7 Adımda Karlı Bir Giyim Mağazası Açmak

Eğer giysiler ve aksesuarlar konusunda tutkuluysanız, satış konusunda deneyimliyseniz ve girişimci olma hayaliniz varsa giyim mağazası açmak tam da aradığınız iş olabilir.

Giyim mağazalarının %53 ‘ü 4 yılın sonunda kapanmaktadır çünkü rekabet yüksektir ve günümüzde her şeyin modası çabucak geçmektedir. Ancak başarısız olmalarının en önemli sebebi sahiplerinin sadece sanatçı ruhlu insanlardan oluşması ve işletme idaresinden pek anlamamalarıdır.

30 yıldır kendi ürünlerini üretip mağazalarında satan biri olarak bu yazımda sizlere giyim mağazası açmanın inceliklerini ve başarı için bilmeniz gerekenleri tek tek anlatacağım:


Giyim Mağazası Açmak Karlı mı?

Ortalama bir giyim mğazasının kar marjı %53 dolaylarındadır. Tabii bu marj satış yeteneklerinize ve yapacağınız anlaşmalara bağlı olarak çok daha yüksek olabilmektedir.


5 Adımda Giyim Mağazası Nasıl Açılır?

1. Giyim Mağazası Açmak Size Göre mi?

Kendinize şu soruları sorarak başlayabilirsiniz.

a. Bu sektörde tecrübem var mı?

Belki satış ve ticaret konusunda dersler aldınız, belki küçükken babanızın ya da dedenizin dükkanında vakit geçirdiniz, belki üniversitede yazları bir mağazada satış personeli olarak çalıştınız. Her ne olursa olsun, bunlar iyi tecrübelerdir. Mağazacılık konusunda tecrübe sahibi olmanız, giyim ve modaya olan ilginiz kadar önemlidir.

b. Giyim sektörünün kendine özgü riskleriyle yaşayabilir miyim?

Sizi korkutmak gibi bir amacımız yok, ama manzarayı tam olarak göstermek durumundayız. Eğer giyim mağazası açmak istiyorsanız bunun riskli bir iş olduğunu bilmelisiniz. Eğer mağazacılıkta işleriniz iyi gitmezse 20 yıllık birikiminiz bir yıl içinde buharlaşabilir.

c. Giyim sektöründe gelecek görüyor muyum?

Neden emlak ya da market işine değil de giyim işine girmek istediğinizi gerekçelendirmelisiniz. Giyim işi tutkunuz olsa bile bu sektörün iniş çıkışlarına hazır olmalısınız. Bu durumu evliliğe benzetebiliriz. İşler kötüye gittiği zaman nikah masasında neden “Evet” dediğinizi hatırlamalısınız.

d. Sektörde rekabet edebilir miyim?

Giyim alanında rekabetin sıkı olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok. Yapmanız gereken tek şey piyasayı iyi analiz etmek ve AVM’leri gezmektir. Eğer müşterilere ihtiyaç duydukları ve piyasada pek bulunmayan ürünler sunarsanız rakiplerinizin arasından sıyrılabilirsiniz.

e. Spesifik bir alanda uzmanlaşabilir miyim?

Eğer giyim işine girmek istiyorsanız piyasadaki bir eksikliği tespit etmişsiniz demektir. Belki XXL ebatlarda gece kıyafetleri satacaksınız, belki timsah derisinden ayakkabı satacaksınız ya da belki çocuklar için dağcılık kıyafetleri… Ne olursa olsun, kendinize spesifik bir alan belirlemeniz gerekir. Aynı anda herkese hitap etmek yerine belli bir müşteri kesimini hedeflemeli ve buna göre ürünler sunmalısınız.

f. Diğer mağazalardan farkım ne olacak?

Buna “pazarlama” deniyor kısaca. Yani bırakın sektördeki diğer markaları, aynı alışveriş merkezindeki mağazalarla bile rekabet içinde olacaksınız. İnsanlar sizin mağazanızı ve diğer mağazaları gezdikten sonra ne alacaklarına karar verirler. Bu yüzden müşterileri kendinize çekmek için bir farkınız olmalı. Faaliyet gösterdiğiniz şehirdeki insanların sosyo-ekonomik yapısına, mağazanın konumuna ve modaya dikkat etmeli, kendinizi buna göre konumlandırmalısınız.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu


2. Hedef Kitlenize Karar Verin

Giyim mağazası açmadan önce karar vermeniz gereken ilk şey hedef kitlenizi belirlemek olacaktır.

Kimlere satış yapacaksınız? Müşterileriniz kimler olacak? Genç kızlar mı? Erkekler mi? Yoksa vintage kıyafet aşığı kadınlar mı?

Mutlaka okuyun: Hedef Pazar ve Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?


3. Giyim Mağazası Açma Maliyeti Ne Kadardır?

Giyim mağazası açmak maliyetli bir iştir, önce bunu netleştirelim.  Ortalama bir giyim mağazası açmanın maliyeti  400 bin – 3 milyon TL olmakla beraber bu maliyetin, mağazanın türüne, büyüklüğüne, hitap ettiği müşteri kitlesine, bulunduğu şehre ve konumuna göre değişiklik göstereceğini belirtmek gerekir.

Yani bu işi yapan kişilerden farklı rakamlar duyabilirsiniz. Kimi en az 500.000 TL lazım der, kimisi ise 1500.000 TL. Burada önemli olan ne kadar paranız olduğu değildir. Çok para çok kâr demek değildir her zaman. Ancak az parayla bu işe girerseniz kâra geçmeniz o kadar uzun sürer.

Kira-Gelir Oranı : Toplam kazancın yaklaşık %5’inin kiraya gitmesi ideald,r. Yani yıllık 200 bin TL’lik bir dükkan kira maliyetiniz varsa bu, yıllık 4 milyon TL’lik satış yapmanız anlamına geliyor.


4. Giyim Mağazasını Nereye Açmalı?

Mağaza açarken işiniz için en uygun yeri seçmelisiniz. Yani ne sattığınız kadar kime sattığınız da önemlidir. Bu nedenle hedef müşteri kitlenizin sosyo-ekonomik durumunu gözardı etmeyin.

Pahalı semtlerde ya da iyi iş yapan AVM’lerde (örneğin Bebek, Nişantaşı; Zorlu Center, İstinye Park vs.) mağaza açacağınız zaman dükkan kiralarının ortalama bir semtteki kiralardan fazla olacağını unutmayın. Ayrıca bazı dükkan sahipleri, kiracılarının aylık kazancından belli bir komisyon da talep edebilir. Yani aylık 100.000 lira kira + o ayki satıştan %3 komisyon gibi… Böyle bir şey duyarsanız şaşırmamanızı tavsiye ederiz.

Bununla birlikte bir AVM’de mağaza açmak istediğiniz zaman AVM’nin genel masrafları için bir miktar ödeme yapmak durumunda da kalabilirsiniz. Yani bulunduğunuz katın temizliği, katta bulunan bitkiler, park alanı vs. için küçük bir meblağ istenebilir AVM yönetimi tarafından.

Giyim mağazanız için mekan ararken şunlara dikkat etmelisiniz.

  • Birçok farklı mekan ve AVM gezin. Alternatifleriniz olsun.
  • Faaliyete geçebilmek için almanız gereken izin ve belgeleri öğrenin.
  • Mağazanın araç trafiğine uygun bir yerde olup olmadığına bakın.
  • İstenen kira ile mağazanın iş yapma potansiyelini kıyaslayın.
  • Mağazanın bulunduğu bölgenin büyüme potansiyelini değerlendirin. Örneğin mağazanın tam karşısında bitmek üzere olan bir metro inşaatı varsa büyüme potansiyeli var demektir.
  • Mağazanın büyüklüğüne bakın. Metrekare olarak ihtiyacınızı görüp görmeyeceğinden emin olun.

Mutlaka okuyun: İş Kurarken Yer Seçimi Nasıl Yapılır?


5. Doğru Çalışanları İşe Alın.

Pahalı dükkanlar kiralayan dükkan sahipleri, satacakları ürünleri dikkatle seçerler, vitrinleri büyük özenle düzenlerler ve reklam için devasa bütçeleri tüketirler. Ancak iş personel seçimine geldiğinde, müşteriyi dinlemekten yoksun, yeterli satış becerisine sahip olmayan ve bir daha gelmemeleri için ellerinde geleni ardına koymayan satış elemanları çalıştırırlar.

Mağazanın büyüklüğüne ve müşteri trafiğine göre çalıştıracağınız personel sayısı değişiklik gösterir, ama genel kural her 90 metrekare için bir personel şeklindedir.

Personel işe alırken satış kabiliyeti ve kişilik özellikleri birincil önemdedir. Bu özelliklere sahip personeller gelişmeye açık olduğundan onları daima eğitebilirsiniz. Ayrıca personelinizin olgun ve dürüst olması da diğer önemli konu. Bu anlamda personel olarak siz mağazada değilken her şeyi kayıt altına alan ve kasayı emanet edebileceğiniz birini seçmelisiniz.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Satışçı Nasıl Olmalı?


6. İşletmenizi Başarılı Bir Şekilde Yönetin

Bu kadar hareket eğlenceli olsa da bir süre sonra yorucu olmaya başlayabilir. Bu nedenle mağazanıza işletme kuralları koymanızda fayda var. Buna günlük olarak yapılması gerekenler listesi diyebiliriz. Yani belli bir planınız olmazsa son dakika verilen kararlar pahalıya mal olabilir. Bu nedenle mağazanızı açtıktan sonra oturup mağaza kuralları oluşturun ve çalışanlarınızın bu kuralları iyi bildiğinden emin olun.

Bu listede; ürün kabul, ödeme yöntemleri, giriş çıkış saatleri, kargolama, hediye paketi, indirim kartları, kredi kartı taksitleri, fiyatlandırma, etiketleme gibi şeylere yer verebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


7. Pazarlama ve Reklamı Göz Ardı Etmeyin

Reklam yapmadan mağaza açmak hoşlandığınız kıza karanlıkta göz kırpmaya benzer. Ne yaptığınızı sadece kendiniz bilirsiniz.

Yeni bir iş kurduğunuz zaman pazarlama ve reklamın önemli olmasının pek çok nedeni vardır. Ama giyim alanında birkaç şey saymak gerekirse öncelikle müşterilerinize bir kereliğine satış yapmak istemezsiniz. Sizden alışveriş yapan bir insanın tekrar tekrar size gelmesini istersiniz. Bu nedenle insanlar üzerinde güçlü ve pozitif bir intiba bırakmanız gerekir.Böylece varlığınızı hatırlasınlar ve giysi alışverişi yapacakları zaman sizi de göz önünde bulundursunlar.

Bu nedenle reklama “masraf” olarak değil, satışları artırma yöntemi olarak bakmaya çalışın. Müşteri kitlenize göre çeşitli pazarlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Bu reklam  kampanyalarının anlaşılır, bilgilendirici, dikkat çekici ve mağazanızın imajıyla uyumlu olmasına özen gösterin.

1 – Müşterilerin sizi marka adınızla veya iş türünüze göre bulmasını istiyorsanız online olarak varlık göstermeniz gerekir. İnternet sitesi hazırlaması ve internet sitenizin Google’da görünmesi için bir web tasarımcı ile anlaşın. Marka adı veya “giyim mağazası” artı şehir adı gibi tüketicilerin araştırdığı kelimelere ve cümlelere odaklanın. Giyim mağazanız “büyük beden”, “spor kıyafetleri” gibi niş bir pazara hitap ediyorsa siteniz. Giyim mağazanızı Google haritalarda kolaylıkla bulunabilmesi için Benim İşletmem’e kaydedin. Bu sayede müşteriler akıllı telefonları aracılığıyla yakınlarındaki giyim mağazalarını aradıklarını sizin mağazanızı bulacaklardır. Blog açarak ve düzenli aralıklarla güncel moda trendleriyle alakalı yazılar yayınlayarak online mevcudiyetinizi güçlendirin.

2 – Müşterilerin dikkatini çekmek için görünür tabelalar ve basılı reklamlar kullanın. Giyim mağazanız geleneksel bir alışveriş merkezinde değilse veya alışılmamış bir yerdeyse bu yöntem çok işinize yarayacaktır.

3 – Müşterilerinize ulaşmak için İnstagram gibi sosyal medya platformlarında hesaplar açın. Arkadaş olmak veya takipçi kazanmak için arkadaşlarınıza, aile üyelerinize davetler gönderin. Profil bilgilerini tamamen doldurun. Birkaç günde bir müşterilerin ilgisini çekecek videolar ve fotoğraflar yayınlayın. Envanterinize yeni ürünler girdiğinde merak uyandırmak ve müşterileri ürünleri almaya ikna etmek için tanıtım yapın. Katma değer sağlamak için sosyal medya takipçilerinize ara sıra “sadece arkadaş” indirimleri yapın. Bu taktik daha fazla takipçi kazanmanızı sağlayacaktır.

4 – Yılın durgun zamanlarında reklam yapmak için promosyonlar ve indirimli satışlar yapın. Ne tür bir mağazanızın olduğunun bir önemi yok müşteriler tasarruf etmeyi sever. Çoklu müşteri gruplarına ulaşmak için farklı satış teknikleri uygulayın. Yılda bir veya iki kez sadık müşterileriniz için mesai saati sonrası satış etkinlikleri düzenleyin. Bu etkinlik esnasında şampanya servis edin ve indirimler yapın.

Mutlaka okuyun: Müşterilerinizin Tekrar Gelmesini Sağlayacak 9 Yol


Satış Oranını Yükseltmek İçin Giyim Mağazanızı Nasıl Tasarlamalısınız?

Mağazınıza müşteri çekmiş olmanız malesef onlara satış yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Günümüzde artık o kadar çok uyarıcı var ki müşterilerinizin dikkatini çekmenin yanında alışveriş yapmaları için onları büyülemeniz gerekiyor. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

Her şeyden önce müşterilerinize hitap eden doğru ürünlMutlaka okuyun:ere sahip olmalısınız. Ardından mağazanızın tasarımından, ışıklandırılmasına, kokusuna ve hatta içinde çalan müziğe kadar birçok konuda yapmanız gerekenler bulunmakta. Doğru dokunuşları yaptığınızda satış oranınızı artırabilecek ve müşterilerinizin mağazanızla duygusal bağ kurmasını sağlayabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Satışları Artırmak İsteyenler İçin Aydınlatma Çözümleri

Mutlaka okuyun: Müziğin Satışlar ve Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

Mutlaka okuyun: Kokusal Pazarlamayla Nasıl Daha Çok Satış Yapılır?


Giyim mağazası açmak için gerekli belgeler

1- Başvuru / Beyan Formu

2- Tapu Fotokopisi

3- Kira Sözleşmesi Fotokopisi

4- Numarataj Belgesi

5- Vergi Levhası Fotokopisi

6- Şahıs ise (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tastiknamesi – Aslının ibrazı zorunludur)

7- Şirket ise (Ticaret Sicil Tastiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi – Aslının ibrazı zorunludur)

8- İmza Sirküleri (Şirket ise)

9- 2 adet fotoğraf (Şahıs ise)

10- Nüfus Cüzdan Fotokobisi (T.C. Kimlik No.)

11- İtfaiye Uygunluk Raporu

12- Yangın Tüp Faturası (Her 100 m2 için 6 kg.lık) (İtfaiye Uygunluk Raporu gerekli olmayan işyerlerinde )

13- Ustalık Belgesi (Pastane, Lokanta, Kebapçı, Restorant, Kuaför ve Berberlerde)

14- Ç.T.V. Makbuz Fotokopisi (En son ödenen)

Not: Bu şartlar sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin şartlar için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.


Giyim mağazası açma şartları

1- Giyim mağazası amaca uygun bir şekilde tasarlanmış, temiz ve aydınlık olacaktır.

2- Giyim mağazasının havalandırma tertibatı bulunacak; ısıtma ve havalandırma soba, kalorifer veya klima sistemlerinden uygun olanı ile yapılacaktır.

3- Tek ruhsatla açılan ve birden fazla faaliyet alanı bulunan işyerlerinde her faaliyet dalı için ilgili bölümlerde öngörülen şartlar ayrıca aranacaktır.

4- On kişiden fazla çalışanı bulunan müstakil işyerlerinde dinlenme yeri, kıyafet değiştirme kabini, bay ve bayan için ayrı tuvalet bulunacaktır. Ancak birden fazla işyerinin bulunduğu iş hanı, iş merkezi, pasaj, gar, terminal gibi yerlerde ortak kullanıma ayrılmış yeter sayıda lavabo ve tuvalet varsa, buralarda açılan işyerleri için ayrıca tuvalet ve lavabo şartı aranmaz.

5- İtfaiye raporu alması gerekmeyen işyerlerinde çalışanların ve müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yangına karşı önlemler alınacaktır.


İlginizi çekebilir

Başarılı ve Karlı Bir Butik Açmak

Moda ve Güzellik Sektöründe Dikkat Çeken İş Fikirleri

Giyim Mağazı Açmak İsteyenlere

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir