Cumartesi, Eylül 7, 2024

Oto Tamir Dükkanı Açmak

Oto tamir dükkanında çalışan tamirciler becerilerini kullanarak başkaları için çalışırlar. İş becerileriniz ve biraz da sermayeniz varsa kendi tamir dükkanınızı açabilirsiniz. Bu iş için çok çalışmanız gerektiğini ve benzer şekilde hazırlık yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

 

Oto tamir dükkanı nasıl açılır?

Yapmanız gereken ilk şeylerden biri iş planı hazırlamaktır. Her işletmenin iş planına ihtiyacı vardır. İş planı şu demek değildir: “Bir dükkan kiralarız ve para kazanmak için arabaları tamir ederiz, yeterli müşterimiz olursa da kazanç elde edebiliriz.” Hayır, o kadar kolay değil.  Hedeflerinizi belirlemelisiniz. İş planınız reklam faaliyetleri, giderler ve ödemek zorunda olduğunuz başlangıç maliyetlerini de kapsamalıdır.

Oto tamir dükkanınızı sıfırdan açmak zorunda değilsiniz. Daha önceden var olan bir dükkanı alabilirsiniz. Kullanabileceğiniz uygun bir bina bulursanız daha önce orada çalışan elemanları da işe alabilirsiniz. Aynı zamanda önceki dükkana gelen müşteriler sizin dükkanınıza gelmeye devam edebilir.

İyi bir başlangıç yapmanın bir diğer yolu da bayilik almaktır. İşleri kendi kendinize yapmak yerine köklü bir firmayla çalışabilir ve faaliyetlerinizi onların çatısı altında sürdürebilirsiniz. Bayilik almanın bir sürü avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. En önemli faydası müşterilerin aşina olduğu köklü bir markanızın olacak olmasıdır. Eğitim ve ekipman genellikle ana firma tarafından sağlanır. Bununla birlikte faaliyetlerinizi yürütürken ciddi anlamda sınırlamalarınız olacaktır.

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız uygun bir yer bulmanız gerekir. İşyerinin işletmenin başarısında ve başarısızlığındaki rolü oldukça büyüktür. Dükkanınızı ana yollarda veya kalabalık şehirlerde konumlandırırsanız başarı şansınız artar.

Gerekli ekipmanların içerisinde olduğu eski bir bina bulabilirsiniz. Yer seçerken aylık olarak ödeyeceğiniz kira bedelini hesaba katın. Ayrıca seçtiğiniz yerin işletme türünüze uygun olması oldukça önemlidir.

Bir diğer önemli giderse oto tamir dükkanınız için yaptıracağınız sigortadır. Yangın, doğal afet veya personelin yaralanma ihtimaline karşılık sigorta yaptırmanız gerekir. Ayrıca çalışanlarınıza da sigorta yaptırmanız gerekir.

Oto tamir dükkanı açarken hangi hizmetleri vereceğinizi de belirlemeniz gerekir. Isıtma ve klima sistemleri veya frenler gibi belli bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. Ancak bunu yaptığınız taktirde kazancınızı kısıtlamış olursunuz. Dükkanların çoğu genel hizmet verir ancak şunu unutmayın ki müşteriler niş işlerden hoşlanırlar. Motor tamiri ve ses sistemlerinde uzmanlaşırsanız güvenilirliğiniz artar. Aslına bakacak olursanız birçok hizmeti aynı anda vermek en iyisidir. Sizin veya tamircilerinizin belli hizmetler konusunda deneyimi yoksa konuyla ilgili dışarıdan destek alabilirsiniz.

Oto tamir dükkanı açarken reklam yapmak önemlidir. Para kazanmak istiyorsanız müşterilerin kapıdan içeri girmesi gerekir. Online rehberlere, Google haritalarına ve sarı sayfalara kayıt yaptırın. Gücünüz yeterse radyo reklamları da kullanabilirsiniz. Reklam faaliyetlerine zaman ayırın ve bunu dikkatli bir şekilde yapın.

 

Başarı için ipuçları

Amaçlarınızın ana hatlarını belirlediğiniz bir iş planı hazırlamakla başlayın. Oto tamir işine küçük bir yer kiralayarak da başlayabilirsiniz. Önce ufak tamiratlar yaparsınız ve müşteri tabanı oluşturursunuz. Örneğin ilk yağ değişimini bedava yapabilirsiniz. Yağ değişimini ucuz, hızlı ve iyi yapın. Bütün arkadaşlarınızın, aile üyelerinizin ve komşularınızın araçlarının yağ değişimini yapın. Bir süre sonra hızınız ve ekonomik olmanızla ilgili haberler yayılmaya başlayacaktır. Basit yağ değişimleri yaparak müşteri tabanı oluşturun. Sonrasında sizden başka hizmetlerde isteyeceklerdir. Bu sayede dükkanınızı açtığınız zaman müşteri trafiğinizi garantilemiş olacaksınız.

 

Oto tamir dükkanı açmak için gerekli belgeler

a) Yer seçimi ve tesis kurma için gerekli belgeler;

1) Başvuru formu,
2) Sanayi bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri içindekiler hariç işletmenin kurulacağı yeri gösteren plan örneği,
3) İlgili inceleme kurulu tarafından hazırlanacak yer seçimi ve tesis kurma raporu,
4) Çevre kirlenmesini önlemek amacıyla alınacak tedbirlere ait kirleticilerin nitelik ve niceliğine göre hazırlanmış proje ve açıklama raporları veya yatırım sürecinin hızlandırılması amacı ile yetkili makamca uygun görülen durumlarda, bir yıl içerisinde üretim sürecinin gerektirdiği atık limitlerini sağlayacak projenin ve raporların hazırlatılmasına ilişkin müteşebbisçe verilen taahhütname,
5) Şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyunun hangi kaynaktan sağlandığı ile suyun bakteriyolojik ve kimyasal analiz raporu.

b) Ruhsat için gerekli belgeler;
1) Başvuru formu,
2) Sağlık koruma bandının işaretlendiği vaziyet planı örneği,
3) Yangın ve patlamalar için gerekli önlemlerin alındığına dair itfaiye raporu,
4) Sorumlu müdür sözleşmesi,
5) Emisyon izni veya analiz raporu,
6) Deşarj izni veya analiz raporu,
7) Kurul tarafından hazırlanacak açılma raporu.

Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.

 

Oto tamir dükkanı açmanın maliyeti

Oto tamir dükkanınızı açarken yeterli sermayeniz olmayabilir. Bu nedenle bankalardan ticari kredi alabilir veya aileniz ve arkadaşlarınızdan borç alabilirsiniz. Bina ve aynı zamanda ekipmanlar içinde ödeme yapmanız gerekecektir. Tasarruf etmek için ekipmanları satın almak yerine kiralayabilirsiniz. Ödemek zorunda olduğunuz paranın miktarı faaliyetlerinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir. Dört arabanın aynı anda tamir edilebileceği bir dükkanın masrafları bir veya iki aracın tamir edilebileceği bir dükkana göre daha fazla olacaktır. Tam teşekküllü bir oto tamir dükkanı açmanın maliyeti genel olarak 30 bin- 100 bin TL arasında  değişecektir.

İş kurmak istiyorum diyenler için farklı sektörlerdeki iş kurma fikirlerini ve kazanç kapılarını incelemeye devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar