Üniversiteye gitmiş ve iletişim veya reklamcılık alanında diploma almış olsanız bile reklam piyasasına girmek zorlu olacaktır. Eğitiminiz ve deneyiminiz varsa ancak iş bulmakta zorlanıyorsanız kendi reklam ajansınızı açmayı düşünebilirsiniz. Yeni iş kurma sürecinde öğrenmeniz gereken çok şey olacaktır ancak aşağıdaki adımları takip ederek bir reklam ajansının nasıl açılacağı ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Reklam ajansı nasıl açılır?
1 – İyi bir iş planı hazırlayın. Kendi işinizin patronu olmak başkası için çalışmaktan oldukça farklıdır. Bu nedenle öncelikle amaçlarınızın ana hatlarını belirleyin ve bu amaçları nasıl gerçekleştireceğiniz ile ilgili detaylı bir plan hazırlayın. Başlangıç maliyetlerinizi, ofis alanınızı, çalışanlarınızı, maaş bordrolarını ve malzemeleri de hesaba katmanız gerekir.
2 – Portfolyo hazırlayın. Bir portfolyonuz için çalışmalarınızı bir araya toplayın. En iyi çalışmalarınızı ve kampanyalarınızı seçin. Portfolyonuzu müşterilerle yapacağınız bütün görüşmelere götürün ve neler yaptığınızı gösteren bir kartvizitmiş gibi gösterin.
3 – Profesyonellerle iyi ilişkiler kurun. Reklam ajansınız bir an önce açın ve iş planınızı uygulamaya koyun, gazeteleri ve radyo istasyonlarını ziyaret edin. Sıra hazırladığınız reklam kampanyalarını piyasaya sürmeye geldiğinde satış temsilcileri ile yaptığınız bu görüşmeler sayesinde müşterilerinizin mesajlarınızı halka ulaştırabileceksiniz.
4 – Müşteri tabanı oluşturun. Reklam ajansınızı açtığınızda müşterileri çat kapı ziyaret etmeyin. Firmaların geçmişlerini araştırın ve hangi firmaların reklam ajansına ihtiyacı olduğunu tespit edin. Daha sonra randevu talep edin.
5 – Unutmayın ki iş kurmak sadece bir başlangıçtır. Başarılı olmak istiyorsanız işinizi sürekli geliştirmeniz ve yenilemeniz de gerekir. Sektör trendlerini takip edin. Reklam işleri hızla değişir. Bu nedenle ticari yayınlara üye olmak ve profesyonel kuruluşlara katılmak oldukça önemlidir. Konferanslara katılarak nasıl rekabet edeceğinizi görebilirsiniz.
6 – Kapsamlı bir internet sitesi tasarlayın. İnternet hızlı bilgi sağlamanın en iyi araçlarından biri olmuştur. Müşterilerin sizi aramaları için ihtiyaç duyacakları her şeyi içinde barındıran dinamik bir internet sitesi kurmak zorundasınız.
7 – Gerçekçi reklam hizmetleri sunun. Firmaların çoğu internet üzerinden yapılan reklamlarla ilgilenirler. Temaslar kurmalı ve reklamları internette nereye yerleştireceğinizi iyi bilmelisiniz. Reklam ajansı açtığınız zaman bu alanı asla gözden kaçırmamalısınız.
Reklam ajansı açmak isteyenler için ipuçları
Bir firmadan randevu almadan önce firmanın büyüklüğünü hesaba katın. Firma ufaksa direk olarak firma sahibi ile görüşmelisiniz.
Reklam ajansı açtığınızda firmalara özel konferans salonlarında toplantılar yaparak veya yetkili kişileri öğle yemeğine çıkartarak onları ikna etmeye çalışın.
Reklam ajansı açmak için gerekli belgeler
Şahıs şirketi olması durumunda:
1- Noter onaylı imza sirküleri
2- Onaylı nüfus cüzdanı sureti, (mükellefin vergi dairesine bizzat başvurması halinde nüfus cüzdanının fotokopisi müdür yardımcısı, şef veya görevlendirilecek bir memur tarafından aslı ile karşılaştırılarak “Aslının Aynıdır” şeklinde tasdik edilir.)
3- İkametgah ilmühaberi,
4- İmza tescil beyannamesi,
Tüzel kişiler (şirketler) için:
Tüzel kişilerin mükellefiyet tesisinde işe başlama / bırakma bildiriminin düzenlenmesi gerekmektedir.
Vergi dairelerinden alınan bu form;
a) Tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayanlarda bunları temsile yetkili kişiler tarafından imzalanır.
b-) “İşe Başlama / Bırakma Bildirimi”nin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler aracılığıyla düzenlenmesi halinde, bildirim bu kişiler tarafından da ayrıca kaşe / mühür basılmak suretiyle imzalanır.
İşe başlama bildirimi ekinde;
1- Şirketin ana sözleşmesi noter onaylı bir örneği ile Ticaret Siciline müracaatına ait belge,
2- Ortakların nüfus cüzdanı sureti,
3- Yeni, kurulacak sermaye şirketlerinde hisse nispeti en yüksek beş ortağın vergi kimlik numarası,
4- Ortakların ikametgah ilmühaberi,
5- Şirketi temsile yetkili kişilerin Noter Onaylı imza sirküleri,
6- Yeni kurulacak sermaye şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Genel Müdürlerine (Limited Şirketlerde Müdürlere ) ait vergi kimlik numarası,
7- Farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave iş yeri açılması veya adres değişikliği nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde de yukarıda sayılan belgeler istenir. Ayrıca bu hususlarla ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli örneği
8- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretleri
9- Ticaret Sicili Gazetesi (kurulu şirketler için)
10- Ticaret Odası Kayıt Sureti (kurulu şirketler için)
11- Vergi Levhası Fotokopisi (kurulu şirketler için) istenir.
Ayrıca yeni kurulacak sermaye şirketlerinin genel müdürlerinin vergi kimlik numarası alması zorunludur.
Reklam ajansı nasıl başarılı olur?
1- Ticareti ne denli iyi biliyorsanız bu işte başarılı olma şansınız o derece artacaktır. Bu iş için iyi bir stratejist (planlamacı) ve ekonomist olmalısınız.
2- İyi bir planlama gerçekleştirip yatırımlarınızı gerçekleştirdiniz diyelim, ikinci aşama olarak iş kadronuzda tecrübeli ve doğru elemanları istihdam etmelisiniz.
3- Kalifiye eleman sorununu hallettikten sonra iş müşteri bulmaya geldi. Bu alanda uzman pazarlamacılara ihtiyacınız olacaktır. Reklam pazarlama uzmanları bu iş için bulunmaz kaftandır.
Reklam ajansı açma maliyeti
Açmak istediğiniz ajansın büyüklüğü, lokasyonu ve çalıştıracağınız eleman sayısı gibi faktörler maliyeti doğrudan etkileyecektir. Evinizden kuracağınız bir ajansın maliyeti minimum olacaktır. Bir ofis kiralayarak kuracağınız ajans maliyetleri 10-15 bin TL’den başlamaktadır. Kurmak istediğiniz reklam ajansına özel maliyet hesaplaması için yazımıza yorum bırakabilirsiniz.
Yeni iş kurmak istiyorum diyenler için en güzel iş fikirlerini ve karlı iş kurma fırsatlarını paylaşmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.
Merhaba ben üniversite öğrencisiyim bittiğinde arkadaşımla beraber istanbul ve ankarada reklam şirketi kurmak istiyoruz.Bunun için maliyet ve iş bulma konusunda ne gibi daha açıklayıcı bilgiler verebilirsiniz.Bu iş için ilk başlangıçta kimse iş vermek istemeyeceği için ne gibi şeyler yaparak ikna edebiliriz.BANA EMAİLDEN ULAŞIRSANIZ SEVİNİRİM
Merhabalar adım ferit 27 yaşındayım izmir de ikamet etmekteyim şuan bir firmanın muhasebesinde çalışıyorum ayrıca 8 yıldır fotoğrafçılık sektöründeyim ve bir çok kez fuarlarda bulundum. önümüzdeki yıl bir reklam ajansı ve organizasyon adı altında bir iş yapmayı planlıyorum bununla ilgili sizden en azından maliyet açısından daha detaylı bir bilgi almak istiyorum. maliyetin yanı sıra işleyişle ilgilide bilgi verirseniz benim açımdan iyi olur. Dediğim gibi önümde bir yıl var ve nası bir yol izlemem gerektiği hakkında kafamda bir kaç şey var ama daha profesyonel destek almam benim için çok daha sağlılkı olacağını düşünüyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Reklamcılık bölümü okuyup daha sonra fotoğrafçılık ile alakalı deneyim elde etmeyi düşünüyorum ve reklam ajansı açmak istiyorum bunun için çalışanlara ihtiyaç varmıdır yoksa tek başıma küçük bir ofiste veya evde bu işi yapabilirmiyim.(girişimci ve elimdeki fırsatları katlayan biriyim). Kafam çok karışık cevaplarsanız sevinirim TEŞEKKÜRLER.
Ben gazeteci olmak istiyorum bir haber ajansı kurmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekir ve ne kadara mal olur
Bu konu ile ilgili ne kadar yazı okuduysam hep benzer yaklaşımlar. Klasik ve klişe başarı tavsiyeleri vs. vs. Kimse de sormamış kardeşim bir reklam ajansı nasıl ücretlendirme yapar? Neyden ne kadar kazanır. Evet müşterin var hazırlattın grafikerine bilboardı, bastın parayı astın belediye meydanına? Eee? Sen ne kazandın? müşteriye neyin faturasını kestin? Grafiği fikri nasıl fiyatlandırdın? Aynı müşteriye yaptın tv reklamı; yazdın senaryoyu, çektirdin yönetmene elinde mis gibi reklam fimi, verdin atv ye bir zamanlar çukurovaya, stara menajerimi ara’ya, show tv ye ramo’ya … girdin bütün prime time lara. Eee? Reklam ajansı sahibi olarak sen bundan ne kazandın? Neyi ücretlendirdin? İstedi senden müşterin sokakta dağıtmaya el ilanı, Tasarladın gittin matbaacıya bastırdın 5000 tane dağıttırdrın? Eee? Müşteriden ne ücret aldın? Daha da sayayım mı yeter mi? Okunmak için basın basın klasik klişe yazıları, sonra millete fikir verdim deyin. Teah…