Kırtasiye Dükkanı Açmak

Kalemler ve kâğıtlar, hediye paketleri ve kurdeleler, kartlar ve not kâğıtları… Bütün bunlar bir kırtasiye dükkanında bulabileceğiniz malzemelerdir. Davetiyeleri, kitapları, hediyelik eşyaları ve dergileri de stoklarınıza ekleyebilirsiniz. Bir kırtasiye dükkanı açarken planlama, hazırlık ve araştırma yapmanız gerekir. İlla ki büyük bir alışveriş merkezinin içinde yer almanıza gerek yoktur ancak potansiyel müşterilerinizi etkilemek için dükkanınızın fark edilir olması oldukça önemlidir.

 

Kırtasiye dükkanı nasıl açılır?

Lokasyon seçimi yapın. Dükkanınızı nerede açacağınız işiniz başarısı için hayati öneme sahiptir. Özellikle o bölgenin demografi yapısı dükkanınızın konsepti üzerinde büyük etkisi olacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ” “İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çevrenizdeki rekabeti araştırın. Diğer dükkanların ne tür kırtasiye malzemeleri sattığını inceleyin ve müşterilerinize onların sattıklarından farklı ürünler satmaya çalışın. Örneğin “ Doğum Günü” ve “Tebrik” kartlarını herkes satabilir, siz faklılık yaratın. Müşterilerinize düğün davetiyesi katalogları sunabilirsiniz. Birlikte çalışabileceğiniz serbest çalışan bir hattat bulabilirsiniz. Eğer diğer dükkanlar kurumsal kimlik çalışmaları yapmıyorlarsa bu sizin için iyi bir seçenek olabilir.İşinizi nasıl farklılaştıracağınızı öğrenmek için “Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yollarıbaşlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Başlangıç sermayenizi bulun. Asgari düzeyde, mülk sahibine birkaç aylık kira ve depozito vermeniz gerekecektir. Kira sözleşmesi imzalarken sözleşme maddeleri gereğince her ay kira bedelini ödemeyi taahhüt etmiş olursunuz. Ayrıca kamu hizmetleri ve park alanı içinde ek ücretler ödemeniz gerekebilir. Envanter alımı, satışlar, vergi borçları, ödemeler için kesilen çeklerin takip edilmesinde finans yönetimi sistemi uygulamanız gerekir. Aynı zamanda kredi kartı işlemleri için ekipmanlara ve yazar kasaya ihtiyacınız olacaktır.

Satıcıları ayarlayın. Kırtasiye dükkanlarında hediyelik eşyalar, kitaplar, mumlar ve aynı zamanda kâğıtlar ve kalemler satılır. Hediyelik eşya fuarlarına katılarak yaklaşan trendleri görebilir ve satıcılarla görüşebilirsiniz. Fuarda stant açanlar arasında distribütörler, toptancılar veya imalatçılar yer alır.  Her durumda ürünleri toptan satan bir satıcı bulun. Anlaşma koşullarını ve sevkiyat masraflarını aklınızdan çıkarmayın. Seçim sürecinin tümünde ürün taban fiyatlarını dikkate alın.

Kırtasiye dükkanınız için bir açılış planlayın. Çocuklar için yüz boyama etkinliği düzenleyin. Çocukların fotoğraflarını çekin ve ailelerine e-mail olarak gönderin. Müşterilerinizin e-mail adreslerine özel etkinliklerinizin ve kampanyalarınızın haberlerini gönderin. Bu sayede müşteriler tekrardan dükkanınıza gelmek isteyeceklerdir. Kalemlerin üzerine logonuzu ve dükkân isminizi bastırın ve bunları promosyon olarak dağıtın. Çekiliş düzenleyin. Çekilişi kazanan müşterinize içerisinde antetli kâğıt, zarf, boş not kâğıtları, teşekkür kartları vb gibi kurumsal kimlik malzemelerinin yer aldığı bir paket hediye edin. Reklamlar aracılığıyla ve basın bültenleri göndererek açılınızı duyurun.

“Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Kırtasiye Açmak İçin Gerekli belgeler

Kırtasiye açmak için size en net bilgiyi bağlı olduğunuz belediye verir. Ancak size bir fikir vermesi için aşağıdaki evrakları hazırlamalısınız.

Öncelikle işletme ruhsatı ve izinleri alın. İlgili resmi kurumlardan nelerin gerekli olduğunu öğrenin. Başvuru formalarını bağlı olduğunuz belediyelerin web sayfalarından indirebilirsiniz:

  • İtfaiye Daire Başkanlığından alınacak olan itfaiye raporu,
  • Çevre Temizlik Vergisi borcu yoktur yazısı,
  • İş yeri adresi sokak ise ilan reklam kaydı yazısı,
  • Kira sözleşmesi,
  • Şahıslar için; Esnaf Sanatkarlar sicil kaydı,
  • Bağlı bulunduğu odadan mesleki faaliyet belgesi veya Ticaret Odası kayıt sureti,
  • İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Şahıs adına alınacak ise 1 adet fotoğraf,
  • İş yeri sahibi Ticaret Odasına kayıtlı değilse M.E.B’den alınmış olan Ustalık Belgesi,
  • Şirketler için; Ticaret Sicil Kayıtları 01.10.2003 Tarihinden önce yayınlanmış ise Ticaret Sicil Gazetesi ve Ticaret Odası kayıt sureti,
  • İş yeri açılacak yer pasaj-işhanı veya Alışveriş merkezi ise yönetim muvafakatı,
  • İş yeri planı ve m² sini gösteren basit krokisi vb gibi belgeleri tamamlayarak işletme ruhsatı için başvurmalısınız.

Ayrıca vergi levhası alabilmek için ilgili vergi dairelerine başvurmanız gerekir. Bazı tedarikçiler toptan satış indirimi yapmadan önce belgelerinizi görmek isterler.

Not: Bu belgeler kesinlik taşımayıp belediyelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kesin bilgi için lütfen belediyenizin ilgili birimine başvuru yapınız.

 

İpuçları

Ürün satışı yapan işletmelerinin başarısında ki en önemli unsurlardan biri yer seçimidir. Öğrencilerin yoğunlukta olduğu yer seçin. Okul ve dersane çevreleri en uygun yerlerdir.

Müşterilerinizi dinleyin. Eğer kırtasiye dükkanınızda satmadığınız bir ürünü size devamlı olarak soruyorlarsa bu ürünü stoklarınıza almayı düşünebilirsiniz.

Yazımızın devamında kırtasiye açmak için bilmeniz gereken tüm önemli bilgileri ele alıyoruz. Kırtasiye işletmenin artıları, eksileri; kırtasiye açmak için gereken resmi işlemler, pazarlama, maliyetler gibi aklınıza gelebilecek her türlü konuyu bu yazıda bulacaksınız.

 

1. Temel Konular

Kırtasiye Açmak Size Göre Bir İş Mi?

Eğer kırtasiye ürünlerine sevginiz varsa, baskı ve çıktı işlerini yapabileceğinizi düşünüyorsanız bu iş tam size göre. İnsanlarla birebir etkileşim içine girebileceğiniz kırtasiyecilikte müşterilerin sadakatini kazanmak diğer işlere göre daha kolaydır ancak bir o kadar da önemlidir.

 

Kırtasiyede Bir Gün Nasıl Geçer?

Kırtasiyecilik müşteri odaklı bir iştir. Baskı, fotokopi, satış işlemleri zaten günün önemli bir bölümünü alır. Buna ek olarak;

  • Toptancıdan malzeme temini
  • Kırtasiyenin fiziki ve internet üzerinden tanıtımını yapmak
  • Potansiyel müşterilerle tanışmak gibi şeyler de kırtasiyecinin görevleri arasındadır.

 

Hedef Piyasa Nedir?

Kırtasiyecilikte defter, kalem, kağıt, el işi malzemelerinin yanında baskı, ciltleme ve grafik tasarım gibi şeyler de yaparsanız öğrencilerin yanı sıra düğünler ve diğer etkinlikler de sizin hedefinize girer. Yani özel etkinlikler için yapacağınız baskılar, afişlerle daha kurumsal müşterilere de hizmet edebilirsiniz.

Bu nedenle sadece defter, kalem satmakla kalmayıp bu tür etkinliklere de yönelmenizi tavsiye ederiz. Bu bağlamda sosyal medyayı etkin kullanarak müşteri portföyünüzü geliştirmeniz şahane olur.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

Kırtasiyeler Nasıl Para Kazanır?

Kırtasiye işinde sattığınız ürünler ve sunduğunuz hizmetler bazında para kazanırsınız. Bu da ürün ve hizmet çeşitliliği, mağazanın yeri ve konumu, müşteri sayısı ile doğru orantılıdır.

Bu bağlamda semtinizdeki kırtasiyelerin önüne geçmek için saydığımız unsurlara yönelmeniz, hizmet ve ürün kalitenizi artırıp müşterilerle iyi ilişkiler kurmanız, çevrenizi sürekli genişletmeniz gerekir.

 

2. Beceri, Maliyet ve İşletme

Kırtasiyecilikte müşterinin ihtiyaçlarını iyi anlamak gerekir. Dinleme ve konuşma becerilerinizi iyi olması lehinize olur. Zira bu işte müşteri sadakatini kazandığınızda bu kişi her türlü kırtasiye ihtiyacı için size gelir.

Çıktı, fotokopi gibi işlemleri hızlıca yapabilmeli; gerekiyorsa ve talep varsa grafik tasarım, poster ve afiş tasarımı gibi şeyleri de yapabilmelisiniz.

Tabii daha önceden işletmecilik deneyiminiz varsa finansal açıdan da gelir-gider dengenizi daha iyi gözetebilirsiniz.

 

Kırtasiye Açmanın Maliyeti Nedir?

Bir kırtasiye açmak için öncelikle bir dükkan kiralamanız gerekir. Kabaca 50-60 metrekare yeterli olacaktır ancak bu iş yoğunluğu, bulunulan semt gibi kıstaslara göre değişiklik gösterebilir. Bunun elektriği, suyu, ısıtması, interneti, aidatı da vardır tabii ki.

Bunlara ek olarak

  • Sorun çıkarmayan sağlam bir bilgisayar
  • Fotokopi makinesi
  • Printer ve scanner
  • Ve dükkanda satacağınız malzemeler gibi bir başlangıç maliyeti mevcuttur.

 

Kırtasiye Açmak İçin Nasıl Bir Süreç İzlenir?

Kırtasiye açmaya karar verdikten sonra öncelikle resmi başvurular yapmalı ve resmi izinler almalısınız. Yazımızın sonunda gereken evrakları ve izlenecek süreci detaylı bir biçimde anlattık. 5. maddeye bakabilirsiniz.

Evvela iş planı hazırlamalısınız. Başarılı bir girişimcinin en önemli özelliği sağlam bir iş planı hazırlaması, işi nasıl kuracağını, nasıl satış ve pazarlama yapacağını ince ince düşünmesidir.

Bu plan hazırlama sürecinde mutlaka bir ya da birkaç kırtasiyeciyle konuşun. İş kurma konusunda deneyimli insanların deneyimlerinden istifade edin. Yani akıl danışacağınız sağlam birilerini (mentor) bulun.

Sonra belediyeden ve diğer resmi kuruluşlardan izin almalısınız.

Şirket adına bir banka hesabı açarak gelir-gider dengenizi net bir biçimde görmelisiniz. Yani muhasebeye, ne alıp ne verdiğinize hakim olmanız gerekli.

Sigorta yaptırmalısınız. Ne zaman ne olacağı belli olmadığı için iş yerinizi sigortalatmanız gerekir.

Markalaşmaya çalışın. Kırtasiyenizin kendine has bir tarza sahip olması insanların dikkatini çekmek ve rakiplerin arasından sıyrılmak için mühimdir.

Tabii bugün web sitesi ve sosyal medya hesapları olmayan bir iş yerinin büyük bir potansiyelden mahrum kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle kendinize ait bir web siteniz olsun; Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlarda aktif olun.

 

Kırtasiyecilikte Bilinmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?

Kırtasiye kurmadan önce bu işin artılarını ve eksilerini öğrenerek bu işi yapıp yapamayacağınızı uzun uzun düşünmek, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olur. Zira pek çok şirket plansızlıktan, gerçekçi olmayan hedeflerden ve gereksiz risk almaktan ötürü iflas etmektedir.

Buna ek olarak yeni trendleri ve ürünleri takip ederek bu ürünleri kırtasiyede satmaya çalışın, yeni çıkan ve kırtasiyecilikte kullanılan ekipmanları takip edin. Fuarlara katılın. Diğer kırtasiyeleri gezip “rakiplerinizin” neyi nasıl yaptığını öğrenin.

Sosyal medyada aktif olun. Kırtasiyecilikle alakalı gönderiler paylaşıp insanlarla etkileşime girin.

Düğün ve benzeri etkinlikler düzenleyen şirketlerle iletişime geçin. Bu kişilerin çözüm ortağı olmak size iyi bir gelir kapısı açacaktır.

Diğer kırtasiyelerde görmediğiniz ancak satış potansiyeli olan ürünleri kırtasiyenizde satışa sunun. Aliexpress kırtasiye kategorisinde gezinmek size bu konuda ilham verebilir.

 

3. Kırtasiyecilikte Pazarlama ve Reklam

İnternet ve sosyal medya bugün her iş için önemli bir pazarlama ve reklam fırsatı sunuyor. Bu nedenle internetten sonuna dek istifade edin. Organizasyon şirketleriyle iletişim kurup iş ortağı olmayı teklif edin. Fuarlarda ve sektörel etkinliklerde hazır bulunun. Bu tür ortamlarda tanışacağınız kişiler size güzel bağlantılar sağlayabilir.

Kırtasiyecilikte okula yakın bir konumda olmak büyük önem arz eder. Bu nedenle okulların önünde broşür dağıtabilir, öğrencilerin ve velilerin ürünlerinizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Kulaktan Kulağa Pazarlama Neden Önemlidir?

Fiyatlarda hem kendinize hem de müşterilere adil davranmalı, orta dengeyi bulmalısınız. Ürünlerinizin ve hizmetinizin kalitesi iyi olursa, insanlara güleryüzle yaklaşırsanız müşterilerin sadakatini kazanırsınız. Kulaktan kulağa pazarlama da yine kırtasiyecilik için çok önemlidir.

“Bora ve annesi okuldan sonra kırtasiyenize gelip bir adet silgi ve oyuncak araba aldılarsa, Bora’nın arkadaşı Doruk da ertesi gün bu oyuncağı ve silgiyi görecektir. Bora’ya bu oyuncağı ve silgiyi nereden aldığını soracaktır. Bora’nın annesi ile Doruk’un annesinin arkadaş olması da Doruk ve annesinin de kırtasiyenize gelme ihtimalini artırır.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Yöntemleri

 

Personele Gerek Var mı?

Kırtasiyecilikte başlangıç için personel işe almanıza gerek olmayabilir. Ancak size işlerinizde yardım olması için bir elemanın olması gayet iyi olur. Kırtasiyenin yoğunluğu, büyüklüğü, verilen hizmetler arttıkça da personele ihtiyacınız olacaktır şüphesiz.

 

4. Kırtasiye İşinden Para Kazanma Potansiyeli

Ürün ve hizmetlerinizin fiyatı piyasa koşullarına göre değişecektir. Yani fiyat dalgalanmalarına tabi olabilirsiniz. Ancak ürün tedarik ettiğiniz toptancılarla yapacağınız anlaşma malları alış fiyatınıza direkt olarak etki eder.

Kırtasiyenin sabit giderleri elektrik, su, internet ve kiradan oluşur. Öğle yemeklerini evinizden getirerek yemek masrafından kurtulabilirsiniz.

Düşük sabit giderler nedeniyle ve kırtasiyenin işlekliğine, büyüklüğüne bağlı olarak bu işten iyi para kazanmanız mümkün. Bunda pazarlama ve reklam kampanyalarınızın da büyük etkisi olacaktır şüphesiz.

Bu işte daha çok kazanmak istiyorsanız satacağınız ürünleri, örneğin defterleri, kalemleri, A4 kağıtları toptan alarak maliyeti düşürebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir