Salı, Eylül 17, 2024

30 Gün Kuralı Nedir?

Para biriktirmek zor mu geliyor?

Evet mi? Endişelenmeyin,yalnız değilsiniz. Birikim alışkanlığı edinmek sorumluluk sahibi olmayı da beraberinde getireceğinden çoğu insana zor gelir. Çünkü söz konusu hayat olduğunda tüm sorumluluklarınızı yerine getirseniz dahi beklenmedik durumlarla veya masraflarla karşılaşabileceğiniz için hedeften sapmanız an meselesidir.

Peki, para tasarrufunu kolaylaştırmak ve birikim yapmayı köklü bir alışkanlık haline getirmek için ne yapabilirsiniz?

Bu işte yeniyseniz, tasarruf miktarınızı artırmanıza yardımcı olacak popüler bir yöntem olan “30 gün kuralını” hayata geçirmeyi düşünebilirsiniz.

Nasıl mı?

Plansız programsız gelişen dürtü satın alımları yapmak yerine satın alım işlemini bir süreliğine rafa kaldırıp 30 gün boyunca bekler, söz konusu ürün/hizmete harcayacağınız parayı tasarruf hesabınıza yatırırsınız. 30 günün sonunda halen aynı ürünü satın almak mı istiyorsunuz? O halde bu ürünü satın almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Aksini düşünüyorsanız ürüne gerçekten ihtiyacınız yok demektir, dolayısıyla satın alımın gerçekleşmesine de gerek yoktur. Yani, paranız cebinizde kalır ve birikimleriniz her geçen gün daha da artar.

Ancak, 30 gün kuralını uygulamaya geçirmeden önce dürtü harcamasının ne anlama geldiğini anlamanız gerekir.

Ayrıntılı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

 

“Dürtü Harcaması” Ne Anlama Gelir?

Söz konusu olan alışveriş olduğunda hangimiz dürtülerimize yenik düşmeyiz ki?

Bir mağazaya girer, satın almak istediğimiz bir şey görürüz. Ya da uzun zamandır denemeyi arzuladığımız yeni bir ürün veya hizmete ilişkin ilgi çekici bir reklamla/kampanyayla karşılaşabiliriz. Böyle anlarda dayanamaz, kendimizi bir anda söz konusu ürünü satın alırken buluruz.

Şayet kendinizi bütçenize bağlı olarak değil de duygularınıza dayalı harcamalar yaparken buluyorsanız dikkatli olun. Zira bu durum kolaylıkla bir dürtü satın alımına dönüşebilir.

Dürtü alımları bütçenizi sarsabilir ya da ipin ucunu iyiden iyiye kaçırıp çok daha büyük bir borç yükünün altına girmenize neden olabilir. 30 gün kuralı işte tam da bu noktada devreye girer.

Dürtü satın alımından kaçınmak istiyorsanız, kendinize satın alım öncesi 30 günlük bir düşünme süresi tanıyın. Bir parça kağıt alın ve satın almayı düşündüğünüz ürün ya da hizmeti not edin-ürünün nerede bulunduğunu ve ürün maliyetini de eklemeyi unutmayın. Notu buzdolabınıza veya evinizin belirgin bir noktasına yerleştirin. Önümüzdeki 30 gün boyunca bu konuya kafa yorun. Bu satın alımın gerçek bir ihtiyacı karşılayıp karşılayamayacağı veya gerçek bir arzu olup olmadığı üzerine düşünün.

30 gün sonunda halen daha aynı fikirdeyseniz, satın alma işlemine devam edebilirsiniz. Almayı düşündüğünüz şeyi unuttuysanız veya pek de önemli olmadığını fark ettiyseniz, gereksiz bir harcamadan kaçınmış, üstelik paradan tasarruf etmiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: İhtiyaç Duymadığımız Şeyleri Neden Satın Alırız?

 

30 Gün Kuralı Nasıl İşler?

30 gün kuralı sayesinde dürtü harcamalarından kaçındınız. Artık krizi fırsata çevirmenin ve tasarruf hesabınıza para yatırmaya başlamanın yolunu biliyorsunuz. Unutmayın, tasarruf edeceğiniz miktar her daim satın almayı düşündüğünüz ürün fiyatı kadar olmalıdır.

Kararınız satış işlemini devam ettirmek olduğunda ise biriktirdiğiniz bu parayı kullanabilirsiniz.  Böylece bu parayı harcar, ancak ekstra bir borcun altına girmemiş olacağınız için bu durum büyük bir sorun teşkil etmez. Anlayacağınız, 30 gün kuralı hem tasarruf konusunda tutarlı bir yaklaşım sergilemenizi hem de tasarruf etmenin avantajlarından yararlanmanızı sağlar. Ayrıca tasarruflarınızı artırmanız konusunda sizi motive eder. Neden mi? Çünkü kenara para atayım diye uğraştığınız ve bu işin ne denli güç olduğunu anladığınız vakit gerçek bir zorunluluk arz etmeyen satın alım işlemleri uğruna birikiminizden olmak istemezsiniz.

Dahası 30 günlük bu birikim acil durumları da kapsar nitelikte olacağından kişinin kendisini güvende hissetmesini de sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Satın Alıcı Pişmanlığı Nedir?

 

Tasarrufu Bir Meydan Okumaya Dönüştürün.

Tasarruf etmek zordur. Bu yüzden, herkes kadar sizin için de zor olacak bu eylemi mükemmel bir meydan okumaya dönüştürebilirsiniz. 30 günlük bu süre olabildiğince çok para biriktirmek üzere şartları zorlayacağınız ideal bir zaman dilimi olabilir.

Peki, 30 gün kuralını nasıl hayata geçirebiliriz? Bu kuralı işler hale getireceğiniz “mücadele alanları” nelerdir?

Yazımızın bu bölümünde bu soruların cevabını bulacaksınız.

 

1) Bozuk paralarınızı / para üstünüzü biriktirin.

Tasarruflarınızı artırmak istiyorsanız, harcadığınız kadar tasarruf etmeyi düşünün. Her alışveriş sonrası kalan paradan belirli bir miktarı ayırın. Bozuk paraları ya da para üstlerini biriktirmek tasarruf adına atılmış büyük bir adım gibi gelmeyebilir, ancak birikiminiz zaman içinde çoğalacaktır.

 

2) Dışarıda yemek yemeyin.

Dışarıda yediğiniz yemeklere ne kadar para harcıyorsunuz? Haftada birkaç kez bir iki kahve içmeye gidiyor ya da her Cuma ailenizle buluşup yemek yiyor musunuz?

Cevabınız evet mi? O zaman 30 gün içinde restoranlara ne kadar harcadığınızı görünce küçük dilinizi yutacaksınız. Yalnızca sabah kahvaltısı ve kahve için günde ortalama 30 lira harcıyorsanız, bu ayda 900 TL harcadığınız anlamına gelir. Üstelik buna hafta sonu yiyeceğiniz yemekler, paket servisler ve arkadaşlarınızla ya da ailenizle yiyeceğiniz akşam yemekleri dahil değildir.

Durumun vahametini anladıysanız, bugünden tezi yok 30 gün boyunca evde yemek yeme kararı almalısınız. Bu sayede ne kadar tasarruf edebileceğinizi de görmüş olursunuz. Öğünlerinizi dikkatlice ayarlayın, atıştırmalıklar konusunda olabildiğince yaratıcı olun ve her şeyi hafta başından planlayın. Çalıştığınız günler masraftan az da olsa kaçınmak adına öğle yemeğinizi evden getirmeyi deneyin.

Bu sayede ne kadar tasarruf edeceğinizi öngörmeye odaklanın ve bu miktarda bir parayı tasarruf için ayırın.

Mutlaka okuyun: Dışarıda Yemeyi Bırakmanın ve Masraflarınızı Azaltmanın Yolları

 

3) Tasarruf planı yapın.

Örneğin 30 gün içinde 600 TL tasarruf etmek vb. bir plan sizi mali açıdan sarsmayacak ve gelecekte elinizdeki parayla çok daha fazlasını yapmanıza olanak tanıyacak bir nakit akışı oluşturmanıza yardımcı olur. Bu noktada atılacak en mantıklı adım 600 TL’lik tasarruf hedefinizi küçük adımlara bölmek ve haftalık/günlük tasarruf tutarınızı net bir biçimde belirlemek olacaktır.

600 TL’lik tasarruf hedefine günde sadece 20 TL veya haftada 150 TL’lik bir para ayırmakla ulaşabileceğinizi bilmeli, adımlarınızı buna göre atmalısınız.

Bunun yanı sıra bütçenizi şöyle bir gözden geçirebilir ve tasarruf miktarınızı artırmak adına bütçenizde geçici bir süreyle kesintiye uğratacak herhangi bir kalemine sahip olup olmadığınızı araştırabilirsiniz. Bir diğer fikir ise şudur: Ek gelir elde etmek adına kısa vadeli iş fırsatlarına veya ek işlere odaklanabilirsiniz. Köpek gezdirebilir, ev eşyalarınızın bir kısmını satabilir veya yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz.

 

Son Söz

30 gün kuralı tasarruflarınız için harika bir başlangıç noktası oluşturacaktır.

30 gün kuralından yararlanarak birikim yapmak istiyorsanız,ilk adımı atmaya hemen bugün başlayın. Bu sayede aylarca hatta yıllarca sürecek bir tasarruf disiplinin temellerini de atmış olacaksınız..

Ne dersiniz?

30 gün kuralını denemeye hazır mısınız?

 

İlginizi çekebilir

Tasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri
Para Harcama Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar