Dünyayı Değiştiren Buluşlar

Antik aletlerden en son çıkan teknolojik gelişmelere kadar dünyayı değiştiren buluşlar bu yazımızda!

Antik aletlerden en son çıkan teknolojik gelişmelere kadar insanların yaptığı buluşlar ve teknoloji toplumları şekillendirdi ve dünyayı değiştirdi.  Beklentiler ve olanaklar geliştikçe, her yeni nesil kendileriyle birlikte yaratıcı düşünürlerini de ortaya çıkardı. Tekerleğin icadıyla başlayıp Mars keşif araçlarının gelişmesine kadar uzanan yolda birçok icat devrimsel özellik taşımaktadır.

Çoğu icadın tek bir mucidi yoktur. Yıllar boyunca birçok yenilikçi mucit, bir icadın hem yaratılmasına hem de sonrasında gelişmesine katkıda bulunmuştur.

İşte size dünyayı değiştiren devrimsel icatlardan oluşan listemiz:

 

Tekerlek:

Tekerlek, karşımıza en eski mühendislik harikası ve başka pek çok şeyi etkilemeyi başaran en ünlü icatlardan birisi olarak çıkıyor. Bu ilkel teknoloji seyahat etmeyi hepimiz için kolaylaştırdı. Arkeolojik kazılardan yola çıkarak bilinen en eski tekerlek yaklaşık M.Ö 3500 ile Mezopotamyadandır. Tekerlek hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Tekerleksiz bir dünya hayal edilemez.

 

Pusula:

Dini amaçlarla ve rota bulma amacıyla kullanılan pusulaların en eskisi M.Ö 1050 civarında Çinliler tarafından icat edilmiştir. Doğal olarak manyetize edilmiş demir madeni olan mıknatıstaşından yapılmıştır. 1825 yılında elektro mıknatısın icadı modern pusulanın gelişiminin yolunu açtı. Pusulanın icadı, modern navigasyona GPS olmadan yaşayamayan toplumumuzun anlayacağından daha fazla yardımcı olmuştur.

 

Otomobil:

Modern arabaların temeli, Alman mucit Karl Benz’in yaptığı ilk arabayla 1886 yılında atılsa da arabalar 20. yüzyılın başına kadar yaygın şekilde kullanılmamıştır. Henry Ford, standart haline gelen seri üretim tekniklerine Ford, General Motors ve Chrysler ile yenilikler getirdi. Yine de atsız arabaları geliştiren ilk insan kendisi değildi. Otomobilinin tarihi dünya çapında bir gelişimi yansıtır. Düzinelerce yan ürün sanayisi, binlerce yeni iş imkanı yarattı. Benzin ve çelik iyi yapılandırılmış birer sanayi haline geldi. Araç üretimi ve satışları, ekonomik statünün en önemli göstergelerinden birisidir. Dahası araç üretimi ve satışları petrol arıtımı, çelik üretimi, boya, dökme cam imalatı ve diğer endüstriyel süreçlerdeki teknolojik gelişmeleri de etkiledi.

Mutlaka okuyun: Henry Ford Kimdir? Hayatı ve Başarı Hikayesi

 

Buhar Makinesi:

Thomas Savery kullanılan bilen ilk buhar makinesinin patentini 1698 yılında aldı. İnsanoğlu tarafından yapılmış en iyi icatlardan birisinin mucidi olmak Thomas Savery’nin dünyayı değiştiren insanlardan birisi olmasını sağladı. Daha sonralarda 1781 yılında James Watt, daha gelişmiş bir buhar makinesinin patentini aldı. 1800’lü yıllarda bu motorlar ulaşım, tarım ve imalat endüstrisinde büyük gelişmelere yol açtı. Buhar makinesinin basit çalışma prensibi içten yanmalı motorlar ve jet türbini gibi 20. yüzyılda arabaların ve hava taşıtlarının çağ atlamasına neden olan yeniliklerin önünü açtı.

 

Beton:

Beton, yaygın biçimde kullanılan insan yapımı materyalden birisidir. Beton, zamanla sertleşen sıvı çimentonun kum, çakıl ve uygun oranda su ile birleşiminden oluşan kompozit bir materyaldir. En çok kullanılan betonlar kireç esaslı beton, asfalt betonu ve polimer betonudur. Önceden kireç taşı ham beton olarak kullanılırdı. Materyaller ve bileşimler geliştikçe modern beton icat edildi. Betonun en önemli bileşenlerinden birisi çimentodur. Çimentonun temeli M.Ö 1300’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Orta Doğulu inşaat ustaları kilden kalelerinin dış cephelerini ince ve nemli olan kireç taşıyla kaplamışlardır. Kireç taşı havadaki gazlarla reaksiyona girerek sert, korunaklı bir yüzeye dönüşür. Beton benzeri ilk yapılar Nabetili tüccarlar ve Suriye’nin güneyi ve Ürdün’ün kuzeyinde bulunan Bedeviler tarafından M.Ö 6500’lü yıllarda yapılmıştır.

M.Ö 700’lü yıllara doğru su kirecinin önemi anlaşıldı ve bu durum moloz taş duvarların, beton zeminlerin ve yeraltı su geçirmez sarnıçların inşası için harç kireç ocaklarının gelişimine yol açtı. M.Ö 3000’li yıllarda Mısırlılar piramitleri inşa etmek için modern betonun eski bir biçimini kullandılar. 1824 yılında, günümüzde en çok kullanılan Portland çimentosu İngiliz Joseph Aspdin tarafından icat edildi. George Bartholomew, betonu ilk kez 1891 yılında ABD sokaklarında kullandı. O gün oraya dökülen beton hala aynı yerde durmakta. 19. yüzyılın sonlarına doğru çelik takviyeli betonun kullanımı yaygınlaştı. 1902 yılında August Perret çelik takviyeli beton kullanarak Paris’te bir bina tasarladı ve inşa etti. 1921 yılında Eugene Freyssinet, Pariste Orly Havaalanında iki devasa parabolik kemerli uçak hangarı inşa ederek betonarme yapı kullanımının öncüsü oldu.

 

Petrol:

Benzin olmasaydı en başta otomobil endüstrisi diye bir şey olmazdı. Benzin, “petrol” olarak adlandırılan maddenin yakıt türevidir. Daha açık olması için petrol saydam, ham petrolden türetilmiş içten yanmalı motorlarda kullanılan bir sıvıdır. Petrol doğal bir üründür ve burada bahsedilen icat petrolün kalitesini arttırmak için yapılan sayısız işlemdir. Benzinin ilk bulunduğunda pek de önemsenmediğini biliyor muydunuz? 1859 yılında Edwin Drake Pensilvanya’da ilk petrol kuyusunu kazdı ve gaz yağı üretmek için petrolü arıttı. Damıtma sürecinde benzini icat etse de benzinin potansiyelinin farkında olmadığı için Edwin Drake benzini attı. 1892 yılına kadar benzinin öneminin farkına varılamadı. İlk benzin pompası Sylvanus Bowser tarafından 5 Eylül 1885 yılında üretildi. 1970 yılında çevre koruma faaliyetleri artmaya başladı.

 

Demir Yolları:

Demir yolu taşımacılığı, çok miktarda yolcuyu ve ağır yükleri uzun mesafelere kolaylıkla taşıyan bir ulaşım türüdür. Seyahat etmemizde bir çığır aşan modern trenlerin geçmişi yaklaşık 200 yıl kadardır. Trenler sayesinde uzak diyarlar yakın oldu ve sanayiler ham madde ile doldu taştı. Demir yollarından önce ulaşım hayvanların genellikle de atların çektiği arabalarla yapılıyordu. 1500 ila 1800 yılları arası madencilikte kullanılan vagonlar yaygındı. Buhar makinesinin icadından sonra dünya çapında daha iyi bir tasarım için birçok araştırma yapıldı.

Trenlerin ticari yönü 1820’li yılların sonunda ortaya çıktı ve bu alanda öncü olan kişi en eski lokomotif olan meşhur “Rocket” tasarımıyla George Stephenson’dur. Bu tasarım en uzak şehirlerde bile hızla ün kazandı. 1821 yılında Stephenson, Stockton ve kamuya açık olan ilk demir yolu olarak 1825 yılında açılan Darlington demir yolları için inşaat mühendisi olarak atandı. “Rocket” tasarımının büyük başarısı ve Stockton ve Darlington demir yollarının açılışı demir yolu endüstrisini canlandırdı. Demir yolu Dizel motorun icat edilmesiyle tarihte önemli bir yer edindi.

 

Uçak:

17 Aralık 1903’ta Wilbur ve Orville Wright motorlu, uzun süreli çalışan ve kontrollü ilk uçağı icat etti. Uçan makineler Da Vinci zamanından beri hayal edilen bir şeyken Wright Kardeşler bu hayali gerçekleştirdi. Planörler ile işe başlayan bu iki kardeş, modern havacılık mühendisliğinin temelini attı. Buna ek olarak, pek çok insanın uçak kullanmak üzere eğitilmeye başlanmasıyla yeni iş kolları ortaya çıktı. Uçaklar icat edilmeseydi binlerce kilometreyi kısa zamanda kat edebilmek asla mümkün olmayacaktı.

Mutlaka okuyun: Wright Kardeşler Kimdir?

 

Ateş:

Ateş doğal bir şey olsa da keşfedilmesi tarihe önemli bir damga vurdu. Her şey atalarımızın bizleri renkli aydınlatmadan lezzetli yiyecekler pişirmeye kadar ateşin kontrollü şekilde nasıl kullanılacağı konusunda yönlendirmesi sayesinde oldu. Eski insanların ateşle tanışmaları doğal kaynaklardan elde edilen ateş aracılığıyla olmuştur. Daha sonrasında iş yapay şekilde ateş yakmaya geldi. Ateşin kontrol edilmesi Taş Devri’nin ilk zamanlarında Homo erectuslar tarafından gerçekleşmiştir. İlk kanıtlar Kenya bölgesinde bulunmuştur. Ateş ilk olarak 1 milyon yıl önce kullanılmış olsa da pişirilen yemek kanıtları 1,9 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Geçmişten günümüze ateş dini törenlerde, tarımda, yemek pişirmede, ısı ve ışık yaratmada, çeşitli endüstriyel süreçlerde, cesetlerin yakılmasında ve bir silah ya da yıkım aracı olarak kullanılmıştır.

 

Çivi:

İnsanın komplike hayatı küçücük çiviler icat edilmeseydi bu kadar kolay olmazdı. Çiviler, tarihi yapıların yaşını belirlemede önemli birer ipucudur. Çivinin icadından önce ahşap yapılar geometrik olarak birbirlerini destekleyecek ve kenetleyecek şekilde inşa edilirdi. Çivilerin icadı birkaç bin yıl öncesine dayanmaktadır ve metallerin dökümü ve şekillendirilmesinden sonra mümkün olmuştur. Mısır’da M.Ö 3400’lü yıllara ait bronz çiviler bulunmuştur. Vermont Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre el ile dövülerek yapılan çiviler 1790 ve 1800’lü yılların ilk zamanlarına kadar oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. 1913 yılına kadar Amerikada üretilen çivilerin %90’ı çelik telden yapılan çivilerdi. Diğer çivi türleri içeriğinde raptiye, teyel ve maşa raptiye barındırır.

 

El Aletleri:

El aletlerinin kullanımı 2,6 milyon yıl önce Etiyopya’da başladı. Antropologlar alet kullanımının insanlık tarihinde önemli bir adım olduğuna inanır. Çubuklar ve taşlar gibi materyaller eski el aletlerini oluşturur. Makine takımlarının icadı endüstriyel devrimi hızlandırmıştır. Şu ana kadar yapılan icatların bir de çekiç olmadan nasıl yapılacağını hayal edin.

 

Ampul:

Bugün evimizde ve ofislerimizde kullandığımız enerji, 150 yıl öncesinden gelen parlak bir fikirden ibarettir. Humphry Davy’nin 19. yüzyılın başlarında öncülüğünü ettiği elektrik lambaları, 1800’lü yıllar boyunca geliştirildi ve tüm zamanların en etkili ve önemli icatlarından birisi oldu. Edison ve Swan ilk ampulün patentini 1879 ve 1880 yılında aldı. 1980’li yılların ortasında floresan lambalar piyasaya çıktı. Fakat floresanın yüksek maliyeti, büyük olması, düşük aydınlatma gücü ve tutarsız performansı gibi dezavantajları floresanın daha az kullanılmasına neden oldu. Şu an için LED ışıklar piyasada en yüksek enerji tasarrufuna sahip aydınlatmalar olsa da ampulün icadı yeni iş kollarının ortaya çıkmasına neden oldu. Elektrik santrali, elektrik iletim yolları ve ev araçları gibi enerji yeniliklerinin de önünü açtı.

Mutlaka okuyun: Thomas Edison Kimdir? Hayatı ve Başarı Hikayesi

 

Elektrik:

Elektrik günümüz yaşantısının olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Elektrik doğada hep vardı fakat elektriği pratiğe döken uygulamalar icat edildi. Günümüzde pek çok insan elektrik kullanıyor fakat hangisi geçmişini biliyor? 1831 yılında Alessandro Volta elektrik üretmenin pratik ilk yöntemini buldu. Bu yıl elektrik adına en önemli yıllardan birisidir. İngiliz bilimadamı Michael Faraday elektrik üretmenin temel prensiplerini keşfetti. Elektro manyetik endüksiyonun keşfedilmesi enerji kullanımını baştan aşağı değiştirdi. Sokak lambaları ekipman olarak kullanılan ilk aletlerden birisiydi. Elektrik kullanımı giderek artarak şu an modern endüstriyel toplumların belkemiği haline gelmiştir. Elektriğin taşınabilir olmasıyla insan hayatı daha da çok elektriğe bağlı hale gelmiştir.

 

Pil:

Tarih öncesi pilin geçmişi neredeyse 2000 yaşında olan Part İmparatorluğu’na kadar dayanır. Eski piller, içi sirke dolu olan kil kavanozlardan oluşurdu. Bu kavanozun içine etrafına demir çubuklar sarılmış bakır silindir yerleştirilirdi. Bu pillerin gümüşü elektrolizle kaplamak için kullanılmış olabileceği düşünülmektedir

İlk elektrik bataryasının icadı Alessandro Voltadır. Volta aynı zamanda da Elektrokimyanın temelini atmıştır. Elektrik bataryalarının seri üretimine 1802 yılında William Cruickshank tarafından başlanmıştır. Pillerin tarihinde 1859 yılı önemli bir yere sahiptir. Bu yılda Fransız Doktor Gaston Planté tarafından kurşun asidine bağlı olarak üretilen ilk yeniden şarj edilebilen pil üretilmiştir. Nikel-Kadmiyum (NiCd) pili Waldemar Jungner tarafından 1899 yılında üretilmiştir.

 

Matbaa Makinesi:

Haberlerin internetten yayılmaya başlamasından çok önce haberlerin dünya üzerinde yayılmasında matbaa makineleri kullanılıyordu. 1440 yılında Almanya’nın Mainz şehrinde geliştirilen Johannes Gutenberg’in matbaa makinesi zaten halihazırda var olan matbaa makinelerini gelişmiş bir versiyonuydu. 1500’lü yıllarda Gutenberg’in matbaa makineleri Batı Avrupa’ya 20 milyon kopya kitap basıyordu. 1600’lü yıllarda ise bu makineler 200 milyon yeni kitap basmıştır.

 

Mors Alfabesi ve Telgraf:

Telgraf, 1830 ila 1840 yılları arasında Samuel Morse ve diğer mucitler tarafından geliştirildi. Bu icatla uzun mesafeler arasındaki iletişimde bir devrim yaşandı. Elektrik sinyalleri, istasyonlar arasında gerilen kablolar aracılığıyla iletiliyordu. Buna ek olarak Samuel Morse, Mors Kodu (Alfabesi) olarak bilenen kodu geliştirdi. Bu kod mesajların bir telgraf hattından basit bir şekilde bir başkasına iletilmesi için kullanılıyordu. Kullanım sıklığına bağlı olarak kodlar bir dizi noktalar (kısa işaretler) ve bir dizi çizgilerden (uzun işaretler) oluşuyordu. Bu kodlara İngiliz Alfabesinden harfler ve sayılar atanmıştı. Telgraf, telefon ve (bazı bilim adamları katılmasa da) internetin kodlanması gibi günümüzde hayatımızı kolaylaştıran şeylerin temelini attığına inanılıyor.

Mutlaka okuyun: Telgrafın İcadı ve Mucidinin Trajik Hikayesi

 

Çelik:

Eski çağlarda taş, bronz ve demir kullanılırken endüstriyel devrimi ateşleyen şey çeliğin ta kendisidir. Arkeolojik kazılara göre en eski metal üretimi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bessemer Sürecinin (eritilen pik demiri kullanarak çelik üretme tekniği) mucidi, çeliğin seri üretimine giden yolu açtı ve çelik sanayisini dünyadaki en büyük sanayilerden birisi haline getirdi. Şu anda çelik, köprülerden gökdelenlere her şeyin yapımında kullanılmaktadır.

 

Transistör:

Transistör, her modern elektronik alet için gerekli olan bir parçadır. 1926 yılında Julius Lilienfeld alan etkili transistörün patentini aldı fakat çalışan bir transistör yapmak pek mümkün değildi. 1947 yılında John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley çalışan ilk transistörü Bell Laboratuvar’larında geliştirdiler. Bu transistör, üçlüye 1956 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırdı. Transistörler televizyonlar, cep telefonları ve teknolojiden önemli bir yere sahip olan bilgisayarlar gibi pekçok elektronik aletin devre parçaları arasında olmazsa olmaz bir parça olmuştur.

 

Antibiyotikler:

Antibiyotikler, zararlı bakterileri öldürerek ve büyümelerini engelleyerek milyonlarca can kurtardı. Louis Pasteur ve Robert Koch Antibiyoz’u 1877 yılında tanıttılar. 1928 yılında Alexander Fleming, antibiyotik özelliği barından kimyasal bileşim olan penisilini tanımlayarak antibiyotik konusunda önemli bir çığır açtı. 20. yüzyıl boyunca antibiyotikler hızla yayıldı ve bilinen neredeyse her türlü enfeksiyon ile savaşıp insanların sağlıklarını koruyarak bizler için önemli bir icat olduğunu kanıtladı.

 

Doğum Kontrol Hapları:

Hamileliğin önlenmesi oldukça geçmişe dayanır.  Doğum kontrol haplarının geçmişi, Mısırlı kadınların balı sodyum karbonat ve timsah gübresiyle karıştırarak ilişkiye girmeden önce vajinalarına sürdüğü M.Ö 1500’lü yıllara kadar gider. Fakat pek çok araştırmacı eski doğum kontrol yöntemlerinin etkili olmadığına hatta ve hatta ölümcül olduğuna inanır. Bilinen ilk kondom türü (keçi mesanesi) M.Ö 3000 yıllarında Mısırda kullanılmıştır.

1844 yılında Charles Goodyear, kauçuğun sertleştirilmesinin patentini aldı ve bu durum kauçuk kondomların üretilmesinin önünü açtı. 1914 yılında “The Woman Rebel” adlı aylık haber bülteni ile New York’lu kadın eğitmen olan Margaret Sanger “Doğum Kontrol” cümlesini ilk kez kullanmıştır. Daha sonralarda ise Carl Djerassi ovülasyonu engelleyen projesteron hapını başarılı şekilde üretmiştir. Prejesteron hapı uluslararası bir devrime yol açmıştır ve çok popüler olmuştur.

 

X Işını:

X ışını doğal yaşamın bir parçası olması nedeniyle tabi ki icat edilemez fakat yanlışlıkla keşfedilebilir. 1895 yılında çıplak gözle göremediğimiz X ışını görünür kılındı. X ışını, tartışmasız tıp alanında çığır açan en iyi gelişmelerden birisidir. Bütün övgüler Wilhelm Conrad Rontgen’e gitmelidir. Katot ışınlarının camdan geçip geçmediğini test ederken Wilhelm Conrad Rontgen, kimyasal ile kaplı olan ekrandan gelen bir parıltı olduğunu farketti. Bu parıltının nereden geldiğini ve neyden kaynaklandığını bilmediği için ona X ışınları adını verdi. Gözlemleri sonucunda X ışınlarının insan vücudunun içine nüfuz ettiği zaman fotoğraflanabileceğini keşfetti. Balkan savaşları sırasında 1897 yılında X ışınları yaralı askerlerin vücudundaki kırık kemikleri, şarapnel ve mermi parçalarını bulmak için kullanıldı. 1901 yılında Wilhelm Conrad Rontgen çalışmalarından dolayı Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

 

Buzdolabı:

Geçen 150 yılda buzdolabı bize yiyecekleri, ilaçları ve diğer kolaylıkla bozulabilen maddeleri koruma imkanı sağladı. Buzdolabı fikrinden önce insanlar, yiyeceklerini buz ve kar ile dondurarak saklardı. James Harrison, ilk buhar sıkıştırmalı buzdolabı sistemini yaptı. Fakat yaygın olarak kullanılan ilk buzdolabı, General Electric firmasının yaptığı “Monitor-Top” modeli buzdolaplarıdır.

 

Televizyon:

Televizyon! Eğlenceyi ve haber almayı sonsuza dek değiştiren içi bilgi dolu ufak kutu.  Televizyonun icadında birçok kişi büyük paya sahip. Televizyon günlük hayatımızda önemli bir parçaya sahip olsa da sadece 19. ve 20. yüzyıl sırasında hızlı bir şekilde geliştirilmiştir. İlk televizyon kamerası, birbirinden habersiz şekilde (onları bilgilendirecek bir televizyon olmadığı için) aynı şeyi üretmeye çalışan iki adam tarafından icat edilmiştir. Bu kişiler Vladimir Zworykin ve Philo Taylor’dur. 1884 yılında Paul Gottlieb Nipkow, elektromekanik televizyon sistemi olarak adlandırdığı televizyonla ilk televizyonu icat etti ve ilk televizyonun patentini aldı. Renkli televizyonun yeni bir fikir olmadığı 1925 yılında ise Zworykin elektronik renkli televizyon sistemi ile patent almak için başvurdu. Zamanla, her ülke kendi siyasi gündemini televizyon aracılığıyla verdiği için televizyon siyasi önem kazandı. Televizyon aynı zamanda barışı ve düzeni koruma konusunda da önemli rol oynadı.

 

Kamera:

Kamera şüphesiz önemli icatlardan birisi. Kameralar çok fazla evrime şahit oldu. Karanlık oda, dagerreyotipler, kuru diskler, negatifler, filmlerden SLR ve DSLR’lara geçiş bu evrime örnektir. 1826 yılında Joseph Nicephore Niepce, Charles ve Vincent Chevalier tarafından yapılmış kızaklı ahşap kutuyu ilk kalıcı fotoğrafı çekmek için kullandı. Teknolojik gelişmeler ile fotoğrafları filmler yerine hafıza kartlarına kaydetme özelliğiyle Dijital kameralar piyasaya çıktı.

Dijital kameranın tarihi Eugene F. Lally’e ait olan uzayda giderken gezegenlerin ve yıldızların fotoğraflarını çekme fikri ile başladı. Daha sonra, Kodak firmasında mühendis olan Steven Sasson 1975 yılında ilk fotoğraf makinesini icat etti. Dijital kamera geleneksel kameraların yerini almış olsa da kameranın en devrimsel yönü telefonlara kadar girmesidir. Bugün her akıllı telefonda dahili bir kamera vardır ve bu kameralar ile fotoğraflar çekilebilir.  Artan talepler ile birlikte video kaydetme de artık cep telefonu kamerasının bir parçası olmuştur.  Artık kameralar içerisinde dahili GPS sistemleri ve coğrafi etiketleme seçenekleri ile geliyor. Hayatınızdan en güzel anları sonsuza kadar daha kaliteli ve kullanımı kolay dijital fotoğraflar olarak saklayın. Eski fotoğraflarına göz atmak için fotoğraf albümlerine bakmak zorunda kalmayan kişi kameraların dünyayı değiştiren icatlardan birisi olduğunu anlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Kodak Neden Battı?

 

Bilgisayar:

Bu olağanüstü ve güvenilir makinenin temelini atan insan olduğu için Charles Babbage’ye saygı göstermek lazım. 19. yüzyılın başlarında “bilgisayarın babası”, ilk mekanik bilgisayarın projesini çizdi ve icat etti. Modern bilgisayarın tek bir mucidi olmasa da bilgisayarın prensipleri Alan Turing’in 1936 yılındaki taslağında açıklanmıştır. Bugün bilgisayarlar modern hayatın birer sembolik temsili haline gelmiştir.

 

E-posta:

1969 yılında ARPANET’in yaratılmasından hemen sonra farklı bilgisayar sistemleri arasında e-posta transferleri denenmeye başlandı.  E-postadan önce önemli bir belgeyi denizaşırı bir yere göndermeye insanın gözü korkuyordu. Şu anda ise iletişim sadece bir tık uzaklıkta. E-postanın kullanılmaya başlaması 1960’lı yıllarda başlamıştır. 1970’li yılların ortasında ise şu anki haline benzer bir biçim kazanmıştır. Günümüzde resmi iş yerlerinin birçoğu iletişimde e-postayı kullanmaktadır. Şimdilerde e-posta Gmail, Outlook, Yahoo ve Hotmail gibi sağlayıcılar sayesinden birden fazla arayüzle mevcut. Bu harika iletişim aracı milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır.

 

İnternet:

Ampul ya da telefonun aksine internetin tek bir mucidi yoktur. Bunun yerine internet zamanla geliştirilmiştir. 1950’li yıllarda bilgisayarın geliştirilmesi ile internetin geliştirilmesi aynı zamanda başladı. 1990’ların ortalarından bu yana internet teknoloji üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Bu etkiye elektronik postanın yükselişi, anlık mesajlaşma, internet üzerinden sesli iletişim internet protokolü (VoIP) ve çift taraflı interaktif video aramalar örnek verilebilir.

 

Dünya Çapında Ağ (World Wide Web):

İnternet bir ağ kurma altyapısıdır. Fakat Dünya Çağında Ağ, internet ortamı üzerinden bilgiye ulaşma yoludur. Dünya Çapında Ağ’ın babası olarak İngiliz Bilgisayar Uzmanı Tim Berners-Lee bilinir. Cenevre, İsviçre’de bulunan CERN merkezinde yazılım uzmanı olarak çalışıyorken Tim bilgi paylaşmanın ne kadar zor olduğunun farkına vardı. 1989 yılında bu durum “Bilgi Yönetimi: Bir Teklif” önerisinin ileriye sürülmesine neden oldu. Fakat bu öneri hemen kabul edilmedi. Ekim 1990’a kadar Tim HTML, URL ve HTTP teknolojileri aracılığıyla internet ağının temelini attı. Nisan 1993 İnternet ağı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu tarihte İnternet ağı kullanımının ücretsiz olması kararının alındığı açıklandı. İnternet ağı, endüstrilerin geleneksel işleyişini hızlı bir şekilde değiştirdi ve çeşitli endüstrilerin gelişimini etkiledi. Mesela internet ağı çevrimiçi eğitim ve ekonominin gelişimesine yol açtı. Örnek verilecek olursa 2018 yılında şirketinizin tanıtımını yapmanın en iyi yolu Google aramayı kullanmaktır. İnsanlar artık çevrimiçi şekilde Facebook ve Twitter gibi bir site ya da sosyal medya üzerinden istedikleri içeriği okuyabilir veya izleyebiliyorlar.

 

Kağıt Para:

Tarih boyunca para birimleri, besi hayvanlardan değerli metallere ve madeni paralara birçok değişim geçirdi. Madeni paraların azlığından dolayı bankalar, gelecek ödemelerini madeni parayla yapabilmek için müşterilerine taahhüt olarak kağıt belgeler verdi. Hafif olan maddeleri para olarak kullanma fikri M.Ö 118 yılında Han Hanedanlığı sırasında Çin’de ortaya çıkmıştır. Gezginler aracılığıyla Avrupa bu sistemle 13. yüzyılda tanıştı. Madeni paradan kağıt paraya geçmek hükümetleri kriz zamanında oldukça rahatlattı. Böylelikle kağıt para küresel ekonominin çehresini parasal sistemde yapılan oldukça önemli bir adımla değiştirdi.

 

Kredi Kartları:

20. yüzyıla kadar insanlar her şeyi nakit olarak ödüyordu. Kredi kartı fikri, Diner’s Club’ın kurucuları Ralph Schneider ve Frank McNamara tarafından 1950’li yıllarda ortaya atıldı.  Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe günlük alışverişlerinizi bir kartla ödemek sıradan bir hal aldı.

 

Bankamatik:

Bankamatiğin icadı (Otomatik Vezne Makinesi), şu ana kadar yapılan en önemli icatlar arasındadır. Günümüz dünyasında Bankamatikler, bankacılık sektörünü self servis anlayışına yönlendirmektedir. Bankamatik Endüstri Birliği’ne (ATMIA) göre dünya çapında kurulu 2.2 milyon Bankamatik bulunmaktadır. Bankamatik kullanarak müşteriler para çekme, bakiyeyi kontrol etme gibi çeşitli işlemleri yapabilirler. Uzmanların birçoğu ilk Bankamatiğin Bankograf olarak bilinen Luther Simjian’ın icadı olduğuna inanmaktadır. 1967 yılında John Shepherd-Barron, İngiliz Bankası Barclays’ın bir şubesine monte edilen para otomat fikrini ortaya attı. Eski bankamatikler plastik kartlar yerine kağıt makbuzlarla çalışıyordu. Müşteriler tanıtma kodlarını girerek tek seferde en fazla 10 sterlin çekebiliyordu. Dallaslı mühendis Donald Wetzel, Amerika’daki ilk bankamatiği tasarladı.

 

Telefon ve Cep Telefonları:

Telefonda kurulan ilk cümle olan “Bay Watson, buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.” cümlesi 10 Mart 1876 tarihinde telefonun mucidi Alexander Graham Bell tarafından asistanı Thomas Watson’a söylenmiştir. Telefon tarihi, muhtemelen insanın uzaktaki insanlarla iletişime geçme arzusu ile başladı. 1980’li yıllarda cep telefonunun hayatımıza girmesiyle iletişim kurmak bütün kısıtlamalarını aştı. Hücresel internetin icat edilmesiyle telefon endüstrisi çağ atladı. Kocaman telefonlardan başlayarak çok ince telefonlara doğru cep telefonları oldukça uzun bir yol katetti. Motorola firmasından John F. Mitchell ve Martin Cooper elde kullanılabilen küçük ilk telefonu 1973 yılında tanıttı. Bilim adamları kullanıcılara daha çok yarayacak yeni fikirler yaratmaya devam ediyor.

 

Robot:

Robotik aletler karmaşık, tekrar eden ve bazen de tehlikeli olan işleri yaparlar. “Robot” kelimesi, ilk olarak R.U.R. (Rossum’un Evrensel Robotları) kitabında geçmektedir. Bu kitap Çek yazar Karl Capek tarafından 1921 yılında yazılmıştır. Şans eseri “robotik” kelimesi de bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un 1942 yılında yayınlanan “Runaround” kısa hikayesinde kullanılmıştır. M.Ö 3000’lü yıllarda su saatlerinde kullanım süresi dolunca zili çalan insan heykelcikleri kullanılırdı. Bu heykelcikler, ilk mekanik tasarımlı robotlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaman geçtikçe daha çok tasarım yapıldı ve daha çok alet üretildi. Fakat robotlar bilimsel olarak 20. yüzyılda gelişmeye başladı.

Modern robotların temeli 1950’li yıllarda “Universal Automation” firmasında çalışan George C. Devol tarafından atılmıştır. George C. Devol yeniden programlanabilir uzaktan el ile çalıştırılan “Unimate” robotunu üretmiş ve patentini almıştır.  Kim bilir! Belki bir gün robotlar zekaları ile biz insanları alt eder ve bizi tamamen teknolojiye bağımlı hale getirirler. Robotlar gerçekten de dünyayı değiştiren icatlar arasında yeri hakediyor.

Mutlaka okuyun: Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar

 

Silahlar:

Silahlar bazı insanlar için heyecan verici bir icatken bazı insanlar içinse oldukça korkunç bir icat olabiliyor. Silahlar antik çağlardan beri birincil aletlerdir. Fakat silahların dünyayı değiştirdiği kaçınılmaz bir gerçektir. Ateşli silahların en eski kullanımı M.S 13. yüzyılda Çinde olduğu tahmin ediliyor. Eskiden silahlar, namluda “falya” olarak bilinen kısma fitil koyup içerideki barutun tepkimeye girmesini sağlayarak ateşlenirdi. İlk mekanik silah, geçmişi 1400’lü yıllara kadar giden fitilli tüfeklerdi. 12. yüzyıla kadar silahlar önce Asya kıtasına daha sonra da Avrupa kıtasına yayılmaya başladı. Yeniden doldurma ve emniyet sorunu, elle doldurulan Mitralyöz olarak bilinen silahın icadı ile çözüldü. Mitralyöz Richard J. Gatling tarafından Amerikan İç Savaşı sırasında icat edildi. Silah teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, gelişen her bir silah modeli daha da ölümcül olmaya başladı.

 

İlginizi çekebilir

Son Yılların En İyi İcatları

Son 65 yılın En İyi İcatları
Tuğçe

Yazar : Tuğçe

Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir