10 Adımda Karlı Toptancılık Nasıl Yapılır?

1. Pazar Araştırması Yapın

Toptancılık işine girmeyi düşünüyorsanız her ürüne yönelik talebi analiz etmeli; sizi rakip toptancılardan farklı kılacak rekabet avantajlarınızı belirlemelisiniz.

Öncelikle, yaşadığınız şehirde ya da bölgede yeni bir toptancıya daha ihtiyaç olup olmadığını araştırmalısınız. Sizle direkt rekabet içinde olabilecek kaç adet toptancı var? Bunların kaçı tekil depo, kaçı daha büyük bir şirketin şubesi… Bu farka dikkat edin. Buna ek olarak pek çok imalatçı firmanın direkt satış yaptığını, toptan satış yapmadığını da aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir durum rekabetin daha da kızışık olacağı anlamına gelir.

Bir sonraki aşama potansiyel müşteri adaylarını tespit etmektir. Örneğin gıda toptancılığı yapacaksanız müşterileriniz büyük oranda şunlar olacaktır.

Kafeler, restoranlar, barlar, hastaneler, okullar, bakım evleri, kantinler, oteller, kulüpler, benzin istasyonları, marketler…

Saydığımız işletmelerin halihazırda çalıştığı toptancılar vardır. Öyleyse yeni açılan bir toptancı olarak söz konusu işletmelerin dikkatini çekebilmeli, onlara cazip fırsatlar sunabilmelisiniz. Aksi halde sizi farklı ve avantajlı kılan bir şey yoksa mevcut iş ortaklarıyla çalışmaya devam edeceklerdir.

Rakiplerinizin:

  • Ne tür ürünler sattığına
  • Kaç çeşit ürün sattığına
  • Hangi hizmetleri verdiğine
  • Faaliyet saatlerine ve günlerine
  • Ne tür müşterilerle çalıştıklarına
  • Online sipariş ve ücretsiz teslimat hizmeti olup olmadığına bakmalısınız.

Potansiyel müşterilerinizin bazılarıyla iletişime geçip onların istek ve ihtiyaçlarına odaklanmalı ve şu sorulara yanıt aramalısınız.

  • Ne tür ürünlere ihtiyaçları var?
  • Faaliyet saatleriniz onlar için uygun mu?
  • Online sipariş ve ücretsiz teslimat opsiyonları onlar için cazip mi?
  • Mevcut toptancılarla yaşanan sorunlar neler?

Pazar araştırması, piyasa araştırması ya da market araştırması… Adına ne derseniz deyin, yapacağınız araştırma size piyasadaki boşlukları işaret edecektir. Ancak titiz bir araştırma neticesinde sizi farklı kılan özellikleri tespit edebilir, rekabette ayakta durabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?


2. Satış Planlaması Yapın

Aylık satış ve kazanç tahmini yapmak için kaç adet daimi müşteriye ihtiyaç duyacağınıza karar verin. Müşteriler pek çok ihtiyaçlarını sizden karşılaşa bile bazı ürünler için farklı toptancılarla da çalışabileceklerini unutmayın.

Ücretsiz market rafı, ücretsiz iade, belli bir rakamın üstündeki alımlarda ekstra indirim gibi avantajlar sunarak müşterilerin sizi tercih etmesini sağlayabilirsiniz.

Bölgenizdeki potansiyel müşteri sayısını tespit ettikten sonra kaçının sizin müşteriniz olacağına dair tahmin yapabilirsiniz. Tabii ki tüm potansiyel müşterilerin sizi seçmesini istersiniz ancak potansiyel müşteri sayısını toptancı sayısına bölerek daha gerçekçi bir sayı elde edebilirsiniz.

Ayrıca şehrinizin ticaret odasından sektörel bilgileri ve istatistikleri temin edebilir ve böylece yaşadığınız şehirdeki toptancıların haftalık ya da aylık toplam müşteri sayısını ve satış miktarını öğrenebilirsiniz.


3. Ürün Çeşitlerini Belirleyin

Satacağınız ürün çeşitlerine etki eden bazı faktörler olacaktır:

Hedef piyasanın doğası nasıl? Müşteriler ucuz ve etiketsiz ürünler mi istiyor, yoksa ithal, niş ya da organik ürünler mi?

Stok ve depolama koşulları neler? İlaç ya da bazı sağlık ürünleri için bakanlıkça belirlenen özel saklama koşulları vardır. Örneğin, tütün, içki gibi ürünlerin kendine has stok ve depolama şartları bulunmaktadır.

Rakip toptancıların stok miktarı da yine sizin satacağınız ürünlere etki edecektir.

İmalatçı firmadan toplu alım yapacaksınız ve bu ürünleri sizden alım yapacak işletmeler için daha ufak partilerde sunacaksınız. Bu ürünleri kendi markanızın mı yoksa imalatçının ambalajı ile satacağınıza da karar vermelisiniz. (İmalatçı firma, kendi ambalajında satılmasını şart koşabilir mesela.)

Mutlaka okuyun: Rekabet Avantajı Nedir? Nasıl Sağlanır?


4. Hizmet Standartınızı Yüksek Tutun

Sektörlerdeki yüksek rekabet müşterilerin yüksek hizmet standartları talep etmesini beraberinde getirir.

İşletmenizin:

  • Temiz ve profesyonel bir imaj çizmesine özen gösterin.
  • Kaliteli ürünler satın. Eğer bozulabilir ürünler satıyorsanız son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerde ciddi indirimler yapabilirsiniz.
  • Mağazanızın ya da deponuzun şık olmasına, insanları kendine çekebilmesini sağlayın.
  • Personelinizin iyi eğitimli olmasına, teknolojiden doğru faydalanmasına özen gösterin.
  • Müşteri hizmetleri konusuna azami dikkat edin.

Toptancılar, pek çok sektördeki müşterilerinin ayakta kalabilmesi için aktif bir çaba harcarlar. Bu çabaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Satılan ürünlerin işletmede sergilenmesine yardım. (Ürün rafı hediye etmek gibi…)
  • Yaygın teslimat süreci
  • Gece geç saatte ya da hafta sonu teslimat
  • Online sipariş hizmeti
  • Satış olmadığında ürünleri geri alma garantisi

Tabii her şey bir toptancı olarak potansiyel müşterilerinizin sizi bilmesiyle ve tanımasıyla alakalıdır. Dolayısıyla işinizi tanıtmalı, gereken reklam ve pazarlama adımlarını ihmal etmemelisiniz. Reklam ve pazarlama için bazı yöntemler şunlardır:

  • Müşteri adaylarına broşür bırakmak
  • Yerel medyada, sosyal medyada ve sektörel dergilerde reklam vermek
  • Şirkete web sitesi açmak ve sosyal medyada aktif olmak
  • Telefonla satış ekibi kurmak
  • Açılış etkinliği düzenlemek
  • Şehirdeki çeşitli yardım etkinliklerine sponsor olmak
  • Fuarlara katılmak

Mutlaka okuyun: Müşterilerle Duygusal Bağ Kurmak ve Satışları Artırmak


5. Başarılı İndirimler Yapın

Müşterilerinize çeşitli indirimler ve kampanyalar sunmanız toptancılık sektöründe son derece doğaldır.

  • Erken veya peşin ödeme yapanlara özel indirimler
  • Belli bir meblağ üstünde sipariş verenlere özel indirimler (Son 6 ayda 100.000 liralık mal alana %5 indirim vs.)
  • Yüklü alım yapanlara özel indirimler
  • 20 adet fiyatına 21 ürün vb. kampayalar düzenleyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Kar Etmek İçin İndirim Nasıl Yapılır?


7. Güvenilir Tedarikçiler Bulun

Bir toptancı olarak satacağınız ürünleri doğru yerlerden bulmanız gerekiyor. Bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için ürün kalitesi, teslimat süresi, teslimat şekli ve ödeme koşulları gibi konuları detaylandırın.

Burada sizin avantajınız dilediğiniz ürün kalemlerini farklı tedarikçilerden almak olacaktır. Yani gıda toptancılığı yapıyorsanız pirinç ve bulguru A firmasından, salça ve ayçiçek yağını B fabrikasından alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem


8. Stok Yönetiminde Verimlilik Sağlayın.

Toptancılık işi aslında mal stoklama işidir. Yüklü miktarda mal stoklarsınız ve bu malları parti parti satarsınız. O yüzden depolama, saklama, stoklama işi toptancılıkta en iyi yönetilmesi gereken konudur. Ne kadar büyük bir depoya, kaç metrekare bir iş yerine ihtiyacınız olduğu yapacağınız işin kapsamıyla alakalıdır.

Örneğin cep telefonu aksesuarı toptancılığı yapacaksanız metrekare bazında depo ihtiyacınız pek olmaz. Fakat mobilya toptancılığı yapacaksanız devasa bir alana ihtiyacınız olur.

Fakat başlangıçta çok büyük bir alan kiralamanızı tavsiye etmiyoruz. Zaman içinde işlerin durumuna göre, satmaya başlayacağınız ürünlerin türüne göre daha makul ve uygun bir alana geçebilirsiniz neticede.

Bu işi kısa vadede online ortama dökmek istiyorsanız çok büyük bir depo kiralamanıza da gerek olmadığını belirtelim. İllaki fiziki bir deponuz olmak zorunda bile değil.

Mutlaka okuyun: Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?


9. Teslimat Konusunu Netleştirin

Sattığınız malları müşterilerinize nasıl teslim edeceksiniz? Bunun için 3 ana yöntem bulunuyor.

1- Müşteri depoya gelip malları kendi aracına yükleyerek alabilir.

2- Müşteriye teslimatı siz yapabilirsiniz. Mazot, personel giderleri ve araç yıpranma payını fiyatlara yansıtmanız şarttır böyle bir durum söz konusu olursa.

3- Ya da malları müşteriye kargolayabilirsiniz.

Her bir alternatifin kendine göre avantajları ve farklı maliyetleri vardır. Örneğin malları kargolama yoluyla gönderecekseniz kargo ücretini satış fiyatınıza ilave etmek zorundasınız. Sattığınız ürünlerin ağırlığı ve ebatı da yine kargo ücretine direkt etki edecektir.


10. Ödeme ve Fiyat Politikasını Belirleyin

Müşteriler size ödemeyi nasıl yapacak?

Nakit mi?

Kredi kartı mı? Eğer öyleyse size en uygun POS cihazını hangi banka teklif ediyor?

Havale mi?

Çek mi?

Senet mi? Kaç vade?

Nasıl bir ödeme sistemi sunacağınıza karar vermelisiniz.

Ürünleri nasıl fiyatlandıracaksınız? Bu ciddi bir mesele.  Hem diğer rakiplerden daha uygun fiyat vermek hem de kazanç elde etmek istiyorsunuz. Dengeli olmak şart o halde. Depoya verdiğiniz kira, çalıştırdığınız personel sayısı da yine öyle. Toptancılığını yaptığınız malları dolar, euro, yen ya da herhangi bir dövizle almanız durumunda sürekli fiyat güncellemesi yapmak durumunda olacağınızı da aklınızdan çıkarmayın.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


Halihazırda Bir Toptancıyı Devralmaya Ne Dersiniz?

Kendi işinizi sıfırdan kurmak yerine mevcut bir toptancı deposunu devralabilirsiniz de.

Bunu yaparken satın alacağınız toptancının halihazırda iyi bir müşteri kitlesi olduğundan, depoda demirbaşların, ekipmanların, gerekli araçların bulunduğundan da emin olun. İşletmenin belli bir karlılığa sahip olmasına dikkat edin. Devralacağınız işletmenin işi bilen personele sahip olmasına da dikkat edin. Devraldıktan sonra bir de personel aramakla ve eğitmekle zaman kaybetmeyin.

Ayrıca bu işletmenin neden devredilmek istendiğini de iyice araştırın. Ailevi konular, emeklilik gibi nedenler devralmak için daha makul olabilir.

Bunun yanında piyasa araştırmanız, size bu işletmenin kar etmediği için devredilmek istendiğini gösterse de bu sizi caydırmasın, belki siz devraldıktan sonra bağlantılarınızla, pazarlama becerilerinizle bu batak işletmeyi şaha kaldıracaksınız. Önemli olan devralacağınız işletmeye makul bir bedel ödemenizdir. Muhasebeciniz ve avukatınızla birlikte devralmak istediğiniz toptancının mali tablolarına bakarak devir ücreti konusunda belli bir fikir edinebilirsiniz.

  • Malların stoklandığı deponun fiziki ve teknik vaziyeti
  • Ayrıca devralacağınız ürünleri durumu,
  • Mevcut personelin özlük hakları
  • İşi bilen personeli sizle birlikte çalışmaya ikna etmek
  • Mevcut müşterilerin borç durumu
  • Mevcut müşterilerle bizzat tanışma gibi konulara da dikkat etmenizi öneririz.


Toptancılık Sektörü İş Fikirleri

Toptancılık işine girmek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız ürün kalemlerine biraz daha dikkat etmenizi tavsiye ederiz.


1. Hırdavat

Pek çoğumuz pandemi nedeniyle evde kaldık. Böyle olunca evimizi geliştirme, tamir etme, güzelleştirme arayışına girdik. Evde kendimize yeni projeler bulmaya başladık. Bu nedenle hırdavat ürünleri, ahşap projeleri, ev dekorasyon projeleri ile ilgilenmeye başladık. O nedenle hırdavat ve dekorasyon malzemeleri toptancılığına girişmek mantıklı bir karar olabilir.


2. Gıda

Gıda talebin asla bitmeyeceği bir alan. Pandemi de evde yemek pişirme açısından gıda tüketimini artırdı. İnsanlar evde gıda stoklama alışkanlığı kazandı. Gıda toptancılığı da yine mantıklı bir seçim olur.


3. Elektronik

Çin’den elektronik malzeme alıp bu işin toptancılığını yapmak da yine yaygın bir toptancılık iş kolu olarak göze çarpıyor.


4. Temizlik Ürünleri

Koronavirüs geride kalsa da hayatımızda bıraktığı temzilik alışkanlıkları uzun süre bizle olacak. Bu nedenle temizlik malzemeleri toptancılığı talebin olduğu ve olmaya devam edeceği bir alan.


5. Güzellik ve makyaj ürünleri

Güzellik ve makyaj malzemelerine olan ilgini gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Üstelik artık erkekler de bu tür ürünlere ciddi bir ilgi gösteriyor. 2025 yılına kadar makyaj malzemeleri sektörünün dünya genelinde 1 trilyon dolarlık bir hacmi geçmesi bekleniyor. Bu ise toptancılık işini daha da cazip kılmakta.


6. Fitness

Şu an dünya tarihinin en obez dönemindeyiz. Tuhaf gelse bile insanlık tarihinin en çok spor yapılan dönemi de bu dönem. Sağlık ve spor malzemelerine olan talep de ciddi bir yükseliş içinde.


7. Oyuncak

Oyuncak toptancılığı yaparak çok yüksek gelirler kazanabilirsiniz. Dönem dönem çeşitli oyuncaklar çok popüler oluyor. Stres çarkı geçtiğimiz yıllarda bir anda deli gibi patladı. Dolayısıyla oyuncak toptancılığı yapacaksanız dünya genelindeki trendleri yakından takip etmelisiniz. Dünyada tutan oyuncaklar ve bu tür eğlenceli nesneler ülkemizde de tutuyor.


8. Organik ürünler

Organik ürünlere, organik gıdaya, organik makyaj malzemesine, organik malzemeden yapılan oyuncağa ciddi bir ilgi var. Bu açıdan organik olan her türlü nesnenin alıcı bulunmakta.

Kendi işinin patronu olmak isteyenler için en kazançlı iş kurma seçeneklerini ve yatırım yapılacak sektörleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir