Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorum18 Adımda Karlı Bir Butik Açmak

18 Adımda Karlı Bir Butik Açmak

İş kurmak istiyor ve ne yapacağınız konusunda kararsız mısınız? Öyleyse bir butik açmak aradığınız iş olabilir.

Bir butik açmak kendi işini kurup kendi ayakları üzerinde durmak isteyen birçok kadının hayalidir.

Butik pazarın belirli bir bölümüne kıyafet, aksesuar gibi ürünler sunan küçük bir perakende mağazasıdır. Açması kolaydır, tek bir kişi tarafından bile kolayca yönetilebilir, başlamak için nispeten az miktarda sermaye gerekir, sahibinin yaratıcılığını ve tutkusunu büyük ölçüde artırır.


Adım Adım Butik Nasıl Açılır?

Butik açma sürecinde yapılması gereken tonla iş ve alınması gereken ciddi kararlar var.

İlk iş olarak, gelecek vaat eden bir niş bulmalı ve karlı satışlara imza atacağınız zevkli ürünler seçmelisiniz. Bunun için rakiplerinizi gözden geçirip onların mağazalarında mevcut olmayan ürünleri ve yeni moda trendlerini inceleyebilirsiniz.

Akabinde ise online butik açmanın, göz alıcı bir marka kimliği yaratmanın ve etkili satış stratejileri geliştirmenin yolunu bulmanız gerek. Ayrıca bir butik sahibi olarak işletmenizin her ay kar etmesini istiyorsanız müşterilerinizle etkileşimde olmalı, çalışanlarınızı yönetmeli ve büyümeyi sağlamalısınız.

Peki, ama nasıl?

Yazımızda butik açma sürecine ilişkin kritik bilgilere yer vereceğiz. Ayrıca, “Butik işletme tam olarak nedir? Butik açmak karlı mıdır? Butik açmanın maliyeti nedir?”  vb. soruların cevabını da bulabileceksiniz.

Vakit kaybetmeden başlayalım.


1. Açmak istediğiniz butik türüne karar verin.

Malların stoklanma şekli temel alınarak kategorize edilmiş 3 tip butik mevcuttur- konsinye butik, düzenli olarak perakende satış yapan butik ve franchise butik.

Konsinye bir butik, farklı tasarımcı veya üreticilerden tedarik edilen malları stoklar ve her ürün satışından belirli bir kar yüzdesi elde eder.

Konsinye butik modeli, stok yapmak için bir başlangıç sermayesine ihtiyacınızın olmayacağı anlamına gelir, ancak elde edeceğiniz kar payı alım satımla elde edeceğinizden çok daha düşük olacaktır. Konsinye mağazalar hacim modeli ile çalışır, bu da elle tutulur bir kar elde etmek için epey bir satış yapmanız gerekeceği anlamına gelir. Yine de bu butik türü mal satın alacak sermayeye sahip olmayanlarınız için iyi bir seçenektir. Tasarımlarını butiğiniz bünyesinde satma konusunda istekli olacak tasarımcı veya fabrikaları araştırmalısınız.

Alım satım butikleri, üreticilerden veya distribütörlerden toptan satış fiyatıyla aldıkları malları müşterilerine çok daha yüksek bir fiyatla satarlar. Bu türden butikler günün sonunda çok daha yüksek bir kazanç elde etmenizi sağlasa da başlangıç aşamasında ciddi bir sermaye gerektirecektir- mal stokunuz için yüklü bir birikime ihtiyaç duyarsınız. Daha fazla kar elde edebilmeniz için ise toptancılar ile sağlam bir ilişki geliştirmeniz ve her daim en iyi fiyatı almaya odaklanmanız şarttır. Kayda değer bir indirim almak için aynı stil ürünlerden büyük miktarlarda satın almanız dahi gerekebilir (Minimum sipariş miktarını tutturmanız şarttır). Bu tarz bir butikle konsinye butikten çok daha fazla para kazanırsınız.

Franchise(bayi) butikler ise büyük bir markanın adı altında faaliyet gösterir ve yalnızca adı geçen markaya ait ürünlerin satışına odaklanırlar.  Ancak,söz konusu markalara ait ürünleri satabilmeniz için franchise aldığınız şirkete franchise ve marka adı/ logosu kullanımı bedeli olarak belirli bir ücret (yıllık bir kez) ödemeniz gerekir.

Bu nedenle, franchise butik için çok daha yüklü miktarda bir başlangıç sermayesine ihtiyacınız vardır. Çünkü hem bayilik ücreti ödemek hem de dekor vb. düzenlemelerde bağlı bulunduğunuz şirketin kalite standartlarını yakalamak-dolayısıyla buna göre para harcamak-zorunda kalırsınız. İyi tarafı ise güçlü marka bilinirliği ve sağlam şirket reklamları sayesinde rakiplerinize kıyasla çok daha avantajlı bir konumda olacağınızdan, müşterileri satışa ikna etmeye uğraşmak zorunda kalmayışınızdır.

Bu grubun dışında kalan bir diğer butik türü ise fabrikadan üretim perakende satış mağazalarıdır. Ve bu en üst seviye sermayeye ihtiyaç duyacağınız butik türüdür. Kumaş tedarik eder, kıyafetler üretir ve kendi tasarımlarınızın satışını yaparsınız – bu da işçilik, malzeme ve üretim maliyetinin mağaza kurulum maliyetinin çok daha üstünde olacağı anlamına gelir. Tabi başarıyı yakalarsanız, elde edeceğiniz gelir de üst düzey olacaktır.


2. Benzersiz satış teklifinizi(USP) oluşturun.

Benzersiz satış teklifiniz sattığınız ürünün benzerlerinden farklı veya çok daha iyi olarak yansıtılmasının perde arkasındaki faktör veya düşüncelerdir. Marka kimliğiniz, misyon ve vizyonunuz,eğitiminiz,deneyiminiz, ürün özellikleriniz, fiyatlarınız vb. pek çok faktör satış teklifinizi etkiler. Dolayısıyla henüz yolun başında iken butik açma nedeninize ve butiğinizde sunacağınız ürün ya da hizmetlerin niteliğine ilişkin karar vermeniz gerekir. Bu aşama, son trendlere hakim olmanızı veya mevcut pazarın gözde renklerini bilmenizi de gerektirecektir.

“Harekete Geç” temalı bir iş anlayışı geliştirmelisiniz. Evet, bu işi para kazanabilmek ve çok daha iyi bir yaşam koşulu elde edebilmek için seçtiniz. Bu da ancak ama ancak kar elde ettiğiniz sürece mümkün olacak bir şeydir. Önemli olan her daim karınızı yükseltip maliyetleri olabildiğince düşürmeye odaklanmanızdır.

Butik açma sebepleri yalnızca bununla da sınırlı değildir.

Bazı kadınlar açacakları butiğin zaman geçirmelerine yardımcı olacağını düşünür.

Bazıları ise yalnızca ev ortamından uzaklaşmak ister. Kimileri ise “Çok fazla kıyafetim olur, satamadıklarımı da kendim giyerim” tarzında bir düşünceye sahiptir.

Bazıları ise bu işi sırf  akraba baskısı ile yapar, çünkü etraflarındaki herkese işe yarar bir birey olduklarını kanıtlamaları gerekiyordur.

Bunların her biri iş kurmanıza yetecek makul sebepler olsa da kurduğunuz işin başarısı için yeterli olmazlar.Bir işin başarılı olabilmesi için o işe tutkuyla sarılmak gerekir. Kıyasıya bir rekabetin söz konusu olduğu moda dünyası için de aynı şey geçerlidir.

Bir işletmenin devamlılığını sağlayacak donanıma sahip olmalısınız.

Yanlış anlamayın. Butik açmak için moda veya pazarlama derecesi almanızın gerekeceğini iddia etmiyoruz.Kastettiğimiz asıl şey bir işletmeyi nasıl yöneteceğinize ilişkin genel bir bilgi birikimden ibaret. Üstelik bu bilgiyi kitaplar ile de edinebilirsiniz.

Eğitim aldığınızda başkalarına bağımlı olmaktan kurtulursunuz. Bir konuda bilgi sahibi olursanız, kimse sizi kandıramaz. Sizin adınıza her şeyle ilgilenecek nitelikli çalışanlar istihdam etseniz dahi, çalışan yalnızca bir çalışandır. İşletmenizin geleceği size bağlıdır. Sahip olduğunuz bilgi sayesinde konumunuzu koruyacak ve makul kararlar alabileceksiniz. Bir işletmeyi ayakta tutmak güçtür çünkü bu iş uzmanlığın yanı sıra kendini geliştirme konusunda istekli  olmayı da gerektirir.


3. Nişinizi belirleyin.

Butik açma sürecinin ilk adımı butiğinize en uygun nişi belirlemek olmalıdır. Çünkü her başarılı butik belirli bir niş dahilinde faaliyet gösterir ve açıkça tanımlanmış bir hedef pazara sahiptir. Örneğin, sıradan, orta kalite ürünler satan butikler oldukça yaygındır. Dolayısıyla bu türden bir butikle rakipleriniz arasından sıyrılmanız veya müşterilerinizle gerçek bir bağ kurmanız güç olabilir.

Eğer sanattan, tarihten, doğadan ve çiçeklerden ilham alan, güzel/estetik şeyleri paylaşmayı ve hikayeler anlatmayı seven biriyseniz vintage ürünler satan bir butik sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Üstelik bu sayede yaratıcılığınızı ve tutkunuzu dışa vurmanıza yardımcı olacak başarılı işlere de imza atmış olursunuz.

Müşteri ve ideal müşteri profillerini oluşturun ve onlar için ürünler bulun.

İşletmenizin amacını ve gerçek bir sorunu çözmeye çalışıp çalışmadığını düşünün. Şu anda pazarda neyin eksik ve neye ihtiyaç olduğunu öğrenmek için küçük bir pazar araştırması yapabilirsiniz.

Herkesi memnun edemez ve herkese satış yapamazsınız. Unutmayın: Bir holding bütçesine sahip olmadığınız sürece tüm insanlara hizmet etmeniz imkansızdır. Bu yüzden niş pazar bulmak butikler için en iyi yoldur.

Hedef pazarınıza karar verin (satış yapacağınız müşteriler). O pazarda çözebileceğiniz bir problemi tanımlayın. Müşterilerinizin satın alma tercihlerini kontrol edin. Renk ve stilleri, hedef pazarınızın tercihi ile uyumlu olmalıdır. Çoğunlukla emekli insanları yaşadığı bir bölgeye hitap edecekseniz, havalı tuhaf kıyafetler satan bir butikle başarılı olmanız pek mümkün olmayacaktır.

Kendi isteklerinizi değil müşterilerin isteklerini düşünün.

Başarılı olanı yapın. Çoğu iş uzmanının önerdiği bir püf noktası piyasada tutulanları satmaktır. Bir talep varsa bu sizden de satın alacakları anlamına gelir. Satacağınız ürünlerin değerini arttırmalısınız. Pazardakilerin daha kalitelisini satmalısınız.

“Tekerleği yeniden icat etmeyin.” sözünü seviyorum. Genelde herkes bunun tersini yapsa da sağlam bir iş mantığıdır. Herkes Steve Jobs gibi trend başlatamaz. Sürüyü takip etmek çoğu insan için iş dünyasında daha iyidir. Özellikle pazarlama için paranız yoksa.

Fikrinize benzer görünen mağazaları ziyaret edin ve taşımak istediğiniz markaların bir listesini oluşturun. Büyük olasılıkla bunlar en iyi satan markalarınız olacaktır.

Son olarak herhangi bir nişe karar vermeden veya butiğinize en uygun hedef pazarı seçmeden önce, bazı temel pazar analizlerini yapmanız gerekeceğini hatırlatalım:

  • Hedef pazarınızı tanımlayın – kim olduklarını, nasıl düşündüklerini, ne istediklerini veya nelerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını bilin.
  • Rakiplerinizi belirleyin, onların güçlü ya da zayıf yönlerini değerlendirin.
  • Hedeflediğiniz pazara ilişkin talep ile butiğinizin sunduğu çözümü eşleştirin.
  • Butiğinizi rakiplerinden farklı kılmaya ilişkin net çözümlere sahip olduğunuzdan emin olun.

Mutlaka okuyun: Hedef Pazar ve Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?


4. İş Planı Hazırlayın

Nişinizi belirledikten hemen sonra kolları sıvayıp bir web sitesi açmaya, dükkan aramaya veya satacağınız ürünler konusunda araştırma yapmaya soyunmanız normaldir. Ancak, acele etmeyin. Öncelikle sağlam bir iş planı oluşturmalısınız. Bu sayede, butiğinizi sağlam bir zemine oturtur, başarıyı garantilersiniz.

İş planınızda şu kritik noktalara yer vermelisiniz:

  • İş hedefleriniz
  • Bu hedeflere ulaşmak için kullanacağınız strateji ve yöntemler
  • Eylem planınızı özetleyen bir zaman çizelgesi-

Siz siz olun, bu adımı sakın ola atlamayın. Zira iş planınız sorunları ve zorlukları, onlar gerçeğe dönüşmeden önce tespit etmenize de yardımcı olacaktır – ki bu, onları önleyebileceğiniz, hiç değilse onlarla başa çıkmaya hazır olacağınız anlamına gelir. Bu süreçte, erken kalkanın yol alacağı gerçeğini de unutmayın; aynı tez sorunlara erken uyananlar için de geçerlidir.

Kapsamlı bir iş planı, gereksiz endişelere kapılmanızı veya analiz becerinizin sekteye uğramasını da önleyecektir.  Çünkü planınız sayesinde strateji ve planlama sürecine özel bir zaman dilimi harcar, ancak sonuçtan memnun olduğunuz vakit harekete geçersiniz. Yani, iş başındayken zorlu kararlar almaya çalışmaz bu işi çok daha öncesinde halletmiş olursunuz.

İş planınızda işletme ve marka kimliğinize, ürünler veya hizmetlerinize, lojistik ve  diğer operasyonlara, pazarlama faaliyetlerine ve finansal bilgilere ayrı ayrı değindiğinizden emin olun.

Bununla kalmayıp görüşleriniz ile eylem planınızı da dahil edeceğiniz bir yönetici özeti hazırlamak da isteyebilirsiniz-yönetici özeti, iş planının hemen başında yer alan, iş planınızın muhatabının işiniz hakkında karar verirken okuyacağı, kendinizi ifade ettiğiniz bölümdür.

Butik açarken oluşturacağınız iş planında şu bölümlere yer verebilirsiniz.

1. bölümde satmayı planladığınız parçaların türünü, mağazaya vermek istediğiniz şekli ve çekmek istediğiniz müşteri türünü tanımlayın.

2. bölümde başlangıç fiyatlarını, işletme veya personel borçlarını, aylık giderleri karşılamak için her ay gerekli olan satış miktarlarını, çalışma ve sigorta masraflarını listeleyin.

3. bölümde müşterileri çekmek için bir pazarlama planı hazırlayın. Pazarlama planı yerel gazete ve dergi reklamlarını, internet sitesi açmayı, butiğinizi online oluşturmayı ve işletme rehberi basmayı içerebilir.

4. bölümde yönetim ve çalışanlarla ilgili bütün rolleri ve görevleri ana hatlarıyla belirleyin.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?


5. Fon kaynaklarınızı belirleyin.

İdeal olan, butiğinizi elinizde önünüzdeki 6 ay boyunca işleyişi sürdürmenize yetecek miktarda bir sermaye ile açmanızdır. Hatta bu süreyi 1 veya 2 yıla kadar uzatmak çok daha mantıklı olacaktır. İşletmelerin çoğu ilk birkaç yıl içinde kar edemez. Yani, işletmenizin kendini kanıtlama şansı bulamadan piyasadan silinmesini istemiyorsanız, belirli bir süre işletmeye ilişkin masraflarınızı veya kişisel giderlerinizi karşılayabilecek miktarda bir paraya sahip olmanız şarttır.

Bir mağaza kiralamak hatta kira teminatı ödemek için de paraya ihtiyacınız vardır. Butik açmak söz konusu olduğunda çalışanlarınıza maaş vermek, stoklarınızı yenilemek, mağaza içi dekorasyon masrafları da dahil olmak üzere farklı pek çok gider kaleminden bahsetmemiz mümkündür.

Ne o? Yoksa işletme kredisi almaya mı ihtiyacınız var?

Kredi alabilmeniz farklı pek çok faktöre bağlıdır. Butiğinizin konumu, kiracı veya mal sahibi oluşunuz, satacağınız kıyafet türü, mağazanızın büyüklüğü, işe alım kapasiteniz, mağaza dekorasyonunuz, diğer maliyetler vb. pek çok faktör kredi konusunda belirleyici olacaktır.  Ayrıca, butiğinizi kendi başınıza açacak sermayeye sahip olup olmadığınız veya herhangi bir arkadaşınızın / akrabanızın size ödünç para vermeyi ya da kefil olmayı isteyip istemeyeceği de önemlidir.

İş hayatı risklerle doludur. Risk ise iki ucu keskin bir kılıçtır. Söz konusu iş dünyası olduğunda risk almak kurtarıcınız da olabilir katiliniz de. Bu nedenle, bulduğunuz fon kaynaklarını kullanırken yalnızca hesaplanmış riskler almaya odaklanmalısınız. Paranızı nasıl kullanacağınızı dikkatli bir şekilde planlamanız şarttır.


6. Markanızı yaratın.

İşin eğlenceli kısmı işte şimdi başlıyor: Artık kişisel markanızı oluşturma zamanı. Bu adımda yapmanız gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Butiğinize uygun bir işletme adı seçin.
  • Bir web sitesi oluşturun.
  • Markanızın görsel kimliğini tanımlayın.
  • İşletme logosu ve diğer marka varlıklarınızı oluşturun.

Çoğu butik sahibi için işletme adı seçmek eğlenceli olduğu kadar ıstıraplı da bir süreçtir. Ancak bu sorunu şu yazımızı okuyarak bertaraf etmeniz mümkündür.

Butiğinize vereceğiniz isim, işletmenize ilişkin ilk izlenimi büyük ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, unutulmaz olmaya çalışmalı, marka kimliğinizi temsil eden ve hedef pazarınızla uyumlu bir isim seçmelisiniz. Söz konusu isme ait kullanılabilir bir alan adının varlığından da emin olun-bu nokta önemlidir, özellikle de çevrim içi bir butik açacaksanız, işletme adı ve alan adınızın aynı olması gerekir. Shopify’ın ücretsiz alan adı arama aracını kullanarak alan adınızı bulabilir ve güvenliğini sağlayabilirsiniz.

İsim belirlemeden sonraki adımsa markanızın görsel kimliğini tanımlamak olmalıdır – bu, markanızın yaratacağı “his” ile “görünümü” ifade eder.  Şayet kendi tasarımlarınızı satacaksanız, markanıza has bir logo oluşturmak da isteyebilirsiniz.

Unutmayın, bir butiği çekici kılan şey, kalite anlayışı ve detaylara gösterdiği ehemmiyettir. Anlayacağınız, görünüş önemlidir. Tam da bu yüzden hedef pazarınızın dikkatini çekecek ve ürünlerinizi/ nişinizi en iyi şekilde temsil edecek bir görsel kimlik yaratmaya çalışmalısınız.

Örneğin, lüks, çevreye duyarlı, el yapımı düğün eşyaları sattığınız bir butik açmak istediğinizi varsayalım. Markanızın görsel kimliğini beyaz güllerin zarif, sade ve doğadan ilham alan ihtişamı üzerine kurar, marka logonuz hatta seçeceğiniz yazı tipini dahi buna uyarlarsanız, etkileyici bir görsel kimlik yaratmayı başarırsınız.

Peki ya tasarımdan zerre kadar anlamıyorsanız? Endişelenmeyin. İyi seçilmiş yazı tipleri ve renklerle dahi kaliteli bir görünüm yaratmanız mümkündür.

Dahası, logo oluşturmak için ücretsiz hizmet veren internet siteleri ile herkes birkaç dakika içinde profesyonel bir logo ile diğer marka görsellerini (çeşitli sosyal medya platformları için optimize edilmiş afiş görüntüleri de dahil) oluşturabilir.

Mutlaka okuyun: Doğru Logo Seçimi Nasıl Yapılır?

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak


7. Butiğinizi Açacağınız Yeri Belirleyin

Mağazanızın başarısında yer en önemli faktörlerden biridir ancak en iyi yerin seçilmesi bütçenize bağlıdır. Kalabalık bir alışveriş merkezinde bulunan bir butiğin müşterisi çok olur ama mağaza kirası da yüksek olur. Daha sessiz bir yerleşim bölgesinde yer alan bir butikte, yoğun bir müşteri akışı olmaz ancak kira daha az olur. Yani seçim size ve ne kadar para ödeyeceğinize bağlıdır.

Müşterilerin alışveriş yaptığı bir bölgede yer almak butiğiniz için yer seçiminde tek kriterdir.

Kiralayacağınız dükkanda vitrinler, giyinme kabinleri ve depo için yeterince alan olmasına da dikkat edin. Uygun yerleri görmek için emlakçılarla temasa geçin.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?


8 Butik Açmak İçin Gerekli Şeyleri Temin Edin

Butiğiniz için araç-gereç ve mal alın. Raflar, vitrin mankenleri, kıyafetlerin asıldığı stantlar, askılar, masalar ve yazar kasalar araç-gereçlerin kapsamındadır. Satışları, gelirleri, iadeleri ve faturaları izlemek için bir satış yazılımı satın alın.

Butik açma sürecinde aşağıdaki malzemelere de ihtiyacınız olacak:

  • Barkod okuyucu
  • Bilgisayar
  • Yazar kasa
  • Kredi kartı pos cihazı
  • Ürün barkodu/etiketi basma makinesi
  • Telefon
  • Ofis mobilya ve araç-gereçleri,
  • Faturalar, makbuzlar gibi basılı kırtasiye malzemeleri
  • Duvar askısı/masa/raf/dolap
  • Elbise formları / mankenler
  • Alışveriş çantaları/poşetler
  • Giysi etiketleri
  • Güvenlik kameraları– bu, butiğinizi olası soygunlardan korumanız için önemlidir.

Makbuz ve faturaların üzerinde işletmenizin adı, adresi, telefon numarası yer almalıdır, arka tarafta ise mağazanızın iade ya da geri ödeme politikaları belirtilmelidir.

Müşteriye sunacağınız alışveriş çantası da bir çeşit reklamdır, bu yüzden kaliteli olması gerekir. Müşteri onu elinde taşıdığı sürece tüm dünyaya mağazanızda bulunmuş olduğunu beyan eder. Daha sonra kullanılabilecek denli kaliteli bir çantaya sahip olmanız, aynı zamanda butik reklamınızın ücretsiz olarak yapılabileceği anlamına gelir.


9. Tedarikçi bulun.

Çoğu butik sahibi için butik açmanın en zor yanı ürün tedarik etmektir-özellikle de piyasada sınırsız seçenek varken.

Ürün tedarikinin birkaç yolu vardır ve bunların her biri butiğinizin işleyişini büyük ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, iyi odaklanmalı ve mantıklı seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız.

Lafı fazla uzatmadan, butiğiniz için kullanabileceğiniz dört popüler ürün tedarik yönteminin kısa bir özetini sunalım:

  • Üretim: Orijinal ürünler tasarlayın ve bir üretici firma ile ortaklık kurarak kendi tasarımlarınızı hayata geçirin. Üretim işi pahalı ve zaman alıcı olsa da rakiplerinizden çok daha farklı ürünleri satışa sunmanıza olanak tanır-ki bu çok daha yüksek bir kar marjı anlamına gelir(üretici firmalara Alibaba vb.  e-ticaret siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.)
  • Toptan alım: Ürünleri indirimli toptan bir fiyat üzerinden alıp tüketiciye çok daha yüksek fiyattan satabilirsiniz. Bu kar marjı genellikle yüksek seviyede seyreden bir tedarik yöntemi, olup envanter satın alımı için belirli bir sermaye gerektirecektir.
  • Stoksuz satış ve talep üzerine baskı: Üçüncü taraf bir tedarikçi veya sipariş sağlayıcısıyla ortaklık kurarak envanter alımı için sermaye bulundurma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz. Ancak, bu yöntemin kar marjı nispeten düşüktür, dahası bu yolla müşteriye benzersiz seçenekler sunamaz, ürünlerinizle fark yaratamazsınız.
  • El yapımı ürünler: Burada ürün tedarik sürecinin temelini siparişler oluşturur. Bu seçenek en yaratıcı ancak sarf edilen emeğin en yoğun olduğu ürün tedarik yöntemidir.

Aklınızdaki ürünler konusunda uzman olduğunu bildiğiniz üreticilere odaklanın. Ürün örnekleri isteyin. Unutmayın, web sitelerinde/ kataloglarda yer alan fotoğraflar asla gerçeği yansıtmaz. Ürünleri kendi gözünüzle gördükten sonra pazarlığa girişin ve alacağınız ürün sayısına uygun bir bütçe ayarlamaya çalışın.

Butiğinizde belirli bir tasarımcıya ait ürünleri sergilemek de isteyebilirsiniz, bu durumda doğrudan bu kişiler ile iletişime geçmelisiniz; şayet size kefil olabilecek bir aracıya sahip olursanız, ünlü tasarımcıların bu teklife sıcak bakmaları muhtemeldir.

Tedarikçilerinizi bulma sürecinde şu seçeneklerden herhangi birini tercih edebilirsiniz:

  • Bulunduğunuz bölgedeki ticaret fuarlarına katılın.
  • Bölgenizdeki toptancıları ya da distribütörleri ziyaret edin.
  • Butik sahipleri ile konuşun. Bu kişiler, tedarikçi bilgilerini sizinle paylaşmak konusunda isteksiz olabilirler. Bu nedenle, butiğinizi açmayı düşündüğünüz bölgedeki butikleri değil de çok daha uzak noktada olanları ziyaret etmelisiniz; butik sahipleri stok bilgilerini ancak rekabet ihtimalinin ortadan kalktığı durumlarda dürüstçe paylaşırlar.
  • Bunun dışında, satacağınız kıyafetleri ülke dışındaki Alibaba vb. çevrim içi toptancılardan da temin edebilirsiniz. Onlardan da ürün örneği almanız gerekeceğini unutmayın, bu süreci çabuklaştırmak adına başkalarından tavsiye alabilir, yüksek puanlı ürünlere odaklanabilir veya ürün incelemeleri arayışına girebilirsiniz. Yapacağınız her türlü işlemde -özellikle de para transferi konusunda- dikkatli olmalısınız.
  • Bazı butikler ürünlerini kendi fabrikalarında üretmeyi tercih ederler. Ancak, bu işe genellikle başkalarına ait tasarımları satarak piyasadaki yerlerini sağlamlaştırdıktan sonra girişirler. Kendi arzularına göre mal ürettikleri ayrı bir birime sahip olurlar. Yani, kaliteleri tamamıyla güvence altındadır, üstelik başkalarına bağımlı olmak zorunda da kalmazlar.

Tedarikçinizi belirlemenin ardından, ürün seçimi aşamasına geçmelisiniz.Bu aşamada indirim almak adına toptan bir alım yapmanız gerekebileceğini unutmayın.



10. Ürünlerinizi fiyatlandırın.

Tedarik sorununu da hallettiğinize göre sırada fiyatlandırma stratejiniz üzerinde çalışmak var.

Bu, kritik bir adımdır: Fiyatları yüksek tutarsanız, satışları tehlikeye atarsınız; düşük tuttuğunuzda ise kar elde edemeyebilirsiniz – en kötüsü senaryo ise para kaybetmektir.

Fiyatlandırma süreci kısmen bilim, kısmen sanattır. Ve farklı pek çok fiyatlandırma stratejisi mevcuttur. Tam da bu yüzden butik işletmeciliğinde yeniysenizişleri zora koşmadan “maliyet artı” fiyatlandırma stratejisini kullanmaya başlayabilirsiniz- bu strateji, ürünlerin sabit bir yüzde üzerinden fiyatlandırılmasını ifade eder.

Ancak, bu oranı belirlemeden önce birim başına maliyetinizi (CPU) hesaplamalısınız.(CPU, bir ürünü tedarik etme ve satma sürecinde harcanan toplam para miktarıdır)

Nasıl mı?

Birim başı maliyeti hesaplamak için, tedarik aşamasından satışa kadarki tüm maliyetleri toplayın ve satın aldığınız ürün sayısına bölün. Ürün tedarik maliyetleri, nakliye ve depolama maliyetleri, gümrük harç ve vergileri, web sitesi ücretleri, pazarlama maliyetleri, kusurlu ve iade ürün yüzdeleri gibi sabit ve değişken tüm maliyetleri sürece dahil etmeyi unutmayın.

Birim başı maliyeti hesapladığınız an, ürünlerinize doğru oranda bir kar marjı eklemenize yardımcı olacak otomatik hesaplama sistemlerinden de yararlanabilirsiniz. Çoğu işletme için bu oran yüzde 50’dir- yüzde 50’lik bu marj, ürün fiyatını birim başı maliyetin iki katı üzerinden belirleyebileceğiniz anlamına gelir.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


11. Mağaza düzenine karar verin.

Mağaza dekorasyonu insanların mağazanızdan alışveriş yapmalarında önemli bir unsurdur. Mağaza içinde kullandığınız renkler, raf ve depolama düzeni, satın alma kararına katkıda bulunmaktadır.

Müşteri, sunduğunuz ürünün ödedikleri paraya değer olduğunu düşünmelidir. Dekorasyon, satın almayı teşvik için kritik öneme sahiptir. Mağaza tasarımı ve mağaza cephesinin görünümü müşteriye güven vermeli ve mağazanın atmosferi müşteriyi rahat ettirmelidir.

İnternetten mağaza dekorasyonuyla ilgili çekici resimler toplayın. İdeal mağaza düzeni hakkında fikir sahibi olmanız için hayran olduğunuz bazı mağazaları ziyaret edin. Hayalinizdeki dekorasyon için bir resim tahtası yapın.

Bazı butik sahipleri müşterilerin mağaza içinde serbestçe dolaşmalarını ve kıyafetlere dokunup hissetmelerini ister. Bazılarıysa müşterilerin kıyafetlere dokunmasını istemez. Kıyafetleri müşterilere birer birer sunmayı tercih ederler. Mağaza düzenlemesini buna göre yapmalısınız.

Butik mankenleri, kıyafetlerinizi mağaza cephesinde çekici bir şekilde sergileyerek alıcıları mağazaya çekmeye yardımcı olur.

Bir gelin butiğiniz varsa koleksiyonu sergilemek için bolca alana ihtiyacınız olacak. Gelin adayının gelinliği giydikten sonra üzerinde nasıl durduğuna bakması için büyük bir aynayla geniş bir alana ihtiyaç vardır. Alanın dar olduğu durumlarda alanın etkin kullanımı bir zorunluluktur. Profesyonel bir dokunuş isterseniz, bir dekoratöre danışabilirsiniz.

Ayrıca bütünüyle aynalarla çevrili soyunma odalarına da ihtiyacınız vardır. İnsanların satın aldıkları elbiselerle nasıl göründüklerini bilmeleri gerekir.

Tüm büyük perakende mağazalarında soyunma odalarında müşterilerin iyi görünmesini sağlamak için parlak ışıklar bulunur. Sunduğunuz elbiseleri satın almalarını istiyorsanız bu gereklidir. Parlak ışıklar lüks değil bir zorunluluktur.

Mutlaka okuyun: Satışları Artırmak İsteyenler İçin Aydınlatma Çözümleri


12. Butiğinize ilişkin operasyonel prosedürleri belirleyin.

Bir butiği işletme şeklinizi belirleyecek temel unsur uyguladığınız politikadır.

Stok kayıtları düzgün bir şekilde yapılmalıdır- tüm defterlerin -tıpkı nakit makbuz defteri gibi- belirli bir süre boyunca muhafaza edilmesi gerekir. Vergi işleri konusunda da uzman birilerine danışmanız yerinde olacaktır.

Hesapların düzgün tutulması için perakende işinde tecrübeli bir muhasebeci ile çalışmayı düşünebilirsiniz.

Müşteri bilgilerini depolayabileceğiniz bir sisteme de ihtiyacınız olur. Müşterileri gelecek ürünlerden veya indirimlerden haberdar etmelisiniz. Bu nedenle, müşteri bilgilerini depolamanıza yardımcı olacak bir yazılımcı ile çalışmalısınız. Unutmayın, gelecekte sahip olacağınız müşterilerden çok mevcut müşterilerinize odaklanmalı, ilk etapta onların beklentilerini karşılamaya çalışmalısınız.

Envanterinizi yönetmek için de özel bir sistem gerekir. Bunun dışında, yazar kasanın nasıl kullanılacağına dair bir politika belirlemeniz ve nakit akışı nasıl korunur, zor müşteriler ile nasıl başa çıkılır, satın alınan mallara yönelik iade politikası na


13. İyi çalışanları işe alın.

Birçok işletme sahibi önce tek başına başlar ve kar etmeye başlayana kadar her şeyi kendileri yapar.

Ama herkesin desteğe ihtiyacı vardır. Bir noktadan sonra birisini veya birilerini işe almak zorunda kalacaksınız. Her şeyle tek başına başa çıkmaya çalışmak işlerinizin bozulmasına yol açabilir.

Büyük mağaza sahipleri, pahalı dükkanlar kiralayıp müşterileri çekmek için devasa vitrinler hazırlarlar ve reklama onbinlerce para harcarlar. Her şeyi en ince detayına kadar düşünürler ancak müşteriyi dinlemeyen ve onlarla nasıl konuşacağını bilmeyen ve müşterileri mağazadan kaçıran satış elemanlarını işe alırlar.

Siz bunu yapmayın. Çalışan seçimi yaparken çalışanın mağazanızın yüzü olacağını aklınızdan çıkarmayın. İletişimi kuvvetli ve güleryüzlü çalışanlar sayesinde satışlarınızı ve müşteri sadakatinizi artırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Satış Elemanı Nasıl Olmalıdır?


14. Yasal prosedürleri halledin.

Butiğinize uygun bir ad seçin. Seçtiğiniz adın başka bir şirketin ticari marka adı olmadığından emin olun.

İşletme adınızı ilgili makamlara bildirmeyi unutmayın.

Bankaya gidip bir işletme cari hesabı açın; özellikle de nakit dışı işlemlerinizde kullanmak adına kredi / banka kartı işlemlerini de yapabileceğiniz bir satıcı hesabı oluşturmalısınız.

Bunu halledebilmek için işletme lisansı, vergi levhası, satış izni, işletme sigortası vb. ayrıntılara ilişkin belgelere sahip olmalısınız.

Ünlü tedarikçilerden ürün alabilmek için  önemsiz, adı sanı duyulmamış bir butik değil, yerleşik bir işletme olmanız gerekir. Bu sayede söz konusu malları bir hayli indirimli bir fiyat üzerinden satın alabilirsiniz.

Tüm sosyal medya profillerinizi mağaza adınızı kullanarak oluşturun – bunu hiç zaman kaybetmeden yapın.  Butik ismine karar verir vermez sosyal medya hesaplarınızı açın.

İş kurma konusunda ayrıntılı bilgi almak ve izin sürecine ilişkin prosedürleri halletmek adına bulunduğunuz bölgedeki iş geliştirme birimlerine başvurun. Ayrıca hangi malları satıp satamayacağınıza ilişkin yasal prosedürleri öğrendiğinizden emin olun.

Butiğinizi bir şahıs işletmesi, ortaklık veya özel limited şirketi adı altında hayata geçirmeniz mümkündür.

Bir ortağınız varsa-bu ortak kardeşiniz olsa dahi-ortaklığınızı resmiyete dökün. Ortakların belgelendirme konusundaki gevşeklikleri nedeniyle yakın ilişkileri bozulmuş pek çok kişi vardır Siz de onlardan biri olmak istemezsiniz, değil mi? O halde, tecrübeli bir avukatın önderliğinde hazırlanmış bir ortaklık anlaşması imzalayın.


15. Butik mağazanızı açın.

İş planınızı hazırladınız, markanızı yarattınız, ürünleri tedarik ettiniz, sırada ne mi var?

Artık fiziksel veya online mağazanızı açmalısınız.

Butiğinizin hizmete hazır olduğunu duyurmak için büyük bir açılış düzenleyin. Müşterilerinizi cezbetmek için vitrinlerinizi en iyi veya en benzersiz parçalarınızı kullanarak dekore edin.

Mutlaka okuyun: Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?

Kendinize ait online butik mağazanızı da, küçük bir maliyetle hayata geçirebilirsiniz. Bunun okuyucularımıza özel sunduğumuz e-ticaret sitesi kurulum hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sizin Hala Web Siteniz Yok mu?

Ve geldik işin en eğlenceli kısmına: Ürünlerinizi sayfanıza ekleyin, gönderim tercihlerinizi yapılandırın ve ödeme/ vergi seçeneklerinizi ayarlayın.

Son olarak, butiğinizi açmadan önce bir deneme sürümü oluşturun ve her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmak adına gerçek bir sipariş verin.


16. Pazarlama faaliyetlerine odaklanın.

Bu aşamaya gelebildiğinize göre kocaman bir alkışı hak ettiniz- kat ettiğiniz yol inanılmaz.  Ancak, mücadele asıl şimdi başlıyor ve şuandan itibaren en büyük derdiniz “satış yapmak” olacak. Bunun için de butiğinizin adını herkese duyurmanız şart.

Bu bölümde, ürünlerinizi hızla satmanıza yardımcı olacak tanıtım ve pazarlama stratejilerinden bahsedeceğiz.

  • Çevrim içi reklam kampanyaları başlatın. Facebook, Instagram, Pinterest, Google ve YouTube benzeri çevrim içi platformlar, butiğinizi tanıtmak ve işleri büyütmek için benzersiz fırsatlar sunar. Bu kanallar, kar marjınızı artırmanıza yardımcı olacak satış odaklı reklam içerikleri oluşturmanızı mümkün kılar. Bilhassa da görsel odaklı Instagram reklamları, butikler için mükemmel bir seçenek olabilir.
  • Markanızı sosyal medya üzerinden tanıtın. Sosyal medya pazarlaması, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanın, ürünlerinizi tanıtmanın ve hedef pazarınızla marka mesajınızı paylaşmanın en etkili yollarından birini oluşturur. Butiğinizin Instagram profilinde kamera arkası görüntülere, ürün tanıtımlarına, üretim hikayelerine ya da gerçek kullanıcı deneyimlerine yer verebilirsiniz.
  • Influencerlarla iş ortağı olun. Markanızı ve ürünlerinizi takipçilerine tanıtmak için sosyal medya influencer’ları ile ortaklık anlaşmaları imzalayabilirsiniz. Başlangıç aşaması için influencer kampanyalarına yatırım yapacak sermayeye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, işe çok daha küçük kitlelere hitap eden-takipçi sayısı nispeten az- influencerlarla ortaklık kurmakla başlayın.
  • Halkla ilişkilere yatırım yapın. Halkla ilişkiler, işletmenize özel bir pazarlama mesajı yaymak adına blog sayfaları, gazeteciler ve podcast yayıncıları ile ilişkiler kurmaya ilişkin uygulamaların tamamını ifade eder. Halkla ilişkilere ilişkin uygulamalar çevrim içi mağazalardan çok fiziki mağazalara hitap etmektedir-çünkü fiziki mağazaların küçük çaplı yerel yayınları ve radyo istasyonlarını kullanarak sesini duyurması nispeten kolaydır. Bu, toptan satış odaklı butikler için de iyi bir pazarlama yöntemi olacaktır. Düşünsenize, birileri sizi bir dergide veya gazetede görür ve size anında ulaşır. Bu butiğinizin hızla büyümesine yardımcı olmaz mıydı? O halde etrafınıza şöyle bir bakın ve işinizi büyütme sürecinde desteğini alacağınız yerel kuruluşları bulmaya odaklanın.
  • E-posta pazarlamasından yararlanın. E-posta pazarlaması, müşterilerinizle doğrudan bağlantı kurmanızı sağlar. Ve uzmanlara göre, pazarlamacıların yüzde 78’i e-postanın genel şirket başarısı için de bir hayli önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ne dersiniz? Sizce de yeterince ikna edici bir söylem değil mi? Acele edin ve müşterilerinize ait e-posta adreslerini en kısa sürede toplamaya başlamak için bir e-posta pazarlama uygulaması yükleyin.

Mutlaka okuyun: Yerel İşletmeler İçin Etkili Pazarlama Stratejileri


17. Sigorta Yaptırın

Lisanlı sigortacılardan işyeri sigortası satın alın. İşyeri sigortası genel yükümlülük, mülkiyet, ürün, otomobil ve çalışanların tazminatlarını içerebilir. Genel yükümlülük, mülkiyet ve ürün sigortası hukuk davaları veya anlaşma olaylarında iş aktiflerini korumaya yardımcı olur.


18. Büyüme odaklı olun.

Tamam, artık butiğinizi açtınız ve insanlar deliler gibi alışveriş yapıyor. Ancak, bu kadarı ile yetinmemelisiniz. Butiğinizi açtığınız andan itibaren işletmenizi daha da büyütmeye odaklanmalısınız.

Hayır hayır, bu aynı anda 4-5 mağaza açacağınız anlamına gelmiyor. Ama uzun vadeli düşünmeniz de yarar var. Bu, işletme potansiyelinizi de arttıracaktır.

Daha fazla mağaza açmasanız dahi satış kanallarınızı genişletmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin, çevrim içi bir mağaza açabilir, Facebook üzerinden ürün satabilir, bir dikiş, nakış veya tasarım ünitesi başlatabilir, mücevher vb. aksesuarların satışına başlayabilir, moda şovları için tasarımcılarla bağlantı kurmaya çalışabilirsiniz. Yapabileceklerinizin listesi epey bir uzundur.

Anlayacağınız, butiğiniz açmak bu işin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur. Butiğinizi ayakta tutmak ve başarılı kılmak ise kararlılığı ve sıkı çalışmayı beraberinde getirecektir- tabii şans faktörünü de göz ardı etmemelisiniz.




Butik Açma Maliyeti

Açılacak olan butiğin konumu, dükkanın büyüklüğü ve konseptinize bağlı olarak maliyet çok değişebilmektedir. Küçük bir butiğin maliyeti 70 bin TL’ye olabileceği gibi yüz binlere kadar da çıkabilir. Kesin maliyetin hesaplanabilmesi için detaylı bir iş planının hazırlanması gerekmektedir. Açmak istediğiniz butikle ilgili detaylı bilgileri bize iletirseniz sizin için maliyet hesaplaması yapabiliriz.

İpucu: İşyeri veya kişisel kredi başvurusu yaptığınızda krediyi verenlere iş planınızı sunun. Kredi verenler güvence isterler bu nedenle borç ödeme aczi riskini düşürmek karlı bir işe başladığınızı gösteren bir planınız olmalı.


Butik Açmak İçin Gerekli Belgeler

1- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi

2- Kira kontratı aslı ve fotokopisi

3- Tapu fotokopisi

4- Yapı kullanım izni (iskan belgesi / yapı ruhsatı)

5- İtfaiye uygunluk raporu

6- Vergi levhası aslı ve fotokopisi

7- Nüfus cüzdanı fotokopisi (TC Kimlik Numarası)

8- Şahıslar için 2 tane vesikalık fotoğraf

9- İşyeri Krokisi

10- Mesken ise kat maliklerinden muvafakatname

11- Şirketler için ilave olarak Ticaret Sicili Gazetesi ve İmza Sirküleri

Not: Bu belgeler yapılan işin niteliğine ve bağlı bulunulan belediyeye göre değişebilir; ilave bilgi ve belgeler istenebilir.


Butik Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Bir mağaza sahibi olarak elde ettiğim deneyimler bana oldukça önemli dersler öğretti. Umarım bu liste genç girişimcilerin benim yaptığım hataları yapmamalarına ve başarılı bir işletme sahibi olmalarına yardımcı olur.


1. Yardım İsteyin

Butiğim, yapmayı en çok sevdiğim şeyi yapmama olanak tanıyor: satın alım ve pazarlama. Ancak yaptığım şeyler bunlarla sınırlı değil. Yapılacaklar listemde muhasebe, pazarlama, etkinlik planlaması, satış ve hatta mağazayı temizlemek bulunuyor. İşletmemi yönetmek için tüm bu becerilere sahip değilim ancak bunlar için hazır olabilmek adına tek yapmam gereken şey yardım istemek.

Sayılarla aram her zaman iyiydi ve üniversitede aldığım muhasebe derslerim kesinlikle işime yaradı ancak ilk birkaç ayınızda yardım almak ve vergi işlerini öğrenmek için her zaman sertifikalı bir uzmana danışmanız önemlidir. Diğer mağaza sahipleriyle pazarlama / reklamcılık alanlarında görüştüm ve ardından işimi büyütmek için onların benimsediklerine benzer şeyler benimsedim. İmzalamam gereken sözleşmeleri daha iyi anlayabilmek için hukuk okuyan bazı arkadaşlarımdan yardım aldım. Sorularınız ne olursa, olsun, ya telefonu elinize alın ya da bir e-posta yazın. Her 10 denemenizin dokuzunda iletişime geçtiğiniz insan ya size yardım edecek ya da size yardım edebilecek birine sizi yönlendirecektir.

Mutlaka okuyun: Başkalarından Nasıl Yardım İstenir?


2. Sosyal Medya Şarttır

Çevrimiçi varlığınız önemlidir ancak oluşturacağınız web siteniz veya pazarlama stratejiniz muhtemelen fark edilmeyecektir. Bir Facebook sayfam, Instagram hesabım ve Google işletme sayfam bulunuyor. Instagram sayfamdan doğrudan satış yapıyorum. Sosyal medya pazarınızı 10 katına çıkartır. Çevrimiçi varlığınızı oluşturmak zaman alacaktır ancak buna değer.

Mutlaka okuyun: Instagram’dan Satış Yapmak İsteyenlere


3. Müşterilere Açıklayıcı Olun

Mağazamda bir güzellik reyonu oluşturmayı düşündüm. Bir ay boyunca kimse fark etmeden raflarda ürünler bekledi. Otomatik olarak bunun kötü bir satın alım olduğunu düşündüm. Taa ki bir gün o raflara bakan biri bana bir soru sorana kadar, “Bu el kreminin içinde ne var?” Kendisine doğal yağdan yapıldığını söylediğimde, üç farklı el kremi birden aldı. Satış elemanlarını, ürünlerinizin detaylarını bilmeleri için eğitin, bu sayede ürünlerinizi pazarlayabilirler.

Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri ile Satışlarınızı Katlayın!


4. HAYIR Demeye Hazır Olun

Başlarda biraz zorlandım ve herhangi bir sebepten ötürü her şeyi bağışlayabiliyordum ve her yerel etkinlikte yer aldığımı fark etmeye başladım. İlk birkaç ay sonrasında yaptığım yatırımların hiçbir getirisini görmedim ve bu yüzden paramı nerelere harcadığım konusunda daha seçici davranmaya başladım. Her zaman “Hayır” demek zordur ancak işletmeniz için en iyisini istiyorsanız, bunu düşünmeniz gerekiyor.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Hayır Denir?


5. Her Şeyde Pazarlık Yapın

Toptancılardan, müşterilere kadar her şeyde pazarlık yapın. Size sunulan ilk fiyatı asla kabul etmeyin. Bu sayede az bile olsa hizmetleriniz ve ürünleriniz için biraz indirim de yapabilirsiniz. Örneğin bazı hizmetlere aylık yerine yıllık ödeme yaparak, özel indirimler kazanabilirsiniz. Ürünlerinizin fiyatlarında da pazarlık yapmayı unutmayın.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Nasıl Pazarlık Yapılır?


Sık Sorulan Sorular

1- Butik nedir?

Butikler, net olarak tanımlanmış bir pazar segmenti için özel (ve genellikle birinci sınıf) ürünler satan nispeten küçük dükkanlardır. Çevrim içi/Online olabilecekleri gibi fiziki bir mağaza şeklinde de açılabilirler. Bu tarz işletmeler genellikle nicelikten çok niteliğe önem verirler. Bu nedenle, bir butik genellikle üst düzey ürünlere sahiptir ve beş yıldızlı bir müşteri deneyimi sunar.

Birçoğu modayla ilgili olsa da, evcil hayvan malzemelerinden birinci sınıf kuru gıda satışına kadar farklı pek çok butik işletme türü mevcuttur.


2. Butik açmak karlı mıdır?

Online butikler oldukça karlı olabilir. 2023 verilerine göre, online giyim satışları e-ticaret satışlarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Dahası, e-ticaret giyim satışlarının önümüzdeki yıllarda da yükselmesi beklenmektedir.

Elbette ki her ticari girişim gibi, butik işletmeciliğinin de karlı olacağına ilişkin garanti vermek imkansız. Zira başarılı her iş, etkili bir planlama ve yürütme sürecinin yanı sıra şans da gerektiriyor.


3. Butik açmanın maliyeti ne kadardır?

Seçtiğiniz satış kanalına ve ürün tedarik yöntemine bağlı olarak değişse de butik açmak 100.000 TL ve üzeri bir maliyet gerektirebilir.

Örneğin, butiğinizi envanter satın alımına gerek duymaksızın çevrim içi ürün satışı yapmanıza olanak tanıyan dropshipping modelini kullanarak parasız yani sıfır sermaye ile başlatmanız mümkündür.

Nasıl mı?

Yurtdışında satış yapacaksanız online butiğinize ürün eklemek için Oberlo’yu kullanabilirsiniz. (Oberlo, bir dropshipping platformudur. Bu platform sayesinde, dropshipping yapan üreticilerin ürünlerine/ürün fiyatlarına direkt olarak erişirsiniz). Satış oluşturmak veya sipariş almak içinse sosyal medya pazarlaması gibi organik (yani ücretsiz) bir pazarlama yöntemini tercih edin.

Bir diğer alternatif ise büyük miktarlarda ve yüksek kalitedeki envanterin temini, fiziksel mağaza ve ücretli reklam kampanyaları vb. masraflar için belirli bir sermaye bulundurmaktır.

İdeal olan başlangıç için bir miktar sermayeyi hazırda bulundurmaktır. Böylece, yüksek kalitede ürünler alabilir ve çevrim içi mağazanızı optimize etme ya da pazarlama kampanyalarını yürütme konularında size destek olacak uzmanlarla çalışabilirsiniz.


4. Butik açmak için gereken envanter miktarı nedir?

Butik açmak için ne kadarlık bir envantere ihtiyacınız olduğunu mu merak ediyorsunuz? Az ama öz olun. Unutmayın, butikler kaliteli, özel tasarım ürünler sunmaya odaklanır. Dolayısıyla, her bir ürün hedef pazarınızın ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak şekilde, özenle seçilmelidir.

Yine de ihtiyacınız olan envanter miktarı, aslında açtığınız butik türüne bağlı olarak değişecektir. Fiziki bir alanda hizmet vereceğiniz, kıyafet butiği açacaksanız, satış alanınızı dolduracak sayıda envantere ihtiyacınız olacaktır.

Çevrim içi bir butik açacaksanız envanter konusunda çok daha esnek davranabilirsiniz. Örneğin, bohem giyim tarzına hitap eden butikler için bir elin on parmağını geçmeyecek denli az sayıda ürüne sahip olmak yetecektir-hatta tek üründen oluşan bir mağaza açmak da isteyebilirsiniz.

Bu konuda tereddütleriniz varsa işe bir ila beş temel ürünle başlamayı hedefleyin – bunlar pazarlama kampanyalarınızda öne çıkaracağınız ürünlerdir. Tabi butiğinizde bunların dışında en az on beş ürüne daha sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu, ortalama sipariş değerinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.


Son Söz

Tamam, butiğinizi açtınız ama bundan sonrasını kolay sanmayın. Butiğinizi açar açmaz işlerinizi büyütmeyi düşünün.

Bu bir anda 4-5 mağaza açmak anlamına gelmez ama butiğinizi açtığınız anda uzun vadeli düşün. Bu işletmenizin olanaklarını genişletecektir.

Daha fazla mağaza açmasanız bile taşıdığınız moda çizgilerini genişletebilir, bir online mağaza açabilir, instagram üzerinden satış yapabilir, bir dikiş veya tasarım birimi başlatabilir, mücevher ve çeşitli aksesuarları satabilir, moda gösterileri için tasarımcılarla anlaşabilirsiniz.

Butiğinizi açmak işin sadece bir kısmıdır. Mağazayı korumak ve butiği başarılı kılmak, kararlılık, sıkı çalışma ve biraz da şans gerektiriyor.

Unutmayın butik açmanın inceliklerini öğrenmek zorlu bir süreçtir. Bu nedenle, küçük adımlarla ilerlemeli yol boyunca sayısız pratik yaparak kendinizi nihai başarıya hazırlamalısınız. Online bir butik açmanız başlangıç aşaması için yapılacak en iyi şey olabilir.

Mutlaka okuyun: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

Aklınıza takılan konular var mı?

Öyleyse yorumlarınızı bekliyoruz.


İlginizi çekebilir

Online Butik Nasıl Açılır?

Giyim Mağazası Nasıl Açılır?

Sürdürülebilir Giyim İçin 10 Yaratıcı Fikir

Mutlaka Okunması Gerekenler

2 YORUMLAR

  1. ben 2020’de butik açmayı düşünüyorum sadece bayan üzerine olacak butik nekadar masrafım olacağı ile ilgili hiç bir tahminim yok nekadar masraf yaparım nelere masraf yaparım nelere dikkat etmeliyim vs bunları öğrenmek istiyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar