Hayvanat Bahçesi Kurmak

İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim ” diyenlere özel farklı iş alanlarını ve en karlı iş fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz. Eğer insanların size ödeme yapmaları karşılığında hayvanlara bakmak istemeleri sizi heyecanlandırıyor ve kışkırtıyorsa, bir hayvanat bahçesi kurmayı düşünebilirsiniz. Böyle bir işe başlamak sağlam bir sermaye gerektirdiği gibi, bu işi sürdürmek de bir o kadar maliyetli. Örneğin 700 hayvanı bir yıl beslemek için neredeyse 100 bin TL gerekiyor. Bu kadar hayvana sahip bir hayvanat bahçesinin yıllık işletme maliyeti ise milyon TL’leri bulabiliyor. Tabii kazancı da bir o kadar fazla. Siz kendi hayvanat bahçenizin bu kadar büyük olmasını istemeyebilirsiniz ama yine de, küçük bir hayvanat bahçesi açmak için de sermaye ve birçok planlama gerekli.

İşte sizlere iş kurma sürecinde kendinize rehber edinebileceğiniz bilgiler:

 

İhtiyacınız Olacak Şeyler;

  • Bütçe
  • Hayvanlar
  • Bu işe uygun ayrılmış bir bölge

 

Hayvanat bahçesi nasıl kurulur?

1 – Şehir planlamasında, hayvanat bahçesi yapmaya uygun olarak ayrılmış bölgeler için araştırmanızı yaparak, altyapınız oluşturun. Belediyenizle irtibata geçerek, uygun bir yer için isteğinizi dile getirin. Hayvanat bahçenizi kurmak istediğiniz yerin uygun olup olmadığını size söyleyeceklerdir. Eğer istediğiniz yer için onay alamazsanız, sakın vazgeçmeyin, hatta alternatiflerinizi oluşturun. En uygun arsayı bulmak adına, araştırma yapılması bu işin en kilit noktalarındandır. Seçtiğiniz bölgenin hayvanlarınızın rahat edebilmeleri için yeterli yaşam alanına sahip olmadığından emin olun.

2 – Hangi hayvanları istediğinizi belirleyin ve onların doğal ortamlarını hazırlayın. İstediğiniz hayvanların doğal ortamlarında nelere gereksinim duyduklarını iyice öğrenin. Hangi bitki örtüsünde ve hava şartlarında yaşamaya alışkındırlar emin olmalısınız. Bir şekilde alışır nasıl olsa diye düşünmeyin. Sadece sizin istediğiniz değil, ülkenizin bitki örtüsü ve hava şartlarını da dikkate alarak uyum gösterebilecek hayvanları seçerseniz onlara eziyet etmemiş olursunuz. Bazı hayvanlar gündüz doğal ortamlarında yaşarken, gece vakti ise kafeste tutulmak durumundadırlar. Bu gibi önemli notlar, hayvan seçiminizde daima aklınızda olsun. Ayrıca, her hayvanın bulunacağı doğal ortamın yanında, ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak barınaklarının hazırlanması gerekiyor.

3 – Hayvanlarınızı kredi ile ya da diğer hayvanat bahçesi sahiplerinden alabilirsiniz. Örneğin, birçok hayvanat bahçesi aynı zamanda hayvanların ticaretini de yapmaktadır. Ülkedeki hayvanat bahçelerini araştırarak hangi bahçelerden alım yapabileceğiniz tespit edebilirsiniz. Vahşi doğada olan egzotik hayvanları ise ithal etmeniz gerekebilir. Bahçenizi daha cazibeli kılmak için, hayvanlar üzerinde ciddi bir araştırma yaparak, hem Türkiye için ilginç olabilecek hem de buradaki yaşam koşullarına uyum sağlayabilecek türde  hayvanları seçebilirsiniz. Bunun yanında hayvanlar için hazırlayacağınız doğal ortam ambiyansını da en özenli şekilde hazırlayarak, bahçenize olan ziyaret sayısını artırabilirsiniz.

4 – Şimdi de sıra hayvanlarınızla ilgilenecek terbiyeciler ve bir veteriner ile anlaşmanız var.Ayrıca hayvanların doğal ortamlarını temizleyecek ve onları besleyecek personele de ihtiyacınız olacak. Siz ancak ekibiniz kadar başarılı olabilirsiniz. O nedenle ekibinizi seçerken de oldukça dikkatli davranmalısınız.  Bu işleri kendiniz de yapabilirsiniz ancak, hayvanların sağlıklarını kontrol edebilmek ve hayvanat bahçenizin devamlı ayakta kalabilmesini sağlamak için geniş yelpazede özelliklere ve tecrübeye sahip insanlarla çalışmalısınız ki, bu piyasada şansınız olsun.

5 – Bir bilet satış gişesi ve hediyelik satış dükkanı oluşturmalısınız. Kasiyer olarak çalışabilecek uygunlukta güvenebileceğiniz biriyle anlaşın. Bahçenin girişinde insanları karşılayacak bir personele ihtiyacınız olacak ve yeni hayvanat bahçenizi görmeye gelecek insanlar için her daim hazır olmasını sağlayacak personel alımı yapmalısınız. Bu aşamaları, pazarlama faaliyetlerinizi oluştururken kullanın.  Belki de büyük kafes hayvanlarınızdan birini bahçenizin temsilcisi seçerek, doldurulmuş oyuncaklarından yaptırıp, hediyelik eşya dükkanınızda satışa sunabilirsiniz. Baskılı tişörtler, resim çerçeveleri ve küçük seramik eşyalar, hediye olarak tercih edilecektir.

6 – Hayvant bahçeniz için gelecek planlama ve operasyonel süreçlerini yürütmelisiniz. Bahçenizde lavabo olmasını veya su çeşmelerini unuttunuz mu yoksa? İşinizi geliştirmek ve büyümesini sağlamak elbette daha fazla zaman ve sermaye harcanmasını gerektirecektir. Halihazırda başarılı olan hayvanat bahçeleri üzerine araştırma yapmalı ve onların denenmiş ve işe yarar taktiklerini kendi yeni işiniz için nasıl kullanabileceğinizi düşünmelisiniz. Bir muhasebeci tutarak işletmenizin büyümesini izleyin ve bu arada da hesaplarınızı kontrol altında tutmayı unutmayın.

 

Hayvanat bahçesi açma şartları

a) A grubu hayvanat bahçelerinin etrafı en az iki metre yüksekliğinde duvar ve üzerinde bir metre yüksekliğinde tel örgü ile çevrilir.

b) Ziyaretçilerin giriş ve çıkış yapacağı, ayrı kapılarla sınırlandırılmış kontrollü geçiş düzeni sağlanır.

c) Hayvan nakil araçlarının girip çıkacağı, ziyaretçi girişinden farklı kapılar bulundurulur.

ç) Hayvan yükleme ve indirme işlemi için rampa ve/veya vinç bulundurulur.

d) Tüm giriş ve çıkışlarda güvenlik tedbirleri alınır.

e) Ziyaretçi girişinde, hayvanat bahçesinin detaylı yapılanmasını gösteren kroki ya da maket bulundurulur.

f) Ana girişten başka yeteri kadar acil çıkış kapısı bulundurulur.

g) Temizlik ve hayvan nakil vasıtaları için servis yolları bulundurulur.

ğ) Temizlik yapmaya uygun basınçlı su sistemi ve dezenfeksiyon için sabit veya seyyar dezenfeksiyon alet ve araçları bulundurulur.

h) Yayaların gideceği yol güzergâhı üzerinde, gidilecek hayvan kafesleri ve diğer birimler tabelalarla belirtilir.

ı) Hayvanların bulunduğu bölümlerde hayvanlar hakkında ırk, tür, menşe ve diğer bilgileri içeren Türkçe ve İngilizce açıklayıcı tabelalar bulundurulur.

i) Hayvanların ırk ve türlerine göre kaçmalarını, diğer hayvanlara ve çevreye zarar vermelerini engelleyecek önlemler alınır.

j) Ziyaretçiler için hayvanların sevdirilmesi ve hayvanları koruma bilincini oluşturacak tanıtım ve eğitim programları düzenlenir. Çocuklara yönelik eğitici aktiviteler düzenlenir.

k) Nesli tehlike altında olan hayvanların sayılarının arttırılması amacıyla gerekli çalışmalar veteriner hekim kontrolünde yapılır.

l) Tüm personele hayvan davranışları, hayvanlara yaklaşım, hayvan refahı, sağlık, güvenlik, acil durumlar ve ilkyardım, koruma yöntemleri gibi konularda yılda en az bir kez eğitim verilir.

m) Hayvan bakıcıları, göreve başlama tarihinden itibaren veteriner hekim tarafından en az yirmi saat süre ile eğitime tabi tutulur ve eğitimler kayıt altına alınır.

n) Suda yaşayan hayvanlar için özel olarak hazırlanmış tedavi amaçlı oda ve buralarda taze tatlı veya tuzlu su tankları ve havuzları bulundurulur.

o) Hayvan türleri için farklı yemlerin bulunduğu yem deposu ve yemlerin hazırlanacağı bir mutfak bulundurulur.

ö) Hayvanat bahçesinin büyüklüğüne göre, ziyaretçiler için yeteri sıklıkta tuvalet tertibatı oluşturulur.

p) Yardımcı personel için giyinme yerleri, dolapları, duş, tuvalet ve lavabo tertibatının bulunduğu tesis kurulur.

r) Hayvanların et ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tesis içinde kesim yapılması durumunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili mevzuatı doğrultusunda izin alınır ve bunun haricindeki etlerin muhafazası için soğuk hava deposu bulundurulur.

s) Hayvanat bahçesinde türlerin korunmasına ilişkin araştırmaların yapılması ya da yapılmasının teşvik edilmesi sağlanır.

ş) Ziyaretçiler tarafından hayvanların beslenmesine izin verilmez. Hayvanlar ve ziyaretçiler arasındaki fiziksel temaslar belirli zaman dilimlerinde ve hayvanat bahçelerinin çalışanlarının gözetimi altında yapılır ve temaslar hayvan refahını tehlikeye sokacak şekilde yapılmaz.

t) Hayvanat bahçesi yer seçimi gürültü kaynaklarından uzak olacak şekilde yapılır.

u) Zehirli yılanlar için panzehir bulundurulur.

ü) Ziyaretçiler için uyarı tabelaları konulur.

v) Hayvanat bahçelerinde doğal yollarla üreyen ve çoğalan teşhir fazlası av ve yaban hayvanlarının satışı söz konusu olduğunda; hayvanat bahçeleri, Ek-6’da yer alan Av ve Yaban Hayvanı ile Ürün Bulundurma Belgesi ve 16/6/2005 tarihli ve 25847 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre Satış Ruhsatı almak zorundadır.

y) Hayvanat bahçelerinde, av ve yaban hayvanlarının suni ve ticari üretimlerinin söz konusu olması durumunda, il müdürlüklerinden av ve yaban hayvanı üretim izni alınmak zorundadır.

z) Hayvanat bahçeleri kendilerine getirilen sağlıklı, yaralı veya hasta hayvanları il müdürlüğünün bilgisi haricinde alamazlar.

El konulan türlerden hayvanat bahçesine teslim edilenler, il müdürlüğünden izin alınmadan satılamaz, hibe edilemez veya başka bir yere nakledilemez.

Hayvant bahçesi kurma ruhsatı, gerekli belgeler ve izinler konusunda detaylı bilgi almak için “Hayvanat bahçesi yönetmeliğini” inceleyebilirsiniz.

İpuçları & Uyarılar

  • Başlamadan önce mutlaka bir iş planı geliştirmelisiniz.
  • Hızlı sermaye alabileceğiniz yatırımcılar bulmaya çalışın.
  • Parkınızı, ziyaretçilerin tüm sergi yerlerini görmelerini sağlayacak şekilde dizayn edin.
  • İnsanlar için oturma bankları koyun.
  • Bu adımları doğru bir şekilde takip ederseniz, kesinlikle başarılı bir hayvanat bahçesine sahip olacağını düşünmeyin hemen, çünkü hangi iş olursa olsun yeni bir iş kurmak aynı zamanda para kaybedilebilecek riskler barındırır.

Yeni iş kurmak isteyen ve ne iş yapabilirim diyen girişimcilere özel en karlı işleri ve birbirinden güzel yatırım alanlarını araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir