İş Hayatında Zor Yoldan Öğrenmek İstemeyeceğiniz Dersler

İş dünyası hakkında muhakkak herkesin verebileceği farklı nasihatler vardır. Fakat yazımızda sizi kurtarabilecek 20 önemli dersi paylaşacağız. Hepinize keyifli okumalar dileriz.

 

1. Her şeyi kendi başınıza yapamazsınız.

Bir kişinin bir işe adayabileceği vakit kısıtlı olduğu için ekip oluşturmak son derece önemli. Vaktinizin sınırı elbette diğer sorumluluklarınıza bağlı olarak farklılık gösterebilir. Şayet bekâr biri iseniz, bir iki yıl boyunca her şeyi tek başınıza yapabilirsiniz. Ancak eğer aileniz varsa, işe fazla vakit ayırırsanız çekirdek aile ilişkileriniz bozulabilir. Bu sebepten ötürü siz etrafta yokken işleri devam ettirebilecek bir ekip kurmalısınız.

 

2. Ürününüzün kusursuz olduğunu düşünebilirsiniz, fakat müşterileriniz öyle düşünmeyecek.

Kullanıcıların geri bildirimlerine kulak verin: Fikriniz düşündüğünüz kadar muhteşem olmayabilir. Bu noktada önemli olan ürünü “erken ve sıkça” piyasaya sürmek. Ürününüzün iyi olup olmadığını müşteri memnuniyetini ölçmeden bilmeniz mümkün değil. Bunu tıpkı bir ses yarışması gibi düşünebilirsiniz. Hem yarışmacılar, hem de çevrelerindeki insanlar bu kişilerin yetenekli olduğunu düşünüyor, fakat jüri karşısına çıktıklarında kusurları olduğu anlaşılabiliyor.

 

3. Bir şeyi gerçekten iyi yapın.

Girişimciler her işi yapabilmek isterler, fakat aynı anda hem oyuncak hem de eski plaklar satmak oldukça zor. Bir işte uzmanlaşın ve sunduğunuz hizmette gelişme göstermek için çabalayın. Eğer ürününüzü veya hizmetinizi daha iyi yapabilecek bir fırsatla karşılaşırsanız, bu fırsatı mutlaka değerlendirin.

 

4. Bir müşteriye projeyi teslim etmeden önce ödemenizi alın.

Bu durum, hizmet sunan girişimciler için çok daha önemli. Karşı taraf için hazırladığınız internet sitesini veya tasarım projesini teslim ettikten sonra elinizde fazla bir pazarlık kozu kalmıyor. Dolayısıyla, ödemenizi kesin olarak almadan yaptığınız işi müşteriye teslim etmeyin.

 

5. Gerekenden düşük fiyat istemek sürdürülebilir değildir.

Belki müşterilere gerekenden az fiyat verirseniz daha çok para kazanacağınızı düşünebilirsiniz. Fakat kısa bir süre içinde “harika” sandığınız fiyatlandırmanız sizi zor duruma sokabilir. Vergi, çalışan maaşı, iş ruhsatları ve sigorta gibi masrafları da hesaba katarak gerçekçi bir fiyatlandırma yapmalısınız. Ürünün bedeli yerine kalitesi ve kullanışlılığı üzerine yoğunlaşın. Sadece fiyata bakarak alışveriş yapan insanlar, sizden daha ucuz fiyata hizmet veren birilerini zaten bir şekilde bulacaktır.

Mutlaka okuyun: Düşük Fiyat Sunan Rakiplerle Nasıl Rekabet Edilir?

 

6. Sabır ve esneklik zor zamanları atlatmanıza yarar.

İşletmenizin görev tanımında olmayan fakat yine de yaptığınız işle bağlantılı olan bir talebe “hayır“ demeyin. Sabrederek yavaş yavaş yükselmeyi amaçlayın. Böylece borçlarınızdan kurtulabilir ve kâra geçmeye başlayabilirsiniz.

 

7. Hayali müşteriler için çalışmayın.

Çalışmalarınızı ancak biri sizden talepte bulunursa yürütmelisiniz. Yani kafanızda “X sektörü Y ürününü kullanabilir” gibi bir düşünceyle yola çıkarsanız hüsrana uğrayabilirsiniz. Daima gerçek müşteriler için çalışın.

 

8. Alım/satım anlaşması olmadan kimseyle ortaklığa girmeyin.

Birini ne kadar iyi tanıdığınızı düşünürseniz düşünün, o kişinin ne zaman emekliye ayrılacağını ya da işi bırakacağını bilemezsiniz. Taraflardan biri ayrılmak istediğinde ortaya hiçbir sorun çıkmaması için koşulları baştan belirleyin.

 

9. Müteşekkir olun.

Sunduğunuz ürün veya hizmete talep olduğunu gösteren sadık müşterilerinizi daima el üstünde tutun. Markanızın manevi değerini parayla asla artıramazsınız. İyi niyetiniz size sadık müşteriler olarak geri dönecektir.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati ve Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?

 

10. Sizi kollayanları siz de kollayın.

Gerçek girişimciler, müşterilerin ürünlerini para karşılığında değil hakiki olarak sevdikleri için başkalarına önermelerini isterler. Sizin talebiniz dışında hakkınızda güzel şeyler söyleyen insanlara teşekkür mahiyetli hediyeler gönderebilirsiniz. Bunu sürekli olarak yaparlarsa onlara size kazandırdıkları müşteri oranında komisyon verebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Marka Elçisine Dönüştürmenin Yolları

 

11. Ödeme almadığınız sürece satış yapmış sayılmazsınız.

Bu son derece bariz bir ifade gibi görünüyor. Fakat birçok küçük işletme sahibi muhtemel müşterilerle yaptıkları en küçük toplantılarda bile hemen heyecanlanabiliyor. Ancak ne yazık ki sunduğunuz ürün veya hizmet için banka hesabınıza ödeme yapılmadığı sürece başarıya ulaşmış sayılmazsınız.

 

12. Haklı olduğunuzu ispatlamak yerine “hatalı” olduğunuzu kabul ederseniz daha çok para kazanırsınız.

Memnuniyetsiz bir müşteri ile tartışmaktan ve ona “Ürünü yanlış kullanıyorsunuz” ya da “Bu ürünü kullanacak kadar bilgili değilsiniz” demektense parasını iade edin. Bu kişiler uzun vadede destek ekibinizin zamanını ve enerjisini sömürmeye devam edecek ve aldığınız paraya değmeyecek. İdeal müşterilerinizin o kişiler olmadığını kabullenip önünüzdeki fırsatlara bakın.

Mutlaka okuyun: Kaba Müşterilerle Nasıl Başa Çıkılır?

 

13. İnsanlar şirketleri değil yönetimleri bırakırlar.

Bu hem çalışanlar hem de müşteriler için geçerli. Bir yönetici, çalışanlarının kendilerini değersiz hissetmelerine sebep oluyorsa personel kaybedecektir. Müşteriler ürünlerinizden veya hizmetlerinizden memnun değillerse yollarına sizle devam etmek istemeyeceklerdir. Ürünlerinizin ve hizmetlerinizin kalitesi ve güvenilirliği yönetim ekibinin bir yansımasıdır.

Mutlaka okuyun: Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları

 

14. İşletmenizi sunuşunuz müşteri kitlenizle örtüşmeli.

Eğer ciddi müşterileriniz varsa, siz de ciddi olun. Şayet müşterileriniz eğlenceli ve komik kişilerse, onlara esprili davranın. Yani, işletmenizin özelliklerini ve içeriklerini hitap ettiğiniz kitleye göre ayarlayabilmelisiniz.

 

15. İş tanımı üzerine en başından mutabakata varın.

İş başlamadan önce maddelerin açık olduğu bir sözleşme hazırlayın. Proje, anlaşma sınırlarının dışına çıktığında ilave ücret istemekten çekinmeyin. Örneğin 10 sayfalık bir internet sitesi üzerine anlaşır ve site 20 sayfaya çıkarsa hazırladığınız ekstra 10 sayfa için para isteyin. Sözleşme maddelerini başlangıç aşamasında açıklığa kavuşturursanız bu maddelerin kontrolünü yapmak ileride daha kolay olacaktır.

 

 

16. İş fikrinizi veya ürününüzü yeteri kadar test ettiğinizden emin olun.

İş fikrinizi iyice test edene ve defalarca deneyene kadar sakın ola hayata geçirmeyin.

Mutlaka okuyun: Herhangi bir iş fikrini test etmenin 4 adımı

 

17. Sosyal medya ağlarının nasıl işlediğini anlayın.

İşletme sahibi kişiler, bir dönem Twitter’ı gazeteye ilan verir gibi kullanıyordu. Potansiyel müşterilerin dikkatini çekmenin, sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanın ve marka bilinirliğini artırmanın en kolay yollarından biri sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmaktır.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyayı Kullanma Rehberi

 

18. Birikim yapın.

Zarar ederek yıllar boyu faaliyet göstermeye devam edebilirsiniz, fakat bütün paranızı kaybetmenin geri dönüşü asla yok. Bu yüzden, bir köşede iki üç ay sizi idare edebilecek miktarda bir para mutlaka bulundurun. Ayrıca her ne kadar kullanmayı planlamasanız da hazır bir kredi imkânı oluşturmaya çalışın.

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir