İş kurmak istiyor ve ne yapacağınız konusunda kararsız mısınız? Öyleyse bir butik açmak aradığınız iş olabilir. Bir butik açmadan önce rakiplerinizi gözden geçirin. Eğer satmak istediğiniz parçalar talep ediliyorsa ve yakındaki diğer satış mağazalarında mevcut değilse bu yönde karar verin. Bir butik sahibi olarak, işletmenizin her ay kar etmesini istiyorsanız müşterilerinizle etkileşimde olmalı, çalışanlarınızı yönetmeli, işletme yönetimi hakkında biraz bilgiye sahip olmalı ve büyümeyi sağlamalısınız.
Adım Adım Butik Nasıl Açılır?
Butik açma sürecinde yapılması gereken tonla iş ve alınması gereken ciddi kararlar var.
İlk iş olarak, gelecek vaat eden bir niş bulmalı ve karlı satışlara imza atacağınız zevkli ürünler seçmelisiniz. Akabinde ise online butik açmanın, göz alıcı bir marka kimliği yaratmanın ve etkili satış stratejileri geliştirmenin yolunu bulmanız gerek.
Peki, ama nasıl?
Yazımızda butik açma sürecine ilişkin kritik bilgilere yer vereceğiz. Ayrıca, “Butik işletme tam olarak nedir? Butik açmak karlı mıdır? Butik açmanın maliyeti nedir?” vb. soruların cevabını da bulabileceksiniz.
Vakit kaybetmeden başlayalım.
1. Nişinizi belirleyin.

Butik açma sürecinin ilk adımı butiğinize en uygun nişi belirlemek olmalıdır.
Çünkü her başarılı butik belirli bir niş dahilinde faaliyet gösterir ve açıkça tanımlanmış bir hedef pazara sahiptir. Örneğin, sıradan, orta kalite ürünler satan butikler oldukça yaygındır. Dolayısıyla bu türden bir butikle rakipleriniz arasından sıyrılmanız veya müşterilerinizle gerçek bir bağ kurmanız güç olabilir.
Ancak, romantik, feminen ve vintage bir moda anlayışını benimsemiş bir butik net olarak tanımlanmış bir nişe hitap eder. Ve hedef kitlenizin dikkatini kolayca çekebilmenizi sağlar.
Peki, niş seçimini neye göre yapacaksınız? Bu aşamada, sevdiğiniz ya da en azından bilgi sahibi olduğunuz bir konu bulmanız gerek. Örneğin; sanattan, tarihten, doğadan ve çiçeklerden ilham alan, güzel/estetik şeyleri paylaşmayı ve hikayeler anlatmayı seven biriyseniz, butik türünüz bunu birebir yansıtacak bir niş dahilinde olmalıdır- bu durumda, vintage ürünler satan bir butik sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Üstelik bu sayede yaratıcılığınızı ve tutkunuzu dışa vurmanıza yardımcı olacak başarılı işlere de imza atmış olursunuz.
Dahası nişiniz konusunda uzman olmanız müşterilerin zevkine hitap edebilmeniz açısından da son derece faydalıdır. Tabi bu uzmanlığı bir anda geliştirmenizi de beklemiyoruz. Şimdilik çevrim içi bir butik açabilir ve bu işte ilerleme kaydettikçe uzmanlığınızı da geliştirebilirsiniz. Zamana ihtiyacınız olacağı kesin.
Son olarak herhangi bir nişe karar vermeden veya butiğinize en uygun hedef pazarı seçmeden önce, bazı temel pazar analizlerini yapmanız gerekeceğini hatırlatalım:
- Hedef pazarınızı tanımlayın – kim olduklarını, nasıl düşündüklerini, ne istediklerini veya nelerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını bilin.
- Rakiplerinizi belirleyin, onların güçlü ya da zayıf yönlerini değerlendirin.
- Hedeflediğiniz pazara ilişkin talep ile butiğinizin sunduğu çözümü eşleştirin.
- Butiğinizi rakiplerinden farklı kılmaya ilişkin net çözümlere sahip olduğunuzdan emin olun.
2. İş Planı Hazırlayın

Nişinizi belirledikten hemen sonra kolları sıvayıp bir web sitesi açmaya, dükkan aramaya veya satacağınız ürünler konusunda araştırma yapmaya soyunmanız normaldir. Ancak, acele etmeyin. Öncelikle sağlam bir iş planı oluşturmalısınız. Bu sayede, butiğinizi sağlam bir zemine oturtur, başarıyı garantilersiniz.
İş planınızda şu kritik noktalara yer vermelisiniz:
- İş hedefleriniz
- Bu hedeflere ulaşmak için kullanacağınız strateji ve yöntemler
- Eylem planınızı özetleyen bir zaman çizelgesi-
Siz siz olun, bu adımı sakın ola atlamayın. Zira iş planınız sorunları ve zorlukları, onlar gerçeğe dönüşmeden önce tespit etmenize de yardımcı olacaktır – ki bu, onları önleyebileceğiniz, hiç değilse onlarla başa çıkmaya hazır olacağınız anlamına gelir. Bu süreçte, erken kalkanın yol alacağı gerçeğini de unutmayın; aynı tez sorunlara erken uyananlar için de geçerlidir.
Kapsamlı bir iş planı, gereksiz endişelere kapılmanızı veya analiz becerinizin sekteye uğramasını da önleyecektir. Çünkü planınız sayesinde strateji ve planlama sürecine özel bir zaman dilimi harcar, ancak sonuçtan memnun olduğunuz vakit harekete geçersiniz. Yani, iş başındayken zorlu kararlar almaya çalışmaz bu işi çok daha öncesinde halletmiş olursunuz.
İş planınızda işletme ve marka kimliğinize, ürünler veya hizmetlerinize, lojistik ve diğer operasyonlara, pazarlama faaliyetlerine ve finansal bilgilere ayrı ayrı değindiğinizden emin olun.
Bununla kalmayıp görüşleriniz ile eylem planınızı da dahil edeceğiniz bir yönetici özeti hazırlamak da isteyebilirsiniz-yönetici özeti, iş planının hemen başında yer alan, iş planınızın muhatabının işiniz hakkında karar verirken okuyacağı, kendinizi ifade ettiğiniz bölümdür.
Butik açarken oluşturacağınız iş planında şu bölümlere yer verebilirsiniz.
1. bölümde satmayı planladığınız parçaların türünü, mağazaya vermek istediğiniz şekli ve çekmek istediğiniz müşteri türünü tanımlayın.
2. bölümde başlangıç fiyatlarını, işletme veya personel borçlarını, aylık giderleri karşılamak için her ay gerekli olan satış miktarlarını, çalışma ve sigorta masraflarını listeleyin.
3. bölümde müşterileri çekmek için bir pazarlama planı hazırlayın. Pazarlama planı yerel gazete ve dergi reklamlarını, internet sitesi açmayı, butiğinizi online oluşturmayı ve işletme rehberi basmayı içerebilir.
4. bölümde yönetim ve çalışanlarla ilgili bütün rolleri ve görevleri ana hatlarıyla belirleyin.
Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?
3. Markanızı yaratın.

İşin eğlenceli kısmı işte şimdi başlıyor: Artık kişisel markanızı oluşturma zamanı. Bu adımda yapmanız gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Butiğinize uygun bir işletme adı seçin.
- Bir web sitesi oluşturun.
- Markanızın görsel kimliğini tanımlayın.
- İşletme logosu ve diğer marka varlıklarınızı oluşturun.
Çoğu butik sahibi için işletme adı seçmek eğlenceli olduğu kadar ıstıraplı da bir süreçtir. Ancak bu sorunu şu yazımızı okuyarak bertaraf etmeniz mümkündür.
Butiğinize vereceğiniz isim, işletmenize ilişkin ilk izlenimi büyük ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, unutulmaz olmaya çalışmalı, marka kimliğinizi temsil eden ve hedef pazarınızla uyumlu bir isim seçmelisiniz. Söz konusu isme ait kullanılabilir bir alan adının varlığından da emin olun-bu nokta önemlidir, özellikle de çevrim içi bir butik açacaksanız, işletme adı ve alan adınızın aynı olması gerekir. Shopify’ın ücretsiz alan adı arama aracını kullanarak alan adınızı bulabilir ve güvenliğini sağlayabilirsiniz.
İsim belirlemeden sonraki adımsa markanızın görsel kimliğini tanımlamak olmalıdır – bu, markanızın yaratacağı “his” ile “görünümü” ifade eder. Şayet kendi tasarımlarınızı satacaksanız, markanıza has bir logo oluşturmak da isteyebilirsiniz.
Unutmayın, bir butiği çekici kılan şey, kalite anlayışı ve detaylara gösterdiği ehemmiyettir. Anlayacağınız, görünüş önemlidir. Tam da bu yüzden hedef pazarınızın dikkatini çekecek ve ürünlerinizi/ nişinizi en iyi şekilde temsil edecek bir görsel kimlik yaratmaya çalışmalısınız.
Örneğin, lüks, çevreye duyarlı, el yapımı düğün eşyaları sattığınız bir butik açmak istediğinizi varsayalım. Markanızın görsel kimliğini beyaz güllerin zarif, sade ve doğadan ilham alan ihtişamı üzerine kurar, marka logonuz hatta seçeceğiniz yazı tipini dahi buna uyarlarsanız, etkileyici bir görsel kimlik yaratmayı başarırsınız.
Peki ya tasarımdan zerre kadar anlamıyorsanız? Endişelenmeyin. İyi seçilmiş yazı tipleri ve renklerle dahi kaliteli bir görünüm yaratmanız mümkündür.
Dahası, logo oluşturmak için ücretsiz hizmet veren internet siteleri ile herkes birkaç dakika içinde profesyonel bir logo ile diğer marka görsellerini (çeşitli sosyal medya platformları için optimize edilmiş afiş görüntüleri de dahil) oluşturabilir.
Mutlaka okuyun: Doğru Logo Seçimi Nasıl Yapılır?
Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak
4. Butiğinizi Açacağınız Yeri Belirleyin

Butiğinizi açacağınız yeri kiralayın. Potansiyel müşterileri çekmek için alışveriş merkezi veya şehir merkezi gibi kalabalık satış bölgelerinden yer seçin. Bu yerde sergilenecek parçalar için yeterince geniş bir alan olmalıdır. Vitrinler, giyinme kabinleri ve depo alanları da olmalıdır. Uygun yerleri görmek için emlakçılarla temasa geçin.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?
5. Butik Açmak İçin Gerekli Şeyleri Temin Edin

Butiğiniz için araç-gereç ve mal alın. Raflar, vitrin mankenleri, kıyafetlerin asıldığı stantlar, askılar, masalar ve yazar kasalar araç-gereçlerin kapsamındadır. Satışları, gelirleri, iadeleri ve faturaları izlemek için bir satış yazılımı satın alın. Butiğinizde sattığınız parçaların türüne göre üretim yapan satıcılara sipariş verin.
6. Tedarik sürecini başlatın.

Çoğu butik sahibi için butik açmanın en zor yanı ürün tedarik etmektir-özellikle de piyasada sınırsız seçenek varken.
Ürün tedarikinin birkaç yolu vardır ve bunların her biri butiğinizin işleyişini büyük ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, iyi odaklanmalı ve mantıklı seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız.
Lafı fazla uzatmadan, butiğiniz için kullanabileceğiniz dört popüler ürün tedarik yönteminin kısa bir özetini sunalım:
- Üretim: Orijinal ürünler tasarlayın ve bir üretici firma ile ortaklık kurarak kendi tasarımlarınızı hayata geçirin. Üretim işi pahalı ve zaman alıcı olsa da rakiplerinizden çok daha farklı ürünleri satışa sunmanıza olanak tanır-ki bu çok daha yüksek bir kar marjı anlamına gelir(üretici firmalara Alibaba vb. e-ticaret siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.)
- Toptan alım: Ürünleri indirimli toptan bir fiyat üzerinden alıp tüketiciye çok daha yüksek fiyattan satabilirsiniz. Bu kar marjı genellikle yüksek seviyede seyreden bir tedarik yöntemi, olup envanter satın alımı için belirli bir sermaye gerektirecektir.
- Stoksuz satış ve talep üzerine baskı: Üçüncü taraf bir tedarikçi veya sipariş sağlayıcısıyla ortaklık kurarak envanter alımı için sermaye bulundurma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz. Ancak, bu yöntemin kar marjı nispeten düşüktür, dahası bu yolla müşteriye benzersiz seçenekler sunamaz, ürünlerinizle fark yaratamazsınız.
- El yapımı ürünler: Burada ürün tedarik sürecinin temelini siparişler oluşturur. Bu seçenek en yaratıcı ancak sarf edilen emeğin en yoğun olduğu ürün tedarik yöntemidir.
7. Ürünlerinizi fiyatlandırın.

Tedarik sorununu da hallettiğinize göre sırada fiyatlandırma stratejiniz üzerinde çalışmak var.
Bu, kritik bir adımdır: Fiyatları yüksek tutarsanız, satışları tehlikeye atarsınız; düşük tuttuğunuzda ise kar elde edemeyebilirsiniz – en kötüsü senaryo ise para kaybetmektir.
Fiyatlandırma süreci kısmen bilim, kısmen sanattır. Ve farklı pek çok fiyatlandırma stratejisi mevcuttur. Tam da bu yüzden butik işletmeciliğinde yeniyseniz, işleri zora koşmadan “maliyet artı” fiyatlandırma stratejisini kullanmaya başlayabilirsiniz- bu strateji, ürünlerin sabit bir yüzde üzerinden fiyatlandırılmasını ifade eder.
Ancak, bu oranı belirlemeden önce birim başına maliyetinizi (CPU) hesaplamalısınız.(CPU, bir ürünü tedarik etme ve satma sürecinde harcanan toplam para miktarıdır)
Nasıl mı?
Birim başı maliyeti hesaplamak için, tedarik aşamasından satışa kadarki tüm maliyetleri toplayın ve satın aldığınız ürün sayısına bölün. Ürün tedarik maliyetleri, nakliye ve depolama maliyetleri, gümrük harç ve vergileri, web sitesi ücretleri, pazarlama maliyetleri, kusurlu ve iade ürün yüzdeleri gibi sabit ve değişken tüm maliyetleri sürece dahil etmeyi unutmayın.
Birim başı maliyeti hesapladığınız an, ürünlerinize doğru oranda bir kar marjı eklemenize yardımcı olacak otomatik hesaplama sistemlerinden de yararlanabilirsiniz. Çoğu işletme için bu oran yüzde 50’dir- yüzde 50’lik bu marj, ürün fiyatını birim başı maliyetin iki katı üzerinden belirleyebileceğiniz anlamına gelir.
Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?
8. Butik mağazanızı açın.

İş planınızı hazırladınız, markanızı yarattınız, ürünleri tedarik ettiniz, sırada ne mi var?
Artık fiziksel veya online mağazanızı açmalısınız.
Butiğinizin hizmete hazır olduğunu duyurmak için büyük bir açılış düzenleyin. Müşterilerinizi cezbetmek için vitrinlerinizi en iyi veya en benzersiz parçalarınızı kullanarak dekore edin.
Mutlaka okuyun: Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?
Kendinize ait online butik mağazanızı da, küçük bir maliyetle hayata geçirebilirsiniz. Bunun okuyucularımıza özel sunduğumuz e-ticaret sitesi kurulum hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Sizin Hala Web Siteniz Yok mu?
Ve geldik işin en eğlenceli kısmına: Ürünlerinizi sayfanıza ekleyin, gönderim tercihlerinizi yapılandırın ve ödeme/ vergi seçeneklerinizi ayarlayın.
Son olarak, butiğinizi açmadan önce bir deneme sürümü oluşturun ve her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmak adına gerçek bir sipariş verin.
9. Pazarlama faaliyetlerine odaklanın.

Bu aşamaya gelebildiğinize göre kocaman bir alkışı hak ettiniz- kat ettiğiniz yol inanılmaz. Ancak, mücadele asıl şimdi başlıyor ve şuandan itibaren en büyük derdiniz “satış yapmak” olacak. Bunun için de butiğinizin adını herkese duyurmanız şart.
Bu bölümde, ürünlerinizi hızla satmanıza yardımcı olacak tanıtım ve pazarlama stratejilerinden bahsedeceğiz.
- Çevrim içi reklam kampanyaları başlatın. Facebook, Instagram, Pinterest, Google ve YouTube benzeri çevrim içi platformlar, butiğinizi tanıtmak ve işleri büyütmek için benzersiz fırsatlar sunar. Bu kanallar, kar marjınızı artırmanıza yardımcı olacak satış odaklı reklam içerikleri oluşturmanızı mümkün kılar. Bilhassa da görsel odaklı Instagram reklamları, butikler için mükemmel bir seçenek olabilir.
- Markanızı sosyal medya üzerinden tanıtın. Sosyal medya pazarlaması, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanın, ürünlerinizi tanıtmanın ve hedef pazarınızla marka mesajınızı paylaşmanın en etkili yollarından birini oluşturur. Butiğinizin Instagram profilinde kamera arkası görüntülere, ürün tanıtımlarına, üretim hikayelerine ya da gerçek kullanıcı deneyimlerine yer verebilirsiniz.
- Influencerlarla iş ortağı olun. Markanızı ve ürünlerinizi takipçilerine tanıtmak için sosyal medya influencer’ları ile ortaklık anlaşmaları imzalayabilirsiniz. Başlangıç aşaması için influencer kampanyalarına yatırım yapacak sermayeye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, işe çok daha küçük kitlelere hitap eden-takipçi sayısı nispeten az- influencerlarla ortaklık kurmakla başlayın.
- Halkla ilişkilere yatırım yapın. Halkla ilişkiler, işletmenize özel bir pazarlama mesajı yaymak adına blog sayfaları, gazeteciler ve podcast yayıncıları ile ilişkiler kurmaya ilişkin uygulamaların tamamını ifade eder. Halkla ilişkilere ilişkin uygulamalar çevrim içi mağazalardan çok fiziki mağazalara hitap etmektedir-çünkü fiziki mağazaların küçük çaplı yerel yayınları ve radyo istasyonlarını kullanarak sesini duyurması nispeten kolaydır. Bu, toptan satış odaklı butikler için de iyi bir pazarlama yöntemi olacaktır. Düşünsenize, birileri sizi bir dergide veya gazetede görür ve size anında ulaşır. Bu butiğinizin hızla büyümesine yardımcı olmaz mıydı? O halde etrafınıza şöyle bir bakın ve işinizi büyütme sürecinde desteğini alacağınız yerel kuruluşları bulmaya odaklanın.
- E-posta pazarlamasından yararlanın. E-posta pazarlaması, müşterilerinizle doğrudan bağlantı kurmanızı sağlar. Ve uzmanlara göre, pazarlamacıların yüzde 78’i e-postanın genel şirket başarısı için de bir hayli önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ne dersiniz? Sizce de yeterince ikna edici bir söylem değil mi? Acele edin ve müşterilerinize ait e-posta adreslerini en kısa sürede toplamaya başlamak için bir e-posta pazarlama uygulaması yükleyin.
Mutlaka okuyun: Yerel İşletmeler İçin Etkili Pazarlama Stratejileri
10. Sigorta Yaptırın

Lisanlı sigortacılardan işyeri sigortası satın alın. İşyeri sigortası genel yükümlülük, mülkiyet, ürün, otomobil ve çalışanların tazminatlarını içerebilir. Genel yükümlülük, mülkiyet ve ürün sigortası hukuk davaları veya anlaşma olaylarında iş aktiflerini korumaya yardımcı olur.
Butik Açma Maliyeti
Açılacak olan butiğin konumu, dükkanın büyüklüğü ve konseptinize bağlı olarak maliyet çok değişebilmektedir. Küçük bir butiğin maliyeti 70 bin TL’ye olabileceği gibi yüz binlere kadar da çıkabilir. Kesin maliyetin hesaplanabilmesi için detaylı bir iş planının hazırlanması gerekmektedir. Açmak istediğiniz butikle ilgili detaylı bilgileri bize iletirseniz sizin için maliyet hesaplaması yapabiliriz.
İpucu: İşyeri veya kişisel kredi başvurusu yaptığınızda krediyi verenlere iş planınızı sunun. Kredi verenler güvence isterler bu nedenle borç ödeme aczi riskini düşürmek karlı bir işe başladığınızı gösteren bir planınız olmalı.
Butik Açmak İçin Gerekli Belgeler
1- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
2- Kira kontratı aslı ve fotokopisi
3- Tapu fotokopisi
4- Yapı kullanım izni (iskan belgesi / yapı ruhsatı)
5- İtfaiye uygunluk raporu
6- Vergi levhası aslı ve fotokopisi
7- Nüfus cüzdanı fotokopisi (TC Kimlik Numarası)
8- Şahıslar için 2 tane vesikalık fotoğraf
9- İşyeri Krokisi
10- Mesken ise kat maliklerinden muvafakatname
11- Şirketler için ilave olarak Ticaret Sicili Gazetesi ve İmza Sirküleri
Not: Bu belgeler yapılan işin niteliğine ve bağlı bulunulan belediyeye göre değişebilir; ilave bilgi ve belgeler istenebilir.
Butik Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Bir mağaza sahibi olarak elde ettiğim deneyimler bana oldukça önemli dersler öğretti. Umarım bu liste genç girişimcilerin benim yaptığım hataları yapmamalarına ve başarılı bir işletme sahibi olmalarına yardımcı olur.
1. Yardım İsteyin

Butiğim, yapmayı en çok sevdiğim şeyi yapmama olanak tanıyor: satın alım ve pazarlama. Ancak yaptığım şeyler bunlarla sınırlı değil. Yapılacaklar listemde muhasebe, pazarlama, etkinlik planlaması, satış ve hatta mağazayı temizlemek bulunuyor. İşletmemi yönetmek için tüm bu becerilere sahip değilim ancak bunlar için hazır olabilmek adına tek yapmam gereken şey yardım istemek. Sayılarla aram her zaman iyiydi ve üniversitede aldığım muhasebe derslerim kesinlikle işime yaradı ancak ilk birkaç ayınızda yardım almak ve vergi işlerini öğrenmek için her zaman sertifikalı bir uzmana danışmanız önemlidir. Diğer mağaza sahipleriyle pazarlama / reklamcılık alanlarında görüştüm ve ardından işimi büyütmek için onların benimsediklerine benzer şeyler benimsedim. İmzalamam gereken sözleşmeleri daha iyi anlayabilmek için hukuk okuyan bazı arkadaşlarımdan yardım aldım. Sorularınız ne olursa, olsun, ya telefonu elinize alın ya da bir e-posta yazın. Her 10 denemenizin dokuzunda iletişime geçtiğiniz insan ya size yardım edecek ya da size yardım edebilecek birine sizi yönlendirecektir.
Mutlaka okuyun: Başkalarından Nasıl Yardım İstenir?
2. Sosyal Medya Şarttır

Çevrimiçi varlığınız önemlidir ancak oluşturacağınız web siteniz veya pazarlama stratejiniz muhtemelen fark edilmeyecektir. Bir Facebook sayfam, Instagram hesabım ve Google sayfam bulunuyor. Yakın zamanda Twitter ve Pinterest hesaplarını da açmayı düşünüyorum. Instagram sayfamdan doğrudan satış yapıyorum. Sosyal medya pazarınızı 10 katına çıkartır. Çevrimiçi varlığınızı oluşturmak zaman alacaktır ancak buna değer.
Mutlaka okuyun: Instagram’dan Satış Yapmak İsteyenlere
3. Müşterilere Açıklayıcı Olun

Mağazamda bir güzellik reyonu oluşturmayı düşündüm. Bir ay boyunca kimse fark etmeden raflarda ürünler bekledi. Otomatik olarak bunun kötü bir satın alım olduğunu düşündüm. Taa ki bir gün o raflara bakan biri bana bir soru sorana kadar, “Bu el kreminin içinde ne var?” Kendisine doğal yağdan yapıldığını söylediğimde, üç farklı el kremi birden aldı. Satış elemanlarını, ürünlerinizin detaylarını bilmeleri için eğitin, bu sayede ürünlerinizi pazarlayabilirler.
Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri ile Satışlarınızı Katlayın!
4. HAYIR Demeye Hazır Olun

Başlarda biraz zorlandım ve herhangi bir sebepten ötürü her şeyi bağışlayabiliyordum ve her yerel etkinlikte yer aldığımı fark etmeye başladım. İlk birkaç ay sonrasında yaptığım yatırımların hiçbir getirisini görmedim ve bu yüzden paramı nerelere harcadığım konusunda daha seçici davranmaya başladım. Her zaman “Hayır” demek zordur ancak işletmeniz için en iyisini istiyorsanız, bunu düşünmeniz gerekiyor.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Hayır Denir?
5. Her Şeyde Pazarlık Yapın

Toptancılardan, müşterilere kadar her şeyde pazarlık yapın. Size sunulan ilk fiyatı asla kabul etmeyin. Bu sayede az bile olsa hizmetleriniz ve ürünleriniz için biraz indirim de yapabilirsiniz. Örneğin bazı hizmetlere aylık yerine yıllık ödeme yaparak, özel indirimler kazanabilirsiniz. Ürünlerinizin fiyatlarında da pazarlık yapmayı unutmayın.
Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Nasıl Pazarlık Yapılır?
Sık Sorulan Sorular

1- Butik nedir?
Butikler, net olarak tanımlanmış bir pazar segmenti için özel (ve genellikle birinci sınıf) ürünler satan nispeten küçük dükkanlardır. Çevrim içi/Online olabilecekleri gibi fiziki bir mağaza şeklinde de açılabilirler. Bu tarz işletmeler genellikle nicelikten çok niteliğe önem verirler. Bu nedenle, bir butik genellikle üst düzey ürünlere sahiptir ve beş yıldızlı bir müşteri deneyimi sunar.
Birçoğu modayla ilgili olsa da, evcil hayvan malzemelerinden birinci sınıf kuru gıda satışına kadar farklı pek çok butik işletme türü mevcuttur.
2. Butik açmak karlı mıdır?
Çevrim içi butikler oldukça karlı olabilir. 2021 verilerine göre, çevrim içi moda satışları perakende e-ticaret satışlarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Dahası, e-ticaret giyim satışlarının önümüzdeki yıllarda da yükselişte olacağı öngörülüyor.
Elbette ki her ticari girişim gibi, butik işletmeciliğinin de karlı olacağına ilişkin garanti vermek imkansız. Zira başarılı her iş, etkili bir planlama ve yürütme sürecinin yanı sıra şans da gerektiriyor.
3. Butik açmanın maliyeti ne kadardır?
Seçtiğiniz satış kanalına ve ürün tedarik yöntemine bağlı olarak değişse de butik açmak 100.000 TL ve üzeri bir maliyet gerektirebilir.
Örneğin, butiğinizi envanter satın alımına gerek duymaksızın çevrim içi ürün satışı yapmanıza olanak tanıyan dropshipping modelini kullanarak parasız yani sıfır sermaye ile başlatmanız mümkündür.
Nasıl mı?
Yurtdışında satış yapacaksanız online butiğinize ürün eklemek için Oberlo’yu kullanabilirsiniz. (Oberlo, bir dropshipping platformudur. Bu platform sayesinde, dropshipping yapan üreticilerin ürünlerine/ürün fiyatlarına direkt olarak erişirsiniz). Satış oluşturmak veya sipariş almak içinse sosyal medya pazarlaması gibi organik (yani ücretsiz) bir pazarlama yöntemini tercih edin.
Bir diğer alternatif ise büyük miktarlarda ve yüksek kalitedeki envanterin temini, fiziksel mağaza ve ücretli reklam kampanyaları vb. masraflar için belirli bir sermaye bulundurmaktır.
İdeal olan başlangıç için bir miktar sermayeyi hazırda bulundurmaktır. Böylece, yüksek kalitede ürünler alabilir ve çevrim içi mağazanızı optimize etme ya da pazarlama kampanyalarını yürütme konularında size destek olacak uzmanlarla çalışabilirsiniz.
4. Butik açmak için gereken envanter miktarı nedir?
Butik açmak için ne kadarlık bir envantere ihtiyacınız olduğunu mu merak ediyorsunuz? Az ama öz olun. Unutmayın, butikler kaliteli, özel tasarım ürünler sunmaya odaklanır. Dolayısıyla, her bir ürün hedef pazarınızın ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak şekilde, özenle seçilmelidir.
Yine de ihtiyacınız olan envanter miktarı, aslında açtığınız butik türüne bağlı olarak değişecektir. Fiziki bir alanda hizmet vereceğiniz, kıyafet butiği açacaksanız, satış alanınızı dolduracak sayıda envantere ihtiyacınız olacaktır.
Çevrim içi bir butik açacaksanız envanter konusunda çok daha esnek davranabilirsiniz. Örneğin, bohem giyim tarzına hitap eden butikler için bir elin on parmağını geçmeyecek denli az sayıda ürüne sahip olmak yetecektir-hatta tek üründen oluşan bir mağaza açmak da isteyebilirsiniz.
Bu konuda tereddütleriniz varsa işe bir ila beş temel ürünle başlamayı hedefleyin – bunlar pazarlama kampanyalarınızda öne çıkaracağınız ürünlerdir. Tabi butiğinizde bunların dışında en az on beş ürüne daha sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu, ortalama sipariş değerinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
Son Söz

Butik açmanın inceliklerini öğrenmek zorlu bir süreçtir. Bu nedenle, küçük adımlarla ilerlemeli yol boyunca sayısız pratik yaparak kendinizi nihai başarıya hazırlamalısınız. Online bir butik açmanız başlangıç aşaması için yapılacak en iyi şey olabilir.
Mutlaka okuyun: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek
Aklınıza takılan konular var mı?
Öyleyse yorumlarınızı bekliyoruz.
ben 2020’de butik açmayı düşünüyorum sadece bayan üzerine olacak butik nekadar masrafım olacağı ile ilgili hiç bir tahminim yok nekadar masraf yaparım nelere masraf yaparım nelere dikkat etmeliyim vs bunları öğrenmek istiyorum
Taşdelen merkezde devren butik …
Kardiyum avm yanında,işlek konumda, sabit müşterisi olan consept butik.
Özel tasarım mobilyaları ve ürünlerle birlikte devredilecektir.
Bilgi için : 05322030504
https://www.facebook.com/FemiBoutique?fref=ts
Femi Boutique
Topluluk
Sayfa: 3.264 kişi bunu beğendi.