Resim Yaparak Para Kazanmak

Nedendir bilinmez insanların çoğu resimle hatta genel anlamda sanatla para kazanılamayacağına ve bu işle uğraşanların hayatlarını güçlükle idame ettirdiklerine inanır, en azından yaşadıkları süre boyunca(!) Bu, Hollandalı ressam Vincent Van Gogh veya İnci Küpeli Kız tablosunun yaratıcısı Johannes Vermeer’in yaşadığı dönem için doğru bir tespit olabilir. Ancak, bugün dijital çağın bize altın kaşıkla sunduğu imkanlar- bilhassa da sağlam bir takipçi (veya müşteri) tabanı oluşturma imkanı- düşünüldüğünde bu görüşün geçerliliğini çoktan yitirmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Yani çizgilerine güvenen, sanatsal yönü güçlü ve yaratıcı bir insansanız, gözünüz aydın! Yeteneğinizi size hem ün hem de tonla para kazandıracak oldukça kazançlı bir mesleğe dönüştürebilirsiniz.

Yazımızda resim yaparak para kazanmanın yollarını arayanlara özel aktif/ pasif gelir imkanlarına değineceğiz.

 

Resim Yaparak Nasıl Para Kazanılır?

1) Eserlerinizi Instagram ile pazarlayın.

Instagram, ressamlar ve sanatseverleri buluşturan bir numaralı sosyal medya platformu olma özelliği taşıyor. Bu, yaratıcılığınızı körükleyecek denli harika bir haber, çünkü artık para kazanmak için kariyer basamaklarını ağır ağır tırmanmanız, ünlü sanat eleştirmenlerinden medet ummanız veya nihayet statü atlayacağınız o mucizevi günü beklemeniz gerekmiyor. Instagram sayesinde yaptığınız işin bedelini ödemeye istekli kişilere hatta dünyanın dört bir yanından milyonlarca alıcıya kolayca ulaşabilirsiniz.

Ancak, bu hayali gerçekleştirmenin tamamıyla Instagram’daki takipçi sayınıza bağlı olacağını unutmamalısınız. Instagram hesabınız ne denli popülerse, tablolarınıza yönelik talep de o denli yüksek olacaktır. Dolayısıyla, ilk iş olarak takipçi sayınızı artırmaya odaklanmalısınız.

Satışları artırmak adına yapacaklarınızı yani Instagram‘ın teknik yönüne ilişkin adımları ise şöyle sıralayabiliriz:

  1. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan oluşan üst düzey gönderiler yayınlayın.
  2. Yaptığınız resmi fotoğraflarken temiz bir arka plan kullanın. Doğal ışıktan yararlanmayı unutmayın.
  3. Tarzınıza ve marka bütünlüğünüze bağlı kalın – sizi ve sanatınızı birebir yansıtacak güçte bir filtre, hashtag ya da dil kullanmayı deneyebilirsiniz.
  4. Açıklayıcı metinlerinizi yazarken yaratıcılığınızı son damlasına kadar kullanmaya gayret edin. Sağlam bir hikaye anlattığınızdan emin olun.
  5. Sanatınızı yansıtan anahtar kelimelerden oluşturduğunuz, eserinizle birebir alakalı hashtag’leri kullanın.
  6. Biyografi kısmına önem verin. Zira takipçilerin herhangi bir bağlantıyı/linki tıklayabileceği tek yer burasıdır.
  7. Paylaşımlarınızı belirli bir düzende yapın(haftada en az iki kez).

Önemli!  Biri size resimlerinizle gerçekten ilgilendiğini gösteren bir mesaj mı attı? Bu kişiyi bir an evvel satış sayfanıza yönlendirin.

Artıları: Instagram’dan tablo satışı yaparak bir taşla iki kuş vurabilirsiniz — hem eserlerinizi sergileyerek reklam yapar, hem de alıcıları satış huninize yönlendirmiş olursunuz.

Eksileri: Geniş bir takipçi kitlesine sahip değilseniz, kayda değer bir gelir elde etmeniz zaman alabilir.

Mutlaka okuyun: İnstagram’dan Para Kazanmak

 

2) Resim dersleri verin.

Öğretmenlik yapmaya ne dersiniz? Proaktif ve sosyal bir insansanız, öğrenci bulmanız hiç de zor olamayacaktır. Ama öncelikle hangi tür öğretimin sizin için daha uygun olacağını belirlemelisiniz.

Yüz yüze öğretim: Şöyle bir incelerseniz, yaşadığınız muhitin resim ve fotoğraf benzeri sanatsal yetenekler üzerinden para kazanmak için bir dizi fırsat sunduğunu göreceksiniz. Hele bir de astrofotoğrafçılık(astronomik cisimlerin, gök olaylarının ve gece gökyüzü alanlarının fotoğraflanması), kaligrafi veya sokak fotoğrafçılığı gibi dikkat çekici bir nişiniz varsa değmeyin keyfinize!

Bir yandan tecrübeniz üzerinden gelir elde ederken, diğer taraftan da yaşadığınız bölgenin sosyal yaşamına katkıda bulunmaya ne dersiniz? İşte yüz yüze öğretime ilişkin iş fikirleri:

  • Halk eğitim merkezlerindeki yetişkinlere, çocuklara ve lise öğrencilerine resim dersleri (veya uzmanlık alanınız her ne ise)verin veya günlük workshop(atölye çalışması)imkanları sunun.
  • Sergi açın, dilerseniz bu sergi için farklı sanatçılardan destek talep edebilirsiniz.
  • Kurumsal etkinlikler veya partiler için kısa süreli ancak bol etkileşimli sanat atölyeleri düzenleyin.
  • Doğada “açık hava boyama atölyeleri” düzenleyin.

Çevrim içi öğretim: Geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız, öğretim uygulamalarınızı çevrim içi ortama taşımanız gerekir. Bu çok daha  kazançlı bir seçenektir. Ancak, aynı anda birden fazla kişiye ders vereceğiniz düşünülürse, çevrim içi eğitimin yüz yüze eğitimden daha güç olacağı aşikardır.

Diğer bir seçenek ise öğretim sürecini tamamıyla pasif bir gelir haline dönüştürmektir. Tek seferde hazırlayacağınız kaliteli ve kullanışlı bir içeriğin size birkaç ay hatta birkaç yıl boyunca gelir getirebileceğini unutmayın.

Son olarak, çevrim içi eğitim fikrini hayata geçirebileceğiniz bir dizi platforma değinelim:

  • Udemy ve Skillshare vb. platformlar üzerinden ders/ kurs satın.
  • Kendi web sitenizi kurun ve uzmanlık alanınıza ilişkin öğretici materyaller satın-bu materyaller herhangi bir formatta olabilir –  video eğitimleri, e-kitaplar, resimli kılavuzlar vb.
  • Farklı tekniklerin kullanımına ilişkin ders vermek adına bir YouTube kanalı oluşturun.

Bir yandan YouTube kanalınız aracılığıyla binlerce kişiye çizim/resim dersleri verirken diğer taraftan web sayfanızda öğretici destek materyalleri satabilir,  saydığımız bu yöntemlerin bir veya birkaçını birleştirebilirsiniz.

Artıları: Bildiğiniz ve sevdiğiniz işi yaparak para kazanmak için mükemmel bir yöntemdir. Üstelik kendinizi geliştirme imkanı bulacağınız heyecan verici bir deneyim de yaşamış olursunuz.

Eksileri: Basit, gelişigüzel hazırlanmış bir öğretici içerik, özellikle de yoğun bir rekabet söz konusu olduğunda, size para kazandırmayacaktır. Hizmetinizi çok daha değerli ve vazgeçilmez kılmak adına içeriğinizi detaylandırmalı veya kişiselleştirmelisiniz. Eğitim vermek sandığınızdan çok daha karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olabilir, bu noktada sabrınız en güçlü silahınız olacaktır.

Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak

 

3) Vektör çizimleri satın.

Resimler kadar grafik tasarım konusunda da yetenekliyseniz, sizin için bir gelir kapısı daha açılmış demektir.

Vektör çizimleri satarak hem yaratıcılığınızı ve potansiyelinizi gözler önüne serecek hem de para kazanmanın tadına varabileceksiniz. Zira vektörel çizim, logo tasarımı başta olmak üzere, grafik tasarım sanatının hemen her alanında kullanılmaktadır-illüstrasyonlar, karakter çizimleri, ikonlar, infografikler vb. pek çok görsel öğe vektörel çizime uygundur. Bu da farklı pek çok iş üzerinden gelir elde edebileceğiniz anlamına gelir.

Örneğin, Sellfy vb. dijital platformlar üzerinden illüstrasyon, logo tasarımı, ikon paketleri, karakter tasarımları gibi çeşitli grafik türleri veya şablonlarının satışını yapabilirsiniz. İşin en iyi tarafı söz konusu dijital ortam olunca bir ürünü satışa çıkarmanın yalnızca beş dakikanızı almasıdır. Harika, değil mi?

Artıları: Dijital sanat ürünlerini satışa sunmanın zahmetsiz ve hızlı bir yoludur. Ürünlerinizi düzenli olarak günceller, belirli aralıklarla farklı tasarımlar sunar ve ürün yelpazenizi olabildiğince genişletirseniz, istikrarlı bir pasif gelir akışı oluşturabilirsiniz.

Eksileri: Dijital ürünlerinizi satışa çıkarmak tek başına yeterli değildir. Satışları artırmak için pazarlama faaliyetlerine de odaklanmanız gerekir. Neyse ki çoğu platform size bu konuda yardımcı olacak pazarlama araçları sunmaktadır: e-posta ile pazarlama, upsell(üst satış), indirimler vb.

 

4) Hibe ve yarışmalara başvurun.

Uluslararası pek çok program, yerel topluluk veya kar amacı gütmeyen kuruluş genç sanatçılara  destek olmak kültür alışverişinde bulunmak ya da belirli bir sorunu ele almak amacıyla sanatçılara hibe sunabilir. Ya da kimi zaman yerel bazı kurumlar yeni binaları dekore etmek veya etkinliklere hoş bir dokunuş katmak adına gerçek sanat eserlerine ihtiyaç duyabilir. İşte tam da bu noktada devreye girip yeteneğinizi konuşturmaya ne dersiniz?

Peki, ama nasıl?

“Sanatçılar için hibe ve bağışlar” veya “resim yarışmaları” gibi basit bir Google araması size istediğiniz sonuçları sunacaktır. Arama sonuçlarını sınırlamak adına arama kelimenize ülkeniz, eyaletiniz veya şehrinizin adını da dahil edebilirsiniz. Katılabileceğiniz ve sonucunda nakit para vb. ödüller kazanabileceğiniz en az birkaç yarışma veya hibe programı bulacağınızdan şüphemiz yok. Üstelik bu sayede çalışmalarınızı sergileme şansı da bulacaksınız.

Hibe ve yarışmalarla alakalı güncel bilgi ve haberlere ulaşmak istiyorsanız, sosyal medyada üniversite, sanatçılar derneği veya sivil toplum kuruluşlarına ait hesapları takibe aldığınızdan emin olun.

Artıları: Bazı hibe veya ödüller büyük çaplı işlere imza atmanıza ön ayak olabilir, dahası size yeni materyal ya da becerilere yatırım yapma şansı da sunarlar. Katılımcılar ve kazananlar resmi yayınlarda ve medyada bir hayli görünür olacağından, çalışmalarınızı teşhir etme ve insanların beğenisini kazanma yolunda büyük bir adım atmış olursunuz.

Eksileri: Hibeler ve yarışmalar düzenli olarak gerçekleştirilen etkinlikler olmadığından (ya da her zaman kazanan kişi olamayacağınızdan) sabit ve güvenilir bir gelir kaynağına dönüşmeleri imkansızdır.

 

5) Duvar resimleri satın.

Duvar sanatını pasif bir gelir kaynağına dönüştürmeye ne dersiniz?

Ressamlar, illüstratörler, tasarımcılar, grafik sanatçıları ve hatta heykeltıraşlar dahi çalışmalarının yüksek kalite veya büyük boy baskıları ile kopyalarını satarak para kazanabilirler.

Sanat eserinizi yüksek kalite posterlere dönüştürmenin iki yolu vardır:

  1. Eserinizi profesyonel fotoğrafçılık veya tarama yoluyla dijital ortama aktarın.
  2. Yazdırılabilir formatta duvar resimleri/posterler oluşturmak için Adobe Illustrator veya başka bir grafik tasarım programını kullanın.

Peki, eserlerinizi nasıl satacaksınız?

Şu adımları takip edin:

  • Sellfy vb. platformlar üzerinden eserlerinizin dijital kopyasını satın, işin baskı kısmını müşteriye bırakın.
  • Talep edilen resimleri/posterleri sizin için basıp müşteriye gönderecek, baskı işi yapan web sitelerinden biri ile anlaşın.
  • Eserlerinizi sosyal medya takipçilerinizin beğenisine sunun veya Facebook’ta çevrim içi bir mağaza açın.
  • Tamamen el emeği ile üretilmiş, orijinal ve işçiliği yüksek ürünler satan uluslararası bir platform olan Etsy’de çevrim içi bir mağaza açın.
  • Web siteniz üzerinden satış yapın.

Artıları: Bu iş, sanatınızı orijinal bir esere ödeme yapamayacak denli kısıtlı bütçeye sahip müşterilerin beğenisine sunmanıza ve hedef kitlenizi çeşitlendirmenize olanak tanır. Size sınırsız süre boyunca sağlam bir kazanç sağlayabilecek, oldukça kullanışlı bir pasif gelir yöntemidir.

Eksileri: Burada sistem parça başına küçük kazançlar elde etmek üzerine kuruludur, bu da kayda değer bir miktara ulaşmak için çok sayıda eser satmak zorunda kalacağınız anlamına gelir.

 

6) Eserlerinizi ticari ürünlerde kullanın.

Eserlerinizi somut, ticari ürünlerde kullanmanın en kolay yolu baskı yöntemidir. Bunun için isteğe bağlı baskı(print-on-demand) hizmeti veren platformlardan yararlanabilir veya bir dropshipping(stoksuz satış- satıcının müşteri siparişlerini kabul ettiği ancak stokta satılan malları tutmadığı bir e- ticaret türüdür) hizmeti kullanabilirsiniz. Böylece işin baskı, ambalaj, paket, markalama ve gönderim vb. zor kısımları ile dropshipping servis sağlayıcınız ilgilenecek; size düşen tek şey ise sanatınıza odaklanmak olacaktır. Sıklıkla kullanılan ve isteğe bağlı baskı hizmeti veren platformlar Society6, Zazzle ve Printful’dur.

Üzerinde eserlerinizle birlikte satışa sunabileceğiniz ürünler işe şunlardır:

  • Düğün davetiyeleri ve parti süsleri
  • Tebrik kartları (Yılbaşı, Doğum Günü vb.)
  • Günlükler, ajandalar, plan defterleri
  • T-shirtler, sweatshirtler, çocuk giysileri
  • Yastık kılıfları, havlular vb. ev tekstili ürünleri
  • Telefon kılıfları, kupalar vb. hediyelik eşyalar

Artıları: Günlük hayatta kullanılabilecek bir ürün satışı üzerinden para kazanmanın keyifli ve sorunsuz bir yoludur.

Eksileri: Karınızın önemli bir bölümünü (yaklaşık yüzde 25’i) isteğe bağlı baskı hizmetine harcamak zorunda kalabilirsiniz.

 

7) Kişiye özel resim ya da tasarımlar yapın.

Ürünün baskı versiyonunu değil de orijinal halini satışa sunmanızı sağlayacak özel sipariş anlaşmaları, çiçeği burnunda ressamların hem çevrim içi hem de çevrimdışı ortamda para kazanmak için kullanabileceği popüler bir stratejidir.

İyi bir başlangıç için çalışmalarınızı sosyal medyada sergileyin. Biyografinizde özel siparişleri kabul ettiğinizi belirtmeyi unutmayın. Şanslıysanız, namınız ağızdan ağıza dolaşıp dört bir yana yayılacak ve nihayetinde siz müşterileri değil, müşteriler sizi bulacaktır.

Bir diğer alternatif ise aşağıda listeleyeceğimiz çevrim içi platformları kullanmaktır. Bu platformların amacı portre vb. sanat eserleri sipariş etmek isteyen insanlar ile eserlerin yaratıcısı sanatçıları bir araya getirmektir:

  • Artfinder
  • Artists&Clients
  • ArtCorgi
  • ArtPlease

Eserlerinizi ne fiyata satacağınıza karar veremediniz mi?

O halde, beceri düzeyi bakımından benzer olduğunuz sanatçıları bulmaya çalışın ve eserleri için ne kadarlık bir ücret talep ettiklerini öğrenin. Bir diğer yöntem ise ortalama bir saatlik ücret hesabı yapmaktır. Belirlediğiniz saatlik ücreti işin tamamlanması için gereken süre ile çarparak fiyat belirleyebilir, söz konusu rakama kullanılan malzemelerin fiyatını da ekleyebilirsiniz.

Bu aşamada orijinal çalışmanın baskı versiyonlarından çok daha yüksek bir fiyata satılacağı gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız. Hatta bu gerçeği belirlediğiniz fiyatı gerekçelendirme sürecinde güçlü bir argüman olarak da kullanabilirsiniz.

Artıları: Orijinal eserlerini satarak para kazanmak her sanatçının hayalidir, öyle değil mi?

Eksileri: Zor müşterilerle karşılaşma olasılığınız yüksektir ve çevrim içi dijital ürün satışının aksine onlarla uğraşmaktan kaçınamazsınız.

 

8) Blog sayfası açın.

Ressamların kelimelerden çok görsellere ilgi duydukları doğrudur. Ancak bugün sahip olduğumuz imkanlar- çevrimiçi kurslar ve rehberler- sayesinde hemen herkes yazar olabilir. Hem zaten blogunuz kelimelerden çok görsel bakımından zengin de olabilir. Örneğin, okuyucularınıza belirli bir boyama tekniğini öğretecekseniz, görsellerin metinlerle de desteklemesi ve mevzu bahis tekniği detaylı bir biçimde açıklaması gerekir.

İkna olduysanız ve yazmaktan tümden nefret etmiyorsanız, etkileyici sanat blogu fikirlerinden bahsetmenin zamanı gelmiş demektir:

  • Tekniğinizde uzmanlaşmaya dair ipuçları veya kılavuzlar
  • Yeni sanat malzemeleri/araç-gereçleri inceleme
  • Yeni sanat akımları hakkında görüş bildirme
  • Yerel sanatçılarla röportajlar
  • Yeni sergiler ve galeriler hakkında değerlendirme yazıları
  • Serbest çalışan bir ressam olmanın püf noktaları
  • Belirli bir tekniği anlattığınız videolara ilişkin yazılı ipuçlarını paylaşma

“Bu fikirler harika ama hiçbiri para kazandırmıyor” dediğinizi duyar gibiyiz.

Blog sayfası üzerinden ek gelir elde etmenin pek çok yolu vardır. En popüler yöntemler ise affiliate(satış ortaklığı) pazarlamadan, ücretli reklam ve incelemelerden yararlanmak veya blogunuz aracılığıyla farklı ürün tanıtımları yapmaktır.

Not: Blog sayfası ve portfolyo iki farklı şeyi ifade eder. Portfolyonuzda sanat eserlerinizi sergiler, kendinizden bahseder ve hizmetlerinizi nasıl sunacağınızı belirtirsiniz. Ancak, sanat blogunda odağı okuyucuya kaydırır ve okuyucuya hitap edecek çeşitli konular hakkında yararlı içerikler üretirsiniz. Portfolyonuz ve blog yazılarınız tek bir web sitesinde aynı anda yer alabilir fakat ayrı bölümlere sahip olmalıdır.

Artıları: Blog sayfanız size kendinizi ifade etmek, fikirlerinizi paylaşmak ve hayranlarınızla etkileşim kurmak için sınırsız fırsatlar sunacaktır.

Eksileri: Blog yazmayı tam zamanlı bir iş gibi algılamadığınız sürece geçiminizi sağlayacak geliri elde edemeyebilirsiniz. Blog yazısı hazırlamak zaman alır, yani bu işin meyvesini ancak uzun vadede yiyebilirsiniz.

 

9) Etsy’de bir sanat mağazası açın.

Eserlerinizi çevrim içi ortamda satmanın yollarını mı arıyorsunuz? Facebook veya Instagram dışında, kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de Etsy’dir. E-ticaret pazarı size sanatınızı daha geniş bir hedef kitleye sunma ve işinizi bir sonraki seviyeye taşıma şansı verecektir. Öyle ki bugün yüzlerce ressam/satıcı Etsy’de satış yaparak sabit bir gelir elde etmeyi başarmıştır.

Etsy’i denli popüler yapan şey ise yaratıcı ve sanatsal her şeyi satabilme fırsatı sunmasıdır. Etsy sayesinde el yapımı takı ve aksesuarlar, giyim ürünleri, duvar dekorları, görsel sanat ürünleri, sanat eserleri ve özel koleksiyonlar da dahil pek çok ürünü ilgili kişilere ulaştırmanız mümkündür.

Etsy, benzersiz el yapımı ürünlerin yanı sıra harika dijital sanat eserleri için de biçilmiş kaftandır. Etsy’nin ürün yelpazesindeki bu çeşitlilik, farklı müşteri tiplerinin dikkatini çeker- ki bu da para kazanmak isteyen bir satıcı olarak lehinize işleyecek bir durumdur.

Artıları: Etsy’de mağaza oluşturmak web site kurmaya göre nispeten kolay bir iştir. Müşteriye ücretsiz gönderim imkanı sunmak size önemli bir avantaj sağlayabilir – bu sayede, eserleriniz her daim daha üst sıralarda yer alacaktır.

Eksileri: Rakipleriniz arasından sıyrılmanız çok daha güçtür. Bu zorlu rekabetten sağ çıkıp fark edilmenin en iyi yolu ise niş sanat eserleri satmaktır. Bir diğer olumsuz şey ise Etsy’nin satış başına yüzde 5’lik bir işlem ücreti tahsil etmesidir.

 

10) Creative Market üzerinden dijital ürün satın.

Etsy hem fiziksel hem de fiziksel olmayan malları bir arada satmanıza izin veren bir platform iken Creative Market yalnızca dijital ürün odaklı bir platformdur. Müşteri kitleniz bir nebze daralmış gibi dursa da amaç doğru ürünü doğru kişiye ulaştırmaktır- zira bu platformda yalnızca dijital ürün arayışındaki müşteriler vardır.

Creative Market’te satabileceğiniz ürünler şunlardır:

  • WordPress temaları
  • Clipart’lar(küçük resimler)
  • Stok fotoğrafları
  • Şablonlar
  • Yazı tipleri
  • Hazır işletme ve blog logoları
  • Marka kitleri
  • Lightroom ön ayarları(“Lightroom ve Photoshop presets” olarak bilinen bu kavram, fotoğrafınızın belirli bir görünüm veya stili elde etmesi için tasarlanmış bir ayar yapılandırmasıdır. Hazır efektler oldukları da söylenebilir).
  • İllüstrasyonlar

Dijital ürün ve grafik tasarım konusunda yetenekliyseniz, vakit kaybetmeden bu platforma kaydolun.

Artıları: Platform düzgün ve kullanışlı bir ara yüze sahiptir, dahası dijital ürün odaklı olduğundan hedef kitlenize ulaşmak çok daha kolaydır.

Eksileri: Kullanılan tek para birimi dolardır. Ayrıca, Creative Market da ürün satışından komisyon almaktadır(yüzde 40).

 

11) Kanvas tablo satın.

Dijital sanatın popülaritesine rağmen, güzel sanatların halen daha dijital sanat eserlerinden çok daha değerli olduğu düşünülmektedir. Neden mi? Çünkü geleneksel sanat ürünlerinin seri üretimi bir hayli güçtür.

Kanvas tablolar el yapımı olduklarından her biri eşsiz bir sanat eseridir. Fırça kullanmak konusunda ustaysanız, tablolarınızı duvarları için  zamansız parçalar arayan ev sahiplerine satabilirsiniz.

Ya da aynı tabloları Saatchi Art vb. bir çevrimiçi platformda satışa sunmayı deneyebilirsiniz. Hesap oluşturduktan hemen sonra sosyal medya hesaplarınıza Saatchi Art bağlantı linki ekleyebilir, eserlerinizin tanıtımını yapmaya başlayabilirsiniz. Üstelik her daim tetikte beklemenize gerek yoktur, müşteri satın alım işlemi yaptığı an satışa ilişkin bir e-posta onayı alırsınız. Bir sonraki adımınız ise sanat eserini paketlemek, nakliye belgelerini hazırlamak ve kararlaştırdığınız teslim tarihinde kuryeye/kargoya teslim etmek olur.

Artıları: Saatchi Art ücretsiz bir platformdur. Orijinal eserinizi satmak istemiyorsanız, orijinal çalışmaya ait baskıların satışını da yapabilirsiniz.

Eksileri: Saatchi Art’ın kurallarına göre sanat eserlerinizi paketlemek ve göndermek tamamıyla sizin sorumluluğunuzdadır ve site her satıştan yüzde 30 komisyon almaktadır.

 

12) YouTube sanat eğitimi videoları üzerinden gelir elde edin.

E-ticarete atılıp paketleme, nakliye veya satış işleri ile uğraşmak benim işim değil mi diyorsunuz? Sanat eğitimi veya hızlı boyama videoları çekmeye ne dersiniz? Bir milyarı aşkın kullanıcısı olan YouTube, sanatsal yeteneklerinizi tanıtmada kullanacağınız eşşiz bir platformdur.

İnsanlar görsel öğrenmeyi sevdiklerinden video eğitimleri oldukça fazla rağbet görmektedir. İhtiyacınız olan tek şey, kaliteli çekim ekipmanları ve kendinizi/sanatınızı tüm dünya ile paylaşmaya yönelik güçlü bir motivasyondur. Tabi YouTube’da sizin gibi pek çok insanın yer aldığı gerçeğini de unutmamanız gerekir. Fark yaratmak adına yapabilecekleriniz aşağıda belirtilmiştir:

  • Nişinizi ve hedef kitlenizi tanımlayın.
  • Anahtar kelime ve rakip araştırmaları yapın.
  • Haftada en az iki kez yeni video yüklemeye özen gösterin.

Video kaydı için bir akıllı telefon, DSLR(dijital tek yansımalı kamera) veya video kamera kullanabilirsiniz. Çekim sırasında odanın yeterince ışık aldığından emin olun.

Sanat eğitimi ve hızlı boyama videolarının yanı sıra şunları da yapabilirsiniz:

  • Sanat malzemelerine ilişkin ürün incelemeleri veya
  • Bir sanatçının hayatını gözler önüne serecek, kendi hayatınızı anlattığınız bir vlog çekimi

Artıları: Nişinizin çevrim içi otoritesi olabilir, güçlü bir influencer kimliği edinebilirsiniz. Yüksek kalitedeki video içeriklerinin abone sayısını arttırma ve popüler olma potansiyeli oldukça büyüktür.

Eksileri: Kameralardan hoşlanmayan biriyseniz bu işe atılmak büyük bir mücadeleye dönüşebilir. Video çekimi ve edit(düzenleme) süreci zaman alabilir.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Para Kazanma

 

13) Eserlerinizi fuar, kongre veya festivallerde satın.

Tutkunuzu paraya dökmenin tek yolu çevrim içi satışlar değildir. Aslına bakarsanız, doğru insanlarla bağlantı kurabiliyorsanız, yerel ya da ulusal çaplı sanatsal etkinliklere katılmak da resim satışı için harika bir yöntem olabilir.

Gençlerin hatrı sayılır bir bölümü çevrim içi alışverişi sevse de, bazıları halen daha satın alacağı şeyi görmeyi tercih eder-tıpkı yaşlılarımız gibi. Dolayısıyla, etkileşimin yüksek olduğu, canlı ve ilgi çekici bir muhitte yaşıyorsanız, turnayı gözünden vurabilirsiniz. Ancak, öncelikle bölgenizdeki yerel sanat fuarlarına veya festivallere ilişkin kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Bir tanesine kaydolduktan sonra, listeleyeceğimiz şu öğeleri yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun:

  • Marka adınızı veya logonuzu içeren kartvizitler
  • Standınızı dekore edecek veya kişiselleştirecek öğeler
  • Satılmaya hazır sanat eserleri veya el yapımı ürünler

Unutmayın, fuarlarda veya festivallerde satış yapmak size sanatınızı sergilemenin yanı sıra potansiyel müşterilerle yüz yüze görüşme şansı da verecektir.

Artıları: İnsanlar ürünlerinizi beğenirse, yerel/ulusal çapta ün kazanmış olursunuz. Çok sayıda insanın bildiği ve katıldığı büyük çaplı bir fuarda ise tek bir günde dahi satışlarınızı katlayabilirsiniz.

Eksileri: Fuar yeterince ziyaretçi almadığında gelir elde etme şansınız da azalacaktır- ancak yine de müşterilerle iletişim bilgilerinizi paylaşabilirsiniz – bu kişilerin daha sonra satın alım yapmayacağını kim garanti edebilir ki? Fuarlar sanatçının fiziksel varlığını zorunlu kılar, bu da şayet devam ediyorsanız okulunuza ara vermek veya çalışıyorsanız işten bir gün izin almak durumunda kalabileceğiniz anlamına gelir.

 

Son Söz

Resim yaparak para kazanmak suretiyle atılacağınız bu yeni girişim, serbest sanat kariyerinizin ilk adımı olup sizi sonu hayalinizi gerçekleştirmek olan macera dolu bir yolculuğa çıkaracaktır. Bu yüzden, mutlu sona hemen ulaşamasanız dahi pes etmemeli, sabırlı olmalısınız. Kendinizi ve yeteneklerinizi asla ama asla hafife almayın.

Sanatsal faaliyetler üzerinden gelir elde etmenin püf noktası şudur:

Her daim farklı kanallardan gelecek birden fazla gelir akışına sahip olmalısınız. Böylece, gelir kaynaklarından herhangi birinde sorun yaşıyor veya istikrarlı bir kazanç elde edemiyorsanız, güven içinde diğerlerine yönelebilirsiniz. İdeal olan, bunlardan en az birinin pasif bir gelir kaynağı olduğundan emin olmaktır.

Yaratıcı sanat eserleri ile para kazanmada kullanılacak farklı yöntemler biliyorsanız, görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir