Özgüveninizi Artırmanın Yolları

Araştırmalara göre çok azımız özgüven sahibi olarak doğuyor. Çoğu kişi özgüvenli olmayı sonradan kendi başına öğreniyor. Haliyle bunu siz de öğrenebilirsiniz.

Gerçekte istediğiniz kadar kendinize güveniyor musunuz? Çok az kişi bu soruya ‘evet’ cevabı verirdi. Yazar ve eski Fortune 500 yöneticisi Becky Blalock’a göre kendimize daha özgüvenli olmayı öğretebiliriz. Özgüven, liderlik ve topluluk önünde konuşabilme yeteneklerinin doğuştan geldiği düşüncesini unutun. Hatta araştırmalara göre utangaç ve temkinli olmak insan doğasının bir parçasıdır. Blalock: “Eski zamanlarda insanlar genlerini sonraki nesillere aktarabilmek için böyle yaşıyordu, bu özellikler hala gen havuzumuzda bulunuyor” diyor ve ekliyor: “Hayatta kalmak için temkinli olmanız gerekiyordu. Ama o günlerde endişe duydukları durumlardan bugün biz de endişe duymak zorunda değiliz.”

Peki kendinize özgüvenli olmayı nasıl öğreteceksiniz? İşte Blalock’un tavsiyeleri:

 

1. Düşünceleriniz yerli yerinde olsun

Blalock ortalama bir insanın kafasından günde 65 bin farklı düşünce geçtiğini ve bunların yüzde 85 ile yüzde 90’nın olumsuz, endişe duymamızı ya da korkmamızı gerektiren düşünceler olduğunu söylüyor. “Aslında böyle yaparak kendinizi uyarıyorsunuz” diyor Blalock ve bu düşüncelerin mağara adamlığı zamanlarımızdan kaldığını söylüyor. Kulağa mantıklı gelmiyor mu? Elimizi ateşe uzattığımızda beynimiz bunun bir daha yaşanmayacağından emin olmak ister. Ancak bu hayatta kalma mekanizması bizim aleyhimize işliyor, çünkü, umutlarımız ve hayallerimiz yerine korkularımıza odaklanmamıza sebep oluyor.

Beyninizin böyle işlediğinin farkında olun ve olumsuzluğu ölçüsünü kaçırmayın. “Farkına varmanız gereken şey düşünceleriniz sadece birer düşünce olduğu” diyor Blalock. Düşünceleriniz çoğu zaman objektif gerçekliği yansıtmaz.

 

2. Ne istediğinizi bilin.

“Birçok kişiye ne istediğini, ne olmak istediğini soruyorum ve aldığım cevap bilmiyorum oluyor” diyor Blalock, “Ne istediğinizi bilmek her şeyin anahtarıdır. Yaptığınız diğer her şey sizi gitmek istediğiniz yere götürmelidir.”

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

3. Şükredin

Blalock güne minnettar olduğunuz şeyleri düşünmekle başlamanızı tavsiye ediyor. “Dünyadaki 7 milyar insanın çoğu sizin sahip olduğunuz fırsatlara asla sahip olamayacak. Eğer bu bakış açısıyla güne başlarsanız, gününüzün kalanında da doğru ruh hali içerisinde olursunuz.”

Mutlaka okuyun: Her Gün Daha Fazla Şükretmenizi Sağlayacak 8 Yöntem

 

4. Konfor alanınızın dışına çıkın

Konfor alanlarının ilginç tarafı düzenli olarak rahatınızı bozduğunuz ölçüde konfor alanınızın genişlemesi oluyor. Konfor alanınızın dışına çıkmadığınız ölçüde ise alanınız daralıyor. Yani, rahatınızı ne kadar bozarsanız kendinizi rahatsız hissedeceğiniz durumlar o kadar azalıyor! Kendinizi gitgide küçülen bir konfor alanına sıkıştırmak yerine düzenli olarak konfor alanınızın dışına çıkın.

Hepimiz çok korktuğumuz bir şeyi yaptıktan sonra aslında ortada o kadar çok korkulacak bir şey olmadığını farketmişizdir. Blalock’un durumunda ise kendisi bir askeri üssü ziyaret etmiş ve paraşütle kuleden deneme atlayışı yapması gerekmiş. “Üstüme bütün teçhizatı bağlamalarından sonra ‘Özür dilerim, bunu yapamayacağım, evde küçük bir çocuğum var’ demiştim” diyor Blalock. “Kuledeki eğitmen bir adım attı ve beni kuleden aşağı ittirdi. Yere indiğimde aslında bu deneyimin o kadar da kötü olmadığını düşünüyordum”.

Bizi konfor alanımızın dışına itecek biri her zaman bulunmayabiliyor. O yüzden kendi işimizi kendimiz halletmemiz gerekebiliyor. O yüzden “sadece harekete geçin!”

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

5. Unutmayın: Köpekler park halindeki araçları kovalamaz

Eğer birileri size itiraz ediyorsa, sorularla ve hayır cevaplarıyla karşılaşıyorsanız büyük ihtimalle doğru yoldasınız demektir. Eğer değişiklikler yapmaz ve statükoya meydan okumazsanız kimse yaptığınız hiçbir şeye itiraz etmez.

 

6. Kendinizi toparlamaya hazır olun.

“Özgüvenimize zarar veren şey başarısızlık değil, başarısız olduktan sonra tekrar ayağa kalkamamaktır” diyor Blalock. “Bir kere ayağa kalktıktan sonra neyin işe yaramadığını öğreniriz ve tekrar deneriz”. Bloack, en çok sayıyı yapıp rekor kıran beyzbol oyuncularının aynı zamanda en çok sayı kaçırma rekorlarını da elinde tuttuğunu söylüyor. Ne kadar çabalarsanız gideceğiniz yere o kadar hızlı ulaşırsınız.

 

7. Akıl hocası edinin.

Her ne yapacaksanız büyük ihtimalle onu daha önce yapmış birileri vardır ve size kullanışlı tavsiyeler verebilir ya da rol modeliniz olabilirler. Bu insanları bulun ve onlardan öğrenebileceğiniz kadar çok şey öğrenin.

Mutlaka okuyun: Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

 

8. Dostlarınızı akıllıca seçin

“Görünüşünüz (olumlu ya da olumsuz) en çok zaman geçirdiğiniz beş kişinin ortalamasına benzeyecektir” diyor Blalock. “Bu yüzden kimlerle vakit geçirdiğinize dikkat edin. Size cesaret veren ve pozitif olmanızı sağlayan kişilerle vakit geçirin”.

Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?

 

9. Ödevinizi yapın.

Neredeyse her durumda önceden hazırlanmış olmak özgüveninizi artıracaktır. Konuşma mı yapmanız gerekiyor? Konuşmaya birçok kez çalışın, sesinizi kaydedin ve dinleyin. Yeni birileriyle mi tanışacaksınız? İnternette o kişiler ve bulundukları kuruluşlar hakkında araştırma yapın, sosyal medya profillerine göz gezdirin. “Eğer hazırlanırsanız daha özgüvenli olursunuz,” diyor Blalock. “İnternet önceden hazırlanmayı oldukça kolaylaştırıyor”.

 

10. Dinlenin ve spor yapın.

Yeterince uyumanın, spor yapmanın ve iyi beslenmenin ruh halinizi ve verimliliğinizi büyük ölçüde etkilediğine dair geniş çaplı bilimsel kanıtlar bulunuyor. “Haftada 3 gün 20 dakika dozunda egzersiz yapmanın hipokampüse faydaları çoktur ve Alzheimer ile depresyon gibi hastalıkları bünyenizden uzak tutmak için daha iyi bir yol yoktur” diyor Blalock. “Ama yine de ihtiyaç listemizde hep en alt sıralarda yer alıyor. Birçok işimizi başkaları bizim yerimize yapabiliyor, ama spor bunlardan biri değil.” 

Mutlaka okuyun: Egzersiz yapmanın işimden daha önemli olmasının nedeni

 

11. Nefes alın!

“Bunu yapmak oldukça basit” diyor Blalock. “Eğer derin nefes alırsanız beyninizi oksijenle beslemiş olursunuz ve bu da sizi daha uyanık ve enerjik yapar. Gergin durumlarda nefes kontrolü sağlayabilmek önemlidir. Bu sayede bedeninizin kontrolünün bilinçaltınızda değil sizde olduğunu fark edersiniz. Her gün nefes egzersizleri yapmanız çok faydalı olacaktır.”

Mutlaka okuyun: Meditasyon Nasıl Yapılır?

 

12. Rol yapmaya istekli olun.

Bir şirket kadın çalışanların erkek çalışanlara göre neden daha az terfi aldığını araştırmış. Sonuçlara göre bu durum kadınlara yönelik ayrımcılıktan çok özgüvenle alakalı. Bir erkek gerekli becelerin yarısına sahipken işe başvururken, kadınlar gerekli becerilerin çoğuna ya da hepsine sahip olana kadar aynı pozisyona başvurmuyor. Bir iş için çok fazla deneyime ve beceriye sahip olmanız gerektiğini düşünerek kendinizi geri çekmeyin. Eğer yapabileceğinizi düşünüyorsanız başvurun ve şansınızı deneyin.

 

13. Yardım istemekten çekinmeyin.

“İnsanların ne istediğinizi bildiğini varsaymayın” diyor Blalock. “Ne istediğinizi siz bulmalı ve daha sonra insanları bu konuda bilgilendirmelisiniz.”

Hangi konuda yardım istediğinizi insanlara açıkça anlatırsanız, hayır cevabı almanız çok düşük bir ihtimal. “Öneri ve destek istemek insanların egosunu okşar” diyor Blalock. 

Mutlaka okuyun: Başkalarından Nasıl Yardım İstenir?

Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir