Karlı İş Fikirleri İçin 5 İpucu

Bir işletme için harika bir fikirden daha fazlası gerekir ancak harika bir iş fikri ile yola çıkmak sağlam bir başlangıçtır.

Karlı iş fikirleri için 3 temel kriter bulunuyor:

  1. Makul derece karmaşık olmalılar, bu sayede kolayca kopyalanamazlar.
  2. Ölçeklenebilir olmalıdırlar.
  3. Sürekli bir nakit akışı yaratabilmelidirler.

Eğer karlı bir iş fikri arıyorsanız işte sizlere gelecekteki belirsizliklerden daha az etkilenecek olanları fikirleri ayıklayıp eleyebilmeniz için beş yöntem:

 

1. Üç kriteri sağlayan bir fikir bulun.

1. Fikirler Nadiren Kaynaklarımızı Maddileştirir

Hangi iş fikirlerimin kulağa iyi geldiğini ve yukarıda bahsettiğim kriterler açısından hangilerinin bir potansiyeli olduğunu tespit edebilmiştim. Fikrim başarılı olduğu anda herhangi bir girişimcinin kopyalayabileceği bir işletme kurmak istemediğimi biliyordum. Aynı zamanda günün belirli saatlerinde veya belirli sezonlarda kazançlarımı sınırlandıracak bir iş modeli de kullanmak istemiyordum. Kriterlerim işe yaradı ve ilk işletmem karlı bir küçük işletmeye dönüştü. Bu şirket, sonsuz ölçeklenebilirliğe ve aboneliğe dayalı gelir modeline sahip bir çevrimiçi muhasebe ve bordro yazılım şirketiydi.

Mutlaka okuyun: İşinizi Ölçeklendirmenin ve Büyütmenin 5 Yolu

 

2. Başarısızlık, İşiniz için İyi Olabilir

2. Başarısızlık, İşiniz için İyi Olabilir

Bir işletme kursanız ve başarılı bir şekilde faaliyete devam etseniz bile küçük de olsa sorunlar ile karşılaşırsınız. Bu sorunlar başınızı kaşımanıza ve neyi, niçin yaptığınız üzerinde düşünmenize neden olacaktır. Bunlar, öğrenmek ve büyümek için en iyi fırsatlardır, bu yüzden bunları kucaklayın.

Başarısızlık, hayattaki en iyi öğretmendir. Sadece fikirlerinizdeki kusurları ortaya çıkartmaz, aynı zamanda bir girişimcinin deneyim kazandıkça oluşturduğu kalın ego duvarını da inceltir.

İyi fikirler, şüphe ve güvenin iyi dengelendiği ortamlarda ortaya çıkarlar. Başarısızlık, kendinizin sadece bir insan olduğunu ve fikirlerinizin test edilmesi gerektiğini size hatırlatır. Ve eleştirel düşünmeyi uygulayarak hataları tespit edebilir ve diğer iş modellerini kullanarak, yeni fikirler üretebilirsiniz.

Başarısız olmaktan korkmayın, kendinizi geliştirememekten korkun.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol

 

3. Fikirlerinizi Yineleyin

3. Fikirlerinizi Yineleyin

Başarısızlıklarınızı, onları planlayarak kontrol edebilirsiniz. Bu yüzden harika fikrinizi tamamen uygulamak yerine, onu küçük parçalar halinde test edebilirsiniz. Bu sayede neyin işe yaradığını ve yaramadığını öğrenebilir ve buna göre değişiklikler yapabilirsiniz.

Örneğin, şirketim yeni ürünler için fikirler geliştirirken bir proje yönetimi biçimini uygulamaktadır. İlk olarak fikri oluşturur, sonra prototipini yapar ve ardından test ederiz. Kimi durumlarda, tam işlevli bir prototip için tüm hafta çalışmak zorunda kalabiliyoruz. Beş günün sonunda ürün, tamamlanmamış bile olabiliyor ancak süreçte kazandığımız bilgi ve tecrübeye değer biçmek imkansız.

Yoksa, yeterince test edilmediği için başarısız olan tam işlevli bir ürün geliştirmek için aylarca çalışmayı mı tercih edersiniz? Eğer başarısızlığı kabul etmeyen bir zihniyet ile işe başlar ve fikirlerinizi küçük parçalar halinde test etmeyi reddederseniz, batması kaçınılmaz olan bir Titanik inşa etmek zorunda kalabilirsiniz. Diğer yandan küçük bir tekne size bilmeniz gereken her şeyi öğretebilir.

Mutlaka okuyun: Herhangi bir iş fikrini test etmenin 4 adımı

 

4. Zamanın Etkisini Anlayın

4. Zamanın Etkisini Anlayın

Fikrinizi bir an önce hayata geçirmezseniz sonrasında çok geç kalmış olabilirsiniz. Yeterince hızlı olamamak, girişimcilerin en yaygın başarısızlık sebeplerindendir.

Örneğin, çok sevilen akıllı telefon kapları üretme fikrine sahip olabilirsiniz ancak eğer siz küçük kaplarınızı satmaya başlayana kadar daha büyük ve yeni sürüm bir model piyasaya sürülürse fikriniz geçerliliğini büyük oranda yitirebilir.

Bir iş fikrine sahip olduğunuzda, fikrin uygulanması için zamanın önemini iyi kavrayın. Eğer Nisan ayında çok başarılı olacak bir kar küreme işletmesi açarsanız, sonuç hüsran olacaktır. Vakit, hem sizin yanınızda hem de karşınızda olabilir.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

5. Ne Bildiğiniz Önemli Değil, Kimi Tanıdığınız Önemli

5. Ne Bildiğiniz Önemli Değil, Kimi Tanıdığınız Önemli

Herhangi bir modern girişimcinin sahip olduğu en önemli özelliklerden birisi, mükemmel ağ becerileridir. Sektörünüzde bağlantılarınızın (deneyime sahip olan insanlar) olması hayati öneme sahiptir. Eğer ilk işletmenizi açıyorsanız, sektörde bilmediğiniz birçok şey olacaktır (kimi zaman işin kendisi hakkında da).

Muhasebeci, avukat, sektörün önde gelenleri ve deneyimli iş adamları gibi arkadaşlarınızın olması size pahalıya mal olabilecek hataları önlemenize yardımcı olabilir. İşleri daha iyi nasıl yapabileceğinizi onların deneyimlerinden öğrenebilirsiniz.

Ancak iş dünyasında size tavsiye verebilecek arkadaşlarınızın olması ağ kurmanın sadece bir parçasıdır. Unutmayın ki, dünyanın en iyi işletmesine sahip olabilirsiniz ancak eğer müşterilerinizin sizden haberi yoksa, hiçbir ederiniz olmayacaktır.

Birçok harika iş fikri, işletme yeterince tanıtılmadığı için batıyor. Eğer satış yapmak istiyorsanız, insanların sizi bulması gerekiyor. İş fikrinizi hayata geçirdikten sonra, işletmenizi nasıl tanıtacağınız ve size kimlerin yardımcı olacağı hakkında araştırma yapmaya başlamalısınız.

Girişimciler, yeni işletmeleri için iyi, kötü ve harika fikirlere sahip olabiliyor. Sorun, hangisinin hangisi olduğunu bilebilmektir. Bu listenin iş fikriniz için harika bir fırsat olacağını düşünüyoruz ve umuyoruz ki, yeni harika iş fikrinizi kısa bir süre içerisinde bulmuş olursunuz.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir