Müşterileri Satın Almaya İkna Etmenin Yolları

Farz edelim ki bir şirkette satıcı olarak çalışıyorsunuz ve birçok farklı hizmet sunuyor ya da ürün pazarlıyorsunuz. Üstelik bu ürün ve hizmetlerin hepsi de son derece kaliteli. Peki tüm bunlara rağmen potansiyel müşterileriniz neden hâlâ karar vermekte zorlanıyor? Sorunun cevabı aslında gayet basit: Piyasada aynen sizin gibi birçok satıcı var, bu yüzden müşteri kazanmak için mutlaka bir fark yaratmalısınız.

O zaman şimdi müşterileri ikna edip onlara ürün ya da hizmet satmak için kullanabileceğiniz sekiz farklı yöntemi ele alalım:

 

Sattığınız ürün ya da sağladığınız hizmetlerin özelliklerini müşteriye açık ve doğru bir şekilde anlatın, yani mutlaka fiyat etiketleri koyun, tüm masrafları belirtin ve önemli ayrıntıları asla es geçmeyin.

Unutmayın, insanlar en doğru kararları verebilmek için ürünler veya hizmetler hakkındaki tüm gerekli detayları bilmek isterler. Elbette pazarladığınız malın iyi yönlerinden bahsedin ama yalan söylemekten kaçının. Ne olursa olsun tutamayacağınız sözler vermeyin. Birine hizmet ya da ürününüzü satarken “Ya zaten bu müşteriyle bir daha ne zaman işim olacak ki?” demeyin. Yeni müşterilerle aranızı iyi tutarsanız bu kişilerle daha uzun süre iş yapabilirsiniz. Hatta kim bilir, belki sizden memnun kalan müşteriler sağda solda reklamınızı yaparlar ve marka elçiniz olurlar. Yeri gelmişken söyleyelim, ne satıyorsanız satın güzel fotoğraflar koymayı ihmal etmeyin. Gerekirse profesyonel bir fotoğrafçıdan destek alın. Ürün görselleri sayesinde müşteriler ne alacaklarını bilir ve kendilerini daha rahat hissederler.

 

Sizden beklenenden fazlasını sunmaya çalışın, yani ürün ya da hizmetin yanında insanların hoşuna gidebilecek hediyeler verin. Zira müşteriler, hediyeler sayesinde markanıza daha olumlu bakmaya başlarlar.

Kendisine değer verildiğini gören müşteri mutlu olur, bunun sonucunda da sizden alışveriş yapmaya devam ederler. Peki bu konuda tam olarak ne yapabilirsiniz? Mesela ürünlerinizin yanında numuneler verebilir, insanların ilgisini çeken değişik paketleme sistemlerinden yararlanabilir ya da paketlerin içine komik mesajlar içeren notlar bırakabilirsiniz. Hatta ürünlerinizin yanında müşteriden para almadan çeşitli ek özellikler sunabilirsiniz. Kısacası sizi emsallerinizden farklı kılacak her şeyi yapmanızda fayda var. Elbette bu amaç doğrultusunda eşsiz olmak için elinizden geleni yapın ama fazla ileri giderek canınızı yakacak bir hata yapmaktan da kaçının.

 

Ürününüzün teslimatıyla ilgili açık ve detaylı bilgi vermeye özen gösterin.

Bir düşünün ve kendinize: “Acaba müşterilerim neleri bilmek ister?” diye sorun. Dilerseniz sorunun cevabını beraber verelim. Müşteriler ilk olarak kargo masrafını ve yöntemini bilmek isterler. Eğer kargoyla ilgili herhangi bir kısıtlama veya sorun yaratacak bir durum varsa bunları mutlaka belirtin. Yurt dışı satışınız da mı var? O zaman harika! Tabii bunu da açıkça belirtmeyi ihmal etmeyin. Eğer pahalı hatta lüks bir ürün satıyorsanız müşteriye kargo takip etme imkanı sağlayın. Böylelikle müşteri, ürününün nerede olduğunu ve adrese ne zaman ulaşacağını bilir, dolayısıyla içi rahat eder. Ayrıca belli bir miktarın üzerinde alışveriş yapan müşterilere ücretsiz kargo hizmeti vermek de sizin için akıllıca bir hamle olabilir.

 

Müşterilerinizin satışlarınızla ilgili belirlediğiniz hüküm ve şartları bilmeleri gerekir.

Bu şartların hem kısa hem de anlaşılır olmasına özen gösterin, ayrıca bunları göze batan bir yere koyun ki müşterileriniz her şeyi hemen okuyup zamandan tasarruf edebilsinler. İsterseniz buraya tıklayarak LinkedIn’in hüküm ve şartlarını okuyabilir, böylelikle fikir edinebilirsiniz (“Hizmet kullanım koşulları” ve “kullanıcı anlaşması” terimlerinin de “hüküm ve şartlar” kavramlarıyla aynı anlamda kullanıldığını belirtelim). LinkedIn örneğine baktığımızda şartların çeşitli bölümlere ayrıldığını ve bu sayede kullanıcıların zorluk çekmeden istedikleri kısmı okuyabileceklerini görüyoruz. Peki şartların yer aldığı belgede nelerden bahsetmelisiniz? Aslına bakarsanız genel kullanım, ödeme, vergi, iade ve üyelik programları ile ilgili temel şartları belirtmeniz yeterli olacaktır.

 

Hükümler ve şartlar hakkında bahsettiklerimiz gizlilik politikası için de geçerli.

Özellikle günümüzde gizliliğin ne kadar önemli hale geldiğini biliyorsunuz; insanlar kişisel verilerini korumak için resmen ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. İşte bu yüzden müşterilerinizden aldığınız verilerle tam olarak ne yaptığınızı mutlaka belirtin. Topladığınız bilgilerin türünü, ne tarz verileri başkalarıyla paylaştığınızı ve bu verilere kimlerin erişebileceğini müşterilerinize bildirmeyi unutmayın. Her daim şeffaf olmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.

 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS) kısmı oluşturmayı hiç düşündünüz mü?

Cevabınız evetse hepsiburada.com’un sitesine girip bir göz atın; buradaki Sık Sorulan Sorular kısmı üç ayrı bölümden meydana geliyor ve her bölümde farklı konular ele alınıyor.

 

Ticarette güven çok önemlidir, bu yüzden şirketiniz ve markanız hakkında güven algısı oluşturmak için elinizden geleni yapın.

Elinizde yaptığınız işle ilgili sertifika, lisans ya da müşteri yorumları varsa bunları mutlaka internet sitenize koyun ki herkes görebilsin. Böylece müşterileri etkiler ve kısa sürede güvenli bir şirket imajı yaratırsınız.

 

Ve geldik son maddemize… Ne yapıp edin ama ulaşılabilir olun.

Yani şirketinizin tam adını, iletişim bilgilerini ve çalışma saatlerinizi internet sitenizde mutlaka belirtin. Müşterilerinizle temasa geçmek için sosyal medyadan yararlanıyorsanız gerekli mecralarda bu bilgileri içeren linki paylaşmayı unutmayın. Hatta bir çevrimiçi sohbet odası kurun ve çalışma saatleri boyunca burada aktif olarak sorulara cevap verin, kısacası size ulaşmak müşteriler için son derece kolay olsun.

Uzun lafın kısası, müşteri kazanmak ve bu müşterileri elde tutmak gördüğünüz gibi hiç de kolay değil. Fakat yukarıda bahsettiklerimizden yola çıkarak sağlam bir plan hazırlarsanız o kadar iyi sonuçlar alacaksınız ki cidden şaşıracaksınız! Ele aldığımız maddeleri kısaca özetlemek gerekirse; müşterilerinizle daima temas halinde olun, sadece alışverişin başında değil tüm süreç boyunca müşterilere yardım edin. Hata yapmayın, ürünlerinizin zamanında teslim edilmesini sağlayın ve verdiğiniz sözleri tutun. Çalışanlarınızın da markanızı en iyi şekilde temsil etmelerini sağlayın. Fark yaratarak alışılmışın dışına çıkın ve müşterilerinize onlara ne kadar değer verdiğinizi gösterin. Eğer müşterilerinize sadık olursanız, emin olun onlar da sizden vazgeçmezler ve eninde sonunda tüm emeklerinizin karşılığını alırsınız.

 

İlginizi çekebilir

En Etkili Satış Teknikleri
Satışlarınızı Artıracak Fiyat Belirleme Stratejileri
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir