Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorum8 Adımda Sıfırdan Karlı Bir Giyim Mağazası Açmak

8 Adımda Sıfırdan Karlı Bir Giyim Mağazası Açmak

Eğer giysiler ve aksesuarlar konusunda tutkuluysanız, satış konusunda deneyimliyseniz ve girişimci olma hayaliniz varsa giyim mağazası açmak tam da aradığınız iş olabilir.

Giyim mağazalarının %53 ‘ü 4 yılın sonunda kapanmaktadır çünkü rekabet yüksektir ve günümüzde her şeyin modası çabucak geçmektedir. Ancak başarısız olmalarının en önemli sebebi sahiplerinin sadece sanatçı ruhlu insanlardan oluşması ve işletme idaresinden pek anlamamalarıdır.

30 yıldır kendi ürünlerini üretip mağazalarında satan biri olarak bu yazımda sizlere giyim mağazası açmanın inceliklerini ve başarı için bilmeniz gerekenleri tek tek anlatacağım:


Giyim Mağazası Açmak Karlı mı?

Ortalama bir giyim mğazasının kar marjı %53 dolaylarındadır. Tabii bu marj satış yeteneklerinize ve yapacağınız anlaşmalara bağlı olarak çok daha yüksek olabilmektedir.


8 Adımda Giyim Mağazası Nasıl Açılır?

1. Giyim Mağazası Açmak Size Göre mi?

Kendinize şu soruları sorarak başlayabilirsiniz.

a. Bu sektörde tecrübem var mı?

Belki satış ve ticaret konusunda dersler aldınız, belki küçükken babanızın ya da dedenizin dükkanında vakit geçirdiniz, belki üniversitede yazları bir mağazada satış personeli olarak çalıştınız. Her ne olursa olsun, bunlar iyi tecrübelerdir. Mağazacılık konusunda tecrübe sahibi olmanız, giyim ve modaya olan ilginiz kadar önemlidir.

b. Giyim sektörünün kendine özgü riskleriyle yaşayabilir miyim?

Sizi korkutmak gibi bir amacımız yok, ama manzarayı tam olarak göstermek durumundayız. Eğer giyim mağazası açmak istiyorsanız bunun riskli bir iş olduğunu bilmelisiniz. Eğer mağazacılıkta işleriniz iyi gitmezse 20 yıllık birikiminiz bir yıl içinde buharlaşabilir.

c. Giyim sektöründe gelecek görüyor muyum?

Neden emlak ya da market işine değil de giyim işine girmek istediğinizi gerekçelendirmelisiniz. Giyim işi tutkunuz olsa bile bu sektörün iniş çıkışlarına hazır olmalısınız. Bu durumu evliliğe benzetebiliriz. İşler kötüye gittiği zaman nikah masasında neden “Evet” dediğinizi hatırlamalısınız.

d. Sektörde rekabet edebilir miyim?

Giyim alanında rekabetin sıkı olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok. Yapmanız gereken tek şey piyasayı iyi analiz etmek ve AVM’leri gezmektir. Eğer müşterilere ihtiyaç duydukları ve piyasada pek bulunmayan ürünler sunarsanız rakiplerinizin arasından sıyrılabilirsiniz.

e. Spesifik bir alanda uzmanlaşabilir miyim?

Eğer giyim işine girmek istiyorsanız piyasadaki bir eksikliği tespit etmişsiniz demektir. Belki XXL ebatlarda gece kıyafetleri satacaksınız, belki timsah derisinden ayakkabı satacaksınız ya da belki çocuklar için dağcılık kıyafetleri… Ne olursa olsun, kendinize spesifik bir alan belirlemeniz gerekir. Aynı anda herkese hitap etmek yerine belli bir müşteri kesimini hedeflemeli ve buna göre ürünler sunmalısınız.

f. Diğer mağazalardan farkım ne olacak?

Buna “pazarlama” deniyor kısaca. Yani bırakın sektördeki diğer markaları, aynı alışveriş merkezindeki mağazalarla bile rekabet içinde olacaksınız. İnsanlar sizin mağazanızı ve diğer mağazaları gezdikten sonra ne alacaklarına karar verirler. Bu yüzden müşterileri kendinize çekmek için bir farkınız olmalı. Faaliyet gösterdiğiniz şehirdeki insanların sosyo-ekonomik yapısına, mağazanın konumuna ve modaya dikkat etmeli, kendinizi buna göre konumlandırmalısınız.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu


2. Hedef Kitlenize Karar Verin

Her işte olduğu gibi giyim mağazası açmadan öncede karar vermeniz gereken ilk şey hedef kitlenizi belirlemek olacaktır. Kıyafetlerinizi kimlerin giyeceğinizi hayal etmeye çalışın.

  • Onlar kim?
  • En sevdikleri giyim markaları neler?
  • Kendilerini belli markalarla özdeşleştiriyorlar mı?
  • Nerelerden alışveriş yapıyorlar?
  • Ne kadar harcıyorlar?
  • Trendleri önemsiyorlar mı?
  • Satın alma kararlarını neler etkiliyor?

Bu soruları cevapladığınızda hedef kitlenizi çok daha iyi anlayabileceksiniz. Bu, giyim mağazanızı daha stratejik bir şekilde oluşturmanıza, mağazanızda onların isteyeceği ürünlere yer vermenize ve onlara daha kolay ulaşabilmenize olanak tanır.

Mutlaka okuyun: Hedef Pazar ve Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?


3. Giyim Mağazası Açma Maliyeti Ne Kadardır?

Giyim mağazası açmak maliyetli bir iştir, önce bunu netleştirelim.  Ortalama bir giyim mağazası açmanın maliyeti  400 bin – 3 milyon TL olmakla beraber bu maliyetin, mağazanın türüne, büyüklüğüne, hitap ettiği müşteri kitlesine, bulunduğu şehre ve konumuna göre değişiklik göstereceğini belirtmek gerekir.


4. Giyim Mağazasını Nereye Açmalı?

Mağaza açarken işiniz için en uygun yeri seçmelisiniz. Yani ne sattığınız kadar kime sattığınız da önemlidir. Bu nedenle hedef müşteri kitlenizin sosyo-ekonomik durumunu gözardı etmeyin.

Pahalı semtlerde ya da iyi iş yapan AVM’lerde (örneğin Bebek, Nişantaşı; Zorlu Center, İstinye Park vs.) mağaza açacağınız zaman dükkan kiralarının ortalama bir semtteki kiralardan fazla olacağını unutmayın. Ayrıca bazı dükkan sahipleri, kiracılarının aylık kazancından belli bir komisyon da talep edebilir. Yani aylık 100.000 lira kira + o ayki satıştan %3 komisyon gibi… Böyle bir şey duyarsanız şaşırmamanızı tavsiye ederiz.

Giyim mağazanız için mekan ararken şunlara dikkat etmelisiniz.

  • Birçok farklı mekan gezin. Alternatifleriniz olsun.
  • Faaliyete geçebilmek için almanız gereken izin ve belgeleri öğrenin.
  • Mağazanın araç trafiğine uygun bir yerde olup olmadığına bakın.
  • İstenen kira ile mağazanın iş yapma potansiyelini kıyaslayın.
  • Mağazanın bulunduğu bölgenin büyüme potansiyelini değerlendirin. Örneğin mağazanın tam karşısında bitmek üzere olan bir metro inşaatı varsa büyüme potansiyeli var demektir.
  • Mağazanın büyüklüğüne bakın. Metrekare olarak ihtiyacınızı görüp görmeyeceğinden emin olun.

Mutlaka okuyun: İş Kurarken Yer Seçimi Nasıl Yapılır?


5. Doğru Çalışanları İşe Alın.

Pahalı dükkanlar kiralayan dükkan sahipleri, satacakları ürünleri dikkatle seçerler, vitrinleri büyük özenle düzenlerler ve reklam için devasa bütçeleri tüketirler. Ancak iş personel seçimine geldiğinde, müşteriyi dinlemekten yoksun, yeterli satış becerisine sahip olmayan ve müşterinin bir daha gelmemesi için elinden geleni yapan satış elemanları çalıştırırlar.

Bu sebeple personel seçimine azami özen göstermeli, satış ve iletişim konusunda yetenekli çalışanları işe almalısınız.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Satışçı Nasıl Olmalı?


6. İşletmenizi Başarılı Bir Şekilde Yönetin

Mağazanızı açtıktan sonra oturup mağaza kuralları oluşturun ve çalışanlarınızın bu kuralları iyi anladığından emin olun.

Bu kurallar listesinde; giriş çıkış ve mola saatleri, ürün kabulü, kargolama, hediye paketi, indirim kartları, fiyatlandırma, etiketleme ve ödeme yöntemleri gibi şeylere yer verebilirsiniz.


7. Fiyatlandırma ve stok yönetimi için kafa yorun

Ne kadar satış yapıyor olursanız olun doğru fiyatan satamaz ve kazandığını parayı da doğru ürünlere yatırmazsanız uzun vadede başarılı bir işletme sahibi olamazsınız.

Fiyatlandırma yaparken çok akılcı hareket etmelisiniz Ürünlerinizi ne kadar bir fiyatla satmalısınız ki, hem masrafları çıkarıp hem de yüksek bir kar elde edebilesiniz? Fiyatlandırma yaparken müşterilerin ne kadar ödemeye istekli olduklarını da göz önünde bulundurmalısınız. Eğer çoğu müşteri fiyatlardan şikayetçiyse fiyatlarınız yüksek, kimse şikayet etmiyorsa düşük ve birkaç kişi şikayet ediyorsa olması gerektiği düzeydedir. Bunun yanında psikolojik fiyatlandırma stratejileri uygulayarak müşterilerinizi kızdırmadan daha yüksek kazançlar elde edebileceğinizi biliyor muydunuz?

Mutlaka okuyun: Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Her ne kadar giysiler bozulan ürünler olmasa da stok yönetimi konusunda da ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü trendler çok hızlı değişiyor. Yıllarca satamayacağınız ürünleri sırf hatıra olsun diye mağazanızda tutmak istemezsiniz değil mi?

Neyin satılıp satılmadığını daha iyi görmek için mutlaka bir stok takip yazılımı kullanmalısınız. Böylece haftalık, aylık ve 3 aylık satış rakamlarını inceleyebilir ve müşterilerinizin daha çok hangi ürünlere rağbet ettiğini, hangi ürünlerin satışının artma veya azalma eğiliminde olduğunu görebileceksiniz. Bu size stoklarınızı planlama konusunda büyük kolaylık sağlayacak ve binbir zorlukla kazandığınız paranızı doğru ürünlere yatırma şansı tanıyacaktır.

Mutlaka okuyun: Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?


8. Pazarlama ve Reklamı Göz Ardı Etmeyin

Reklam yapmadan mağaza açmak hoşlandığınız kıza karanlıkta göz kırpmaya benzer. Ne yaptığınızı sadece kendiniz bilirsiniz.

Bu nedenle reklama “masraf” olarak değil, satışları artırma yöntemi olarak bakmaya çalışın. Müşteri kitlenize göre çeşitli pazarlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Bu kampanyaların anlaşılır, bilgilendirici, dikkat çekici ve mağazanızın imajıyla uyumlu olmasına özen gösterin.

1 – Müşterilerin sizi marka adınızla veya iş türünüze göre bulmasını istiyorsanız online olarak varlık göstermeniz gerekir. Giyim mağazanızı Google haritalarda kolaylıkla bulunabilmesi için Benim İşletmem’e kaydedin. Bu sayede müşteriler akıllı telefonları aracılığıyla yakınlarındaki giyim mağazalarını aradıklarını sizin mağazanızı bulacaklardır.

2 – Müşterilerinize ulaşmak için İnstagram gibi sosyal medya platformlarında hesaplar açın. Birkaç günde bir müşterilerin ilgisini çekecek videolar ve fotoğraflar yayınlayın. Envanterinize yeni ürünler girdiğinde merak uyandırmak amacıyla özel paylaşım yapın. Katma değer sağlamak için sosyal medya takipçilerinize ara sıra “sadece arkadaş” indirimleri yapın. Bu taktik daha fazla takipçi kazanmanızı sağlayacaktır.

3 – Yılın durgun zamanlarında reklam yapmak için promosyonlar ve indirimli satışlar yapın. Ne tür bir mağazanızın olduğunun bir önemi yok müşteriler tasarruf etmeyi sever. Yılda bir veya iki kez sadık müşterileriniz için özel indirimler düzenleyin.

Mutlaka okuyun: Müşterilerinizin Tekrar Gelmesini Sağlayacak 9 Yol


Satış Oranını Yükseltmek İçin Giyim Mağazanızı Nasıl Tasarlamalısınız?

Mağazınıza müşteri çekmiş olmanız malesef onlara satış yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Günümüzde artık o kadar çok uyarıcı var ki müşterilerinizin dikkatini çekmenin yanında alışveriş yapmaları için onları büyülemeniz gerekiyor. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz?

Her şeyden önce müşterilerinize hitap eden doğru ürünlere sahip olmalısınız. Ardından mağazanızın tasarımından, ışıklandırılmasına, kokusuna ve hatta içinde çalan müziğe kadar birçok konuda yapmanız gerekenler bulunmakta. Doğru dokunuşları yaptığınızda satış oranınızı artırabilecek ve müşterilerinizin mağazanızla duygusal bağ kurmasını sağlayabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Satışları Artırmak İsteyenler İçin Aydınlatma Çözümleri

Mutlaka okuyun: Müziğin Satışlar ve Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

Mutlaka okuyun: Kokusal Pazarlamayla Nasıl Daha Çok Satış Yapılır?


Giyim mağazası açmak için gerekli belgeler

1- Başvuru / Beyan Formu

2- Tapu Fotokopisi

3- Kira Sözleşmesi Fotokopisi

4- Numarataj Belgesi

5- Vergi Levhası Fotokopisi

6- Şahıs ise (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tastiknamesi – Aslının ibrazı zorunludur)

7- Şirket ise (Ticaret Sicil Tastiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi – Aslının ibrazı zorunludur)

8- İmza Sirküleri (Şirket ise)

9- 2 adet fotoğraf (Şahıs ise)

10- Nüfus Cüzdan Fotokobisi (T.C. Kimlik No.)

11- İtfaiye Uygunluk Raporu

12- Yangın Tüp Faturası (Her 100 m2 için 6 kg.lık) (İtfaiye Uygunluk Raporu gerekli olmayan işyerlerinde )

13- Ustalık Belgesi (Pastane, Lokanta, Kebapçı, Restorant, Kuaför ve Berberlerde)

14- Ç.T.V. Makbuz Fotokopisi (En son ödenen)

Not: Bu şartlar sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin şartlar için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.


Giyim mağazası açma şartları

1- Giyim mağazası amaca uygun bir şekilde tasarlanmış, temiz ve aydınlık olacaktır.

2- Giyim mağazasının havalandırma tertibatı bulunacak; ısıtma ve havalandırma soba, kalorifer veya klima sistemlerinden uygun olanı ile yapılacaktır.

3- Tek ruhsatla açılan ve birden fazla faaliyet alanı bulunan işyerlerinde her faaliyet dalı için ilgili bölümlerde öngörülen şartlar ayrıca aranacaktır.

4- On kişiden fazla çalışanı bulunan müstakil işyerlerinde dinlenme yeri, kıyafet değiştirme kabini, bay ve bayan için ayrı tuvalet bulunacaktır. Ancak birden fazla işyerinin bulunduğu iş hanı, iş merkezi, pasaj, gar, terminal gibi yerlerde ortak kullanıma ayrılmış yeter sayıda lavabo ve tuvalet varsa, buralarda açılan işyerleri için ayrıca tuvalet ve lavabo şartı aranmaz.

5- İtfaiye raporu alması gerekmeyen işyerlerinde çalışanların ve müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yangına karşı önlemler alınacaktır.


İlginizi çekebilir

Başarılı ve Karlı Bir Butik Açmak

Moda ve Güzellik Sektöründe Dikkat Çeken İş Fikirleri

Giyim Mağazı Açmak İsteyenlere

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar