Salı, Aralık 3, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumYeni İş Alanı: Yeşil Çatılar

Yeni İş Alanı: Yeşil Çatılar

Yeni ve karlı bir iş kurmak isteyenlere özel yeni iş alanlarını araştırmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere, Avrupa’da hızla yayılan ve ülkemizde henüz çok yeni olan hem çevreci hem de karlı bir iş alanından bahsedeceğiz. Yeşil çatılardan…

Binaların çatılarında bitkiler yetiştirmek eski bir konseptir. Atlantik Okyanusunun üstünü keşfeden Vikingler yerleştikleri yerlerde üzerleri çim kaplı çim evler inşa ederlerdi. Ağaç sayısının az olduğu İzlanda da yüzlerce yıldır çim evler ve duvarlar kullanılır. Batının bozkırlarına ilk gelen ilk yerleşimciler milyonlarca çimen bulurken sadece birkaç tane ağaç bulmuşlardır. Karanlık, nemli, soğuk ve yağmuru, böcekleri ve yılanları geçiren çim evlerden yapmışladır. En kısa sürede bu ilkel evleri sopa ve tuğlalarla yeniden inşa etmişlerdir.

Bugün modern inşaatçılar çim evleri yeniden incelemeye başlamışlardır ve şehirdeki insanların karşı karşıya kaldığı pek çok çevre sorunu nedeniyle taze bir yaklaşımla yeşil çatıları da kapsama dahil etmişlerdir. Modern yeşil çatı teknolojisi 30 sene önce Almanya’da ortaya çıkmıştır ve çevresel etkilerinden dolayı hızlıca bütün Avrupa’ya yayılmıştır.

Neden Yeşil Çatılar?

Yeni iş alanı yeşil çatılar enerji, temiz su ve havanın net üreticileri olan doğal üretim süreçleriyle toplulukların üzerindeki gelişimsel etkileri azaltmaktadır.  Doğayı taklit ettiklerinden çevreye zararlı olmak yerine iyileştirerek gelişime izin verirler. Var olan çevreyi insan ürünü çevreyle değiştirmek yerine birbirlerine destek verirler.  Unutulmuş ve verimsiz alanları kullanarak yeni bir çevre yaratırlar.

Yeşil çatılar basit olabilir. Geniş yeşil çatılar dam koruğu, çimler, yosunlar ve çayır çiçekleri gibi kuraklığa dayanıklı, kendi kendine çimlenen doğal kapaklardır. Sulama, gübreleme veya bakıma az yâda hiç gerek yoktur. Bu yeşil çatılar hafif, masrafı az ve teknolojik olarak iyileştirilmişlerdir.

Yoğun yeşil çatılar insan etkileşimi için tasarlandığından daha ayrıntılı bir şekilde hazırlanır. Genellikle düz çatı zeminlidir veya hafif meyillidir. Çalı ve ağaç gibi daha geniş bitki seçenekleri vardır.

Geleneksel çatılara göre modern çim çatıların avantajı daha fazladır. Yağmur suyu denetimi, enerjiyi koruma, gürültüyü, hava kirliliğini ve sera gazı emisyonlarını azaltma, biyolojik çeşitliliği iyileştirme, kuşlar ve vahşi yaşam habitatını koruma, kentsel ısı etkisini azaltma ve geleneksel çatılara göre yaptığınız yatırımdan daha iyi geri dönüş almak gibi pek çok avantajı vardır.

Tipik bir yeşil çatı üzerine düşen yağmur suyunun %30’unu emer, atık su sistemlerine giden suyun miktarını azaltır. Yeşil çatılar karbonu ayırır ve küresel ısınmaya neden olan karbon dioksiti emer. Geleneksel çatılara göre yeşil çatıların inşaat maliyetleri daha yüksektir ancak enerji kullanımından tasarruf sağladığı için ek maliyetleri karşılar.

Yeşil çatılar bitkilerin gelişim evrimini kullanarak enerji masraflarını en aza indirir. Bitkiler gölge oluşturur ve bitkilerin altındaki yüzey sıcaklıklarını azaltır. Soğuk havalarda ısı binalara zor yayılır. Yaz aylarında fotosentez nedeniyle güneşin enerjisinin sadece %10-30’u ağaçların altındaki bölgeye ulaşır.  Kış aylarında ağaçlar yapraklarını döktüklerinden hiç yaprakları kalmaz ve güneş enerjisinin %80’inden fazlası ağaçların altındaki alana ulaşarak alanın ısınmasına izin verir.

Yeşil çatılar büyük şehirler için oldukça uygundur. Sayılarını arttırarak yeşil alanlar sağlayabilir veya bitki örtüsünün miktarını attırabilirsiniz.

Yeşil çatılar yangınların yayılmasını yavaşlatır. Çevresel krizlerin nedeni tasarım hatalarından kaynaklanabilir. İnsan topluluklarını ve eko sistemleri birlikte düşünmek gerekir. Yeşil çatılar doğaya olan yabancılaşmayı azaltmanın bir yoludur.

“İş kurmak istiyorum ne iş kurabilirim” diyenler için en yeni iş alanlarını ve kar marjı yüksek işleri araştırmaya devam edeceğiz.

 

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar