Dahi mi deli mi?
Californialı eski ikinci el araba satıcısı Dennis Hope, 1980 yılında ayın sahibi olduğunu iddia etti ve o zamandan beri, ayı dönüm dönüm satarak 7,7 milyon sterlin kazandı. Toprak dâhisi tam anlamıyla çılgın dolandırıcı, tüm zamanların en büyük dolandırıcılığına imza attı. Bu inanılmaz bir hikâye.
Çağın çılgın dâhisi
Multi milyonluk dâhiyane buluşundan önce Hope, ikinci el araba satıcılığı, aktörlük ve vantrilokluk yapmıştı. Riskli oyuna, yüzüne bir gülümseme takındığı sürece, herkesi her şeye inandırma yeteneği sayesinde girişti.
Çılgın Fikir
1980’li yıllarda bir gün Hope, yeni boşanmışken ve cebinde beş kuruş para yokken birden aklına insanlara sahte tapularla arsa satarak zengin olabileceği fikri geldi. Sonra pencereden bakarken gözüne ay çarptı ve o anda çılgın fikri doğdu.
Beleş Ay
Peki, ayın sahibi olduğunu iddia edip ayın topraklarını satarak para kazanamaz mıydı?
Kimse ayın sahibi değildi, o halde o sahiplenebilirdi. Hemen kütüphaneye giderek ay hakkında bilgi topladı.
BM’nin 1967 yılında yayımladığı, uzay mülkleri ile ilgili makaleyi okudu. Yazıda şöyle diyordu: “Ay ve diğer gök cisimleri, hiçbir ulus tarafından sahiplenilemez ve üzerinde hak iddia edilemez.”
Kurnaz yöntem
İkinci el araba satıcısı, bu yazıdan ülkelerin ay üzerinde hak iddia edemeyeceklerini öğrendi fakat yazıda bireylerin böyle bir hak iddiasında bulunamayacaklarından bahsedilmiyordu. Hope yasadaki açığı yakalayarak ay üzerinde hak iddia etmeye karar verdi.
Başarılı sahtekârlık
Ayın sahibi olduğunu deklare eden sahte bir belge hazırladı. Ayın dışında, sekiz gezegen ve onların uyduları için de sahte tapular hazırladı. Birkaç başvurudan sonra yerel hükümet konağından hazırladığı sahte tapular için onay aldı. Daha sonra iddiasını ortaya atarak ayı ve gezegenleri parsel parsel satmaya başladı.
BM başvurusu
Hükümet tarafından onay almanın verdiği güvenle Hope, elindeki tapuları yüzsüzce, New York’taki BM Genel Merkezine ve Sovyetler Birliği Hükümetine postaladı. Tabi, hiçbir zaman cevap alamadı.
Hak iddiası
Cevap almayışını saçma planının onaylanması olarak sayan Hope, kendini ay ve sekiz gezegenin sahibi olarak ilan etti. Ardından buralardaki toprakları bölerek kafasında oluşturduğu araziler için tapular hazırladı.
Mütevazı başlangıç
Hope ilk olarak ayı satmaya karar verdi: “Cebimde ay tapuları, barlarda oturup durdum. Birileriyle konuştuğumda, bana ne iş yaptığımı soruyorlardı. Ben de onlara ayı sattığımı söylüyordum.”
Ayın elçisi
Planının tutacağını anlayan Hope, kendini ayın elçisi ilan etti. 1995 yılında satışları artınca, işini bırakarak tüm zamanını, ay satıcılığına ayırdı. Bunun için Ay Mağazası adında bir de site kurdu.
Medya çılgınlığı
Sıra dışı planına müşteri bulmakta hiç zorlanmadı. Ay elçisi, CNN, NBC ve BBC de dahil olmak üzere, 180 ülkede, 80 farklı televizyon kanalında programlara çıktı.
Ayda arsa fiyatları
Ayın elçisi bir dönümü, 14 sterline satıyor. 5,3 milyon dönümlük anakara ise 9,3 milyon sterlin değerinde.
Ekstra gelir
Ay ve diğer gezegenlerde arazi satan Hope, bunun dışında Ay Elçisi adlı sitesinde (Lunar Embassy) sonu .ay ve .mars ile biten alan adlarını da satmakta.
Milyonlarca müşteri
Hope’un 6 milyondan fazla müşterisi var. Ayda 2,4 milyar, Marsta 1,3 milyar, Venüs, Jüpiter ve Merkürde ise toplam 600 milyon metrekare arazi satmış.
Karlı ticaret
Hope’un işleri çok iyi gidiyor ve satışlar durulacak gibi görünmüyor. Hope günde 1500 adet ay arazisi satıyor.
Uluslararası talep
7’den 70’e çok sayıda insanın Ayda arsası var. Aydaki en genç toprak sahibi, iki yaşında, en yaşlı ise 97.
Ayı sahiplenen Holywood ünlüleri
Ay elçisinin müşteri yığını içerisinde, çok sayıda ünlü isim de var. Toplam 679 ünlü içerisinde Tom Cruise, John Travolta ve Nicole Kidman gibi isimler var.
Ayda toprağı olan devlet üyeleri
Ayda toprak satın alan isimler, Hollywood ünlüleriyle sınırlı değil. Hope, eski ABD başkanları olan Jimmy Carter, Ronald Reagen ve George Bush’un da ayda toprak satın aldığını iddia etmekte.
Kurumsal müşteriler
Hope, 1800 büyük şirketin ayda arazi satın aldığını söylemekte. Hilton ve Marriott’un da bu büyük şirketler arasında olduğunu iddia etmektedir. Hatta bu şirketlerin, aya ilk oteli kuracaklarını da söylemiştir.
Korumalı bölgeler
Ayın her bölgesi satılık değil. Hope kutuplardaki bölgeleri satış dışı ilan etmiş. Ne de olsa o bölgede, ayın buz tutmuş, su havzası varmış. Aslına bakılacak olursa Hope, ayın su kaynaklarını korumak adına, multi milyon dolarlık teklifi geri çevirmiş.
Galaksi devleti
Hope 2004 yılında, bir Galaksi Devleti kurdu ve bir de anayasa oluşturdu. Devletin kuruluşunu 173 bin toprak sahibine onaylattı. Hope hatta Galaksi Devletinin, dünyadaki 30 devlet arasında diplomatik ilişkiler kurduğunu da iddia etti.
Uzayda para birimi
Galaksi Devleti bir de kendi para birimini geliştirdi. Para kaynağı olarak da, ayın helyum kaynaklarını kullanacaklar. Dediğine göre değeri 4,2 katirilyon sterlin. İşler gitgide ilginçleşiyor.
Galaksi devletinin uzay aracı
Hope 2009 yılında, Galaksi Devletinin bir uzay aracı geliştirmeye başladığını açıkladı. Söylediğine göre 2020 yılında, 30 dakika içerisinde aya gidilebilecek.
Uzay kolonisi
Uzay aracı seyahatlerine başladıktan sonra Hope, ayda 70 bin insanı barındıracak, piramit şekilli bir şehir kurmayı düşünüyor. Yapı 2,5 km uzunluğunda olacak ve 6 milyon metrekare genişliğinde olacak. Buna da gözümüzle görmeden inanmak olanaksız.
Ayın önceki sahipleri
Hope ay üzerinde hak iddia eden ilk kişi değil. Aslında inansalar, bunu yüzlerce yıldır yapmakta. Ayın en eski sahibi, 1756 yılında Alman Jurgen ailesidir.
Hope’un büyük yanılgısı
Uzay hukuku uzmanları bu konuya eğildiler. Hope’un çıkarları tehlikeye düşecek gibi. Uluslar arası Uzay Hukuku Enstitüsünde müdür yardımcısı olan Tanja Masson-Zwaan, National Geographic’e yaptığı açıklamada, BM antlaşmalarının ülkeler kadar, bireyler için de geçerli olduğunu açıklayarak Hope’un iddialarının geçersiz olduğunu söyledi.
Uzman kararı
Dünyanın önde gelen uzay hukukçusu Frans von der Dunk de, bu konuda müdür yardımcısıyla hemfikir. Saygın avukat, Hope’un ayın ve güneş sisteminin sahibi olduğu iddiasının boş ve geçersiz olduğunu ve bunun bir dolandırıcılık olarak sayıldığını söyledi.
Belirsizlik ortamı
Çoğu uzman, Hope’un iddiasının yasa dışı olduğunu savunsa da, George Washington Üniversitesi Uzay Politikaları Enstitüsü’nde uzay analisti olan Henry Hertzfield, CNN’e yaptığı açıklamada, 1967 yılında yazılan belgenin geçersiz olduğunu ve Hope’un iddialarını geçersiz kılacak bir yasal belge olmadığını öne sürmüştür.
Yasal sorunlar
Devletler Hope’a dava açmayı denemiş fakat başarısız olmuşlardır. Almanya ve İsveç ona dolandırıcılıktan dava açmak istemiş fakat yetki alanı ve uygulama sorunları yüzünden davalar düşmüştür.
Hope’un yasaklanışı
Almanya ve İsveç Hope’u yargılayamasa da Çin, Ay Elçisi’ne yasak koymuştur. Otoriteler, ay satışının yasa dışı olduğunu savunup bunun bir vurgun ve çılgınca bir olay olduğunu söylemişlerdir.