Bir İşte Çalışırken Kendi İşini Kurmak İsteyenlere

Işıklar söndü ve artık milyonluk bir iş fikriniz var. Şu anda çalışmakta olduğunuz işi bırakır mıydınız? Bu durum kişiden kişiye değişir ancak, kararınızı vermeden iki hafta önce mutlaka başlayacağınız işin artılarını ve eksilerini tartmalısınız. İşimi bırakmadan önce ben de böyle yapmıştım.

İşin başarılı olması için düzenli bir gelir getirmesi ön koşul olmalı. Bu, size fatura ve borçlarınızı ödemede önemli katkı sağlayacak.

Tam zamanlı bir iş yaparken, işin vaktinde bitmemesi yaşadığımız en temel kaygıdır aslında. İşin başlangıcında işinize haftada 40 saat ayırmanız,  kişisel hayatınızdan fedakarlık yapmanız gerektiğini gösteriyor. İyi haber ise; bu durumun geçici olması. Sadece bir yıl kendinizden ödün vereceksiniz.

Yıllar önce işimi bıraktığımda ben de bunları yaşamıştım. En az sizin kadar korkmuştum. Kendi işimi kurarken bir yandan da diğer işimi bırakabilmem neredeyse bir yılımı almıştı. Şimdi geçmişe dönüp baktığımda keşke daha önce yapsaydım diyorum. İşte size hem çalışıp hem kendi yeni işinizi kurarken kullanacağınız 10 yöntem:

 

1- Küçük adımlar atın.

Yeni bir işe bir gecede başlamanız imkansız. Biraz zaman alacak, hatta belki yıllarınızı alacak. Henüz olmayan bir iş için; birden bire işleri yoğunlaştırıp 40 saatinizi ayırmaya gerek yok.  Sakin olun. Küçük adımlar atın. Belki her gece yemekten sonra bir saatinizi ayırabilir ve zamanla sabahları da bir saatinizi ekleyebilirsiniz. İlk birkaç hafta boyunca size uygun zaman dilimlerini tespit edebilirsiniz. Eğer sabahları çalışmak size daha iyi geliyorsa sabah haberlerini izlemek yerine bir saat çalışabilirsiniz. Öncelikle bir program belirleyin ve belirlediğiniz programa elinizden geldiğince sadık kalın. Ancak, şunu aklınızda tutun: Haftada 40 saat gibi fazla bir süreyi harcamak zorunda değilsiniz. Eğer zamanınızı verimli kullanabilirseniz, işiniz için gece mesaisi yapmak zorunda kalmazsınız.

 

2- Köprüleri yakmayın.

Kendi işinize başlıyor olsanız bile asıl işinize karşı bazı sorumluluklarınız var. Hala işe zamanında gitmek zorundasınız, aldığınız paranın hakkını vermeniz gerekiyor. Bu profesyonelliğinizi korumak için gerekli. Neler olacağı belli olmaz. Belki bir gün, çalışmakta olduğunuz patronunuz, müşteriniz olabilir. İşe başlamadan önce imzalanması gereken evrakları mutlaka inceleyin. Eğer yerel jargona aşina değilseniz, başlangıç için mutlaka bir danışman avukat ayarlayın.

 

3- Test edin, test edin ve tekrar test edin.

Umarım yeni iş fikriniz aklınıza yatmıştır.  Yatmadıysa, olduğunuz yerde kalın ve test edin. Eğer hiç kimse ürününüzü satın almıyorsa boşa zaman ve para harcıyorsunuz demektir. Fikrinizi netleştirip, işlerin yolunda gittiğini düşünseniz bile tamamen testi geçmiş sayılmazsınız. Hedef kitleye uygun olarak; fikirlerinizi her zaman daha güçlü, daha çekici ve daha iyi hale getirmek zorundasınız.

Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan mutlaka dönüt alın. Potansiyel müşterilerinizle görüşebildiğiniz kadar görüşün. Bir açılış sayfası oluşturun. Bir anket hazırlayın ve potansiyeli test edin. İşin bir prototipini oluşturun ya da ürünün demo filmini çekin.

Mutlaka okuyun: İş Fikrini Test Etmenin Yolları

 

4- Gerçekçi hedefler koyun.

Hedeflerinizi bir yol haritası gibi düşünün. Daha önce hiç böyle bir yerde bulunmamıştınız, nereye gittiğinizin nasıl farkında olabilirsiniz? Başarılı işletmeler hedeflerini üç aşamada –günlük, haftalık ve aylık- kısa ve uzun vadeli olarak belirlerler. Günlük yapacaklarınızın,  e-postalara yanıt vermek gibi, hızlıca yapılabilir olması gerekiyor. Haftalık hedefleriniz ise gün içinde hemen bitirilemeyen, web sitesi hazırlamak gibi işler olmalı. Aylık hedefleriniz ise, İlk ay web sitesi oluşturmak, üçüncü ayda herhangi bir satış yapmak, altıncı ayda işi bırakmak ve dokuzuncu ayda ilk elemanınızı işe almak gibi dönüm noktalarınız olmalı.

 

5- İşinize yatırım yapın.

Tam zamanlı bir iş yaparken diğer yandan da girişimcilik dünyasına girdiğinizde ekstra masraf yapmanız gerekebilir. Gerekirse kredi çekip diğer aylarda bunu kapatabilme ihtimalinizi ayarlamalısınız. İşinizi ayakta tutabilmek için birkaç şeye yatırım yapabilirsiniz. Örneğin;  Ürün geliştirme, web sitesi geliştirme, pazarlama vb.

 

6- Bir ortak bulun.

Girişimcilik, oldukça ciddi bir iştir. Hem tam zamanlı bir işte çalışıp hem de girişimciliğe atılmak zordur. Başlangıçta bir ortak bulmak bu nedenle gereklidir. Ortaklar işe farklı kurallar getirebilir. Diyelim ki iyi bir girişimcisiniz ancak web sitesi hazırlamak için yeterli donanım ve beceriniz yok. Bu becerilere sahip bir kurucu ortağı size zaman ve paradan tasarruf ettirecektir. Kurucu ortağınız hem iş yükünüzü hem de stresinizi sizinle paylaşır. Birlikte verimliliği arttırırsınız. Bir kurucu ortak ararken iki tarafın birbirine uyum sağlayabileceğinden emin olun. İhtiyaç kapsamınızı gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Güçlü bir pazarlamacıysanız, gerçekten iyi bir ortağa ihtiyaç duyar mısınız? Aynı zamanda ortağınızın başarı düzeyine, kişiliğine ve deneyimlerine bakmanız gerekebilir.

 

7- Televizyonunuzu atın gitsin.

Televizyonunuzu fırlatın atın demiyorum. Ancak dikkat dağıtıcı unsurları azaltmanız gerekiyor. Diyelim ki her hafta sabah 7 den akşam 10 a kadar işinize zaman ayırıyorsunuz. Zamanınızı işinize odaklanarak geçirmeniz gerekiyor. Evinizde çalışmak için sakin bir yer ayarlayın. Akıllı telefonunuzu kapatın. Facebook’tan çıkın. Aynı anda birçok iş yapmaya çalışmayın, sadece tek bir işe odaklanın. Aynı anda birden fazla işi yapabilmek ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir işi tek başına yapmak iki işi aynı anda yapmaktan daha hızlı sonuç veriyor.

Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak işinizde verimliliği arttıracaktır.

 

8- Mümkün olduğunca dış kaynak edinin.

İki iş arasında dengeyi sağlayabilmek için harcadığınız zamanın ne kadar değerli olduğunu göreceksiniz. Peki neden zamanınızı israf edesiniz? Belki de bloğunuz için kendinize bir yazar ayarlayabilirsiniz. Ya da bir sanal asistan randevularınızda, maillerinize cevap verirken size yardımcı olabilir. Etrafta bir sürü yardımcı ilanı arayan insan dolu.

 

9- Gelir getiren işlerle başlayın.

Paralar gelmeye başladığında ve kendi kendinize yetmeye başladığınızda, artık daha fazla yatırım yapabilirsiniz. Daha fazla kazanmak istiyorsanız kazançlarınızla işinizi büyütmek için yatırım yapmanız şart.

 

10- Aile her zaman önce gelir.

Kapıdan çıkıp, tüm vaktinizi ofiste geçirmeyin. Ailenizle vakit geçirin. Akşam yemeklerini birlikte yiyin, ev ödevlerinde çocuklarınıza yardım edin ya da birlikte yürüyüşe çıkın… Bir işletme sahibi olduğunuzda ister istemez sevdiklerinizle ilişkileriniz olumsuz etkileniyor. Ailenizden soyutlanmayın.

Ben şahsen çalışma saatlerimi aileme göre ayarlıyorum. İşinizi sabah saatlerinde yapın. Çocuklar sabahları hatırlamıyor ama akşamları asla unutmuyorlar. İşinizin hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin.

İşte hayallerinizi inşa etmek bu kadar kolay!

 

İlginizi çekebilir

Daha çok para kazanmak için çoğaltma etkisini kullanın!
Az çalışarak çok para kazanmak isteyenlere

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir