Yaşam Boyu Öğrenme Alışkanlığı Geliştirin

Kişinin eğitim seviyesi yükseldikçe bununla orantılı olarak kazancı artarken işsiz kalma olasılığı da düşmektedir. Bu şekildeki faydaların dışında öğrenmek aynı zamanda eğlencelidir. Yeni bir şeylere başlamanın keyfi başkadır. İş arkadaşlarınızla ya da dostlarınızla ilginç konular hakkında bilgi birikiminizi ortaya koymak özgüveninizi yükseltir. Ayrıca zorlu bir süreçten geçerek yeni bir konuya hâkim olmak gayet tatmin edici bir duygudur fakat bu sürekli yeni bir şeyler öğrenme davranışı geçici değil kalıcı olmalıdır. Kısacası bir alışkanlık haline gelmeli ve itinalı bir şekilde planlanmalıdır.

 

İlk olarak, öğrenme aktivitesini ulaşmak istediğiniz bir hedefe yönelik olarak düzenleyin.

Örneğin, yeni şeyler öğrenme ihtiyacı, entelektüel görünme kaygısından mı yoksa bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma ihtiyacından mı doğmaktadır ya da mesleğiniz dışında ilginizi çeken birkaç konu ile ilgili bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz?

Ben kendi adıma entelektüel gelişimim için çeşitli konu ve alanlarda bir okuma programı uyguluyorum. Eğitim, dış politika ve liderlik gibi konularda daha derine inerek kapsamlı bilgi sahibi olmayı seviyorum. Kendinize birkaç konu seçerek küçük bir başlangıç yapmak, yaşam boyu öğrenme alışkanlığının oturması açısından yararlı olacaktır. Buradan yola çıkarak, kendinize akılcı hedefler belirleyin. Çoğu insan gibi ben de her yıl kendime bir seri hedef belirlerim. Örneğin 2017’de 24 kitap okumak gibi. Bu hedefe ulaşmak içinse haftada beş gün en az 20 dakika okuma yapmayı esas alırım. Bana göre uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedefler koymak gereklidir. Bunu yapmada yardımcı olması açısından Momentum adı verilen bir uygulamadan yararlanıyorum. Bu akıllı telefon uygulaması vasıtasıyla günlük ve haftalık bazda kısa vadeli hedeflerimi belirliyor ve gidişatımı buradan izliyorum. Bu şekilde kısa vadeli hedefler belirlemek, öğrenme ve gelişme arzunuzu kamçılayarak, yaşam boyu öğrenme yolculuğunda somut adımlar atmanızı sağlar.

 

Hedeflerinizi belirledikten sonra kendinize bir eğitim kaynağı belirleyin.

Benim iki ayda bir gittiğim bir kitap okuma grubu var. Bu sayede okuma hedeflerimi güncel tutarak okuma aktivitelerinin daha eğlenceli bir hale gelmesini sağlıyorum. Benzer olarak çok sayıda yazar arkadaşım, yazma gruplarına katılarak birbirlerinin çalışmalarını düzenliyorlar. Daha farklı hedefler için öğrenmek istediğiniz konu üzerine yoğunlaşan bir topluluk bulabilirsiniz. Örneğin ayda bir toplanan dış politika tartışma grubu ya da birbirleriyle notlarını takas etmek üzere belirli aralıklarla toplanan ağaç işleme grubu gibi. Eğer seçtiğiniz konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak isterseniz bununla ilgili bir kurs veya okula kaydolabilirsiniz. Bu şekilde hem öğrenme aktivitenizi disipline etmiş hem de öğrenmeyi daha zevkli bir hale getirmiş olursunuz. Bu şekilde hedeflerinize odaklanarak dikkat dağıtıcı unsurlardan da sakınmış olursunuz. Yeni şeyler öğrenmek zevklidir fakat aynı zamanda sıkı çalışmayı gerektirir. İş yerinde birden çok göreve odaklanıldığından (cep telefonu görüşmeleri ve e-posta gönderme işleri gibi) özellikle teknoloji alanında çalışıyorsanız, bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak üzere okuma işlevine konsantre olmak çok zor hatta imkansızdır. Bu sebeple öğrenme aktivitesi için kendinize özel bir zaman dilimi belirleyerek bölünmeleri engelleyin.

 

Okurken sessiz bir yer bulun ve telefonunuzu yanınıza almayın.

Eğer bir kurs ya da okuma grubuna dâhilseniz defterinizi kaleminizi yanınıza alarak notlar almayı deneyin. Böylelikle bilgileri kavramanız ve akılda tutmanız kolaylaşır. Dizüstü bilgisayar, cep telefonu gibi diğer dikkat dağıtıcı cihazları aracınızda bırakın. Bunun yanı sıra dikkat dağıtan unsurları uzaklaştırma yöntemi yerine onların varlığını görmezden gelmeyi de deneyebilirsiniz. Ben bunun yanında bir de düzenli olarak meditasyon yapıyorum. Bu sayede derslerde dikkatimi yoğunlaştırabiliyor, zorlu kitapları okuma yeteneğimi geliştiriyorum.

 

Son olarak öğrenmeyi teşvik için teknolojiden faydalanmayı deneyin.

Teknoloji bir yandan dikkat dağıtan unsur olma özelliğini korurken diğer yandan etkileyici bir biçimde öğrenme işlevinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar da uzaktan öğrenme yöntemini kullanarak, aktif katılım yoluyla dünyanın en başarılı insanlarından ders alma imkânları sağlamaktadır. Podcastler, sesli kitaplar, e-kitap okuyucular ve diğer araçlar her an her yerde elinizin altında kitap bulunmasını sağlar.  Mesela ben işe gidiş gelişlerde veyahut koşarken sesli kitap dinleyerek bir yılda okuduğum kitap sayısını ikiye katlayabiliyorum. Hareket halindeyken podcast yayınlarından ya da iTunes U’da yer alan kurslardan yararlanabilirsiniz.

Bu tarz araç gereçleri yaşam boyu öğrenme alışkanlığını geliştirmek üzere, okuma aktivitelerinizi takip etmede kullandığınız akıllı telefon uygulamalarıyla kombinleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere teknoloji öğrenme aktivitesinin olmazsa olmazlarındandır.

Hepimiz doğuştan gelen bir merak duygusuna sahibizdir ve bu nedenle öğrenmek isteriz. Ne yazık ki, iş ve özel yaşamımızın getirdiği yükler, doğuştan sahip olduğumuz önemli özelliklerden biri olan merak duygusunu tatmin etmemizi engel taşıyan nitelikte zamanımızı kısıtlamaktadır. Bu nedenle akılcı bir şekilde oluşturularak sürdürülen öğrenme alışkanlığı, mesleki anlamda ilerlememizi sağlarken, kişisel anlamda da tatmin olmamıza yarar. Roosevelt’in de dediği gibi yaşam boyu öğrenme, yaşam boyu başarı getirir.

 

İlginizi çekebilir

Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
Kişisel Gelişim Yazıları
Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir