mağaza türünün gerektirdiği tüm işe alım kanunlarına uygun davrandığınızdan emin olun.
  • Çalışanlarınız işletmenizin görünen yüzüdür. Siz orada olmasanız dahi sizi temsil ederler. Bu nedenle güvenilir, arkadaş canlısı ve alanında yetkin personellerle çalıştığınıza emin olun.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?

 

3)Mağazanızın reklamını yapın.

Gazetelerde mağazanızın reklamını yayınlatın. Arkadaşlarınıza bir mağaza açtığınızı söyleyin ve mağazanızda neler bulabileceklerinden bahsedin, sonrasında da bu haberin yayılmasına izin verin. Ticari topluluk forumlarına ve çevrimiçi ortama mağazanızla ilgili bilgiler yükleyin.

  • Sosyal medyanın gücünü kullanın. İşletmenizin reklamını bedavadan yapmanızı sağlayacak sosyal medya hesapları oluşturun. Bu konuya yatırım yapmak listenizin ikinci sırasında olsun, önceliği işletmeniz için düzgün bir yapılanma sağlamaya verin.Oluşturacağınız sosyal medya hesapları sayesinde, işletmenizle alakalı gönderilerde bulunabilir, takipçilerinize özel alışveriş imkanları sağlayabilir veya reklamını yapmak isteyeceğiniz her türden özel olaya gönderilerinizde yer verebilirsiniz.
  • Sosyal medya üzerinden paylaşabileceğiniz her türlü bilgiyi paylaştığınızdan emin olun. Örneğin, eğer pastane açacaksanız, birkaç haftalığına sanal bir pazarda stant açıp bu haberi yaymayı deneyin. Sanal standınızda mağazanızın konumunu, telefon numarasını, çalışma saatlerini ve internet bilgilerinizi paylaşın.
  • Takipçilerinize özel kampanyalar düzenleyerek, onları mağazanızdan alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bu kampanyalar kapsamında, işletmenizi takip eden kullanıcılara özel bedava hediye çeki fırsatları sunabilirsiniz. Müşterilerin sosyal medya hesabınızda daha önceden yayınladığınız bir “şifre”yle mağazanıza gelip alışveriş yapabilmesi gibi.

 

4)Ürün stoku edinin.

Bu belki de saydığımız adımlarını en önemlisi. Mağazanızı açmadan önce ürün stokunuzu edinmiş olmalısınız. Tabi söz konusu ürünlerin ne olacağı açacağınız mağazanın türüne göre değişir. Satışa sunacağınız ürünü direkt olarak sipariş edebileceğiniz gibi, fırın ürünleri veya sandviçler için gerekli malzemelerin siparişini de stok edinme sürecinize dahil edebilirsiniz.

  • Temel kural şu: Her zaman yeterli stok bulundurun ki, müşterileriniz istedikleri zaman istedikleri şeyleri satın alabilsinler. Tabi bu kuralın çabuk bozulmayan ürünler satan mağazalar için geçerli olduğunu unutmayın.
  • Ticaret birlikleri ile bağlantı kurup endüstriyel standartlar hakkında bilgi edinin.
  • İlk aylarda stok durumunuzu kontrol altında tutmak için deneme yanılma sürecinden geçmeniz gerekebilir. Bu süreç, ne zaman ve ne kadar satış yaptığınızın olabildiğince hatasız bir kaydını tutmanızı gerektirecektir. Umarız, zamanla ihtiyaç duyacağınız stok miktarı artar, ki bu durum satışlarınızın kaydını tutmanızı iki kat daha önemli hale getirecektir. Tabi yılda en az dört kere stok sayımı yapıp elinizde hangi üründen ne kadar kaldığını takip etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

 

5)Görkemli bir açılış yapın.

Görkemli bir açılış, tüm gözleri mağazanıza çevirmenin bir diğer yolu. Faaliyete geçtikten birkaç hafta veya ay sonra görkemli bir açılış partisi düzenleyin. Partinizde çekilişler yapıp bedava ürün dağıtabilir, o güne özel indirimler belirleyebilir, çocuklar için oyuncaklar dağıtıp dikkat çekebilirsiniz. Unutmayın, bu partinin en önemli konukları mağazanızın velinimetleri olan müşterileriniz.

  • Açılış size çok masraflı bir şeymiş gibi gelebilir. Ancak bir işe nasıl başlarsanız öyle gider. Görkemli bir başlangıç yapmak, sonrasında kazanacaklarınızın ettiğiniz masrafı telafi etmeye kat be kat yeteceği anlamına gelir.
  • Açılış tarihi ve saatini bildiren reklam kampanyaları hazırladığınızdan emin olun. El ilanları dağıtın, gazetelere ilan verin ve işletmeniz için bir sosyal medya hesabı oluşturun.
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir