Hayatta Başarılı Olmak

Yaşınızın kaç olduğunun, nerede yaşadığınızın veya ne tür kariyer hedeflerinizin olduğunun bir önemi yok. Herkesin hayattaki en önemli amacı mutlu ve başarılı olmaktır.

Bu makaleyi okuyarak hem iç yaşantınızda hem de dış yaşantınızda nasıl başarılı olacağınızı öğrenebilirsiniz.

 

Dışsal başarıyı yakalamak

1 – Tutkularınızı tanımlayın. Başarıyı yakalamadan önce başarının sizin için ne anlama geldiğini tanımlamanız gerekir. Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlamanız yıllar sürebilir ancak tutkularınızı, ilgi alanlarınızı ve değerlerinizi tanımlamanız hedefler koymanıza yardımcı olur ve hayatınıza bir anlam katar. Kendinize şu soruları sorun:

  • Miras olarak ne bırakmak istiyorsunuz?
  • Diğerleri tarafından ne şekilde hatırlanmak istiyorsunuz?
  • Yaşadığınız toplumun daha iyi bir yer olması için neler yapmak istiyorsunuz?
  • İlgi alanlarınızın konusu ne?

2 – Amaçlarınızın listesini yapın. Amaçlarınıza ulaşmak için neler yapmanız gerekiyor? Uzun vadeli ve kısa vadeli bütün amaçlarınızı yazdığınızdan emin olun. Finansal ve kariyer hedeflerinizin ötesinde düşünmeye çalışın.

Okuldayken en çok hangi konuları severdiniz ve bu konuları sevmenizin nedeni neydi? Bu soruların cevabını vermeniz ilgi duyduğunuz konuları belirlemenize yardımcı olacaktır.

3 – Hedefleri olan bir insan olun. Hayallerinizi gerçekleştirmek ve istediğiniz gibi bir insan olmak için hedeflerinizin olması gerekir. Hareketlerinize dikkat etmeye başlayın. Kendinize şu soruyu sorun: istediğim noktada olmak için neler yapmam gerekiyor?

  • Sürekli sıkılıyorsanız, gelecek veya geçmişle ilgili hayallere dalıyorsanız veya gün bitsin diye dakikaları sayıyorsanız muhtemelen yaşantınızda kopuklar var. Kariyerinizi değiştirmeyi düşünüyor olabilirsiniz? Ancak unutmayın ki bu değişiklik de düşündüğünüz gibi olmayabilir. Eninde sonunda bu işten de sıkılacak mıyım? Bu işten kazandığım para beni tatmin edecek mi? Bu iş gerçekten istediğim iş mi?
  • Zamanın değerini bilin. Boş zamanlarınızı keyif aldığınız şeyleri yaparak geçirin. Örneğin haftasonları televizyon izlemek yerine hobilerinizle uğraşın veya sevdiğiniz insanlarla vakit geçirin.
  • Yaptığınız her şeyin verimli olması gerekmiyor ancak eğlenceli olması sizin de keyif almanızı sağlar.

4 – Eğitim alın. Eğitim potansiyelinizi arttırmanızı sağlayacak yaratıcılık, bilgi birikimi ve becerileri kazandırır. Mali başarı açısından bakacak olursak istatistikler gösteriyor ki eğitim seviyesi arttıkça kazanılan para miktarı da artıyor.

İlla ki örgün eğitim alacaksınız diye bir şey yoktur. Çıraklık eğitimleri ve uzun süreli eğitim programları da yüksek gelirle ilişkilendirilir.

5 – Mali durumunuzu yönetin. Paranızı nasıl idare edeceğinizi öğrenmeniz finansal istikrarınızı garanti altına alır.

  • Giderlerinizi takip edin. Hesap ekstrelerinizi sık sık gözden geçirin ve en çok nelere para harcadığınızı tespit edin. Bankacılık işlemlerinizi online olarak hallediyorsanız yaptığınız işlemlerin belgelerini sakladığınızdan emin olun. Bu aşırı harcamaların önüne geçmenizi ve hesap ekstrelerinin doğruluğunu garanti altına almanızı sağlar.
  • Gelirinizin farkında olun. Gelirinizi hesaplarken brüt maaşınızdan düşecek olan vergileri de hesaba kattığınızdan emin olun. Çıkan rakam net maaşınız olacaktır yani evinize girecek olan paradır.
  • Harcamalarınızı öncelik sırasına ayırın. Gıda, barınma ve kıyafet gibi temel ihtiyaçlar ilk önceliğiniz olacaktır. Temel ihtiyaçlarınızı tatmin edene kadar pahalı kıyafetler, arabalar veya tatiller gibi lükslere para harcamayın. Kendinize karşı dürüst olun ve temel ihtiyaçlarınızla lüksü birbirinden ayırın.
  • Para biriktirin. Her ay paranızın bir bölümünü tasarruf hesabına yatırın.

6 – Zamanınızı yönetin. Gereksiz son dakika stresleri yaşamamak ve hata olasılığını arttırmamak için önemli görevlerinizi ertelemeyin. Zaman yönetimi görevleri verimli bir biçimde tamamlamanızı sağlar.

  • Kağıt veya elektronik ajandalar kullanmanız bir gününüzü, bir haftanızı veya bir ayınızı organize etmenize yardımcı olur.
  • Yapmanız gereken her şeyin listesini yapın ve biten her görevin üstünü çizin. Bunu yapmanız düzenli olmanızı ve işlerin yolunda gitmesini sağlar.

 

İçsel başarıyı yakalamak

1 – Her anın tadını çıkarın. Geçmişe takılıp kalırsanız veya gelecekle ilgili hayaller kurarsanız yaşadığınız anı kaçırırsınız. Unutmayın geçmiş ve gelecek basit illüzyonlardır.

basarili-olma

  • Negatif düşüncelere dikkat edin. Bu düşünceleri susturmayı ve anın tadını çıkarmayı öğrenin. Kafanızda negatif düşünceler varsa bunları kabul edin ve bu düşünceleri negatif olarak etiketleyin. Daha sonra da yok olmalarına izin verin.
  • Etrafınızdaki küçük detaylara dikkat etmeyi alışkanlık haline getirin. Güneşin teninize değmesinin, yürümenin veya restoranda yediğiniz muhteşem bir yemeğin değerini bilin. Bu tür detayların farkında olmanız saçma düşünceleri susturmanıza ve her anın kıymetini bilmenize yardımcı olur.

2 – Kendi hayatınızı başkalarının hayatıyla kıyaslamayın. Ne yazık ki bir sürü insan kendi başarılarıyla diğerlerinin başarını karşılaştırır. Başaralı ve mutlu olmak istiyorsanız kendi yaşantınızı diğerlerinin yaşantısıyla kıyaslamayı bırakmalısınız.

  • İnsanların birçoğu kendi yaşantılarındaki düşük noktalarla diğerlerinin yaşantısındaki yüksek noktaları kıyaslama eğilimindedir. Unutmayın ki kimsenin hayatı göründüğü kadar mükemmel değildir. Kapalı kapıların arkasındaki trajedileri, güvensizlikleri ve diğer zorlukları hiçbirimiz bilemeyiz.
  • Kendinizi sizden daha iyi durumda olduğunu düşündüğünüz insanlarla kıyaslamak yerine evsiz, kronik hastalığı veya fakir olan insanları düşünün.

3 – Şükredin. Ne kadar başarılı olduğunuzun bir önemi yok. Sürekli olarak sahip olmadığınız şeylere odaklanmanız mutsuz olmanıza neden olur. Bunun yerine her gün sahip olduğunuz şeyler için şükredin. Maddenin ötesinde düşünün. Sevdiklerinizi düşünün ve mutlu anlarınızı hatırlayın.

 

Başarılı olmak için ipuçları

Size ilham veren her şeyden ilham almaya çalışın.

Hayatınızda pozitif rol modellerin olması sizi motive eder ve doğru yöne gitmenize rehberlik eder. Rol modeliniz kişisel olarak tanıdığınız veya tanımadığınız bir kişi olabilir. Rol modelinizin hayat hikayesini öğrenin ve iş ahlakını kendi hayatınıza uyarlayın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir