Pazartesi, Eylül 9, 2024

6 Adımda Aktar Açmak

Aktar Açmak Karlı mı?

Küçük bir işletme açmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri de aktar açmanın karlı olup olmadığıdır. Bu soruya basit bir şekilde “Evet!” diyebiliriz.

Son yıllarda baharat sektörü hızla büyüdü çünkü dünya genelinde insanlar yemeklerinde farklı tatlar denemeye daha fazla ilgi gösteriyor. Üstelik doğal ürünlere ve tedavi yöntemlerine yönelik de sürekli artan bir ilgi mevcut. Bir rapora göre, küresel baharat pazarının 2024’te 16,2 milyar dolara, 2030’da ise 20,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Tabii her işte olduğu gibi, karlılık; rekabet, pazar talebi, fiyatlandırma ve maliyet yönetimi gibi faktörlere bağlıdır. İyi bir araştırma yapmak ve işiniz için sağlam bir plan oluşturmak, hedef kitlenizi belirlemenize, ürünlerinize olan talebi anlamanıza ve rekabetçi fiyatlar belirlemenize yardımcı olacaktır. Yüksek kaliteli baharatlar ve özgün karışımlar sunarak pazarda dikkat çekebilir ve karlı bir baharat dükkanına sahip olabilirsiniz.

 

6 Adımda Aktar Nasıl Açılır?

1. Adım

Bölgenizde aktar açmak için gerekli olan belgeleri öğrenin. Baharat ve kuru bitki karışımlarından hazırladığınız paketlerin sağlık müdürlüğünce denetlenmesi gerekebilir. Vergi dairesine yazılın ve işyeri adınızı esnaf ve sanatkarlar odasına kaydettirin.

 

2. Adım

Baharat karışımı paketlerinizi büyük miktarlarda tartın. Her paketi tartarak oluşturun. Müşteriler her paketin aynı olmasını beklerler. Baharatların gramajını iyi ayarlayın.Bazı baharatlar diğerlerinden ağırdır ve paketin dibine çöker hafif partüküller ise üst kısımda toplanır. 20 litrelik saklama kabı tüm içeriğin iyi karışması için ideal hacimde olmazken 8 litrelik kap ideal olabilir.

 

3. Adım

Baharatlarınızı paketleyeceğiniz ve etiketleyeceğiniz bir tezgahınız olsun. Baharatlarınızı paketledikten sonra geri kalanları saklamak için bir alan yaratın, baharatlarınızı satacağınız yeri belirleyin.


4. Adım

Kendinize bir ya da daha fazla kaynak sağlayıcı bulun. Kararınızı ürünün kalitesine, teslimat süresine, fiyatına ve nakliyat maliyetlerine göre yapın. Ayrıca satın alınacak baharatların minimum miktarlarını belirleyin.

 

5. Adım

Ürünlerinizi satmak için fuarlar, yemek pişirme atölyeleri ve şarküteriler gibi potansiyel pazarlar arayın. Baharatlar hafiftir, bozulmaz ve fazla ambalaj istemez. Web sitesi vasıtasıyla satış da başka bir satış yöntemidir.

 

6. Adım

Kendinizi tanıtmak için el ilanları, broşürler ve kartvizitler bastırın.Baharat karışımlarının hangi yemeklerde kullanılabileceğine dair bir kitapçık bastırmayı düşünebilirsiniz. Kulüpler, dernekler ve kadın grupları için tanıtım gösterileri düzenleyin.

Her iş kurma sürecinin sonunda olduğu gibi aktarınız için de görkemli ve eğlenceli bir açılış töreni düzenleyerek kazanmaya başlayabilirsiniz.

 

Aktar Açma Maliyeti

Ortalama maliyet her şehirden şehire göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca dükkanınızın büyüklüğü ve stoklarınızda bulunduracağınız baharat çeşitleri de maliyeti farklılaştıran faktörlerdendir. Eğer açmak istediğiniz aktarla ilgili ayrıntılı bir yorum bırakarsanız maliyet hesaplama konusunda size yardımcı olunucaktır. Sağlıklı bir hesaplama için yapacağınız yorumlarda yeterince açık ve bilgilendirici olmanız gerektiğini unutmayınız.


Aktar Açmak İçin Gerekli Belgeler

Bir aktar dükkanı açmak için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Firma sahibi tarafından imzalanmış ve aktar baharatçı dükkânı açma talebini içeren dilekçe.
  2. En son mezun olunan okuldan alınmış, noter tasdikli diploma sureti.
  3. İlgili belediyeden alınacak işyeri açma ve çalışma ruhsatı.
  4. Satışını yapacağınız bitkisel droglara ait liste.
  5. İkamet adresinizi gösteren belge.
  6. Vergi kaydınızı gösteren vergi levhası.
  7. Savcılıktan alınmış adli sicil belgesi.
  8. Noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti.
  9. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 01.10.1985 tarih ve 5777 sayılı Genelge doğrultusunda düzenlenen işyeri uygunluk raporu.
  10. İş yerinin konumunu gösteren kroki.
  11. Yeni çekilmiş, vesikalık 3 adet fotoğraf (renkli fotokopi kabul edilmez).
  12. Noter tasdikli teftiş defteri.
  13. İş yeri açılışıyla ilgili taahhütname.
Mutlaka Okunması Gerekenler

6 YORUMLAR

  1. İş hakkında bilgisi olmayan birinin aktar açması hakkında ne düşünüyorsunuz? Başarılı olabilir miyim? Satılacak malzemeler ve dükkan içi raf tezgah vs maliyeti ne kadar tutar merak ediyorum. Bilgi alabilirsem sevinirim.

    • Satacaklarınızı öncelikle çok iyi tanımanız gerekir. Gerisi ise pazarlama işi. Başarılı tabiki olabilirsiniz dediğimiz gibi araştırma ve plan çok önemli. Maliyeti daha önceki yorumumuzda belirttik. Satılacak malzemeler için ise toptan satış yapan baharatçılarla irtibata geçmeniz yerinde olacaktır.

  2. Benim de iş hakkında hiçbir bilgim yok. Bulunduğum ilçede bu işi yapan yok, farklılık yaratıp başarılı olabileceğimi düşünüyorum. İşe ortalama bir dükkan, ortalama bir malzeme ile ne kadar paraya ihtiyaç duyarım?

    • İlçenizde bu işi yapanın olmaması sizin adınıza çok güzel olabilir dediğiniz gibi. Anladığım kadarıyla küçük bir ilçedesiniz. Bu da maliyeti düşürecek kriterlerdendir. Dükkan kirası vs. İşinizin rayına girene kadar en az 6 aylık dükkan kiranızı ödemeye hazırlıklı olmalısınız. Ortalama maliyet olarak 10 bin TL civarında olup eğer 2.el raf sistemleri vb. bulabilirseniz maliyeti çok daha düşerebilirsiniz. Çünkü 1.000 TL’den 10.000 TL ye kadar raf sistemleri mevcut. İlk başlarda baharat çeşitlerini de kısıtlı tutarsanız bu da maliyeti azaltacaktır. Hayırlı kazançlar dilerim..

  3. 50m2 lik isyerimizin maliyeti içindeki malzemelerle kaç para olur bilgi verirseniz sevinirim. Veya telefon ederseniz çok çok sevinirim…0532 638 9121.

  4. aktar açmak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim. Her konuda yardımcı olurum yeter ki isteyin istedikten sonra olmaz diye birşey yok.bana internetten işyeri ismim ile ulaşabilirsiniz 542 420 42 14. Aktar maliyeti 10 bin tl ile 200 bin tl arası değişiklikler gösterebilir ama düzgün tertipli ve göz dolduran bir iş yeri için minumum 30 bin tl olması gerek biraz gerçekçi olmak lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar