Uygulamalar, günlük hayatımızı kolaylaştıran, eğlenmemize ve modern dünyaya bağlanmamıza yardımcı olan araçlardır. Haydi gelin hep beraber gelmiş geçmiş en başarılı uygulamaların arkasındaki fikirlere ve insanlara bakalım.
Apple, App Store’u 2008 yılında hayata geçirdiğinden beri uygulamalar; eğlenceli oyunlardan, hayati sağlık desteğine kadar modern hayatlarımızın hemen hemen her parçasına dahil olmaya başladı. App Store hayata geçirildiğinde, indirilebilecek sadece 500 adet iOS uygulaması bulunuyordu.
Eylül 2016 itibariyle bu rakam 1.300.000’i buldu. Üstelik bu rakama Google Play ve Windows Phone Uygulama Mağazası dahil değil.
Bu rakamlar ışığında uygulama sektörünün oldukça rekabetin oldukça kızıştığını söyleyebiliriz. Bu yüzden yeni çıkan çoğu uygulama yayınlandıktan sadece birkaç ay içerisinde hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolabiliyor. Ancak öyle uygulamalar var ki, başarılı olma yolunda adeta çığır açıyor.
Peki, bu uygulamaların oldukça zorlu bir pazara hükmetlerini sağlayan şeyler neler? Ve ezber bozan fikirlerin arkasındaki bu insanlar kimler?
Minecraft (2009)
İsveçli programcı Markus Persson tarafından 2009 yılında üretilen Minecraft, benzeri görülmemiş bir oyun fenomeni haline geldi. Kir, kaya, lav ve obsidien gibi malzemeler kullanarak bir şeyler inşa edilen bu oyunda oyuncular, kendi sanal dünyalarını yaratıyor ve oranın efendisi oluyorlar. Büyük bir hayran kitlesine sahip olan oyun, Haziran 2016 itibariyle çeşitli platformlar da dahil olmak üzere dünya çapında 154 milyondan fazla satmış durumda.
BBC, birçok hayranın 9 ila 11 yaşları arasındaki çocuklar olduğuna ve oyunun onlar için neredeyse bir din olarak kabul edileceğine dikkat çekiyor. Peki, oyunu bu kadar popüler yapan ne? İlk olarak oyunda bulunan görevler ve ödüller, oyunu oldukça bağımlılık yapıcı kılıyor. Oyunun sosyal yönü de oldukça önemli bir ilgi kaynağı: çoklu oyunculu sunucuları kullanarak oyuncular mesaj veya Skype kullanarak iletişim kurabiliyorlar.
Oyunun, forumlar ve öğretici YouTube videoları dahil olmak üzere önemli bir çevrimiçi topluluğu bulunuyor ve hatta birkaç Minecraft ünlüsü bile var. Her ne kadar bazı aileler ve öğretmenler oyunun bağımlılık yapması konusunda endişlenseler de, çoğu okul oyunun eğitsel değerinden oldukça etkilenmiş durumda.
BBC’ye göre dünya çağında 1500 okul Minecraft oyununu öğretici bir araç olarak kullanıyor. Eyül ayında Microsoft, oyunu Mojang AB şirketinden 2.5 milyar dolara satın aldı. Oyunun yaratıcı Persson ise 1.75 milyar dolarlık bir servet ile ceketini alıp firmadan ayrıldı.
WhatsApp (2009)
WhatsApp inanılmaz bir başarı öyküsüne sahiptir. Ukrayna’dan 1990’larda Amerika’ya göç eden Jan Kourn, gençlik yıllarını zengin olmayı düşleyerek harcadı. San José Üniversitesi’ni bıraktıktan sonra 2009 yılında uygulamayı yaratana kadar Yahoo’da Operasyon Müdendisi olarak çalıştı.
Kısa mesajlara alternatif olarak hazırlanan WhatsApp uygulaması ile kullanıcılar, pahalı cep telefonu mesajlarını kullanmak yerine interneti kullanarak ücretsiz mesaj, görüntü, video, ses ve veri gönderebiliyorlar.
WhatsApp’ın son derece katı bir “reklamsızlık” politikası bulunuyor. Bu politika, firmanın kendi sitesinde: “Reklamcılık için vakit ve zaman harcamak kullanıcıları, ürüne dönüştürmektedir” açıklamasıyla vurgulanmaktadır. Bu dürüstlüğün karşılığı da misliyle alınmışa benziyor: New York Times’a göre Ekim ayında Facebook, şirkete 21.8 milyar dolar ödeme yapıp uygulamayı satın aldı. Günümüzde WhatsApp uygulamasının yarım milyar kullanıcısı bulunuyor ve bu rakam da uygulamayı, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması yapıyor.
Mutlaka okuyun: WhatsApp’in Kurucusu Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi
KakaoTalk (2010)
15 farklı dilde 50 milyon kullanıcısıyla KakaoTalk, Facebook, Twitter ve WhatsApp’ın bir karışımı olarak kabul edilebilir. 2010 yılında üretilen uygulama ücretsiz anlık mesajlaşma ve arama hizmetleri sunuyor. Ayrıca uygulamalar ve oyunlar gibi üçüncü tarafların içeriklerini de kullanıcılarına sunuyor ve kullanıcıların çeşitli marka ve ünlüleri takip etmesine olanak tanıyor.
Uygulamanın geliştiricisi Güney Koreli “Brian” Kim Bum-Soo sekiz aile üyesi ile tek odalı bir evde büyümüş. Endüstri mühendisliği alanında yüksek lisans yaptıktan sonra sekiz yıl boyunca Samsung için çalışmış ve ardından KakaoTalk’u yaratmış. Günümüzde Güney Kore’deki akıllı telefon kullanıcılarının %93’ü bu uygulamayı kullanmakta ve yaratıcısı da hayatına bir milyarder olarak devam ediyor.
Instagram (2010)
Instagram’ın arkasındaki fikir oldukça basit: hayat güzeldir. Kullanıcılar günlük hayatlarından kesitleri yüklüyorlar, dilerlerse fotoğraflara ve videolara filtre uygulayabiliyorlar. Basit, iyi tasarlanmış arayüzü, herkesin sıradan bir fotoğrafı, olağanüstü bir fotoğrafa dönüştürmesine olanak tanıyor.
Uygulamadaki her şey fotoğraflara odaklandığından ve kullanıcılar birbirleri ile sadece gönderilerinin altına yorum yaparak iletişim kurabildiğinden, insanların birbirine ilham vermesi için birçok fırsatının bulunduğu Instagram uygulamasının günlük 75 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.
Uygulamanın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, uygulamayı 2012 yılında Facebook’a sattıklarında kişi başı 250 milyon dolar kazandılar.
Mutlaka okuyun: İnstagram’ın Başarı Öyküsü
SnapChat (2011)
SnapChat’in arkasındaki fikir oldukça basit ama mükemmel. Kullanıcılar bir fotoğraf veya video çekiyor, bunun üzerine birşeyler yazabiliyor ve kendi kontrollerinde olan arkadaş listesine gönderebiliyorlar. Fotoğraf veya videolar sadece önceden belirlenen bir süre kadar görüntülenebiliyor. Gelen mesaj bir kez görüntülendikten sonra otomatik olarak siliniyor ve gönderene yanıt vermek için de “snap” atmanız gerekiyor.
SnapChat’in arkasındaki ekip, uygulamanın kullanıcılar arasında “otantik muhabbeti” olanaklı kıldığını öne sürüyor ve ulaştıkları 100 milyondan fazla kullanıcı sayısına bakacak olursak çok doğru bir şey yaptıklarını söyleyebiliriz.
Evan Splegel kurucusu olduğu SnapChat uygulamasına o kadar inanıyor ki, Kasım 2013’te Facebook’un 3 milyar dolarlık satın alma teklifini elinin tersiyle geri çevirdi.
Mutlaka okuyun: SnapChat’in Kurucusu ve Ceo’su Evan Spiegel’in Hayat Hikayesi
Summly (2011)
Günümüz dünyasında insanların sürekli bir koşusturma içinde olmaları ve bu yüzden kendilerine vakit ayıramamaları zaman tasarrfunun önemini daha da artırıyor. Genç girişimci Nick D’Aloisio’un öngörüsü sayesinde mobil kullanıcılar artık gazete haberlerini daha kısa sürede okuyabiliyor. Uzun gazete yazılarını 100 kelimeye kısaltacak bir algoritma kullanan Summly adlı uygulama insanlara gündemi çok daha kısa bir sürede takip etmelerini sağlıyor.
Daha 15 yaşındayken uygulamayı geliştiren D’Aloisio, 17 yaşındayken uygulamasını Yahoo’ya 30 milyon dolara sattı. Bu sayede internetin en genç girişimcisi olarak en etkileyici başarı öyküsüne sahip oldu.
Draw Something (2012)
Bağımlılık yapıcı özelliği ile birlikte klasik bir tahta oyunu olan Draw Something sayesinde kullanıcılar, çevrimiçi rakibin tahmin etmeye çalışacağı bir resim çiziyor. Çizimler çok basit ya da kullanıcının isteği doğrultusunda oldukça sofistike olabiliyor.
Uygulama, kullanıcının çizim yapma becerisini geliştirerek hem eğitiyor hem de eğlendiriyor. Kullanıcılar arkadaşlarına karşı oynayabildiği gibi, rastgele bir uygulama kullanıcı ile de eşleşebilmektedir. Oyun, sadece yedi hafta içerisinde neredeyse tüm ülkelerde oyun listelerinde birinciliğe ulaşmayı başarmış.
Zirve yaptığı dönemde uygulama sadece bir hafta içerisinde 35 milyon kez indirildi ve bir milyar resim çizildi. Bir hafta sonrasında kurucu Charles Forman firmasını Cityville geliştiricisi Zynga firmasına 180 milyon dolar karşılığında sattı.