İş Yerinizi Nasıl Eğlenceli ve Yaratıcı Bir Yer Haline Getirebilirsiniz?

Sizce iş yerleri hem eğlenceli hem de etkin olabilir mi? Yazımızda vereceğimiz ipuçları ile bunun mümkün olduğunu göreceksiniz.

Sağlam bir iş ortamı oluşturmak, girişimcilik dünyasının temel yapı taşlarından biri haline geldi. Artık adaylar bir iş yerini tercih ederken sadece maaşa ve görecekleri faydalara değil, kendileriyle benzer düşünce yapısına sahip tatmin edici çalışma arkadaşlarına da bakıyor.

İş yeri ortamını geliştirmek için yapılabilecek çok şey var. Fakat biz yazımızda sizlerle; en hızlı, en kolay ve en etkin yöntemleri paylaşacağız. Keyifli okumalar!

 

1. Eğlenceyi öncelik haline getirin

Kulağa çok basit gelse de, eğlenceyi öncelik haline getirmenin ne kadar zor olabileceği sizi şaşırtacaktır. Bu konu üzerine tecrübe edinmenin tek yolu deneme yanılma yöntemine başvurmak.

Çalışma ortamındaki havayı canlı tutmayı alışkanlık haline getirin. Eğer ortam durgun ve huzursuzsa vereceğiniz küçük bir ara çalışanların moralini artırıp daha verimli çalışmalarını sağlayabilir. Ekibinizdeki kişilere keyif aldıkları şeyleri yapma konusunda müsamaha gösterin. Böylece hem daha dostane ve mutlu, hem de herkes için daha sağlıklı bir çalışma ortamı meydana getirmiş olacaksınız.

Bunu yapmak için abartıya kaçmanıza da gerek yok. Küçük aralar veya etkinlikler bile son derece güzel sonuçlar doğurabilir. Örneğin, bir öğle yemeğinde bütün çalışanlarınızın hesaplarını ödeyebilir ya da koyduğunuz hedefleri parti ve ödüllerle taçlandırarak teşvik edici bir ortam yaratabilirsiniz.

 

2. Net hedefler belirleyin

Günümüzde iş ortamlarını zehirleyen en büyük sorunlardan biri de belirli bir hedefin eksikliği. Bu eksiklik, çalışanların motivasyonunu düşürmekten genel iş tatminsizliğine kadar birçok olumsuz etki meydana getirebiliyor.

Lider olarak varılacak hedefleri belirleme görevi size düşüyor. Belirlediğiniz hedefler doğrultusunda kararlar alıp çalışanlarınızı yönlendirmelisiniz. Bütün çalışanlar belirli, ortak bir amaç uğruna çaba gösterirken ekibinizde birlik beraberlik havası oluşacaktır. Ahenkli işbirliği, iş yerinde çalışan herkesi motive edip daha çok çalışma konusunda teşvik edecektir. İş ortamınızın atmosferi de bu durumdan kuşkusuz olumlu etkilenecek.

Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir ve Nasıl Değiştirilebilir?

 

3. Girişimci kafasıyla düşünmeyi teşvik edin

Sizce hangisini yönetmek daha kolay: Ne yaptığından bihaber, ilgisiz bir ordu mu, yoksa bir girişimci gibi düşünen, atılgan bir filo mu?

Bütün çalışanlarınızı liderlik yapabilecekleri konusunda cesaretlendirmeniz son derece önemli. Girişimci kafasıyla düşünmekten kastımız, motivasyonu daima yüksek tutmak ve kendini işine adamaktır. Ekibinizin tamamının bu tarz insanlardan meydana gelmesi iş yerini oldukça pozitif etkileyecektir.

Çalışanlarınız sadece kendi işlerini layığıyla yerine getirmekle kalmayacak, ayrıca en iyi performanslarını ortaya koyma konusunda da birbirlerini ateşleyecekler. Böylesi iş ortamlarında, yeni fikirler ve yaratıcı düşünceler daha sık ortaya çıkacaktır.

“Girişimcilik temelli bir iş ortamı oluşturarak işletmenizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Çünkü motivasyonu yüksek ve tutkulu çalışanlar sorunlara kendi başlarına çözüm üretebilecek kadar etkin ve yaratıcı olurlar.”

Mutlaka okuyun:  Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu

 

4. Ekibinizle paylaşım yapın

Liderler, fikirlerini ve güncellemeleri çalışanlarıyla paylaştıkları zaman, herkes şirketin hedeflerini yerine getirme konusunda kendini eşit oranda yükümlü hisseder.

Ayrıca, çalışanlarınızın fikirlerini dinleyip göz önünde bulundurursanız kendilerini değerli hissedecek ve işlerine daha fazla ağırlık vereceklerdir. Mümkün olan her an çalışanlarınızı karar aşamalarına ve tartışmalara dâhil edin. Verdiğiniz nihai kararların sebeplerini ayrıntılı biçimde açıklayın. Böylece ekibinizdeki kişiler, karşınızda durmak yerine size destek olmayı seçecek ve siz onların fikirlerini göz önünde bulundurduğunuz sürece onlara önderlik etmenizden memnuniyet duyacaklar.

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Bilgi Paylaşımı Kültürü Oluşturmanın 6 Yolu

 

5. En iyi çalışanlarınızı takdir edin

Girişimcilerden meydana gelen bir ekip kurduktan sonra, oluşabilecek rekabet ortamını kendi yararınıza kullanın. Sakın ola çalışanları birbirine düşürme hatasına düşmeyin; aksine, bu durumu çalışanlarınızın yaptıkları şeyleri takip ettiğinizi onlara gösterme fırsatı olarak görün.

Teşviklerin, ödüllerin ve takdirin çalışan memnuniyetini artırdığı bilinen bir gerçek. Fakat en iyi çalışanlarınızı yapacağınız kutlamalarda herkesin içinde tebrik ederseniz diğer çalışanlarınız da bu durumdan olumlu etkilenecektir. Emeğin ve iyi çalışmanın değer gördüğünü fark edip daha fazla çaba göstermeye başlayacaklardır.

Mutlaka okuyun: Çalışanları En İyi Ödüllendirme Yolları

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir