Kurye İşi Kurmak

Küçük ölçekli kurye şirketleri müşterilere sundukları özel ilgi sayesinde büyümektedir. Programlanmamış ve aynı günde yapılan teslimatlar ulusal şirketlerde yoktur. Ancak bu tür hizmetleri küçük ölçekli kurye şirketleri sunmaktadır.

Bir sürü insan hassas şeyleri gönderirken kişisel olarak bildikleri ve güvendikleri insanlarla çalışırken kendilerini güvende hissederler. Soğutulmuş malzemeler veya medikal malzemelerin gönderimi gibi özel ihtiyaçlar yerel pazara güzel fırsatlar sunar. Bu fırsatları değerlendirerek güzel kazançlar elde etmek istiyorsanız küçük ölçekli bir kurye şirketi açın.

 

Kurye şirketi nasıl kurulur?

1 – Ne tür şeyler taşıyacağınıza ve hangi coğrafik bölgeye hizmet edeceğinize karar verin

Biyo zararlı, kimyasal veya kolay bozulan ürünler gibi paketleri taşımayı da düşünebilirsiniz. Karşılanmamış ihtiyaçları tespit etmek için rakiplerinizin neler sunduğunu araştırın.

2 – Sunacağınız hizmetlere bağlı olarak güvenilir bir araç alın veya kiralayın

Çabuk bozulan şeyler taşıyacaksanız soğutulması gibi gerekli ekipmanlarla aracı donatın.

3 – Ruhsat ve izinleri alın

İlgili resmi kurumlara başvurun. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Her sürücünün ehliyete ihtiyacı olacaktır.

4 – Sigorta yaptırın

Taşıt sigortasına ek olarak araç ticari amaçla kullanılacağından mesleki sigorta da yaptırın. Taşınacak şeylerin sigortalanması da çok önemlidir. Uygun sigorta türünü ve kapsamını sigortacıya danışın.

5 – Günlük olarak değişecek programlama ihtiyaçlarını karşılamak için bağımsız yüklenicilerle çalışmayı hesaba katın

6 – Gönderileri programlamak ve sürücülerle iletişim kurmak için güvenilir bir yöntem belirleyin

Müşteriler için telefon hattı tahsis edin. İki yönlü iletişim aygıtı aracılığıyla sürücülere teslimat şartlarını gönderin. Teslimat zamanını doğru olarak tahmin etmek için yazılım kullanın.

7 – Hizmetlerinizin reklamını yapın

Teslimat aracına çekici bir işaret yerleştirin. Açılış yaptığınızda basın bülteni gönderin. Doktorlar, avukatlar, mimarlar, üreticiler ve hizmetlerinize ihtiyaç duyacak diğer işletmelerle temas kurun. Potansiyel müşterilere broşürler ve kartvizitler verin.

 

Adım Adım Kurye Şirketi Açma:

1. İş modeline karar verin.

Kurye şirketi bir malı bir noktadan başka bir noktaya taşır. Eğer kurye şirketi kurmak istiyorsanız hangi bölgelerde, hangi şehirlerde faaliyet göstereceğinize ve ne tür şeyler taşıyacağınıza karar vermelisiniz.

Yani sadece zarf mı taşımak istiyorsunuz? Yoksa daha büyük paketler de taşıyabilir misiniz?

Bu sorulara vereceğiniz net bir yanıt olmalı. Eğer mininal bir ekiple işe girişecekseniz, yani motosikletle taşıma yaşacaksanız küçük paketler sizin için daha ideal olacaktır.

Ancak kamyonunuz varsa daha büyük paketler de taşıyabilirsiniz. Ancak tıbbi ve kimyasal maddelerin taşınması için yasal izin alınması gerektiğini unutmayın.

Hangi şehirlerde hizmet vereceğinize de karar vermeniz gerekiyor. Sadece İstanbul içi mi çalışacaksınız? Yoksa Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya dörtgeninde mi çalışacaksınız?

Kuryecilik, kargoculuktan farklıdır. Kurye işinde hız çok önemlidir. Bunun için hız ve teslim süresi faktörüne büyük önem vermeniz ve bu konuda iyi araştırma-hazırlık yapmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Doğru ve Çalışan Bir İş Modeli Geliştirmek

 

2. Tecrübeli kişilere danışın.

Bu sektörde daha önce tecrübenin yoksa mutlaka yardıma ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle kargo ve kurye işiyle uğraşan profesyonellerden yardım almanız çok önemlidir. Bu yüzden çevrenizde bu işi yapan birileriyle yüzyüze görüşmek, sektör hakkında bilgi almak yapmanız gereken işlerin başında gelmelidir.

Hukuk kısmında bir avukatla ya da hukuk danışmanıyla görüşüp mevzuat hakkında bilgi almalısınız.

Daha sonra bir muhasebeci bulmalı ve gelir-gider dengesi, ödeme yöntemleri hakkında danışmalısınız.

Ayrıca bir sigorta acentesine gidip şirketinizi, varlıklarınızı sigortalatmalısınız.

 

3. Gerekli ekipmanı temin edin.

İş modelinize ve şirketin büyüklüğüne göre belli başlı ekipmanlara ve araçlara ihtiyacınız olacaktır.

Örneğin sadece zarf benzeri ufak şeyler taşıyacaksanız personelinize bisiklet ya da motosiklet tahsis edebilirsiniz. Daha büyük paketler taşıyacaksanız da panelvan, kamyonet gibi şeyleri düşünebilirsiniz.

Şirket için cep telefonu ve hat, üniforma, kurumsal kırtasiye malzemelerine de ihtiyacınız olacak.

Daha sonra reklam ve tanıtım için de bir bütçe ayırmanız gerekecek. Ancak öncelikle şirketin biraz işler hale gelmesinden sonra düşünebilirsiniz reklam ve tanıtım işlerini.

 

4. Aylık masrafları tespit edin.

İş planınızın uygulanabilir olması önemlidir. Bu nedenle şirket ayağa kalkana ve kazanç elde etmeye başlayana kadar kenarda bir miktar ekstra para olması gerekir.

Aylık olarak sabit giderleriniz genelde araçların sigortası, kargo sigortası, çalışanların maaşı, dükkan kirası ve yakıt olacaktır.

Elektrik ve internet faturaları, reklam bütçesi de yine aylık masraf kalemlerinden bazılarıdır.

Daha bizim burada yazamadığımız pek çok masrafla karşılaşabilirsiniz, bu yüzden hesabınızda sizi bir süre idare edecek kadar nakit bulunması şarttır.

 

5. Fiyat politikanızı belirleyin.

Masrafları belirledikten sonra fiyat politikanızı belirlemelisiniz.

Bunun için öncelikle bulunduğunuz kenti dikkate almalısınız. Büyük bir şehirde faaliyet göstermek, daha çok kar edilebileceği anlamına gelir. Tabii rakiplerinizi analiz etmek de size nasıl bir fiyatın optimal olduğunu gösterecektir. Rakipleriz, 10 liraya çalışıyorsa siz 9’a çalışıp birazcık rekabet üstünlüğü elde edebilirsiniz.

Ayrıca hedef müşteri kitleniz de burada büyük önem arz ediyor. Örneğin antika eşya, mücevher gibi şeyler taşıyorsanız fiyatlarınız yüksek olabilir. Bunun yanında yiyecek, market alışverişi gibi sıradan şeyler taşıyorsanız fiyatlarınızın da ona göre düşük olması gerekir. Taşınacak ürüne göre fiyat belirleyebilirsiniz kısaca.

Bu noktada muhasebecinize danışıp fikir de edinebilirsiniz. Yani aylık sabit gideri öğrendikten sonra buna göre belirleyebilirsiniz fiyatları. Zira gider, gelirden fazla olursa iş yapmanın bir anlamı olmaz.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

 

6. Yasal izin ve ruhsatları alın.

İş kurmak için çeşitli yasal izinler ve belgeler almanız gerekir. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı ve belediyeye başvurarak hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmeli ve bu belgeleri çıkarmalısınız. Tüm belgelerin eksiksiz olmasına da özen gösterirseniz şirketi kurduktan sonra başınız ekstra bürokrasi işleriyle ağrımaz.

 

7. Sigorta yaptırın.

Kurye ve kargo işinde sigorta olmazsa olmaz. Zira taşıdığınız ürünleri ve kendi şirketinizi sigortalamanız gerekir. Bu nedenle avukatınızla görüşüp süreç hakkında bilgi edinebilir ve bir sigorta acentesine giderek kurye işini sigortalatmak için nasıl bir süreç izlenmesi gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz. Şirketinizin büyüklüğüne göre aylık ödemeniz gereken sigorta faturası da değişiklik gösterecektir. Ancak dediğimiz gibi sigorta olmadan kurye işi kurmayı aklınızdan dahi geçirmeyin.

 

8. İşe alım yapın.

Temel kurulumu tamamladıktan sonra sıra işe alıma gelir. Çalıştıracağınız personel kurye işinde büyük önem arz eder.

Bu nedenle sabıka kaydı olmayan, ehliyeti olan ve ehliyet konusunda herhangi bir cezai geçmişi olmayan kişilere öncelik vermeniz çok daha iyi olur. Ayrıca bisikletle taşıma yapacaksanız bisiklet sürmeye uygun kişileri seçmelisiniz. Çalışanların fiziği iyi olmalıdır yani. Ağır ürünler taşınacaksa da çalışanlarınızın ağır kaldırmaya müsait kişiler olmasına özen gösterin.

Ofis için de personel çalıştırmanız gerekir. Telefonlara bakacak, ürün teslim alacak ofis çalışanlarına ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle yönetim ve satış için de personel çalıştırmalısınız.

Yeni işe başlayan çalışanları da belli bir eğitimden geçirmeniz işlerin sorunsuzca devam etmesi için önemlidir.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?

9. Reklam ve tanıtım yapın.

Şirketi kurduktan sonra reklam ve tanıtım yapmanız gerekir. İnsanlar sizin de kurye işinde olduğunuzu bilmeliler ve sizi de dikkate almalılar.

Reklam kampanyası oluşturmak zor bir iştir. Ancak harcadığınız paranın karşılığını fazlasıyla almanızı sağlayacaktır.

Reklam kampanyasında hangi konulara ağırlık vereceğinize karar verin. Düşük fiyatlar mı? Hızlı teslimat mı? Başkalarının taşımadığı şeyleri taşımak mı? Bu gibi konulara karar verin.

Onun dışında web sitesi olmazsa olmaz. El ilanı, sosyal medya kullanımı gibi şeylere önem vermelisiniz. Çalışan ve profesyonel bir web sitesi insanlarda iyi bir izlenim bırakacaktır. Ayrıca Instagram, Facebook gibi ortamlar müşteri bulmak için ideal sitelerdir.

Müşteri kitleniz hakkında bilgi sahibi olmanız da reklam kampanyanızın seyrine etki edecektir. Örneğin üniversite öğrencileri arasında popülerseniz buna uygun bir tanıtım yapmanız iyi olacaktır.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Stratejileri

 

10. Müşteri bulun.

Para kazanmak ve şirketi büyütmek için elbette ihtiyacınız olan şeylerin başında müşteriler gelecektir. Bu nedenle restoranlara, mobilyacılara ve diğer potansiyel işverenlere ulaşarak fiyat politikanızdan ve teslimat seçeneklerinden bahsedebilirsiniz. Ayrıca çevrenize, ailenize de şirket hakkında bilgi vermeniz şirketinizin kulaktan kulağa yayılmasını sağlayarak size müşteri olarak geri dönebilir.

Mutlaka okuyun: 8 Adımda İlk Müşteri Nasıl Bulunur?

 

11. Vazgeçmeyin.

Hangi sektör olursa olsun, iş kurmak stresli bir süreçtir. Ancak sadece ve sadece vazgeçmeyenler, sabredenler başarılı olur. Bu nedenle bir gecede zengin olmayı beklemeyin. Profesyonel hizmet kalitesinden şaşmadığınız sürece orta ve uzun vadede başarılı olmamanız için hiçbir neden yok.

 

İhtiyacınız olanlar

  • Araç
  • Ruhsat ve izinler
  • Sigorta
  • Telefon hattı
  • İki yönlü iletişim sistemi
  • Promosyon malzemeleri

 

İpuçları

İşin inceliklerini öğrenmek için kendi işletmenizi açmadan önce oturmuş bir şirkette çalışarak deneyim kazanın.

Profesyonel bir imaj sergilemek için üniforma giyin.

İnternet sitesi açın ve müşterilerin teslimat bilgilerini takip etmesini sağlayın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir