Pazartesi, Mayıs 19, 2025
Ana SayfaGirişimcilikAdım Adım Bir İşletme Nasıl Kurulur?

Adım Adım Bir İşletme Nasıl Kurulur?

Kendi işini kurarak girişimciliğe adım atmak istiyorsanız bir kere daha düşünmelisiniz. Zira kurduğunuz işe çok zaman ayırsanız, çok para harcasanız, pek çok şeyden feragat etseniz bile kurduğunuz şirket başarılı olmayabilir.

Ancak kurduğunuz şirket başarı yakalarsa çektiğiniz onca cefanın karşılığını da misliyle alabilirsiniz.

Biz de bu yazıda girişimci adaylarına adım adım nasıl şirket kurulacağını anlatmak istiyoruz.

 

1. Kafanızdaki fikirleri somutlaştırın.

Her şey bir iş fikriyle başlar. Tutkulu ve bilgili olduğunuz bir konuda iş kurabilirsiniz. Ya da piyasada tespit ettiğiniz bir açığı kapatmayı deneyebilirsiniz. Önemli olan girişeceğiniz işi sevmeniz, o iş konusunda kendinizi geliştirmeye çalışmanızdır.

Aklınıza en çok yatan iş fikirlerini belirledikten sonra, araştırma yapmalısınız. Faaliyet göstermek istediğiniz sektördeki işleyişi, şirketleri, iş yapma modellerini incelemeli ve sizin bu sektöre ne gibi bir yenilik getirebileceğinizi düşünmelisiniz.

Bir başka opsiyon ise franchise almaktır. Yani halihazırda kurulmuş ve pek çok şubesi olan bir şirketin bayiliğini almayı da deneyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı İş Fikirleri Bulmanın Yolları

 

2. İş planı hazırlayın.

Aklınıza en çok yatan iş fikrini belirledikten sonra kendinize bazı sorular sormanız gerekir:

  • Bu şirketin amacı ne olacak?
  • Hedef müşteri kitlem kim?
  • Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerim neler?
  • Şirketi kurmak için ne kadar bir sermayeye ihtiyacım var?

Bu soruları kendinize sormalı ve cevaplarını iş planına ayrıntılı şekilde yazmalısınız.

İş planı şirketinizin hedefini, zorluklarla nasıl mücadele edeceğini, şirketi nasıl idare edeceğinizi, nasıl bir reklam kampanyası yürüteceğini belirten bir yol haritası gibidir.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

 

3. Sermaye konusu netleştirin.

İş kurmak için belli bir sermayeye sahip olmanız gerekir. Bu bakımdan finansal meselelere önem vermelisiniz. Genelde iki seçenek vardır: Ya kendi paranızla iş kurarsınız ya da yatırımcıları ikna edip onlardan para alırsınız. Yatırımcıları ikna etmek için de sağlam bir iş planına sahip olmak şarttır.

Bu bakımdan KOSGEB gibi küçük ve orta ölçekli girişimcilere destek veren kurumlardan yardım ve yatırım alabilirsiniz.

Yatırımcı desteği aldığınız zaman da bu kişinin şirket içinde söz sahibi olmasına izin verirsiniz.

Ayrıca şirket kurmak için belli bir sermayeye sahip olana kadar maaşlı çalıştığınız işinizden istifa etmemek en mantıklı yoldur.

 

4. Şirketin yasal yapısını belirleyin.

Şirketi kurup gereken belgeleri almadan evvel şirketin hukuki yapısına karar vermelisiniz. Yani anonim şirket mi olacak, limited şirket mi olacak, şahıs şirketi mi olacak… Bunlara karar vermeniz gerekir.

Her şirketin kendine özel şartları ve avantajları vardır. Şirket kurarken hangi şirket yapısının size en uygun olduğu konusunda bir muhasebeciye ya da mali müşavire danışmanız yararınıza olur.

 

5. Kullanacağınız teknolojiyi belirleyin.

Her şirketin faaliyet gösterebilmesi için bazı teknolojilerden yararlanması gerekir. Bazı şirketler tamamen teknoloji ve makine odaklıyken bazı şirketler de sadece internet üzerinden var olurlar.

Muhasebe, fatura, satış, sunum gibi iş hayatının pek çok unsuru günümüzde akıllı uygulamalar ya da programlar sayesinde halledilebilir. Daha üst operasyonlar için de daha güçlü bilgisayarlar ya da yapacağınız işe uygun makineler gerekebilir.

Örneğin ayakkabı üreten bir atölye açmak istiyorsanız ayakkabı kalıbı, deri kesimi, boyama gibi işlemleri daha hızlı ve kolay yapmanızı sağlayan makinelerin özelliklerini ve fiyatlarını iyi araştırmalısınız.

 

6. Sigorta yaptırın.

Şirketi faaliyet geçirmeden evvel mutlaka sigorta yaptırmalısınız. Hırsızlık, deprem, yangın gibi durumlar, sigorta olmadığı zaman oldukça maliyetli olabilir. Bu nedenle kendinizi güvence altına almanız gerekir.

Eğer şirketinizde sizden başka çalışan personel kadrosu da varsa onların da sigortalarını yatırmanız gerekir. Sigortasız personel çalıştırmak, maalesef ülkemizde çok sık görülen bir durum, ancak siz siz olun, çalışanlarınızın sigortalarını aksatmayın.

 

7. Ortaklarınızı belirleyin.

Tek başına şirket kurmak oldukça zor bir iştir. Bu nedenle başka biri ya da birileriyle ortak olabilirsiniz. Bu açıdan birlikte tabiri caizse finansal evlilik yapacağınız kişiyi doğru seçmeniz gerekiyor. Biriyle ortaklık kurmadan önce de her şeyin sözleşmeye tabi olmasına önem gösterin. Yani kardeşinizle, abinizle bile ortaklık kurarken belli bir yasal sözleşme yapmanız çok iyi olacaktır.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

 

8. Personel işe alın.

Kuracağınız şirketin tek çalışanı siz olmayacaksanız işe eleman almanız gerekir. Bu bakımdan sunduğunuz ürün veya hizmetin kalitesi kadar bu ürün ve hizmeti üretecek çalışanlarınızın da kaliteli olması gerekir.

Yani bir şirketin bel kemiği personel kadrosudur. Çalışanlar şirketi şaha kaldırabildiği gibi iflas etmesine de sebep olabilir. Bu nedenle sağlam ve bilgili kişileri işe almanız hayati önem taşımaktadır.

Bir şirketin başarısının ardında o şirkette çalışan kişilerin özverisi ve çalışkanlığı yatar. Bu yüzden işe alım süreçlerine azami özeni göstermeniz çok iyi olur.

Mutlaka okuyun: Her Şirkette Bulunması Gereken 5 Personel

 

9. Markalaşın ve reklam yapın.

Şirketi kurup ürün veya hizmet sunmaya başladıktan sonra piyasada ve sektörde varlığınızı göstermek için reklam kampanyaları düzenlemeli, insanlara kendinizi tanıtmalısınız.

Bunun için günümüzde sosyal medya büyük bir öneme sahiptir. Sosyal medya platformlarında şirketiniz varlık göstermeli, insanlarla direkt iletişim halinde olmalıdır.

Keza şirketin açılışına özel bir etkinlik düzenleyebilir, sektörden insanları ve basını davet edebilirsiniz. Böyle şirketinizin piyasaya girmesinden daha çok kişiyi haberdar edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Marka Oluşturma Stratejileri

 

10. İşinizi büyütün.

Şirketi kurup ilk satışı gerçekleştirmek, uzun bir sürecin sonunda gerçekleşir. Ancak bu daha yolun başıdır. Şirketin karlılığını, ününü, kalitesini sürdürebilmek için işleri büyütmeniz gerekir.

Sonuç olarak…

İş kurmak zorlu ve riskli bir süreçtir. Ancak öncesinde doğru bir şekilde hazırlık yapıp doğru araçlarla yola devam ederseniz girişimciliğin yararlarından sonuna dek istifade edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşinizi Ölçeklendirmenin ve Büyütmenin 5 Yolu

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar