Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik Tasarrufu Nedir?

Elektrik tasarrufu, gereksiz elektrik kullanımını azaltmak ve elektriği en verimli olacak şekilde kullanmak demektir.

Elektrik tasarrufu yapmak, küresel ısınmaya karşı alınan bir önlem ve uzun vadede para biriktirmeye yarayan bir yol olarak çifte amaca hizmet eder. Ev ve ofisinizde bulunan bütün elektrikli aletler çok daha verimli duruma getirilebilir. Evde ısı yalıtımı yaptırmak ve günlük alışkanlıklarınızı değiştirmek bile harcadığınız elektrik miktarını azaltmaya yeter. İşte sizlere elektrik tasarufu yaparak elektrik faturasını düşürmenin yolları:

 

Elektrik tasarrufu için 1. Yöntem : Aydınlatma

1.Gün ışığından faydalanın: Perdeleri sonuna kadar açın ve bırakın gün ışığı evi doldursun! Lambayı yakmak yerine gün boyunca güneş ışığında oturmak elektik sarfiyatını oldukça düşürecektir. Vaktinizi evde geçiriyor da olsanız ofiste çalışıyor da olsanız aynı yöntemi tercih edin. Güneş ışığına maruz kalmak mutlu eder ve çok daha verimli olmanız için gereken enerjiyi verir.

  • Çalışma alanınızı, güneş ışığından en çok faydalanabileğiniz şekilde düzenleyin. Tavan lambalarını mümkün olduğunca kapalı tutmaya çalışın. Daha fazla ışığa ihtiyacınız olursa enerji tasarruflu ampul takılabilen masa lambası tercih edin.
  • Normal perde ve stor perdelerinizi ışık geçiren ama içeriyi göstermeyen tür kumaştan yaptırın.

2.Ampulleri değiştirin: Sıradan ampullerinizi bırakın. Yerine floresan (CFL) veya LED ampul takarsanız enerji tüketiminizi büyük ölçüde düşürürsünüz. Normal ampuller ürettiği enerjinin %98’ini ısı olarak yayarken, CFL ve LED ampuller enerjiyi çok daha verimli kullanır ve kat kat daha uzun ömürlüdür.

  • Floresan lambalar, normal ampullerin ilk alternatifi olarak çıkmıştır ve normal ampullerin dörtte biri kadar az elektrik tüketir. Bununla beraber, belli miktarda civa içerir ve bu yüzden ömrünü tamamladıktan sonra imha edilmeleri gerekir.
  • LED ampuller piyasayada yeni sayılır. Floresanlara kıyasla daha pahalıdır ancak ömürleri çok uzundur ve civa içermez.

Mutlaka okuyun: Dünyanın en verimli ampulü: NanoLight

3.Gereksizse söndür: Bu prensip aslında en basit ve en bilinen tasarruf yöntemi olmakla birlikte çok işe yarar. Evinizde aynı anda açık olan kaç tane ışık olduğunu fark edin. Gerçekten ihtiyacınız olan sayıda ışığı açık tutun. Bir odadan çıkarken her seferinde ışıkları söndürmeyi alışkanlık haline getirin.

  • Kısa ve hızlı açıp kapattığınız lambalara koyacağınız ampulün özelliklerine dikkat edin. Bu lambalarda, tam kapasite çalışmak için ısınma süresine ihtiyaç duyan ampulleri kullanmayın. Bu tür özellikler, ampulün ambalajı üzerinde yazar.

 

Elektrik tasarrufu için 2. Yöntem : Elektrikli aletler

1.Kullanmadığınız aletlerin fişini çekin: Elektrikli aletlerin fişi prizde takılı olduğu sürece, kapalı konumda olsalar bile enerji harcamaya devam ettiklerini biliyor muydunuz? Basit bir kahve makinesi bile kapatıldıktan sonra fişten çekilmezse ufak ufak elektrik sarfeder.

  • Açma kapama düğmesi olan bir çoklu priz bu işi kolaylaştırır. Beş farklı cihazı tek tek fişten söküp takmak yerine hepsini aynı prize bağlayıp düğme ile enerjiyi kesmek çok daha pratik olur.
  • İşiniz bitince bilgisayarı tamamen kapatın ve fişten çekin. Bilgisayarlar fişte oldukları süre boyunca çok fazla elektrik harcar.
  • Televizyonun fişi sürekli prizde kalmasın. Televizyonu her kapattığınızda fişini çekmek zor gelebilir ama karşılığında elde edeceğiniz tasarrufun miktarı gerçekten buna değer.
  • Ses sistemi ve hoparlörlerin fişini çekin. Kullanılmadığı zamanlarda en çok elektrik tüketen hainler işte bu aletler.
  • Telefon şarjı, mutfak aletleri, saç kurutma makine gibi küçük ev aletlerinin de fişlerini çekmeyi ihmal etmeyin.

2.Eskiyen cihazlarınızı, enerji tasarruflu olan yeni modelleriyle değiştirin. Eskiden fabrikalar üretim yaparken enerji tasarruflu teknolojiler henüz geliştirilmemişti. Yeni üretilen elektrikli ev aletleri ise tamamen çevreyi korumak ve hane içi giderleri azaltmak amacıyla yeniden tasarlanmıştır ve enerji tasarrufu yapar. Eğer buzdolabınız, fırınınız, bulaşık makineniz,çamaşır makineniz veya elektrikle çalışan herhangi bir cihazınız çok eskiyse artık onu yenisiyle değiştirin.

  • Yeni alacağınız cihazlarda enerji kullanım grafiğini inceleyin. Yıldız sayısına bakarak o ürünün ne kadar elektrik harcadığını değerlendirmek mümkündür. Yüksek enerji tasarrufu yapan ürünlerde fiyat farkı yüksek olabilir ama elektrik faturanız daha az geleceği için uzun vadede bu farkı kapatabilirsiniz.
  • Eğer yeni makine satın alabilecek durumda değilseniz, günlük rutininizi biraz değişterek elektrik harcamalarınızı azaltabilirsiniz.
  • Bulaşık makinesi tamamen dolmadan çalıştırmayın.
  • Pişirme süresi hala devam ederken fırının kapağını açmayın. Çünkü içerideki ısı dışarı sızdığında fırın tekrar aynı ısıya getirmek için ekstra enerji harcar.
  • Buzdolabının kapısını açıp önünde dikilerek içeriyi seyretmeyin. İçerden ne alacağınıza veya ne yiyeceğinize karar verdikten sonra kapıyı açın ve mümkn olduğunca çabuk geri kapatın. Ayrıca buzdolabının eskiyen parçalarını veya eğer işlevini yerine getirmiyorsa kapının contasını değiştirin.
  • Çamaşır yıkamak için makineyi tamamen doldurabilecek kirli eşya birikene kadar bekleyin. Az çamaşırla makine çalıştırmayın.

3.Elektrikli alet kullanım sıklığını azaltın. Daha eski zamanlarda, ailelerin evlerinde büyük elektrikli aletler yoktu. Ev işlerini makine kullanmadan elde yapmak daha fazla zaman alabilir ama aileninizin diğer fertleri de size yardımcı olursa daha çabuk biter.

  • Bazı insanlar gereğinden daha sık çamaşır yıkar. Haftalık çamaşır yıkama sayısını azaltmayı deneyin.
  • Balkonunuz varsa bir çamaşır ipi gerin ve ıslak çamaşırlarınızı kurutucuya atmak yerine ipe asın.
  • Bulaşık makinesi yerine bulaşıkları elde yıkayın. (Az su kullanarak yıkama yöntemleri var.)
  • Fırını haftada 1 kez çalıştırın ve mümkünse aynı anda birkaç çeşit şey pişirin. Böylece aynı ısıyı ve süreyi kullanarak tasarruf eder ve fırının tekrar tekrar enerji sarfetmesine sebep olmazsınız.
  • Çok gerekli olmayan ufak aletleri atın. Örneğin fişe takılan oda kokuları gibi şeyler kulanmayın. Onun yerine camları açıp odayı havalandırın!

 

Elektrik tasarrufu için 3. Yöntem: Isıtma ve Soğutma

1.Isı yalıtımına dikkat edin. Pencere ve kapı kenarlarındaki contaların iyi durumda olması enerji tasarrufunda oldukça önemlidir. Bu yalıtım sayesinde kışın içerdeki sıcak hava dışarı çıkmaz ve dışardan soğuk hava içeri girmez. Aynı şekilde yazları da klima ile soğuttuğunuz hava boşa gitmez.

  • Evinizin ısı yalıtımını etraflıca inceleyecek bir profesyonel çağırın. Evin her yerini, duvarlar, tavan, varsa bodrum katı hatta döşeme altı boşluklara varıncaya kadar muayene ettirin. Eğer ısı sarfiyatına yol açan verimsiz alanlar tespit edilirse gereken izolasyonu mutlaka yaptırın.
  • Kapı ve pencelerinizin arasına hava sızdırmaz sünger uygulayın. Ayrıca kış boyunca pencelerin üzerine plastik astar çekebilirisiniz.

2.Sıcak su kullanımını azaltın. Su ısıtmak çok fazla enerji tüketir. Elbette buz gibi suyla duş almanıza gerek yok ama kullandığınız sıcak miktarı ve suyu ısıtma yönteminizde daha dikkatli olursanız para sarfiyatından da kurtulursunuz.

  • Termosifonun veya su ısıtıcınızın ısı yalıtımlı olmasına dikkat edin.
  • Küveti doldurmak yerine duş alın çünkü duş alırken çok daha az miktarda su harcanır.
  • Duşta fazla uzun kalmayın. Hızlıca yıkanıp çıkın. 20 dakika duşta kalırsanız çok fazla elektrik ve su harcarsınız.

3.Klima kullanımını azaltın. Bazen klimayı açmak kaçınılmaz olur ama ilkbaharın ilk günlerini ve yazın son günlerini klimasız geçirebileceğimiz bir gerçek. Bu durumlarda mümkünse serinleyecek başka yollar bulun.

4.Kış boyunca evinizi ortalama bir sıcaklıkta tutun. Kış boyunca evinizin havası ılık olursa oldukça fazla tasarruf yapabilirsiniz. Ev serin geldiğinde kaloriferlerin sıcaklığını artırmak yerine üzerinize bir hırka giymeyi deneyin.

 

Elektrik tasarrufu için 4. Yöntem: Enerji Kaynağı

1.Yenilenebilir enerji kullanın. Elektriğinizi, rüzgar veya güneş enerjisinden elektrik üreten bir şirketten temin edin. Bu hizmeti veren çok fazla kuruluş yoktur ve küçük firmalardır o yüzden biraz araştırın. Sistem değişikliği yapmak bir defaya mahsus olarak masraflı olur ama uzun vadede çok daha az ödersiniz.

  NOT

  • Bu ufak tasarruf yöntemleri özgürlüğünüzü kısıtlamak için değil bütçenize, doğaya ve dünyaya daha az zarar vermek üzere önemlidir.

Mutlaka okuyun: En İyi Güneş Enerjisi Sistemleri

Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir