Perşembe, Aralık 12, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriSıfrdan İş Kurma Fikirleri10 Adımda Karlı Bir Çiçekçi Dükkanı Açmak

10 Adımda Karlı Bir Çiçekçi Dükkanı Açmak

Çiçekler insanların yaşamlarında büyük yer kaplar. Güzellikleriyle ve renkleriyle mesajlarımızı en iyi şekilde iletmemize yardımcı olurlar. Hasta olan arkadaşlarımıza ve aile bireylerimize geçmiş olsun derken, terfi eden bir iş arkadaşımıza tebrik mesajları gönderirken, gözü yaşlı bir aileye taziyelerimizi sunarken ve birisine onu sevdiğimizi söylerken. Bunlar gibi birçok olayı çiçeklerle kutlarız veya anarız.

Aslında artık herhangi bir olayın olmasına da gerek yok. Son zamanlardaki trendler, çiçek alanların büyük bir bölümü çiçekleri kendileri için aldığını ortaya koyuyor. Önemli kuruluşlar tarafından yürütülen müşteri izleme çalışmaları gösteriyor ki, insanların %67’si çiçekleri kendileri için alırken  %33’ü hediye etmek için alıyor.

Çiçekçiliğin bu kadar büyük bir iş haline gelmesi boşuna değil. Türkiye’de de süs bitkisi üretimi ve ticareti hızla gelişmektedir. Türkiye’nin süs bitkileri işlem hacminin 600 milyon dolar civarında olduğu, yine bu hacmin 100-150 milyon dolarını da ithalatın oluşturduğu tahmin ediliyor. İhracatın ise kesme çiçek dışarıda tutulursa 4-5 milyon dolar civarında olduğu sanılıyor.

Eğer çiçek tasarımı konusunda becerikliyseniz, insan ilişkileriniz kuvvetliyse ve girişimci bir zihne sahipseniz çiçekçi dükkanı açmak şahane bir fikir olabilir.


Sıfırdan Karlı Bir Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır?

1. Çiçek sektörü hakkında bilgilenin.

a. Çiçekleri sevmek yetmez.

Çiçekçi dükkanı açmak istiyorsanız çiçekleri sevdiğiniz varsayımını yapabiliriz. Ancak çiçekleri sevmenin dışında detaycı ve yaratıcı olmak da hayati önem taşır. Buketleri ellerinizle tasarlayacağınızı düşünecek olursak bir miktar el becerisine sahip olmanız da fena olmaz.

Bununla beraber bir çiçekçi, çiçeklerle olduğu kadar müşterilerle de ilgilenmek durumundadır. İnsanlarla iletişim kurma konusunda rahat ve yetenekli biri olmanız müşteri memnuniyetini sağlamanızda olmazsa olmazdır.

Düğün, cenaze, sevgililer günü gibi etkinliklerde zamana karşı yarışırsınız. Bu nedenle pratik zekanızı konuşturmalı ve stres altında da çalışabilmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”


b. Çiçek işiyle ilgili tecrübe edinmelisiniz.

Çiçekçilikle ilgili pek çok kurs ve eğitim bulunuyor. Bilgi ve tecrübe edinmek için bu kurslara katılabilir ya da bir çiçekçinin yanında çalışmayı düşünebilirsiniz.

Bir çiçekçi dükkanında çalışmak, bu iş hakkında gereken becerileri kazanmak için çok iyi bir fikir olabilir. Zira bir çiçekçi dükkanında işlerin nasıl yürüdüğünü, müşterilerle iletişim kurmanın yollarını birinci elden öğrenmiş olursunuz. Ayrıca çiçek kurslarına gitmekten daha az maliyetli olur böyle bir şey. Çiçek kursunda size müşterilerle nasıl iletişim kurulacağı, stres altında nasıl çalışılacağı öğretilmez. Böyle şeyleri ancak kendiniz yaşayarak öğrenebilirsiniz. Sektörde çalışan biri, bir eğitmenden çok daha tecrübe sahibidir. Dolayısıyla çiçekçi dükkanına sahip bir kişi size daha çok şey öğretebilir.


c. Çiçekçi dükkanı açmanın artılarını ve eksilerini düşünün.

Çiçekçi dükkanı açmak istiyorsanız sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar dükkanda olmanız gerektiğini unutmayın. Yani günde en az 12 saat ve haftada en az 6 gün çalışmanız son derece olasıdır. Özellikle anneler günü, sevgililer günü, önemli birinin vefatı, anma günleri, öğretmenler günü, düğün, nişan gibi özel günlerin öncesinde siparişleri yetiştirebilmek için ekstra çalışmanız gerektiğini aklınızda bulunsun.


 2. İş planı hazırlayın.

Vizyonunuzu tanımlayın.

İşinizdeki misyon ve vizyonunuzu ne kadar iyi bilirseniz pazarlama, tasarım, reklam gibi şeyleri o kadar doğru yaparsınız. Misyon bugün yaptıklarınızla vizyon ise gelecekte başarabileceklerinizle ilgilidir.

Örnek bir çiçekçinin vizyonu şöyle olabilir:

Dört Mevsim Çiçek Evi olarak İstanbul Avrupa yakasında evlere, işyerlerine ve kurumsal etkinliklere 1 saat içinde teslimat yapabilecek bir kapasite olacağız. 365 gün boyunca hizmet verecek olan çiçek evimiz, Türkiye’de nadir bulunan çiçekleri makul fiyatlara satarak insanlara çiçek sevgisi aşılamayı planlamaktadır.”

İnternete mi odaklanacağınızı, yoksa dükkan bazlı mı çalışacağınızı bu aşamada belirlemelisiniz. Belki de iki koldan faaliyet göstereceksiniz. Bu konular hakkında belli bir perspektife sahip olmak her zaman iyidir. Ayrıca bazı çiçekçilerin sadece düğün ve cenaze gibi etkinliklere odaklandığını unutmayın. Yani tek tek çiçek satmak yerine, bir seferde 1000 çiçek satabilirsiniz. İş hayatındaki 80-20 kuralı burada da geçerlidir. Yani kazancınızın %80’ini, müşterilerinizin %20’sinden elde etmek… Ne kadar spesifik olursanız hedeflerinizi tutturma ihtimaliniz o kadar artar.

Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?


Piyasa araştırması yapın.

Hedef müşterileriniz kim? Bu kişiler ne zaman ve nasıl çiçekler satın alıyor? İnterneti mi tercih ediyorlar, yoksa direkt dükkandan mı satın alıyorlar?

Çiçekçilik işine girmeden önce hedef müşteri kitlenizi iyi tespit ve analiz etmelisiniz. Bu kişilerin hayatında çiçeğin yerini öğrenmelisiniz. Yani bu kişiler ölüm döşeğindeki bir insana çiçek götürebilen insanlar mı? Düğünlere çelenk gönderme potansiyelleri var mı? Bu gibi bilgileri önceden öğrenmeniz, işinize daha iyi bir yön vermenizi sağlayabilir. Yani işin özü, muhatap olma ihtimaliniz olan kişilerin çiçekler özelinde davranış kalıplarını öğrenmeye çalışmalısınız.

Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?


Rakiplerinizi tanıyın.

Çiçekçi dükkanı sahipleri, çiçek satan internet siteleri, toptancılar, çiçek üreticileri olmak üzere bu işte faaliyet gösteren kesimleri iyi tanımanız şart. Çiçek satışında son zamanlarda internetin büyük bir üstünlüğü göze çarpıyor. Fiyat almak ya da birlikte çalışmak için internet üzerinde faaliyet gösteren satıcıları takip etmeniz yararınıza olur.

Ayrıca rakiplerinizin pazarlama ve reklam yöntemlerini de inceleyerek faydalı bilgiler edinebilirsiniz. Bununla birlikte rakiplerinizin müşteri taleplerine nasıl cevap verdiğini gözlemleyerek yeni ve farklı stratejiler benimseyebilirsiniz. Örneğin son zamanlarda ufak saksı bitkileri olarak tanımlayabileceğimiz sukulentler çok moda. Bulunduğunuz şehirdeki çiçekçi dükkanları sukulent satmıyorsa ve insanların sukulent hakkında sık sık muhabbet ettiklerini gözlemiyorsanız bu durumu fırsatı çevirebilir ve şehrinizdeki sukulent satan ilk çiçekçi dükkanı olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?


Dükkanın tasarımına önem verin.

Eğer yaptığınız piyasa araştırması sonucu şehrinizdeki insanların büyük oranda internet aracılığı ile çiçek siparişi verdiğini gördüyseniz büyük ve kirası yüksek bir dükkan açmak zorunda değilsiniz. Yani internet üzerinden çalışacaksanız direkt tedarikçiden müşteriye çiçek temin edebilir ve bir anlamda aracı görevi üstlenebilirsiniz.

Ancak büyük ihtimalle yine de bir dükkanızın olması gerekir. Online çalışsanız bile çiçek tasarımı yapmak zorundasınız. Ayrıca müşterileri internet üzerinden cezbetmek görece daha zordur. Mis gibi kokan bir dükkanınız olduğunda sokaktan geçen insanların zihninde daha çok yer edersiniz. Bununla birlikte işlek bir semtte, şık bir çiçekçi dükkanı açmak isterseniz de kira bedellerine razı olmak durumundasınız. Bu detayı da unutmayın.


Isıtma ve soğutma sistemi bulundurun.

Dükkanınız nerede olursa olsun ısıtma ve klima sistemlerine sahip olmalısınız. Çiçekler uygun sıcaklık sağlanmadığında kuruyabilir ya da çürüyebilir.

Çiçeklerin muhafazası için en uygun sıcaklık 1-2 derecedir. Bazı çiçeklerinse -1 derecede tutulması gerekir. Çiçekler nemli havaları severler. Özellikle %85-95 nemlilik oranı idealdir. Bazı tropikal çiçekler ise sıcak havaları sever ve yaklaşık 15 derece civarında muhafaza edilmesi gerekir.


Gerekirse kredi çekin.

Bir iş kuracağınız zaman belli masraflarınız olur. Dükkan kirası, depozito, elektrik-su aboneliği, ekipmanlar, reklam ve pazarlama kampanyaları, sigorta; vazo, süsleme malzemeleri, kurdele gibi şeyler… Bu açıdan bankalardan kredi çekebileceğiniz gibi KOSGEB üzerinden de destek alabilirsiniz. KOSGEB çiçekçi dükkanı açmak isteyenlere de destek vermektedir.


Çiçek Sepeti gibi sitelerle anlaşma yapabilirsiniz.

Çiçek Sepeti gibi büyük çiçek sitelerine aylık üye olabilir ve bu site aracılığıyla sipariş alabilirsiniz. Genelde faaliyet gösterdiğiniz şehir içi siparişler alırsınız ancak lojistik durumlarına göre şehir dışına da çiçek gönderebilirsiniz. Diğer bir ifadeyle online çiçek sitelerinden bayilik alabilirsiniz.


Gereken hukuki işleri halledin.

Dükkan açmak için belediyeden izin almanız, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmanız gerekir. Bu konu hakkında bilgi almak için dükkanı açacağınız ilçenin belediyesinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.


3. Çiçekçi dükkanı açma maliyetini hesaplayın

Yer seçimi, dükkanınızın büyüklüğü ve tasarımı, bulunduracağınız çiçek çeşitleri, işe alacağınız eleman sayısı gibi maliyeti etkileyen faktörler birçok kriter bulunmaktadır. Örneğin dükkanı satın almak, devralmak ya da kiralamak arasında fark vardır.

Ekipman, POS cihazı, çalışanların maaşı, faturalar gibi pek çok gider kalemi bulunmaktadır. Şimdi gelin madde madde bu kalemleri inceleyelim.

Yer seçimi, dükkanınızın büyüklüğü ve tasarımı, bulunduracağınız çiçek çeşitleri, işe alacağınız eleman sayısı gibi maliyeti etkileyen faktörler birçok kriter bulunmaktadır. Örneğin dükkanı satın almak, devralmak ya da kiralamak arasında fark vardır. Ekipman, POS cihazı, çalışanların maaşı, faturalar gibi pek çok gider kalemi bulunmaktadır. Şimdi gelin madde madde bu kalemleri inceleyelim.


Dükkanın konumu

Fiziki satış yapacaksanız en çok satış yapan çiçekçi dükkanları işlek semtlerde bulunur. Ayrıca gelir seviyesi yüksek bir semtte çiçekçi açmak, gecekondu mahallesinde çiçekçi dükkanı açmaktan çok daha iyi fikirdir.

İşlek bir cadde üzerindeki dükkanın kirası 30.000 lira diyelim. Bu caddenin blok ötesindeki bir ara sokaktaki dükkanın kirası da 15.000 lira olsun. Aradaki 15.000 lira size çok gibi gelebilir, ancak işlek cadde üzerindeki bir çiçekçi daima daha çok iş yapar. Eğer sokak arasındaki dükkanı seçerseniz varlığınızı duyurmak için daha çok reklam yapmak zorunda kalırsınız ki 15.000 lirayı reklam için harcamanız çok olasıdır. Bu nedenle işlek bir cadde üstünde dükkan tutmanız daha mantıklıdır.

Ayrıca düğün salonu, hastane, huzurevi gibi yerlere yakın bir noktada çiçekçi açmak da çok iyi bir strateji olur.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Çiçekçi dükkanı için gerekli malzemeler

Çiçekçi dükkanında kullanmanız gereken ekipmanların sayısı azdır. Çiçekleri uygun sıcaklık ve nem ortamında tutmak için buzdolabına sahip olmanız şarttır. Dağıtım yapmak için bir aracınızın olması iyi olur. Başlangıçta motosikletle dağıtım yapabilirsiniz, ancak işler büyüdükçe dağıtım esnasında çiçeklerin zarar görmemesi için geniş bir arabanızın olması iyi olur. İşin içine araba eklenince arabanın masraflarını da dikkate almanız gerekir.

Çiçekleri sergileyeceğiniz raflar, buket ve çelenk tasarımı yapmak için kullanacağınız bıçaklar, makaslar, vazolar, süsleme aletleri, kurdeleler, saksılar, süs taşları vs. için de bütçe ayırmanız şart. Bu tür bir alışverişi bir seferliğine yaparsınız elbette. Ancak böyle ekipmanlar satan toptancılara uğrayıp her şey dahil bir fiyat alırsanız daha makul bir maliyetle karşılaşırsınız.


Ödeme Yöntemi

Kredi kartıyla ödeme alabilmek için POS cihazı satın almalısınız. Ayrıca dükkanda bilgisayar ve internet bağlantısı bulunması da işinizi kolaylaştırır. Bilgisayarı özellikle sipariş almak, müşteri mesajlarına yanıt vermek için kullanırsınız.


Çiçek

Elbette çiçekçi dükkanının en önemli unsuru çiçeklerdir. Her şehirde özellikle sabah erken saatlerde çiçek mezatları kurulur ve buralarda açık artırma usulüyle toptan çiçek satışı yapılır. Bu tür mezatları takip edebilirsiniz. Ya da üreticiden direkt olarak çiçek temin edebilirsiniz. Çiçeklerin fiyatı, türüne ve mevsime göre değişiklik gösterir. Bu detayı da es geçmemelisiniz.


Maaşlar

Bir çiçekçi dükkanında genelde en fazla 3-4 kişi çalışır. Özellikle dükkanı yeni açtığınız zaman en az 6 ay boyunca personel maaşını karşılayabilecek bir birikiminizin olmasına özen gösterin.


Tanıtım/Reklam

Çiçekleri insanlar, diğer insanlar için satın alır. Dolayısıyla işiniz direkt olarak insanlarla ilgilidir. Bu nedenle ne kadar çok kişiye ulaşırsanız o kadar çok müşteri potansiyeline sahip olursunuz. Çiçek dükkanınızı tanıtırken önce ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek görmelisiniz. Onlar da başkalarına sizi önerdiği zaman zincirleme olarak tanınırlığınız artar.

Ayrıca sosyal medya üzerinden dükkanınız için hesaplar açabilirsiniz. Facebook ve Instagram bu iş için idealdir. Instagram hesabı açıp faaliyet gösterdiğiniz şehir ve semtte bulunan kişileri takip eder, düzenli olarak çiçeklerle ve özel günlerle ilgili paylaşımlarda bulunursanız insanların aklında daha çok yer edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Nasıl Reklam Yapılır?


Başarılı Bir Çiçekçi Açmak İçin İpuçları

Çiçekçilik artık çiçek satmanın ötesine geçti. Bu işte başarılı olmak için hizmeti sağlama sürecindeki bilgi, malzeme ve emek gibi bütün unsurlara sahip olmanız gerekiyor.

Çiçekçilikte gerekli olan temel unsur çiçek tasarımındaki bilgi ve yetenektir. Çiçekler ve bitkiler hakkında en az temel düzeyde bilgi sahibi olmalısınız. Toprak çeşitleri, bitkileri besleme, ışık ve ısı kontrolü hakkında kapsamlı bilginizin olması sizin için faydalı olacaktır çünkü müşteriler size soru soracaklardır ve sizden tavsiye isteyeceklerdir. Aynı zamanda çiçekleri budama yöntemlerini bilmeli ve yenilikçi çiçek aranjmanları yapabilmeniz için yaratıcı ve sanatsal yetenekleriniz de olmalıdır.

Çiçek yetiştirme konusunda formel eğitim almanın size büyük faydası olacaktır. Eğer bu eğitimi alamıyorsanız kendi yerinizi açmadan önce başka bir çiçekçi dükkanında çalışarak deneyim kazanmayı çalışın. Uzmanların tavsiyelerine göre çiçekçi dükkanı açmadan önce en az üç yıllık pratik deneyiminizin olması gerekir.

Diğer işlerde olduğu gibi çiçekçilik işinde de işletme ve ekonomi konularından anlamanız gerekir.  Çiçekçilik çiçek satmaktan fazlasıdır. Bir işletmenin nasıl yönetileceğini bilmeniz gerekir; alımlar, satışlar, defter tutmalar, kazanç planlaması, yönetim giderleri, pazarlama ve müşterileri etkileme gibi. Çiçekçiliğin yaratıcı tarafıyla yönetim tarafını dengelemeniz gerekir.

Müşterilere nasıl davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Çiçekçilik müşteri odaklı bir iştir ve müşterilerle sürekli yüz yüze gelmeniz gerekir. Cana yakın olmalısınız. Bu nedenle müşterilerle iyi ilişkiler kurmaya mecbursunuz.

Çiçekçi açarken dükkan veya satış yeri, soğutma sistemi, çiçekler, bitkiler, çiçek malzemeleri ve satmak isteyeceğiniz ikincil ürünler düşünmeniz gerekenlerdir.

Dükkanınızın yeri işletmenizin kazanç sağlamasına veya iflas etmesine neden olabilir. Dükkanınızı müşterilerinizin rahatlıkla ulaşabileceği şekilde konumlandırmalısınız. Seçeceğiniz yerin araç trafiğine ve yaya trafiğine uygun olması gerekir. Bütçenizi gözden geçirin ve paranızın yetebileceği en iyi yeri bulmaya çalışın.

Maliyetler bir yana dükkanınız için en iyi yeri bulmaya çalışırken müşterilerinize yakınlık, uygun park alanı, gelecekteki genişlemeler için fırsatlar, semtin kalitesi, kişisel amaçlarınıza uygunluk gibi diğer unsurları düşünmelisiniz.

Eğer evinizi işyeriniz olarak kullanmak istiyorsanız eviniz işlek bir caddede ve diğer işletmelerin yakınında olmalıdır. Aksi takdirde hedef kitlenize ulaşmak için farklı yollar bulmanız gerekir. Belki bir internet sitesi açabilirsiniz veya pazarlama ve reklam bütçenizi artırabilirsiniz.

Ve tabi ki işletmenizi çekip çevirebilmek için gücüne ihtiyacınız var. Başlangıçta işletmenizi evden yönetmeniz mümkün. Tasarım, satış, teslimat ve yeni malzeme siparişi gibi bütün süreci siz gerçekleştirebilirsiniz.


Çiçekçi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Şahıs şirketi olması durumunda:

1. BAŞVURU BEYAN FORMU

2. SİCİL NUMARASI (Borcu yoktur yazısı. Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Bürosu (Belediye))

3. T.C. KİMLİK KARTI FOTOKOPİSİ

4. YERLEŞİM YERİ BELGESİ (E-Devlet Kapısı İnternet Sayfasından alınacaktır.)

5. TAPU FOTOKOPİSİ veya KİRA KONTRATI

6. VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ

7. SAĞLIK RAPORU (Aile Hekimi veya Devlet/Özel Hastane)

8. İMZA BEYANNAMESİ (Noter Tasdikli Asıl Suret) – VEKALETNAME

9. 2 ADET VESİKALIK Fotoğraf

10. ESNAF ODA KAYIT BELGESİ

11.YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI FATURASI

Limited ya da anonim şirket olması durumunda:

1. BAŞVURU BEYAN FORMU

2. SİCİL NUMARASI (Borcu yoktur yazısı. Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Bürosu (Belediye))

3. ŞİRKETİN KURULUŞ GAZETESİ ve SON DURUM TİCARET SİCİL GAZETESİ

4. TAPU FOTOKOPİSİ veya KİRA KONTRATI ((Aslı görüldükten sonra iade edilecektir) Kira Kontratı İŞ NEVİNE Göre Düzenlenecektir.)

5. VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ

6. TİCARİ FAALİYET BELGESİ (İTO)

7. İMZA SİRKÜLERİ (Noter Tasdikli Sureti) – ŞİRKET KAŞESİ – VEKALETNAME

8. UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) – PTT Merkezlerinden alınacaktır

9. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI FATURASI

Dipnot: Bu belglerde bağlı bulunduğunuz belediyeye göre küçük değişiklikler olabileceğini unutmayın.


Çiçekçi dükkanı açmak karlı mı?

Gelelim işin özüne. Hayalinizdeki o sevimli çiçekçi dükkanına sahip oldunuz diyelim. Peki kar edebilecek misiniz?

Sektör olarak düşündüğümüzde kar marjının diğer sektörlere kıyasla oldukça yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çoğu insan gözünde canlandırdığı o çiçekçi dükkanını açtığında müşterilerin akın akın geleceğine ve işletmenin para basmaya başlayacağına inanır. Ancak gerçekler her girişimcilik macerasında olduğu gibi çok farklıdır. Başarı için gerekirse bulaşıkları da yıkamanız gerek.

Fiyatlandırma konusuna kafa yorduğunuzda, maliyetlerinizi düşürmenin ve iyi tedarikçi bulmanın değerini anladığınızda, pazarlamayı öğrendiğinizde ve satışları katlamanın yöntemlerini keşfettiğinizde bir çiçekçi dükkanı açmak sizin için son derece karlı bir girişim olacaktır.

Çiçek işletmeciliğinin geliri ihtiyaçlara, rekabete, becerilere ve çoğu kez de konuma göre değişkenlik gösterecektir. Pandemiyle birlikte insanların satın alma alışkanlıklarının da oldukça değiştiğini aklınızda bulundurun. Bu sebepler online siparişlere ayrı bir önem vermenizde fayda var.


İlginizi çekebilir

Online Çiçekçi Dükkanı Açmak

Şakayık Çiçeği Yetiştiren Kazanacak!

Mutlaka Okunması Gerekenler

6 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    Öncelikle yazınızı beğenerek okudum ve aklımda çiçekçi açmak gibi bir fikir var bana yardımcı olursanız sevinirim. Ankara Çankaya’dan yazıyorum size. Temel amac kendı işimi yapmak. Maliyetini kazancını bilmiyorum aslında çiçek sektörüne çok yabancıyım, bana yardımcı olabılırsenız sevinirim. Teşekkurler iyi çalışmalar.

  2. Merhaba ben çiçekçi dükkanı açmak istiyorum ama çiçekler nasıl uzun süre solmadan, bozulmadan kalıyor. Ve neler yapmam gerekli beni bilgilendirirseniz sevinirim.

  3. Yazınız için çok teşekkürler niğde de ana cadde üzerinde çiçekçi dükkanı açmak istiyorum çiçeklerin ortalama maliyeti satışı ve kârı ortalama olarak ne kadar oluyor gösterişli bir dükkan için ne kadar para koymam gerekli saygılar sunar şimdiden tesekkur ederim

  4. Merhaba. Gerçekten yazdıklarınızı çok beğendim detaycı ve işi anlamam da az çok yardımcı oldu. 6 sene mağazacılık yaptım pazarlama da ve insan ilişkerlinde yeterli konuma sahip olduğumu düşünüyorum. Artık kendi işimi yapmak istiyorum ve çiçek satmak toprapa dokunmak bana çok iyi geleceğine inanıyorum. Maaliyet hakkın da bilgi verirseniz çok sevinirim çok fazla maaliyetin yok ama oratalama bir fiyat yazarsanız çok memnun olurum. Bu konuyla alakalı bilgim yok çünkü. İstanbul pendik de oturuyorum. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum 🙂

  5. Selamlar
    Bi işyeri açmak istiyorum
    Merak ettiğim ve severek yapacağımı umduğum için çiçekçiliği araştırmaya karar verdim ancak konuya çok yabancıyım
    – işyerimde ne tür fiziki özellikler olmalı
    – tedarikçilere Nasıl ulaşırım
    – ortalama maliyet ne olur gibi temel sorulara cevap arıyorum . 6 ay- 1 yıl bir çiçekçide çalışmam gerçekten gerekli mi yada kursa gitmek mi gerekir yardımcı olursanız sevinirim hayırlı günler

  6. Merhabalar..
    Antalyada yasıyorum..Ve evet mis gibi kokan bulundugum mahallede herkes tarafından farkedilen bir çiçekçi dükkanı acmak istiyorum..çiçekleri cok seviyorum ..dekarasyon ve tasarıma merakliyim..ama bu işle ilgili hiç tecrubem yok..sizlerden cok güzel fikirler aldim..Dogrusunu söylemek gerekirsede biraz korktum..YARDIMCİ OLABİLİRSENİZ COK SEVİNİRİM…TEŞEKKÜRLER..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar