Milyoner Olmanızı Engelleyen Alışkanlıklar

Hepimiz milyoner olmak isteriz. Fakat birçoğumuz bu başarıyı elde etme yolunda bizi engelleyen kimi kötü alışkanlıklara sahibiz. Bu alışkanlıklarla başa çıkabiliyorsanız milyonerlik seviyesine ulaşmanın düşündüğünüz kadar güç olmadığını da fark etmeniz gerekiyor.

Bana kalırsa, beni ve diğer birçok kişiyi milyoner olmaktan uzak tutan 20 alışkanlık aşağıdaki gibi listelenebilir.

 

1. Uyuyakalmak

Herkesin “sabah insanı” olmadığını çok iyi biliyorum çünkü böyle biri olmak için yıllarca çabaladım. Hala serin ve yağışlı sabahlarda aynı çabayı sürdürüyorum.

Oysa başarılı insanlar sabahları erken kalkma alışkanlığı ile ünlüdür. Bu kişiler, özellikle evdeki diğer insanlardan önce uyanır, aileleri ile geçirecekleri zamandan fedakârlık etmeden işlerinin başına oturur, haberlere göz gezdirip gündemi yakalar, e-maillerini yanıtlar ve günlük egzersizlerini yaparlar.

Mutlaka okuyun: Dünyanın en başarılı girişimcilerinin 10 sabah ritüeli

 

2. Sağlığı ihmal etmek

“Zararlı sağlık alışkanlıkları kötü şans getirir.”

Sağlığınız iyi değilse yorgun hisseder, daha az üretir, stresli olur ve hastalıklar karşısında savunmasız kalırsınız. Her gün bu sorunlarla baş etmeye çalışırken, sağlığınızı yeniden kazanmaya nasıl odaklanabilirsiniz ki?

 

3. Okumamak

Zengin insanlar, genellikle zamanlarının büyük bir kısmını bilgi düzeylerini geliştirmeye, dünyadaki gelişmelerden ve sektör trendlerinden haberdar olmaya ve ilham verici yaşam öykülerinden yeni şeyler öğrenmeye ayırır.

Okumak, yeni perspektifleri beraberinde getirir, birbirinden farklı bakış açısıyla kendi dünya görüşünüzü ve hayal dünyanızı genişletmenizi sağlar. Aynı zamanda, asla vazgeçmemeniz için içinizi motivasyonla doldurur.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

 

4. Tek bir gelir kaynağına tutunmak

Varlıklı kimseler birçok farklı gelir kaynağına sahiptir. Varlıklı biri olmayı arzulayan kişiler olarak bizler ise böyle bir şeyi çoğunlukla borçlarımızı kapatmak için yapılması gereken ek işler olarak görüyoruz.

Fakat bu bir kafede garson olduğunuz ikinci bir işe sahip olacaksınız anlamına gelmiyor (hem daha iyi bir opsiyon bulana kadar neden böyle bir iş yapmayasınız ki?). Alternatif gelir kaynağınız teknoloji hakkında yazmak gibi tutku duyduğunuz herhangi bir şeyle ilgili olabilir. Böyle bir işin sonunda bloğunuz için iyi bir takipçi kitlesi yaratabilir ve üyelik sisteminden gelir yaratmaya başlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Gelirinizi Artırmanın En Etkili Yolları

 

5. Bütçe oluşturmamak

Herkes bütçe oluşturmaya ve bu bütçeye bağlı kalmaya ihtiyaç duyar fakat ne yazık ki günümüzde bunları yapmayan birçok kişi var. Kazandıkları paradan daha fazlasını harcıyor olduklarının tam anlamıyla farkına varamadıklarından çoğu zaman kendilerini finansal bir krizin eşiğinde bulurlar. Asıl meselenin bu dengeyi kurmak olduğunu anladığınız takdirde ise bir an evvel gereksiz harcamalarınızı kesmeye başlayacak ve finansal durumunuzu yeniden rayına oturtmak için harekete geçeceksiniz.

Mutlaka okuyun: 12 Adımda Bütçe Nasıl Yapılır?

 

6. Dikkatsizce harcama yapmak.

Yapılan bir çalışmaya göre yoksul insanların %95’i tasarrufta bulunmuyor ve birçoğu yaşam standartlarını finanse etmek için borçlanıyor. Sonuç olarak emeklilikleri, çocuklarının eğitim masrafları ya da karşılaştıkları fırsatların peşinden koşmak için kıyıda köşede hiç paraları kalmıyor.

Kazanılandan daha fazlasını harcamak ya da kazanılanın bir kısmını biriktirmemek uzun vadede yoksulluğa neden olur.

Mutlaka okuyunTasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri

 

7. Yanlış insan grupları ile zaman geçirmek

“Hayatta başarı yakalayabilmek için etrafınızdaki insanların doğru kişiler olduğundan emin olmanız lazım.” Hayatınızdaki negatif ve zararlı insanları iyimser, tutkulu ve size destek olanlarla değiştirin.

Mutlaka okuyun: Uzak Durmanız Gereken Zararlı İnsanlar


8. Harekete Geçmemek

Milyoner olmak istediğinizi söylemek ile bunun için gerçekten harekete geçmek arasında büyük bir fark var. Finansal durgunluğunuzun dışına çıkmak istiyorsanız hızlı bir şekilde aksiyon almaya başlamanız gerekiyor. Bu nedenle, konuşmayı bırakın ve harekete geçin.

Mutlaka okuyun: Şikayet etmeyi bırakın ve harekete geçin!

 

9. İçki içmek ve kumar oynamak

“Gerçek hayatta hızlıca zengin olmak gibi bir şeye yer yoktur. Finansal başarı zaman alır, inisiyatif almanızı ve aralıksızca çaba sarf etmenizi ister. Oysa kumar oynayan kişiler başarıya giden kestirme bir yol olduğuna ilişkin fikrin cazibesine kapılır.”

Bunun yerine milyonerler ise “hayallerinin ve hedeflerinin peşine düşmeyi alışkanlık edinir”.

Ayrıca, aşırı alkol tüketimi hafızanıza, sağlıklı düşünebilme yeteneğinize ve sağlığınıza zarar verdiği için sizi milyoner olma yolundan alıkoyar.

Mutlaka okuyun: Mili piyangoyu kazanmayı garantilemek ister misiniz?

 

10. Çok fazla televizyon izlemek.

“Zengin insanlar küçük televizyonlara ve büyük kütüphanelere, yoksul kişiler ise küçük kütüphanelere ve büyük televizyonlara sahiptir”

Zengin insanlar çoğunlukla zamanlarını televizyon izleyerek harcamak yerine kitap okumayı, egzersiz yapmayı ve kendilerini eğitmeyi tercih ederler.


11. Mentor desteği almamak

Yıllar önce mentor desteği almış olsaydım, çoktan arzuladığım zenginliğe kavuşmuş olacağımı düşünüyorum. Neden böyle düşünüyorum? Çünkü alanında kendini kanıtlamış birinin başarılarından ve hatalarından çok şey öğrenebilirdim. Bu kişiden alacağım tavsiyeler sürekli deneyimlediğim deneme yanılma döngüsünün dışına çıkmamda ve kar elde etmeye başlamamda bana yardımcı olabilirdi.

Çevrenizde mutlaka birçok mentor vardır, gidin ve birinden destek alın. Kendinize mentor olarak üniversite hocanızı, ailenizden birini, hatta sosyal medya üzerinden takip ettiğiniz ve biyografilerini okuduğunuz birini bile seçebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Milyarderlerin akıl hocalarından 5 tavsiye


12. Konfor alanının dışına çıkmamak

Anlıyorum, risk almak ve konfor alanının dışına çıkmak oldukça rahatsız edici. Fakat bu sıçramayı yapmadan finansal başarı sağlamanız mümkün değil. Kaldı ki, bu Bill Gates, Richard Branson, Larry Ellison ve Warren Buffett gibi başarılı isimlerin fazlasıyla yararlandığı tavsiyelerden biri.

“Zenginliğe giden yolda riskler almanız gerekiyor. Birçok kişi bunu göze alamıyor, pek çoğunun hala zengin olamamasının nedeni de bu.”

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

13. Soru sormamak

Bilmediğiniz bir şeyle karşı karşıya kalana dek her şeyi bildiğinize ilişkin taşıdığınız sanrı zengin olmanızın önünde önemli bir engel olmaya devam edecektir. Egonuzu bir süreliğine bir kenara koyun ve her şeyi bilmenizim mümkün olmadığını anlamaya çalışın.

İnsanın kendi varsayımlarıyla ilerlemeye çalışmasının onu başarısızlığa ve kötü kararlara sürüklediğini sancılı yollardan öğrendim. Bir yatırım ya da iş fikri konusunda kafanız net değilse, çevrenizdekilerden geri bildirim ve tavsiye istemekten çekinmeyin.

 

14. Başarısızlıkların ardından kendini harap etmek

Girişimciler hatalarını onur nişanı gibi üzerinde taşır. Bu başarısızlıktan zevk aldıkları ya da başarısız olmak istedikleri anlamına gelmez. Bir girişimi sona erdirmek ve elinizdeki her şeyi kaybetmek berbat bir durum fakat olabildiğince güçlü bir hale gelebilmeniz için bu deneyimlere ihtiyacınız var.

Elbette, başarısızlık son derece kötü bir şey. Fakat bunun sizi yıpratmasına izin vermeyin. Hatalarınızdan dersler çıkarın ve önünüze bakın.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı kabul etmenin ve ilerlemenin 6 yolu

 

15. Günlük hedefler belirlememek.

Son birkaç yıl içerisinde edindiğim en iyi alışkanlıklardan biri de sabah uyandığımda ilk iş olarak günlük hedeflerimi bir kağıda yazmak oldu. Böylece, her sabah ilhamla doluyorum ve her yeni gün bu hedefleri başarmak için içimde büyük bir güç hissediyorum.


16. Olumsuz düşünmek

“Uzun vadeli başarı sadece olumlu bir bakış açısı geliştirdiğinizde mümkün olacaktır.” İşte, hepimizin sahip olduğu en yaygın olumsuz düşüncelerden bazıları ve üstesinden gelme yolları:

Kendinden şüphe etmek. Eğitim, alıştırma yapmak ve mentor desteği almak bu düşünceyi değiştirmenizde etkili olabilir.
Hedeflere ulaşılabileceğine inanmamak. Günlük hedeflere ulaşmaya odaklanabilir ve bu hedefler üzerinde çalışabilirsiniz.
Kötü notlara sahip olmak. Hayır, ders notları ve öğrenme bozuklukları başarınızı belirleyen faktörler değildir. Bu konuda, disleksi hastalığını yenmiş Richard Branson’a danışabilirsiniz.
Rekabet çok zorlu. Denemeden asla bilemezsiniz. En kötü senaryoyu mu yaşadınız? Yolunuzu değiştirin.
Odaklanamıyorum. Sağlıklı yaşam biçimi ve günlük hedefler koymak odağınızı toplamada size yardımcı olacaktır.


17. Aktif mal varlığı yaratmamak

“İşiniz sizi asla zengin biri yapmaz, tüm paranızı kahve kutusunda biriktirmek de öyle. Peki, servetinizi nasıl yaratacaksınız?”

Bu soruya verilebilecek en doğru yanıt aktif mal varlığı olacaktır. Örneğin, karlı bir iş, büyüyen bir hisse senedi portföyü ya da emlak piyasasında yapabileceğiniz verimli bir yatırım.

Unutmayın, arabanız ya da süslü oyuncaklarınız “gelecekteki zenginliğinizden çalan pasif mal varlıklarınızdır”. Bunların yerine “size uzun vadede para kazandıracak şeyleri biriktirmeye” odaklanın.

Mutlaka okuyun: Gelirinizi 2-3 Katına Çıkarma Yöntemleri

 

18. Bahaneler üretmek

Bahaneler üretmek zenginlik ile aramdaki en uzun engellerden biriydi. Neden borç yumağı içinde olduğumuzu ve hala 6 haneli bir gelire erişemediğimizi anlamaya çalışırken bahaneler üretmek kolaydır. Daha refah bir gelecek yaratmayı arzularken bugün çalışmak istemeyişinizi “anı yaşamak” gibi basit bahane ile haklı çıkarmanız mümkün değil. Bahaneler üretmeyi bırakın ve tüm sorumluluğu üstünüze alıp harekete geçin.

 

19. 70/30 kuralını uygulamamak.

“Net gelirinizin %70’lik kısmı ile yaşamayı öğrenin. Geriye kalan %30’luk kısmı nasıl yönettiğiniz ise çok önemli.”

Bunun üçte birini bağışlayabilir, diğer üçte birini sermaye yatırımına ayırabilir, sonuncu üçte birlik miktarı ise biriktirebilirsiniz. Başta bu kuralın etkisini fark edemeyebilirsiniz ama beş yılın geçmesini bekleyin, fark kendini hızlıca göstermeye başlayacaktır. 10. yılın sonunda ise çok güçlü sonuçlarla karşılacaksınız.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir