Çarşamba, Eylül 18, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumRüzgar Enerjisi Santrali Kurmak İsteyenlere

Rüzgar Enerjisi Santrali Kurmak İsteyenlere

Rüzgar enerjisi, son yıllarda enerji sektörünün en hızlı büyüyen kolu. Günümüzde rüzgar enerjisinden üretilen elektrik yıllık 5 bin 70 mw ile toplam üretimin sadece %7,3’ünü oluştururken bunun 2023 yılı itibariyle yıllık 20 bin mw üretimle %15’e çıkarılması hedefleniyor. Bu sebeple devletin vermiş olduğu teşviklerle birlikte rüzgar enerjisi tesisi kurmanın maliyeti gittikçe azalmış durumda. Yenilenebilir enerji alanına yatırım yapmak istiyorsanız rüzgar santrali kurmayı düşünebilirsiniz. Şehir dışında bol rüzgar alan bir araziniz varsa rüzgar santralinden elektrik üretebilir ve iyi kazançlar elde edebilirsiniz.Öncelikle, gelin birlikte rüzgar santrallerinin faydalarına bir göz atalım..

 

Rüzgar Enerjisinin Avantajları

ruzgar-santrali-kurmak

Rüzgar enerjisi ekonomiye katkı sağlar. Rüzgarın esişi jeopolitik ve siyasi gelişmelere bağlı değildir. Ayrıca petrol, doğalgaz gibi sonlu da değildir. Bir gün toprak altındaki petrol tükenecek, ama dünya var olduğundan beri rüzgar esmeye devam ediyor ve bundan sonra da devam edecek.

Rüzgar enerjisi çevre dostudur. Rüzgar türbinleri kullanmak, elektrik enerjisi üretmenin en çevreci yoludur. Termik santrallerden farkı olarak doğaya hiçbir zarar vermez, coğrafyanın yapısını bozmaz. Gaz ve petrolden farklı olarak hava ve suyu kirletmez. Rüzgar santralinin işlemesi için sadece su gerekir.

Rüzgar enerjisi iyi bir yatırımdır. Zira rüzgar türbinleri bir kere monte edildikten sonra bedava enerji üretirsiniz. Elbette belli bakım masrafları olacaktır, ancak üretilen enerji miktarı bu masrafları misliyle amorti edebilecek miktardadır. Yatırımın geri dönüş süresi rüzgar türbinlerinin konumladığı bölgenin yıllık rüzgar verilerine göre değişmekle birlikte genellikle 5,5-7 yıl arasında değişmektedir.

Bunlara ek olarak bol rüzgarlı bir yere rüzgar türbinleri yerleştirmek kulağa çok basit gibi gelse de aslında bu süreç çok iyi bir planlama ve araştırma gerektirir, zira küçük bir rüzgar türbini bile binlerce dolar değerindedir.

Şimdi de rüzgar enerjisi işine girmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken şeylere bakalım:

 

 

Rüzgar Enerjisi İşine Nasıl Girilir?

1. Arazinizin rüzgar şiddetini ölçün.

ruzgar-santrali-kurmak-2

Bir araziye rüzgar türbinleri yerleştirmek için o arazinin saatte en az 20 kilometre hızla esen rüzgarlara sahip olması gerekir. Rüzgar hızını ölçmek için anemometre adı verilen bir cihaz bulunur. Bu cihazı internetten kiralayabilirsiniz. Rüzgarın hızı mevsime ve saate göre değişiklik gösterir. Bu nedenle Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Rüzgar Atlası’na buraya tıklayarak ulaşabilir ve bulunduğunuz bölgenin genel rüzgar profilini görebilirsiniz.

 

2. Araziniz elektrik iletim hatlarına yakın olmalı.

Rüzgar türbinlerinden elde ettiğiniz elektriği satmak istiyorsanız elektrik transfer maliyetlerini göz önünde bulundurmanız lazım. Bir kilometre elektrik hattı döşemek binlerce dolar maliyete sahip olabilir. Ancak türbinleriniz elektrik transfer hatlarına yakın bir yerdeyse bu maliyet oldukça düşük olacaktır.

 

3. Doğabilecek sorunları araştırın.

Rüzgar enerjisi son derece çevre dostu olsa bile doğaya birtakım zararları söz konusu olabilir. Örneğin türü tehlike altında olan kuşların yaşadığı bir bölgede rüzgar türbini kurmak, bu kuşların yok olmasına neden olabilir. Bu nedenle kuşların göç yolları üzerine türbin kurmamak gerekir. Bu konu hakkında il çevre ve orman müdürlüklerinden bilgi alınabilir. Ayrıca türbinin gürültü kirliliği yapacağı konusunda size tepki gösteren kişilere, ortalama bir rüzgar türbininin en fazla buzdolabı kadar ses çıkardığı konusunda güvence vermelisiniz. Buna ek olarak bazı bölgelerde binalara ve yapılara yükseklik sınırı konulmaktadır. Belediye ile irtibata geçerek rüzgar türbinlerinizin bu sınırı ihmal edip etmediğini kontrol ettirin.

 

4. Projenin türüne karar verin.

Rüzgar türbini kurmak için üç farklı yöntem vardır.

Arazinizi kiraya vermek, ortak proje ya da kendi türbinlerinizi kurmak.

Araziyi kiraya vermek: Rüzgar santrali kurmak için uygun araziniz olmasına rağmen türbin satın almak için bütçeniz yoksa arazinizi bu işi yapan kişilere kiralayabilirsiniz. Rüzgar enerjisi şirketleri ile yapılan anlaşma sonrası bu şirketler sizin arazinizi kullanır ve üretilen elektrikten size kar payı verir. Bu süreç araştırma ve mühendislik faaliyetlerini şirkete devretmek anlamına gelir. Ancak kazancınız şirketten kar payı almak şeklinde olacağı için de düşer.

Ortak proje yapmak: Ortak proje ile kastedilen şudur: Örneğin köyde yaşadığınızı düşünün. Köyün ortak bir arazisi varsa köyde yaşayanlar olarak köy bütçesiyle ufak bir rüzgar santrali kurabilirsiniz. Bu santral üretilen elektrik miktarına göre ya köy içinde kullanılır ya da elektrik dağıtım şirketlerine satılır.

Kendi türbinlerinizi kurmak: Birkaç dönümlük araziniz ve hatrı sayılır bir bütçeniz varsa kendi türbinlerinizi de kurabilirsiniz. Bu türbin sayesinde hem kendi elektriğinizi üretir hem de artan miktarı satabilirsiniz.

 

5. Rüzgar türbini satın alın.

ruzgar-santrali-kurmak-3

Türbin alırken iyi araştırma yapmanız gerekir. Konuyla ilgili bilgili kişilerden yardım alın, zira rüzgar türbinleri kalite konusunda birbirinden çok farklıdır. Sağlam ve uzun ömürlü bir yatırım yapmanız gerekir kısaca. Ortalama bir rüzgar türbinin kullanım süresi 25 yıla kadar çıkmaktadır. 25 yıldan sonra verim büyük oranda düştüğünden kullanımı uygun olmamaktadır.

 

6. Devlet desteği alın.

KOSGEB, Enerji Bakanlığı, TOBB gibi kuruluşlar yenilenebilir enerji kaynağı ile ilgili projelere teşvik desteği sağlamaktadır. Eğer aklınızdan rüzgar türbini işi geçiyorsa bu kurumlara müracaat ederek daha ayrıntılı bilgi almalısınız.

 

7. Tahmini kazancınızı hesaplayın.

Rüzgar enerjisi işine giriyorsanız bu işten mutlaka kazanç elde etmeniz gerekiyor. Bu nedenle maliyet ve getiri hesaplamalarını detaylı olarak hazırlamalısınız.

Arazinizi kiraya verirseniz tüm düzenlemeleri ve mühendislik işlerini kiraya vereceğiniz şirket üstlenecektir, bu angaryadan kurtulursunuz. Şirket ile yapacağınız sözleşmede kar payını tespit etmelisiniz. Şirketler genelde toplam kazançlarının %2-4’ünü verir arazi kiraladıkları kişiye.

Ortak proje yaptığınız yaparsanız ticari ebatlardaki bir rüzgar türbininin 1 milyon dolar ettiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Ancak masraf sadece türbini monte etmekle de bitmiyor. Sigorta, bakım, yatırım, çalışanların  maaşı derken masraflar büyür. Eğer ortak bir proje yapıyorsanız kazancın nasıl bölüşüleceğini de detaylı olarak belirlemeli ve bunu sözleşmeyle resmileştirmelisiniz.

Kendi rüzgar türbininize sahip olmak isterseniz de hane kullanımı için tasarlanan türbinlerin ortalama 35-50 bin dolar olduğunu dikkate almalınız. Ancak bu sefer tüm sorumluluk ve riskler sizin üstünüzdedir. Kendi özel mülkünüz olduğu için getirileriyle olduğu kadar götürüleriyle de siz meşgul olursunuz.

Ne kadar kazanırım? : Yapılan yatırımın geri dönüş süresinin 5,5 – 7 yıl arasında olduğunu düşünecek olursak 100 bin TL’lik bir yatırım yaptığınızda aylık kazancınız ortalama 1.500 TL civarında olacaktır.


8. Projenize kaynak bulun.

Tüm projeyi kendi cebinizden karşılamak zorunda değilsiniz. Bu pek de muhtemel değildir zaten. Tahmini kazancınızı hesapladıktan sonra projeniz için çevrenizde yatırım arayın .

Projenize ortak olacak yerel yatırımcılarla görüşüp teklif götürebilirsiniz. Kendi türbininizi kuracaksanız uzun vadeli ve düşük faizli banka kredisi çekmeyi düşünebilirsiniz.


9. Devletten izin alın.

Türbin projenize henüz inşaat halindeyken mühür vurulmasını istemiyorsanız başlangıçta araştırmanızı iyi yapın ve tüm resmi mercilerden gerekli izinleri alın.


10. Sözleşme yapmayı asla unutmayın.

Bu tür maliyetli bir proje için pek çok evrak işi gerekir. Bu nedenle yapacağınız anlaşmaları mutlaka resmileştirin.

Arazinizi kiraya verirken, rüzgar enerjisi şirketiyle sözleşme yapmanız gerekir.

Ortak proje yaparken konuyla ilgili uzmanlardan ve avukatlardan yardım alın. Havuzda biriken paranın nasıl harcanacağı ve kazancın nasıl paylaşılacağı gibi konuları resmiyete dökün.

Kendi türbininizi kurmayı düşünüyorsanız kimseyle sözleşme yapmak zorunda değilsiniz. Ancak oldukça maliyetli bir iş yaptığınız için hırsızlığa, afetlere, yangına karşı sigorta yaptırmanız son derece yararlı olur.


11. Kolları sıvayıp başlayın.

Tüm bu hususlara dikkat ettikten sonra yenilenebilir ve çevre dostu enerji hareketine dahil olmak olmak için hazırsınız demektir.


Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Gerekli Şartlar

-Üretim tesisinin kurulacağı yerin kullanım hakkına sahip olmak,

-Kaynağın (rüzgar ve güneş hariç olmak üzere) kullanım hakkına sahip olduğunu belgelemek,

-Kojenerasyon tesisleri için tesis verimliliğine ilişkin bilgiler ve Bağlantı Başvuru Formu ile birlikte bölgedeki dağıtım şirketine başvurmak.

-Dağıtım şirketi, 1 ay içinde başvuruları toplu olarak değerlendirecek.

Bu değerlendirme sırasında:

  • Başvurunun, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olması,
  • Başvurunun tüketim tesisi ile aynı yerde olması,
  • Başvuru sahibinin önceden uygun bulunmuş bir başvurusunun olmaması ölçütlerinde öncelik sıralaması yapılacak.
  • Uygun bulunan başvulara dağıtım şirketleri tarafından geri dönüş yapılacak.

Lisanssız elektrik yönetmeliği hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

Rüzgar Enerjisi Satış Fiyatı Ne Kadar?

Devlete satmış olduğunuz 1 kw elektrik için 7,3 cent ödeme yapılmaktadır. Bu kullanmış olduğunuz yerli ürünler teşviğiyle birlikte 9,3 cente kadar çıkabilmektedir.

 

İlginizi çekebilir

Yenilenebilir Enerji Sektöründeki Yenilikler

Enerji Sektöründeki Başarılı İş Fikirleri

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar