Salı, Mart 25, 2025
Ana Sayfaİş Fikirleri5 Adet Yenilikçi İş Fikri

5 Adet Yenilikçi İş Fikri

İnternette her dakika, kitlesel fonlama ile hayata geçirilen milyonlarca proje ortaya çıkıyor. Kickstarter ya da Indiegogo gibi sitelerde gezindiğinizde garip, işe yaramaz hatta aptalca sayılabilecek projelerle karşılaşmanız işten bile değil. Bu karmaşanın içinde, gerçekten kıymetli bazı fikirler de bulunuyor. Çakma ürünler ya da taklit teknolojileri bir kenara bırakarak, bu haftanın en alışılmadık, iddialı ve heyecan verici projelerini derledik. Kitlesel fonlama projelerinde aklınızda tutmanız gereken en önemli şey ise iyi bir fikrin bile başarısız olabileceğidir. Bu nedenle hayalinizdeki ürün için para yatırmadan önce araştırmanızı dikkatli bir şekilde yapın.

İş Fikri 1: Gezegen Dışı Gözlem Teleskobu

PLANETS vakfı önümüzdeki 10 yıl içerisinde Güneş Sistemi dışında yaşam bulunacağına inanıyor. Peki nasıl? Tabii ki Güneş Sistemi dışındaki, bir yıldızın etrafında dönen gezegenleri inceleyerek. Öte yandan henüz bu gezegenleri gözlemleyebileceğimiz teknolojiye sahip değiliz. Fakat bu durum değişmek üzere.

Yıllar önce PLANETS vakfı, Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri gözlemlemeye yetecek kadar gelişmiş bir teleskop üretmek için kolları sıvadı. Şimdi ise bu zorlu görevin neredeyse sonuna gelindi ve vakıf, PLANETS Teleskobu’nun son evresini tamamlayabilmek adına Kickstarter’dan kaynak arayışına girdi.

Hali hazırda üretim aşamasında olan teleskop, Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri incelemek için dünyanın en büyük (1,85 metre) eksen dışı teleskobunu unvanını da eline alacak.Teleskop dünyanın en iyi astronomi alanlarından biri olan Havai’nin Maui adasındaki 3048 rakımlı Haleakala yanardağında konuşlandırıldı.

2019 yılında tamamlanması öngörülen PLANETS Teleskop, daha gelişmiş teleskoplar için de yol gösterici olacak. Bu projeye destek verirseniz, olası bir dünya dışı yaşam keşfine de sponsor olmuş olacaksınız.

İş Fikri 2: Kola Takılan Su Altı İtici Cihaz

Sean Connery yıllarındaki James Bondvari bu cihaz, su altında size itiş gücü sağlayan kola takılan bir motor.

Şnorkel ile dalmanın su altını keşfetmek için mükemmel bir yol olduğunu belirten Scubalec’in yaratıcısı Un-Yong Park, bu deneyimi daha da eğlenceli hale getirmek için bu cihazı yaptıklarını söylüyor. Scubalec’i kullanmak da oldukça kolay; kolunuza takmanız ve gitmek istediğiniz yöne çevirmeniz yeterli.

Scubalec iki küçük jet motoru ve 7500 mA/h’lik bir pilden oluşuyor. Cihaz tam şarj ile 10 ile 12 dakika arası itiş gücü sağlayabiliyor.
Park Scubalec’i “arkasına rüzgarı almış bir bisikletçi” olarak tanımlıyor. Ki bu sadece bir Scubalec’in size yaşattığı. Bir de her iki kolunuza birer tane taktığınızı hayal edin.

 

İş Fikri 3: Katlanabilir Kano

Katlanabilir kanomlar pek de yenilik olarak değerlendirilemezler. Katlanabilir tekneler onlarca yıldır varlığını sürdürüyor. Teknolojinin gelişmesiyle de bu katlanabilir kano ve kayıklar, geleneksel sert malzemeden üretilen rakipleri ile boy ölçüşebilir noktaya ulaştı.

Son yıllardaki gelişmelerin ardından su taşıtlarında tek parça ürünlerden, katlanabilen ve taşıması kolay ürünlere doğru geçiş arttı.
Katlanabilen ve taşıması kolay olan bu kategorinin son üyesi de Hypar isimli bu kano. Hypar’ın dik ve keskin hatlara sahip eşsiz gövde şekli, bu gövdeyi oluşturan iki hiperbolik paraboloit parçadan oluşuyor. Hypar şekli itibari ile suyu kolayca yararak hareket ediyor. Hypar aynı zamanda motorla donatılabilecek ya da bir direk ve yelken eklenerek yelkenliye dönüştürülebilecek bir yapıya sahip.

İş Fikri 4: Ultra Kompakt Bıçak

Taşıması kolay iyi bir bıçak arıyorsanız,B2 Nano Blade’e bakmak isteyebilirsiniz. B-2 bombardıman uçağından esinlenilerek üretilen bıçak, ısı ile şekillendirilmiş 440C siyah paslanmaz çelikten üretildi. Bu malzeme sayesinde sadece askeri görünüm kazanmakla kalmayan B2 Nano Blade, üst düzey dayanıklılığa da sahip. Malzemesi sayesinde oldukça hafif olan bıçak, ince bir dizayna ve iyi bir performansa da sahip. Katlanabilen B2 Nano Blade, katlı halde iken 4,5 cm, açık halde ise 7,9 cm uzunluğunda ve sadece 28 gram ağırlığında. Bıçak ayrıca hayat boyu garanti de veriyor.

Şaşırtıcı derecede faydalı B2 Nano Blade’i yaratan Bomber ve Company firması, tasarımında bölğnmğş bıçak tasarımı kullandılar. Bir yüzü normal bir bıçak olarak üretilen B2 Nano Blade’in diğer yüzü daha zorlu olan tahta ya da halat gibi malzemeleri kesebilmesi için tırtıklı bir yüzeye sahip. Bıça k ayrıca kolay temizlenebilmesi ve malzemeyi keserken çıkacak artıkların üzerinde kalmaması için delikli bir şekilde üretildi.

İş Fikri 5: Aslan Balığı Yakalama Robotu

Aslan balıkları çok güzel yaratıklar olsa da, okyanuslardaki en büyük zararlılardan biri. Hint Pasifiğine özgü olan bu canlıların göz alıcı desenleri ve dikenleri, 1980’li yıllardan bu yana meraklılarının dikkatini üzerine çekiyor.

Bu balıkları evlerinde besleyenlerin, balıkların büyümesinin ardından Atlantik Okyanusuna bırakıldığından şüphelenen bilim insanları, aslan balıklarının Meksika Körfezi’nden Panama’ya kadar Maine sahillerine yayıldığını belirtiyor. Sorun ise, aslan balıklarının oldukça iştahlı, bu bölgelerdeki balıklar ise aslan balığını tehdit olarak algılamıyor ve kaçmıyor olması. İşleri daha da kötü duruma getiren bir başka faktör de, Atlantik’te aslan balıklarını avlayan bir canlı bulunmaması. Bu durum, dengesiz ve ölümcül bir ekosistem oluşmasına neden oluyor.

Bugüne kadar aslan balıklarının avlanması için birçok girişim ve balıkçılara bu türe yönelmeleri için teşvikler verildi. Fakat bu çabalar ancak sığ denizlerde etkili olabiliyor. Öte yandan araştırmacılar belirledi ki aslan balıklarının çoğu 60 metrenin altındaki derinliklerde yaşıyor. Bu mevcut çabaları arttırmak ve genişletmek için, RSE Teknolojileri yeni bir robot tasarladı. Bu robotun amacı, her derinlikteki aslan balıklarını avlamak.

Bu robot suda rastgele geziniyor ve aslan balığı bulduğunda, onu takip ediyor. Daha sonra balığı uyuşturarak onu içine çekiyor ve kıyıya götürüyor.

 

İlginizi çekebilir

Yeni İş Fikirleri
İnovatif İş Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar