Online Petshop Açmak İsteyenlere

Modern yaşam koşulları, daha önce talep dahi görmeyen farklı nişlere has yepyeni bir pazar potansiyeli yaratmıştır. Bunun en iyi örneğiyse, evcil hayvanlara yönelik malzeme veya ürün satışlarıdır. Birkaç yıl öncesine kadar pazar payı bir hayli düşük olan evcil hayvan ürün sektörü bugün hayvan sahiplenenlerin sayısındaki belirgin artış nedeniyle yükselişe geçmiş durumdadır.

Öyle ki pazarlama uzmanları yalnızca mama pazarının dahi yıllık yaklaşık yüzde 13-15’lik bir büyüme eğilimi içinde olduğunu belirtmektedir. Ve bu gerçek, doğru kitleyi bulduğunuz an çevrim içi bir evcil hayvan mağazası açmanın oldukça karlı bir girişim olabileceği anlamını taşımaktadır.

Yani, çevrim içi platformlar üzerinden evcil hayvan malzemeleri/ürünleri satmayı düşünüyorsanız başlamak için en doğru zaman tam da şu an!

Bu işe başlamak sanıldığı kadar kolay olmasa da doğru bir stratejiyle başarıya ulaşmak mümkün.

Nasıl mı?

Çevrim içi ortam üzerinden evcil hayvan ürünleri satmaya ve online petshop açmaya ilişkin öğrenmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

O halde, vakit kaybetmeden yazımızı okumaya başlayın.

Satılabilir Evcil Hayvan Ürünleri

Evcil hayvan sektörü, girişimcilerine çok yönlü çalışma fırsatı sunar. Bir kere bu ürün yelpazesi bir hayli geniş bir sektördür. Her şeyden önemlisi ise burada yeniliklere ve inovasyona her daim kucak açılır.

Bundan olacak ki evcil hayvan sektörü bünyesinde talep oranı yüksek, günlük malzemeleri/ürünleri satabileceğiniz gibi yenilikçi bir ürün yaratmak suretiyle sıfırdan talep de oluşturabilirsiniz.

İşi nasıl yapacağınızı  öğrenmek istiyor, online satışa en uygun evcil hayvan ürünleri hakkında fikir sahibi olmayı arzuluyorsanız, bu bölümde yer vereceğimiz iş fikirlerine şöyle bir göz atın.

1) Evcil hayvan bakımına ilişkin temel malzemelerin satışını yapın.

Bu, başlangıç aşaması için iyi bir fikir olabilir. Pazarın bu tarz ürünler satan işletmelerle dolu olduğu bir gerçektir, ancak müşterilerinize kaliteli ürünler sunmayı başarırsanız, rakipleriniz arasından sıyrılıp öne çıkma şansına da sahip olursunuz. Kim bilir, belki de bir abonelik işi başlatmayı deneyebilir, böylelikle çevrim içi satışa farklı bir boyut kazandırmış olursunuz. Ne dersiniz? Denemeye değmez mi?

Evcil hayvan bakımında kullanılan temel malzemeler şunlardır:

  • Mama kapları
  • Evler, kafesler, yataklar, çöp kutuları
  • Aksesuarlar – tasmalar, taraklar, kaseler vb.
  • Evcil hayvanlara özel oyuncaklar
  • Kuş kafesi, kuş yemleri
  • Balık akvaryumları
  • Hayvan yemleri (kuru ve dondurulmuş)
  • Yürüyüş ve seyahat malzemeleri

Bu listenin kar getirisi en yüksek öğesi ise istikrarlı bir talep eğrisine sahip olan hayvan yemleridir. Ancak yem satışının sıkı bir çalışma gerektireceğini unutmayın- lezzetli bir formül bulmaktan tutun da onu üretmeye kadar pek çok konuya aynı anda odaklanmanız gerekir.

2) Ev yapımı evcil hayvan yemi veya ödül maması satın.

Evcil hayvan yem/mama pazarı her geçen gün büyümektedir. Evladını seven her ebeveyn gibi evcil hayvan sahiplerinin de çocukları için en iyisini isteyeceği düşünüldüğünde, piyasaya sunacağınız besleyici, doğal içerikli ve yenilikçi gıda ürünleriyle ilgilerini çekmeniz kaçınılmazdır.

Örneğin, çevrim içi evcil hayvan işletmelerinden biri olan PetSearch, köpekler için besleyici bir diyet imkanı sunar. Müşteriler, köpeklerine özel yemek ve ikramları web sitesi üzerinden sipariş edebilir hatta ücretsiz olarak evlerine teslim dahi ettirebilirler. Sizce de harika bir girişim değil mi?

Siz de şansınızı denemek isterseniz, evcil hayvanlar için birbirinden sağlıklı, ev yapımı gıda ürünleri hazırlamayı deneyebilir, ikramlarınızı ihtiyaçlara göre özelleştirebilirsiniz. Bu işin tek dezavantajı,  gıda ürünü hazırlamak kadar onları test etmek veya kalitesini kanıtlamak adına ek bir çaba sarf edecek olmanızdır.

3) Kıyafet satın.

Evcil hayvan kıyafetlerinin son dönemde adını sıklıkla duymaya başladığımız nispeten yeni bir trend olduğu söylenebilir-bu, aynı zamanda rekabetten uzak bir niştir. Dahası birbirinden sevimli, el yapımı evcil hayvan kıyafetlerini satmanın  sayısız avantajı da mevcuttur. Örneğin, kıyafet satışı söz konusu olduğunda mama satışı için elzem olan “son kullanma tarihi” kontrolü konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Kıyafetler az yer kapladığından depolama alanınızı minimum düzeyde tutabilirsiniz. Bir diğer avantaj ise kıyafet sektörünün yenilikçi yaklaşımlara ve yaratıcılığa açık olmasıdır.

Daha ne olsun!

4) Yenilikçi ürünler satın.

Hayvanseverlerin ihtiyaçlarına uygun yeni bir ürünü piyasaya sürebilir ve pazarlama faaliyetlerinizi bu ihtiyaçları baz alarak gerçekleştirebilirsiniz. Yaratıcı veya lüks evcil hayvan aksesuarlarından tutun da sağlık bakım ürünlerine kadar hemen her türlü ürünü satışa sunmanız mümkündür.

Size ilham verecek, yenilikçi birkaç ürünü listeleyelim:

  • GPS Köpek Tasması
  • Ev veya Seyahat için Köpek Koltuğu
  • Evcil Hayvan Yem/Mama Saklama Kabı
  • Evcil Hayvan Temizlik/Banyo Ürünleri
  • Şarjlı Otomatik Top Atıcı



5) Hayvanseverlere hitap eden ürünlere odaklanın.

Bir diğer iş fikri ise hem evcil hayvanlara hem de sahiplerine aynı anda hitap edecek, özel tasarım ürünler satmaktır. Örneğin, mama satışının yanı sıra kediseverlere has neşeli kupalar veya çantaların satışını yapmak gibi.


Adım Adım Online Petshop Mağazası Açmak

Çevrim içi bir evcil hayvan mağazası açmak için yapmanız gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • İş planı hazırlayın.
  • Pazar araştırması yapın.
  • Müşteri ihtiyaçlarını belirlediğinizden emin olun.
  • Ürün tedarik sisteminizi oluşturun.
  • Gerekli lisans ve sertifikaları edinin.
  • Stok yönetim sürecini planlayın.
  • Fiyatlarınızı belirleyin.
  • Çevrim içi platformların gücünden yararlanın.
  • Kendi online mağazanızı açın.
  • Markanızı pazarlayın.

1) İş planı hazırlayın.

Planlama aşaması, bir işi ne zaman, nerede ve nasıl yapacağınıza ilişkin sorulara net cevaplar arayacağınız bölümdür.

İlk iş olarak başlangıç aşaması için gereken ne varsa not etmeli, ardından işletmenize ve işletmenizin geleceğine ilişkin tüm gerçekleri gözler önüne sermeye odaklanmalısınız. Sizi bekleyen zorluklar neler? Hangi iş modelini tercih edeceksiniz? Bütçeniz ne kadar? Evcil hayvan sahiplerinin seveceği online bir mağaza açmanın yolu nedir? Bu ve bunun gibi soruların cevabını bulacağınız yer tam olarak burasıdır.

2) Pazar araştırması yapın.

Evcil hayvan pazarı arz ve talep oranlarına ilişkin bilgi edinin. Halihazırda bir hayvanseversiniz ve evcil hayvanlar hakkında çok şey bildiğinizi düşünüyorsanız, şans sizden yana demektir. Bu şansı iyi bir başlangıç yapmak için kullanmalısınız.

Yem veya mama satmayı mı düşünüyorsunuz? Araştırmalarınız ürün çeşitliliğinin yanı sıra söz konusu nişin yıldız oyuncularına ilişkin kapsamlı bir teknik veya analitik bilgiyi de içermelidir. Köpek maması satışlarının evcil hayvan pazar gelirinin neredeyse yüzde 85’ini oluşturduğu gerçeğini bilmeden nişinizi belirlemek istemezsiniz, öyle değil mi?

Pazar gerçeklerini dikkate alarak belirleyeceğiniz nişi ardından ürün veya hizmet kategorinize ilişkin detaylı bir Google araması yapın ve rakiplerinizi analiz edin. Markanızla pazara ait hangi ihtiyacı giderebileceğinizi öğrenin. Unutmayın, nasıl öne çıkacağınızı bilmeniz de işletmenizin geleceğinde kritik rol oynayacaktır.

Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?


3) Müşteri ihtiyaçlarını belirleyin.

Müşteri ihtiyaçları ile doğru orantılı bir hizmet anlayış geliştirin ve işinizi müşteri taleplerine göre planladığınızdan emin olun. Ürünlerinizle evcil hayvan sahiplerine ilişkin kritik bir sorununu çözmeye veya bir ihtiyacı karşılamaya odaklanın.

Evcil hayvan sahiplerinin en çok ihtiyaç duyduğu ürün veya hizmet hangisidir? Bu sorunun cevabını bulmak için anketlerden yararlanabilir veya hali hazırda mevcut verileri ihtiyaçların tespiti için kullanabilirsiniz-müşteri kitlenizce takip edilen sosyal medya hesaplarını belirlemenin de yardımı olacaktır.

Hedef kitlenizi belirleyeceğiniz kısım tam olarak burasıdır: Genele hitap eden ürünler mi satacaksınız, yoksa tek bir evcil hayvana odaklanmayı mı tercih ediyorsunuz? Kararınızı verirken  bireysel tüketiciler kadar evcil hayvan uzmanlarının da potansiyel müşterileriniz arasında olacağı gerçeğini göz önünde bulundurun.

4) Ürün tedarik sisteminizi oluşturun.

Hangi ürünleri satmak istediğinize karar verir vermez, stok ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenilir bir ürün tedarik sistemi kurmanız gerekir. Bu sistem, stok oluşturmanın yanı sıra mevcut stokların korunmasına da yardımcı olmalıdır.

Ürün tedariki için stoksuz satış/dropshipping modelini kullanmak isterseniz, müşteriye talep edilen ürünü ulaştıracak bir tedarikçi firma ile üreticiye ihtiyacınız olacaktır. Bu iş modelinin kilit noktasında orijinal ürün tedariki ile zamanında teslimat hizmetlerini kesintisiz olarak sağlayacak, güvenilir bir tedarikçi yer almaktadır. Bu iş modelinin en büyük avantajı ise envanter kaydı tutma veya stok muhafazası gerektirmeyip-tüm bu işleri tedarikçi firma sizin adınıza yapar- alacağınız riskin düşük seviyede olmasıdır.

Bir diğer seçenek ise toptan satıştır. Bu yöntemde, ürünleri toplu olarak satın alır, kendinize ait depolarda saklarsınız. Stok yönetimi, paketleme ve nakliyeden siz sorumlu olursunuz.

Size en uygun tedarikçiyi bulmak için Google üzerinden arama yapabilir veya yerel işletmelerden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, kendi ürünlerinizi (ev yapımı evcil hayvan ödülleri, kıyafetler gibi) yaratabilir ve onları çevrim içi ortam üzerinden satışa sunabilirsiniz.

5) Gerekli izin, lisans ve sertifikaları edinin.

Yasal prosedürleri bir an evvel halledip önünüzde engel oluşturmasını engelleyin. Küçük çaplı bir işletmenin kurulma sürecinde dahil olan prosedürler sınırlıdır, ancak resmi olarak satışa başlamadan önce gereken tüm belgeleri hazırda bulundurmanız gerekir.

Örneğin, evcil hayvan maması satacaksanız, gıda güvenliği ve standartlarına ilişkin otoritelerce verilmiş bir onay belgesine sahip olmak gibi…

6) Stok yönetim sürecini planlayın.  

Ürünlerinizi uygun koşullarda saklamak için yeni bir alan kiralayabilir veya evinizde, garajınızda veya kulübenizdeki herhangi bir boş alanı kullanabilirsiniz.

Ambalajlı malzemelerinin stok kayıtlarının düzenli olarak tutulması da önemlidir.

Mutlaka okuyun: Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?


7) Fiyatlarınızı belirleyin.

Ürünlerinizi uzmanlığınıza ve bölgedeki talebe uygun şekilde fiyatlandırdığınızdan emin olun. Farklı evcil hayvan dükkanlarına veya üreticilerine ait fiyatları incelemeniz, başlangıç aşaması için güçlü bir referans noktası oluşturacaktır.

Fiyatlandırma sürecinde şu soruların cevabını aramalısınız:

  • Evcil hayvan ürünleri satın almanın veya üretmenin maliyeti nedir?
  • İşletmenizin işletme maliyeti (web sitesi kurma, pazarlama vb.) ne kadardır?
  • Piyasadaki farklı işletmeler aynı-veya benzer- ürünleri nereye, kimlere ve hangi amaçla satıyor?
  • İşinize ne kadar zaman ayırabiliyorsunuz?

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


8) Satışa en uygun platformu seçin.

Sıra geldi en önemli soruya…

Ürün stokunuzu oluşturup fiyatınızı belirlediniz, artık satışa hazırsınız.

Peki, bu işi nasıl yapacaksınız?

Müşterilerinizi nasıl bulacak veya evcil hayvan ürünlerinizi nerede/hangi platform üzerinden satışa sunacaksınız? Online satış için üç temel seçenek mevcut:

  • Sosyal medya, Facebook grupları
  • Kendinize ait e-ticaret/web sitesi
  • Çevrim içi pazar yerleri(eBay, Etsy, Shopify, Amazon vb.)

Bu platformların kendi içinde değerlendirilmesi gereken avantaj ve dezavantajları da beraberinde getireceğini unutmamalısınız.

Sosyal medya: Instagram veya Facebook, başlangıç için en uygun platformlardır. Kısıtlı bir bütçeniz mi var? İlk etapta sosyal medya üzerinden takipçi kitlesi oluşturmalı, hazırlayacağınız eğitici ve eğlenceli içeriklerle ürünlerinize artı değer katıp takipçi kitlenizi genişletmelisiniz. Birbirinden sevimli evcil hayvanlar kadar evcil hayvan bakımına dair ipuçlarına ilişkin içerikler de her daim yoğun talep görmektedir. Bu da içerik bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceğiniz anlamına gelir. Sosyal medyanın gücünü kullanmalı, bir an evvel hayvan severlerden oluşan sadık bir kitle yaratmalısınız. Bu, markanıza uzun vadede yardımcı olacaktır.

Online satış mağazası: Evcil hayvan ürünlerini çevrim içi ortamda satmanın en uygun maliyetli-dolayısıyla en verimli-yollarından biri de kendinize ait bir online satış mağazası veya web sitesi açmaktır. Günümüzde tam teşekküllü bir web sitesini, sorunsuz şekilde açmanızı sağlayacak sayısız platform mevcuttur. Bu aşamada önemli olan işletmenizin ihtiyaçlarına en uygun olanı seçmektir.

Çevrim içi pazar yerleri: Çevrim içi pazar yerlerinden yararlanarak evcil hayvan ürünlerinizi kolaylıkla, üstelik uygun fiyatlar üzerinden satmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede, müşterilerinize unutulmaz bir satın alım deneyimi yaşatabilir ve rakipleri arasından sıyrılmayı başarmış bir marka olarak anılırsınız. Hele bir de SEO’nun gücünden yararlanır ve işletmenizi ölçeklendirirseniz, başarı kaçınılmaz olacaktır.

Şu 6 basit adımı takip ederek çevrim içi mağazanızı açabilirsiniz:

  • Shopify, Amazon vb. çevrim içi bir e-ticaret platformuna kaydolun.
  • Mağaza URL adınızı belirleyin.
  • Bir tema seçin ve sayfanızı markanızı yansıtacak şekilde özelleştirin.
  • Evcil hayvan ürünlerinizi sisteme yükleyin.
  • Nakliye ve teslimat koşullarını düzenleyin ve satışa başlayın.



9) Pazarlama stratejinizi belirleyin.

Son olarak, pazarlama faaliyetlerini yürütme sürecinde size rehberlik edeceğine inandığımız birkaç konuya değineceğiz. Her bir maddenin markanızı görünür kılma ve satışları artırmada etkili olacağını unutmayın.

Başlangıç aşamasında bölgesel çalışın. Bölgeniz dahilindeki evcil hayvan sahiplerine ulaşmakla işe başlayın. Bunun için işletmenize özel bir WhatsApp grubu oluşturabilirsiniz-WhatsApp,  satış yapmanın veya yerel halkı işletmenizin varlığından haberdar etmenin zahmetsiz yollarından biridir. Bir diğer alternatif ise Facebook gruplarıdır. Grup tartışmalarına katılabilir, uzmanlık veya hizmetlerinizi yine bu gruplar aracılığıyla sunabilirsiniz-ancak özellikle potansiyel müşterilerinizle olan erken etkileşimlerde satış konusunda baskı yapmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun yerine, güven oluşturmaya odaklanın. Evcil hayvan bakımı hakkında ne denli çok bilgi sahibi olursanız, insanları ürünlerinizi satın almaya o denli kolay ikna edersiniz. Kayda değer bir kitleye ulaştığınızda ise e-posta listesi oluşturabilir, pazarlama faaliyetlerinizi e-posta kanalı ile yürütürsünüz.

Sosyal medya içerikleriniz konusunda tutarlı olun. Daha önce de belirttiğimiz üzere Instagram, evcil hayvan ticareti için altın değerinde bir platformdur. Siz de eğlenceli ve eğitici içerikler oluşturarak sağlam bir takipçi kitlesine ulaşabilir, markalaşma faaliyetlerinizi sosyal medya üzerinden yürütebilirsiniz. Influencer kampanyalarına dahil olabilir ve ürünlerinizi geniş kitlelere tanıtabilirsiniz. Nişiniz konusunda tek otorite olmaya odaklanmalısınız.

Blog sayfası açın ve SEO(Arama Motoru Optimizasyonu)’nun gücünden yararlanın. İşletmenizi pazarlamak adına evcil hayvan bakımı ve ipuçları odaklı bir blog sayfası açın. Potansiyel müşteriler tarafından sıklıkla sorulmuş bir soruyu yanıtlayan iyi araştırılmış bir makale sayesinde potansiyel müşterilerle bir araya gelebilirsiniz. Sayfanızı aramalarda üst sıralara çıkarmak adına yetenekli bir SEO uzmanıyla çalışın.

Evcil hayvan sektörüne ait etkinliklerine veya ticari fuarlara katılın. Evcil hayvan ürünleri satış işinizi pazarlama konusunda tek seçeneğiniz çevrim içi platformlar değil. Hayvanseverlerin buluştuğu çevrimdışı etkinliklere katılmak da iş ilişkilerinizi güvence altına almanıza ve ürününüzü ön plana çıkarmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, şehrinizde/ülkenizde gerçekleşecek ve işinizi tanıtmanıza yardımcı olacak etkinlik ya da fuarlar konusunda araştırma yapmalı bunlara dahil olmaya özen göstermelisiniz.

Ürün kalite garantisi sunun. Mama vb. gıda ürünleri satıyorsanız, ürünlerinizin bir dizi teste/analize tabi tutulduğundan emin olun ve pazarlama faaliyetleriniz sırasında kalitesi sağlık otoritelerince onaylanmış ürünlere sahip olduğunuzu bilhassa vurgulayın. Yeni bir ürün satıyorsanız, müşteriye numune gönderin veya indirim fırsatı sunun.

Ağızdan ağıza pazarlamanın gücünden yararlanın. Kupon kodu vb. ödüller veya indirim fırsatlarını kullanarak müşterileri ürünlerinizi değerlendirme ya da işletmenizi başkalarına tavsiye etme konularında teşvik edebilirsiniz. Bu, marka değerinizi artıracaktır.

Son Söz

Artık online evcil hayvan ürünleri satış mağazanızı açmaya hazırsınız. Vakit kaybetmeden işinizi başlatın ve işleri büyütmeye odaklanın. Alan adlarından özel temalara, pazarlama özelliklerine, yerleşik ödeme sistemlerine ve nakliye iş ortaklarına kadar işletmenizi ölçeklendirmek adına ihtiyacınız olan her şeyi bütçeniz dahilinde edinmeye özen gösterin. Emeklerinizin karşılığını alacağınıza eminiz.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir