Gerçeklerle Nasıl Yüzleşilir?

Hayatı tüm gerçekleriyle kabul etmek kolay bir iş gibi gelebilir. Ancak, çoğu insanın kendine has bir gerçeklik algısı vardır. Gerçeklik algısının bu denli kişisel olmasının temelinde ise pişmanlıklarımız, hayal kırıklıklarımız, inkarlarımız veya daha iyisine ulaşmaya ilişkin dizginlenemez arzularımız yatar- terfi, çocuklarınızı büyütmek, emeklilik vb. arzular. Bazılarımızın bedenlerine uymayan kıyafetleri yıllar boyu dolapta tutmasının nedeni de gerçeklik algımızdaki- kimi zaman çarpıklığa kaçan- bu kişiselliktir. Gerçeklerle yüzleşememek bireyi tatmin edicilikten uzak, dahası yeteneğiyle tümden uyumsuz mesleklerde çalışmaya zorlar.

Kendiniz için yapabileceği en iyi şey hayata dair senaryolar üretmekten vazgeçmek ve kendinizi, hayatı ya da hayata ilişkin gerçekleri olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmektir. Durumun vahameti ne olursa olsun, bir şeyleri yola sokmanın ilk adımı onu olduğu gibi kabullenmekten geçer.

Yazımızda gerçeklerle başa çıkmanın yollarından-özellikle de gerçekliğin pek haz etmediğimiz bölümü ile yüzleşmekten ve gerçeklik algımızı nasıl şekillendireceğimizden- bahsedeceğiz.

 

1) Kendinizi koşulsuz kabul edin.

Kendini kabul, insanın kendisine kayıtsız şartsız değer verme becerisini ifade eder. Bireyin kendisini iyi, kötü veya eksik tüm yönleriyle-yani olduğu gibi-kabul etmesi anlamına gelir. Ancak kendini sevme ve kabullenme süreci çoğu insan için güçtür. Çünkü biz insanlar ağırlıklı olarak kendimizi eleştirme eğiliminde oluruz. Yine de kendimize ve hayatımıza ilişkin gerçekleri tüm çıplaklığıyla kabullenmeyi öğrenmenin pek çok yolu vardır. Unutmayın, ilk adımınız her daim kendi gerçekliğinize yönelik bir kabul zihniyeti geliştirmek olmalıdır.

 

2) Mevcut durumunuzu kabullenin.

Kimi zaman gerçeklerle yüzleşmek sandığınızdan da güç olabilir. Ancak mevcut durumu kabullenmek sizi olduğunuzdan daha mutlu bir birey haline getirir ve geleceğe umutla hatta oldukça iyimser bir bakış açısıyla bakmanızı sağlar. Gerçekleri anlamak, kabullenmek veya gerçeklik algısı üzerine çalışmak hem işlevsel hem de maksatlı eylemlerdir. Mevcut şartları kabullenmeniz geleceğe güvenle bakmanıza, mantık çerçevesinde hayaller kurmanıza ve nihayetinde bu hayallere kolaylıkla ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Kendi gerçeğinize kucak açın.

3) Kendinize karşı dürüst olun.

Hayatınıza dair tüm yanılsamaları kabullenir, gerçeklerle yüzleşmeyi tercih ederseniz, kendiniz için yepyeni ve güvenli bir gelecek inşa edebilirsiniz. Gerçeği inkar etmeniz – özellikle de olumsuzluklar söz konusu olduğunda- onu tamamıyla ortadan kaldırmaya yetmez.  Talihsizliklerle ya da olumsuz durumlarla baş edebilme beceriniz iyiye ve güzele ulaşmanızı sağlar. Ancak,bunu gerçekleştirmek için bıkıp usanmaksızın çabalamanız ve radikal bir dürüstlük anlayışı geliştirmeniz gerekir.

Mutlaka okuyun: Kendinize yalan söylemeyi nasıl bırakabilirsiniz?

 

4) Hayattaki rolünüzü benimseyin.

Gerçeklerle yüzleşmek istiyorsanız sizi siz yapan iyi kötü tüm rolleri kabullenmelisiniz. Yaşadığınız hayatta size biçilen roller nelerdir? Cevaba ulaşmak adına kendinize mevcut durumunuza ilişkin sorular sorun. Bu uğurda sizi başarıya ya da başarısızlığa götürecek ne gibi adımlar attığınızı tanımlayın. Ne ile uğraştığınızı anladığınız an geleceğe ilişkin çok daha sağlam kararlar alabileceksiniz.

 

5) Hatalarınızı kabul edin.

Hatalarınızın ya da problemlerin varlığını kabul etmediğiniz sürece hiçbir şeyi düzeltemeyeceğinizi unutmayın. Hatalarınızı birer başarısızlık örneği olarak değil, öğrenme fırsatı olarak görmeye çalışın. Gerçekliğin kontrolünün bizzat sizde olduğunu, dolayısıyla onu değiştirebilecek tek kişinin yine siz olacağınızı kabullenin. Sizin için neyin önemli olduğuna karar verin ve tüm gücünüzle bu hedefe odaklanın.

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler

 

6) Olumlu/olumsuz her türden sonuca kucak açın.

Yalnızca üzerinde çalışılması gereken eksik noktalarla değil, aynı zamanda güçlü yönleriniz ve başarılarınızla da ilgilenmelisiniz. Anlayacağınız, ne yapıp edip kendi gerçeğinizin her bir zerresini kabullenmeye uğraşmalısınız. Olumlu ya da olumsuz her türlü sonuca kucak açmanız bir dahaki sefere daha iyi iş çıkarmanıza ve her başarısızlığı birer öğrenme fırsatı olarak algılamanıza yardımcı olacaktır.

 

7) Korkularınızın esiri olmayın.

korkularinizin-esiri-olmayin

Korkularınızın – özellikle de başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğüne ilişkin korkuların – size engel olmasına müsaade etmeyin. Bir şeyleri kendinize ait yöntemlerle, olabilecek en mantıklı şekilde yapmak ve aldığınız geri bildirimlerin hakkını vermek konusunda istekli olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Korkularla Nasıl Yüzleşilir?

 

8) Yetkinliklerinize/Becerilerinize güvenin.

Aynaya bakmak ve yetersiz olduğunuz tüm alanları birer birer ortaya dökmek kolaydır. Ancak, gerçeklerle yüzleşmek ve kendinizi olduğunuz gibi kabullenmek istiyorsanız işe pozitif yanlarınızı vurgulayarak başlamalısınız. Güçlü yönlerinizin, yeteneklerinizin,sahip olduğunuz değerlerin ve elde ettiğiniz başarıların bir listesini çıkarın. Yetkinliklerinize güvenmeniz güçlü yönlerinizi fark etmenizi sağlar, böylece kendinize karşı çok daha olumlu bir tutum geliştirebilirsiniz.

 

9) Ön yargılarınızı bir kenara atın.

Hak ettiğinize inandığınız hayatı yaşamaya çalışmayın, aksine mevcut gerçekliğe/hayata ayak uydurmaya uğraşın. Ön yargılarınız sizi hemen her gerçekliğe karşı kör edebilir. Onları görmezden gelmeyi deneyebilirsiniz, ancak gözlerinizi kapatıp yola devam etmeniz dahi ön yargılarınızı ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. Bunun yerine,ön yargılarınızı tanımlamaya, anlamaya, nihayetinde ise bir kenara bırakmaya odaklanmalısınız.

 

10) Mücadelenin gerçeklerle yüzleşmenin bir parçası olacağını kabul edin.

Mücadeleden kaçmayın, aksine zorluklara kucak açın, onlara göğüs gerin ve mücadelenin bir parçası olmanın keyfini çıkarın. Mücadelenin bir yaşam tarzı olduğunu bilin ve sorunlarla yüzleşmeyi öğrenin. Başarının sizi nerede ya da nasıl bulacağını bilemezsiniz –bazen en büyük zorluklar başarıya ilişkin en büyük fırsatları yaratabilirler.

 

11) Hedefinize ulaşmak için plan yapın.

Yeni bir gerçeklik mi yaratmak istiyorsunuz? O halde bu gerçekliğe ulaşmak adına nasıl adımlar atmanız gerekeceğini belirleyin. Hedefinizi başarabileceğiniz küçük adımlara bölün, böylece her adımda kendinizi olan güveniniz ve öz saygınız belirgin miktarda artacaktır. Belirli hedeflere sahip olup bu hedefler doğrultusunda plan yapmanız yeni bir gerçeklik anlayışı oluşturmanızı da sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Hedeflerinize Ulaşmada Alışkanlıkların Gücü

Unutmayın, yanılsamaların büyüsüne kapıldığınız sürece doğru bir gerçeklik algısı yaratmanız imkansızlaşır. Bu da sizi mutsuzluğa sürükler. O halde geç kalmadan gerçeklerle yüzleşmeyi öğrenin.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir