Servet sahibi olmanızı engelleyen 8 sebep

Zengin olmak ve servet sahibi olmak arasında fark var. Servet sahibi olmak elinizdekilerin bir nevi artı değeridir ve hiçbir koşul bunu elinizden alamaz. Çok para kazanmak başka bir şeydir, zengin olmak başka. Zenginliği yaratmak ise çok az insanın öğrenebileceği bir şey. ‘’ Hızlı yoldan zengin olun’’ lafını çok sık duyarsınız fakat ‘’Hızlı yolda servet sahibi olun’’ lafını duyamazsınız.

‘’Para asla uyumaz’’ lafını daha önce duydunuz mu?  Servete sahip olmak için bu söz bir anahtardır. Para her zaman çalışmalı ve büyümelidir. Bir servete sahip olurken bunu size sağlayan paraya saygı duymalı ve dikkatinizi ona vermelisiniz. Çünkü para sevilmek ve takdir edilmek ister.

Kulağa çılgınca geldiğini biliyorum fakat bana parasını sevmeyen ve ona dikkatini gerçekten vermeyen birini gösterin, ben de size parasız olduğunu göstereyim.

Servet sahibi olanlar iyi bir geliri olanların ve zengin olanların yaptıkları hataları yapmazlar. İşte servet sahibi olurken kaçınmanız gereken bazı hatalar.

 

1- Özgür olmaktan ziyade rahat olmanın yollarını aramak

Rahatlık, refahın bir numaralı düşmanıdır ve en tehlikeli finansal unsurlardan biridir. Orta sınıfın büyük bir bölümü rahatlığı aramak üzerine kurulmuştur. Servet sahibi olurken özgürlüğü ve bolluğu ararsınız. Böylelikle paranız artık vereceğiniz mücadeleye bağlı olmaz.  ‘’Daha fazla’’ sözü sizin mottonuz olsun, refahınız ise doğruladığınız bir şey. Rahatlık hedefiniz olmamalı, finansal olarak özgür olmaya odaklanmalısınız.

 

2- Çeşitlendirme

Yatırımlarınızı çeşitlendirerek asla servet sahibi olamazsınız. Mark Cuban’ın dediğine göre yatırımları çeşitlendirmek aptalların işi. Yumurtalarınızı bir sepete koyun, sadece o sepeti gözleyin.

Gerçekten servet sahibi olmak istiyorsanız, yatırım alanıyla ilgili öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin ve tüm gücünüzle peşinden gidin.

 

3- Bir gelire bağlı kalmak

Gelir kalemlerini olabildiğince çoğaltın ve asla bir taneye bağlı kalmayın. Servet sahibi olmak istiyorsanız, ana gelirinizden ayrı kendinize farklı bir gelir oluşturmalısınız.  Ben kiraya verdiğim dairelerimi ve ortağı olduğum şirketleri kullanıyorum böylece farklı gelirler oluşturabiliyorum. Ayrıca, bu gelirlerin hepsini daha güçlü hale getirmek için, gereken dikkati vermeye özen gösteriyorum. Unutmayın, bu gelirinizi çeşitlendirmek değil, güçlendirmektir.

 

4- Diğerleriyle karşılaştırmak

Finansal durumunuzu diğerleriyle karşılaştırmak sizi servet sahibi yapmaz. İnsanlar genelde kendilerini diğer fakir ülkelerdeki insanlarla kıyaslarlar böylece durumlarını kafalarında ‘’Ben daha iyiyim’’ şeklinde meşrulaştırmış olurlar. Diğerlerinin durumunun iyi ya da kötü olması senin faturalarını ödemeyecek veya emekliliğinde sana kaynak sağlamayacak. O yüzden finansal durumunuzu başkalarıyla kıyaslamayın ve sınırlandırmayın.

 

5- Trendlere yatırım yapmak

En son teknolojilere yatırım yapmayın çünkü her zaman daha yenileri yerlerini alabilir. Dünyanın en zenginleri arasında yer alan Warren Buffet, elektriğe, demiryollarına, bankalara, sigorta şirketlerine ve gıda sektörüne yatırım yapıyor.

Yatırımınızın hızlı sonlanmasına neden olacak araçlara yatırım yapmayın bunun yerine daha uzun süre kalabilecek, yavaşta olsa size para kazandırabilecek araçlara güvenin.

 

6- Kanıt olmadan güvenmek

Birlikte iş yaptığınız insanlara karşı hislerinizi bir kenara bırakın ve elle tutulur kanıtları dikkate alın. Eğer çok yakın olduğunuz insanlara bir taahhüt sağlamalarını söyleyemiyorsanız, kendinize bir prensip koyun ve yakın olduklarınızla iş yapmayın.

 

7- Biriktirmek için para biriktirmek

Sadece para biriktirerek gerçekten bir servet sahibi olmanız imkansız. Paranızı sürekli olarak çalıştırmalısınız. Ayrıca paranız boşta duruyorsa her zaman harcayacak ‘’Acil’’ bir şey bulabilirsiniz.

25 yaşımdan beri, servet sahibi olmamı garantilemek için artı olarak biriktirdiğim paramı yatırım hesaplarıma koyarım böylece kolaylıkla ulaşamam. Gerekli olan bilgiyi ve cesareti kazandığımda ise yatırım yapabilirim. Bu beni bir süre parasız ve sıkıntıda bıraksa da işime yaradı.

 

8- Miras yedi olmak

Bu insanlar diğerlerini etkilemek için nasıl para harcadıklarını göstermeye çalışırlar.  Bu para zaten hiçbir zaman onların parası olmaz, her zaman başkalarınındır.  Pahalı kıyafetler, son model spor arabalar, özel tasarım çantalar ve v.i.p restoranlar… Bu liste her zaman uzar gider.

Servet sahibi olanlar kimseyi etkilemeye çalışmazlar onlar aslında özgürlüğü ararlar.

Bu servet büyüdüğünde ve kesintisiz bir hal aldığında ise paralarını saçma şeyler için harcamaya başlarlar. Arabalar, yatlar, uçaklar veya yazlık büyük evler gibi. Bu saatten sonra alınan bunca şeyin kötü bir yatırım olmasını önemi yoktur. Gerçekten büyük servet sahibi olan insanların paralarını hava atmak için savurganlık yaptıkları söylenebilir ama aslında öyle yapmıyorlardır. Harcadıkları bu para ve aldıkları bunca şey oluşturdukları servetin yanında çok ufak bir miktardır aslında.

Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Siz ne olacaksınız? Orta sınıf mı? Zengin mi? Yoksa gerçekten servet sahibi mi?

Unutmayın para sizi mutlu yapmaz fakat mutsuz da yaptığı söylenemez. Aldığınız her kararın bir bedeli vardır ve servet sahibi olmak size seçenekler verir. Seçme hakkı çok olan insan ise özgürdür.

 

İlginizi çekebilir

Zenginler ve orta sınıf arasındaki farklar
Zengin olamamanızın  4 nedeni
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir